Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Na tvom mestu bih prvo proverio da li se ugrađena mapa ponaša isto, a zatim bih proverio kako su podešeni android uređaji. Mobilna aplikacija - settings - companion app - manage sensors. Kod mene je ovako:

1787034446514.webp

Takođe, proveri pod Settings - People koji je uređaj dodeljen kom korisniku.

Na tvom mestu bih prvo proverio da li se ugrađena mapa ponaša isto, a zatim bih proverio kako su podešeni android uređaji. Mobilna aplikacija - settings - companion app - manage sensors. Kod mene je ovako:

Pogledajte prilog 550150

Takođe, proveri pod Settings - People koji je uređaj dodeljen kom korisniku.

Bravo. Hvala.
Mogo sam se zaklet da sam to odmah provjerio. Nekoliko geotag opcija je bilo pod enabled, osimjedna pod disabled.

Uh, meni stigao Girier dvokanalni modul za roletne. Povezao sve, preko fizickih prekidaca kod obe roletne odgovarajuci smer, preko HA obrnut. Ne znam ni sam sta sam sve pokusavao preko Gemini-a, ali nekako sam uspeo da obrnem i sada je ok. Međutim kalibracija nikako, ne prihvata vreme ili stane u nekom trenutku roletna ne znam po kom uslovu. Izgubio sam par satih čačkajući i na kraju sam uspeo da mi radi preko HA dizanje, spustanje, ali automatizacija je iskljucena jer procenti podizanja i spustanja koje mi prikazuje u HA nemaju veze sa zivotom. Skupljam strpljenje i da nađem opet par sati pa da pokusam sve ispocetka, ali sve u svemu pakao.
Na koji nacin si zamjenio poziciju? Ja imam pametne zamjenjene tasterima, i pokazuju mi obratno za otvoreno i zatvoreno. Pokusao sam preko helpera, ali bezuspjesno.

@branko.kotor
da mi zivot zavisi od toga u ovom trenutku ne bih mogao da ti objasnim, izgubio sam sate vrteci se sa Gemini, na kraju posle ne znam koliko pokusaja i izmena configuration.yaml fajla, proradilo. A nikako da se odlucim, predjem i probam sa Zigbee2MQTT, kazu da je bolje podrska i da je kalibracija laksa.
Ako hoces mogu da ti posaljem kako trenutno izgleda config fajl pa da vidis da li moze da ti pomogne nesto.

https://www.google.com/url?sa=t&sou...UQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw3n0PhFqYpOK8gKE9m4vp9A

https://www.google.com/url?sa=t&sou...UQFnoECA0QAQ&usg=AOvVaw3n0PhFqYpOK8gKE9m4vp9A

@branko.kotor
da mi zivot zavisi od toga u ovom trenutku ne bih mogao da ti objasnim, izgubio sam sate vrteci se sa Gemini, na kraju posle ne znam koliko pokusaja i izmena configuration.yaml fajla, proradilo. A nikako da se odlucim, predjem i probam sa Zigbee2MQTT, kazu da je bolje podrska i da je kalibracija laksa.
Ako hoces mogu da ti posaljem kako trenutno izgleda config fajl pa da vidis da li moze da ti pomogne nesto.

Posalji.
Sto si kucao na gemini, slabo se snalazim sa vjestackom inteligencijom.

Sve mi je kontra

Prilozi

• Screenshot_2026-08-19-21-47-07-569_io.homeassistant.companion.android.webp
    Screenshot_2026-08-19-21-47-07-569_io.homeassistant.companion.android.webp
    60.4 KB · Pregleda: 51
Baš taj. Tri komada. veoma zadovoljan. Koristim ih u kući tako da nikad nisu u ekstremnim uslovima. I ne koristim ih sa nekim solarnim panelima, tako da ne iskorišćavam njihov pun potencijal. Koristim ih kao UPS.

Baš taj. Tri komada. veoma zadovoljan. Koristim ih u kući tako da nikad nisu u ekstremnim uslovima. I ne koristim ih sa nekim solarnim panelima, tako da ne iskorišćavam njihov pun potencijal. Koristim ih kao UPS.
Verovatno ću i ja pazariti jedan za ruter i server. U poslednje vreme dosta čačkam nešto oko struje pa bi mi ovo bilo idealno kao UPS.

Jedino što mi se ne sviđa je što mora njihova aplikacija i cloud. Nisam našao način da integrišem u Home Assistant.

Preporuka za neke AE ili temu PoE kamere? @component opet tebe tagujem, ti si beše pričao pre da si nakačio NVR? Imaš i za to preporuku? Kako se onda sve ubacuje u HA?

Mora li fizički NVR ili može softverski?Koristim Frigate a testiram LightNVR,pa ako te interesuje...?

Preporuka za neke AE ili temu PoE kamere? @component opet tebe tagujem, ti si beše pričao pre da si nakačio NVR? Imaš i za to preporuku? Kako se onda sve ubacuje u HA?
Kupio sam Dahua NVR. Meni je dobar. 10-tak kamera bez problema. Ima aplikaciju za mobilni DMSS pa može da mu se pristupa lako remote.
Kamere sam sam uzeo na Temu i zadovoljan sam pošto rade to što meni treba. Upravo sam poručio još jednu pošto mi treba crna. Nadam se da je isti ili sličan model kao ove što već imam.
U HA se dosta lako nakače. Ima raznih integracija. Ne znam da li ima neka da se pregledaju snimci sa NVR-a. Ja je nemam. Samo imam na dashboardu da gledam stream. Radi trigger ako prepozna human ili motion direktno od kamere.

@offline71 fizički bih da kupim. Sa Frigate nisam uspeo da spustim CPU usage, pa bih da ga izbegnem.

@component može li i model? I te kamere sa Temu 😅 Znači, preko DMSS app pristupaš NVR-u, a kamere ubacuješ direktno u HA radi stream-a i notifikacija. Mislio sam da kamere idu na NVR a onda da se on ubacuje u HA.

Ovo je odlicno 🙂 Jevtinije od svega na Aliju sto sam pokupovao:

Videcemo uskoro 🙂 meni je bitno da regulise temperaturu, a kako, za sada nije mi bitno za 15 evra i stan gde sam 10 dana preko zime 🙂
😎
AI:

1. The Motorized Calibration Procedure (IKEA Manual)In the official IKEA LILJEBAGGE manual, IKEA explicitly outlines a Calibration routine where the motor maps the physical range of the pin:"To start calibration, press and hold the '+' or '-'. When a line of dashes appears on the display, the calibration has started... Once complete, the display will show the default temperature." Why this proves partial opening: On/off devices (like a relay switch or solenoid) do not require physical calibration distance mapping. LILJEBAGGE uses a stepper motor that measures the exact millimeter travel distance from fully extended (closed valve) to fully retracted (open valve). It uses this map to move the pin dynamically in tiny increments.​

2. Built-in Anti-Calcification Cycle (IKEA Manual)Page 5 of the LILJEBAGGE user guide explicitly states: "After 7 days of use, the radiator thermostat will automatically move the valve pin in and out several times to perform an anti-calcification cycle. When the cycle is completed, it returns to the previous temperature setting."​

Apdejtovao HA core na 2026.9.0 i sad companion app pokušava da otvori browser,ne može da učita stranicu,jedan korak u nazad i odmah sam u app.Šta su sad menjali?Kako je kod vas?

Kod mene su u redu,ne vidim da ima neki problem tu,ali je ovo baš iritantno.
A jel te zeza app?

Nazad
Vrh Dno