Ali glavni problem je što ako se ne dozvoli sideloading, onda neće ni biti razloga da postoje F-droid, Aurora, .apk na github-u i ostalo. A to dalje povlači manje opcija za alternativne sisteme. Jer zašto bi se neko cimao ako nema korisnika. Trenutno kod mene i u bližem okruženju je 5 android telefona, svi sa stock OS-om (Motorola, Samsung) i na svakom je F-droid. Nema šanse da više od jednog nekada bude nešto što nije Android i iOS, odnosno tržište za linuxolike sisteme je daleko manje od već veoma malog tržišta koji alternativni paket menadžeri drže. Nisam optimista.
Mislim da će Android ekosistem postradati od hiljadu posekotina, ako uopšte postrada, a ne od jedne. Ni ja nisam optimista, ali lično mislim da je sideloading samo jedna od stavki na tom putu u sunovrat, ali nadaleko ne i ključna stavka. Period čekanja od 24h ili kako već koji se nudi tokom „naprednog workflow”-a za neregistrovane developere koji su obećali je praktično rešenje koje su svi tražili. Odradi se jednom i to je to, sve je kao i pre? Custom romovi to mogu da omoguće unapred, i gotovo. To je eksplicitno tako najavljeno još u martu, ne verujem da bi to rekli pa porekli tek tako, nisu valjda šašavi. Fora je, ljudi se sada plaše da će Gugl odjednom zavrnuti slavinu, a u stvari su je polako zavrtali godinama.
Razumem da neko ovo sad vidi kao odlučan korak ka zatvaranju ekosistema, ali ja bih rekao da su odlučni koraci u tom pravcu preduzeti već odavno. Zato dok diskusija oko verifikacije developera isisava svu energiju, u pozadini imamo sprečavanje instaliranja aplikacija preko ADB-a, stezanje obruča oko atestacije uređaja, PR kampanje protiv GrapheneOS kao sistema za kriminalce, itd. A tu je onda i ekosistem u celini koji smo kao korisnici dopustili da nam isklizne iz ruku - da otključavanje bootloader-a više ne bude podrazumevana stvar, da prihvatimo ludački ritam izlaženja novih verzija Androida koje niko sem Gugla i još par njih ne može da isprati, itd.
Po meni je jedino razumno rešenje da se platforme kao što je F-Droid prihvate i utvrde kao
de iure alternative, tj. da F-Droid postane registrovani developer ako to Gugl počne ozbiljnije da zahteva, pošto ionako sve bilduju iz izvornog koda sa sopstvenim potpisom, i da to tako funkcioniše. To bi svakako bilo u duhu evropske regulative, jer ako Gugl mora da omogući i ne remeti alternativne načine učitavanja aplikacija, pa te radnje onda moraju imati ista prava i sistemske privilegije kao i Play radnja? Doduše nisam pravnik i nemam neko veliko poverenje u EU institucije tako da ni tu nisam optimista.
Ja dok sam bio na LOS-u, nisam koristio microG i sve što mi je bilo bitno, radilo je, eventualno nije bilo notifikacija. Za divno čudo, Signal je radio bez problema, aplikacije banke takođe, ali neke gluposti tipa ChatGPT nisu. I naravno da ih ne koristim ni sada kada mogu. Ima nekih aplikacija koje nude kupovinu van PS-a, uvek biram tu opciju. Trenutno samo Signal plaćam preko PS-a, jer je trenutno jedina opcija za premium bekap. Mada ću verovatno prekinuti, jer svakako imam lokalni, ovo mi je više kao redovna donacija.
Svaka čast kako si to uspeo, kapa dole. Ja nekolicinu projekata podržavam kupovinom na PS, jer drugi metod nisu napravili, ali bez microG (tačnije bez notifikacija) meni pola telefona ne bi radilo. Ja u principu telefon ni ne diram dok mi ne stigne notifikacija za nešto - poziv, poruka, mejl, čet, slek, neka vest, forum obaveštenje, itd. Tako da ostati bez toga nije moguće, pa čak i ostati bez pola toga ne valja. Sećam se kad sam tek instalirao microG većina mejl klijenata nisu uopšte hteli da rade, pa ni Gmail, ali AquaMail jeste pa sam se tad i ratosiljao Gmaila.
Ubuntu Touch nije upotrebljiv. Imam ga na istom telefonu na kom je bio LOS. Mnogo je sporiji, pola stvari ne radi kako treba, a dostupne aplikacije su žalosne. Više očekujem od Jolle, prve recenzije i nisu tako loše. Mada je izbor hardvera lošiji, tj. malo je skup. Možda uhvatim neku stariju Xperia-u ako naletim povoljno, čisto da isprobam. Ako Android aplikacije (ne)rade isto kao na LOS-u i custom ROM-ovima, mislim da ću se preći vremenom na SailfishOS. Iz inata, toliko ih mrzim.
Touch sam naveo kao primer, jer bar na papiru podržavaju neki broj uređaja. Mislim da guranje u još opskurnije varijante i kombinacije telefon/OS nije rešenje, nažalost. Jer to što će nas nekolicina dobrovoljno da ode i skloni se u neku enklavu samo znači da ćemo postati još marginalizovaniji i manje bitni, Gugl će tek onda Androidu moći da radi šta god želi. Da me ne razumeš pogrešno ja želim da Jola uspe, čak mi je krajnje interesantan telefon, ali teško mi je da svarim 700+€ za nešto gde najverovatnije neću moći da koristim aplikacije svojih banaka... S godinama sam se izgleda umorio od pravljenja svakog mogućeg kompromisa za mrvu privatnosti i kontrole.
Trebaće im mnogo izdržljivosti i snalažljivosti da uspeju i da istraju, a nekmoli da pobede. Eno Huawei sa onolikim sredstvima tek treba da pokuša proboj celog HarmonyOS ekosistema van Kine, a i to je pitanje da li će im uspeti.