Šta je novo?

Gugl blokira instaliranje neodobrenih Android aplikacija sa strane od 2026.

mislim u svakom slucaju bezveze. ja sam na iphoneu trenutno btw, ali da sam na androidu, radio bih to sto sam napisao gore... ako mozete tako, ako ne mozete ***.

druže, ne znam u kojim krugovima se krećeš, ali svi oko mene (a i ja) koriste telefon ili smart watch za plaćanje na kasi. Znači X puta mi se desilo da ne ponesem novčanik iz kuće jer mi nije potreban, sve se danas rešava preko telefona.

Živim u Srbiji, imam mnogo godina i karticu nisam poneo sa sobom ne znam od kad (imam tri aktivne u dve banke). Zapravo lažem, nosio sam jedno vreme dinu radi plaćanja na NIS pumpama dok nisu omogućili ips plaćanje.
Nedeljno prebacim neki novac ili primim neki novac na račun bar 5 puta, što ženi, sinu što nekom od prijatelja ili oni meni, kupujem karte za bioskop, oni meni itd. pa mi pošalju tako pare. Kod kuće sam 10ak sati dnevno od toga spavam 7.
Pc ili laptop kod kuće upalim jednom nedeljno, možda.
U kući nemam 5 hiljada dinara u kešu.
2026. godina a mi raspravljamo o posebnom telefonu za mbank i fizickim karticama...
I neko ce da nas uci sta je bankarka kartica, racun, ebank, mbank I kako se to upotrebljava...

Biće da zavisi od navike ljudi.
Ja i dalje plaćam pretežno kešom. Ponekad karticom. Obično kada nemaju sitno za kusur vratiti. A nešto i putem aplikacije - npr gorivo na pumpi ili račune za struju, telefon, internet.. (IPS skeniraj).

Zanimljivo da u trgovinama i sl slabo koga vidim da plaća telefonom.
Plaćanje satom tek nikoga nisam video do sada.

Iz onoga što primećujem, rekao bih da je keš najčešći način plaćanja u mojoj okolini.

Ne uslovljava nas Google da to radimo, već je naš izbor. A i nameće nam se sve više od strane trgovina i pružaoca usluga.
Zašto je i dobro što se operativni sistem sve više zatvara.. (pretpostavljam)

Što Lucas reče.. kada više ne budemo imali gde - jedan uređaj (pametni telefon npr) samo u tu svrhu i sve ok.
Drugi uređaji sa slobodnim softverom za naše lične potrebe.

Anegdota:
Ja sam nedavno bio u potrazi za pametnim telefonom, jer je firma u kojoj sam konkurisao za radno mesto zahtevala da takav uređaj posedujem. Tamo se sve odvija preko aplikacije - od ulaza u firmu, preko radnih naloga i svega ostalog.
Srećom, nismo se dogovorili (još uvek) i za sada nisam primoran da pametni telefon kupujem.
A već sam razmišljao da uzmem novi broj i napravim novi nalog, samo za moje poslovne potrebe.

Doduše.. ne znam da li uređaj oni obezbeđuju.
Prethodna firma u kojoj sam radio, to jeste.
Nego, očekuju da mi već imamo..

Poslednja izmena:
Neko želi ili je primoran da koristi eBanking, mBanking, _____ Pay na telefonu.
Neko ne.
Važno je imati izbor i ne saplitati druge

druže, ne znam u kojim krugovima se krećeš, ali svi oko mene (a i ja) koriste telefon ili smart watch za plaćanje na kasi. Znači X puta mi se desilo da ne ponesem novčanik iz kuće jer mi nije potreban, sve se danas rešava preko telefona.
Pa sta ne mozes da koristis karticu? 😁
Novcanik si zakonski obavezan da poneses odnosno licnu kartu i vozacku ako imas kola, mozda to nisi znao., ali u prekrsaju si svaki put kad ga zaboravis

Imam inace utisak da su me pojedini pogresno shvatili. Ja uopste ne podrzavam ovo sto je gugl uradio. Ovo je potpuni uzas.

Ali ja bih se licno protiv toga “borio” tako kako sam napisao. Jer sta je druga opcija? Da prosto prihvatis? E pa necu. 😆

Dakle nemojte me napadati sto sam rekao da vam ne treba ebanking - realno je da vecini ne treba , mozda ste navikli ili vam je kul sto ga imate ali navike se lako promene.. ako se zeli.

Kao sto peca nije iz inata hteo godinama da radi review iphonea jer nije imao srbiju u spisku drzava, tako ja iz inata ne bi koristio android 😉😉 sto i vama savetujem 😁

Pa sta ne mozes da koristis karticu? 😁
Novcanik si zakonski obavezan da poneses odnosno licnu kartu i vozacku ako imas kola, mozda to nisi znao., ali u prekrsaju si svaki put kad ga zaboravis

Rastežeš priču skroz nepotrebno, ulaziš u sitna crevca sad želeći da dokažeš šta je neophodno, a šta opcionalno itd. Ne kažem da nisi nužno u pravu, samo ti je logika donekle neispravna jer po njoj niko ne mora ni telefon da poseduje jer nije neophodan kao ni m-banking. Ali tu je, postoji i koristi se i ljudi se odlučili za taj komfor koji im je ponuđen. Toliko prosto.

Jedino što dobro u priči nije, jeste to što će se sav konfor od danas, sutra naplaćivati. A drugu mogućnost nećemo imati.
Kako možemo videti, to je model koji se svuda primenjuje - ponudi se nešto povoljno, ljudi prihvate, "mostovi se poruše", i onda kreće naplata.
Traje postepeno, a isplanirano i temelji postavljeni godinama unapred.

Evo u Americi kako se ljudima polako nameće da sebi kuće sve manje mogu pruštiti, već ih ceo život iznajmljivati, jer je tako povoljnije:

Mene ne bi čudilo da sutra banka počne naplaćivati korišćenje aplikacije, Google ili Apple korišćenje operativnog sistema, a proizvođači korišćenje uređaja.
Jer, profit onih koji ih poseduju, mora iz godine u godinu biti sve veći.

Nažalost, alternativa koje su nam ostale iz prošlog veka, poput slobodnog softvera, sve je manje.
I tu su "kandžu" pustili i polako ga prisvajaju.

Nama se sviđa komocija systemd, flatpak i sl, ali to vodi u kontrolu i udaljava nas od slobodnog softvera.

Na kraju, biće džabe i taj softver, kada se neće moći koristiti u svakodnevnom životu i radu bez recimo Google Play Services.

I opet, mislim da nam to ne nameće Google, već mi sami sebi, jer težimo konforu, tražimo zabavu i sl.
Oni samo koriste priliku i zatvaraju krug. Usput smišljajući čime nas sledećim mogu namamiti..

Mene ne bi čudilo da sutra banka počne naplaćivati korišćenje aplikacije, Google ili Apple korišćenje operativnog sistema, a proizvođači korišćenje uređaja.

ni mene iskreno, jezivo je u kom se pravcu krecu pretplate

Nažalost, alternativa koje su nam ostale iz prošlog veka, poput slobodnog softvera, sve je manje.

Ja sam u svetu slobodnog softvera relativno od skoro, jer sam u mladosti bio u svetu Arrrrrr softvera kao i mnogi od nas, ali isto tako za kratko vreme izuzetno duboko.. tako da imam utisak da se dosta toga uzbudljivog desava , puno je novih i aktivnih projekata, posebno zamena za SaaS servise

Moje je misljenje btw, da vreme OpenSource softvera zapravo tek dolazi, i to zlatno dopa. AI je ucinio programiranje NIKAD LAKSIM, i bas ocekujem da ce opensource projekti da eksplodiraju sa funkcijama i spospbnostima u buducnosti.... to je moje misljenje. plus, veliki broj ljudi je nezadovoljnan pretplatama, i stvara se talas trazenja drugog izlaza

Nama se sviđa komocija systemd, flatpak i sl, ali to vodi u kontrolu i udaljava nas od slobodnog softvera.

Mozes da objasnis?

Na kraju, biće džabe i taj softver, kada se neće moći koristiti u svakodnevnom životu i radu bez recimo Google Play Services.

Ja gledam linux telefon kao naredni. iskreno linux foldable sa olovkicom bi bio dreamphone u principu za mene. Inace ima dosta OpenSource alternativa za vecinu aplikacija, koje naravno ne koriste ili ne moraju da kroiste google play servise.

I opet, mislim da nam to ne nameće Google, već mi sami sebi, jer težimo konforu, tražimo zabavu i sl.
Oni samo koriste priliku i zatvaraju krug. Usput smišljajući čime nas sledećim mogu namamiti..
tacno

Mozes da objasnis?
Nov sam u svetu Linux-a i pošto još uvek ne znam puno, mogu pogrešiti. Ali..

Systemd, flatpak.. iako ih razvija zajednica, učestvuju i firme.
A firme kao firme - gde je kapital, tu su i odluke koje ne moraju neminovno biti i zajednici naklonjene.
Systemd dodatno i nije u skladu sa Linux filozofijom - "čini jednu stvar i čini je dobro".

Free software i open source software su pojmovi i filozofije koje se koriste podjednako, ali kako shvatam, nije svaki open source zapravo i free.

Mogu se pogledati recimo intervjui sa Richard Stallman-om i videti njegov pogled na današnju situaciju. A on je tvorac free software pokreta.

Koristim Void Linux i on nema systemd.
Nema ni mogućnost korišćenja flatpak, jer spada u non-free software. A takav softver traži poseban način instaliranja na Void-u.

Bilo kako bilo, kažem, nov sam u ovome i pratim i učim dosta toga različitog trenutno, pa i nemam vremena da ekskluzivno pratim šta se dešava u Linux svetu.. ali, vidim da nije sjajno.
Nije ni tako crno.. ali, ima i dosta toga što liči da nas firme malo po malo zatvaraju i ograničavaju.

Sa druge strane - koristim i Google.
Svakodnevno i skroz otvoreno. Ne krijem ga se uopšte.
I mislim da je odličan ekosistem.
Za sada ne vidim da mi šteti na bilo koji način.
Jeste da je poptuno samoživo, ali do sada nisam imao niti jednu potrebu za nečim što je van Google Play Store.

Linux mi je novootkriveni hobi.
Sviđa mi se njegova filozofija i lepota korišćenja.

Ko zna. Možda jednog dana izađe iz okvira hobija i postane mi daily driver. A Google i slični odu u drugi plan.. (ono o čemu sam pisao - na poseban uređaj, samo zarad neizbežne potrebe korišćenja u svakodnevnom životu)

PS
Sviđa mi se kako vodiš konverzaciju.
Zanimljivo je.. i korisno.

Nije ni tako crno.. ali, ima i dosta toga što izgleda da nas firme malo po malo zatvaraju i ograničavaju.
to da. ovo je inace veliki trend i nesto sto mene jako iritira vec prilicno dug niz godina

Sa druge strane - koristim i Google.
Svakodnevno i skroz otvoreno. Ne krijem ga se uopšte.
da isto. za mene opensource nije - protiv - google-a, vec zapravo > ka kompetencijama , i funkcionalnosti koja je veca kod OS.

Linux mi je novootkriveni hobi.
Sviđa mi se njegova filozofija i lepota korišćenja.

Ko zna. Možda jednog dana izađe iz okvira hobija i postane mi daily driver. A Google i slični odu u drugi plan.. (ono o čemu sam pisao - na poseban uređaj, samo zarad neizbežne potrebe korišćenja u svakodnevnom životu)
ja bih pre svega voleo da vidim linux na mobilnim uredjajima, jer ih to oslobadja od ogranicenog pametnog telefona, u zapravo dzepni racunar, sto je sasvim druga kategorija mogucnosti i upotrebne sirine

ja bih pre svega voleo da vidim linux na mobilnim uredjajima, jer ih to oslobadja od ogranicenog pametnog telefona, u zapravo dzepni racunar, sto je sasvim druga kategorija mogucnosti i upotrebne sirine
To bi mogla biti posebna tema.
Mada.. ne znam kako bi je mogli formulisati.

Za mene, pametni telefon i jeste džepni računar.
Ne samo za mene, već on to tehnički i jeste.

Ali, mislim da znam na šta ciljaš.

Ja sam recimo takav džepni računar zamenio nešto većim tablet računarom, jer mi je pametni telefon form factor mali za komotnije korišćenje.
(Razumem zbog čega spominješ preklopni pametni telefon..)
A za telefoniranje koristim, pa - telefon.

Jedino.. ne znam postoji li Linux tablet.
Iako, i da postoji - opet bi mi trebao Google telefon ili tablet preko.
Pa, onda dođemo do toga da Linux sada imam na laptopu. Koji je nešto veći od tableta, tj bude ono što mi je tablet u odnosu na telefon.
Takva kombinacija meni vrši posao da mi je sve pokriveno.

Itd. Itd.
Kažem, bila bi zanimljiva tema. Da se ovde ne udaljavamo previše od originalne.

Po meni Rešenje problema bi bilo veoma jednostavno samo da se neki od manjih kineskih proizvođača smartphona njega doseti napravio bi brdo para.
Linux telefon a u njemu virtuelna mašina Android Go koji ima Google servise ali je mnogo lakša od punokrvnog Androida i pokriva sve aplikacije (kao na primer bankarske) za koje nema zamene u regularnim open source aplikacijama i rešen problem.
P.S. I onda nema potrebe za dva telefona, veća sigurnost i izolovanost.

Po meni Rešenje problema bi bilo veoma jednostavno samo da se neki od manjih kineskih proizvođača smartphona njega doseti napravio bi brdo para.
Linux telefon a u njemu virtuelna mašina Android Go koji ima Google servise
Bravo odclina ideja
Jolla radi nesto slicno, nisam siguran, mozda i bas to sto si napisao

Koliko sam ja razumeo Jolla radi compatibility layer za applikacije a ne kompletnu virtualizaciju, što znači više posla, mozda bolje performanse android aplikacija, ali i moguće i više bagova. Ovo je jednostavnije rešenje i bolje što se tiče kompatibilnosti.
P.S. Inače Jolla nema ništa u ponudi što je mainstream segment do 300 evra.

Linux telefon a u njemu virtuelna mašina Android Go koji ima Google servise ali je mnogo lakša od punokrvnog Androida i pokriva sve aplikacije (kao na primer bankarske) za koje nema zamene u regularnim open source aplikacijama i rešen problem.
P.S. I onda nema potrebe za dva telefona, veća sigurnost i izolovanost.

Teško.
Da bi imao GMS uređaj mora da prođe postupak sertifikacije od strane Google-a uz plaćanje licence.

I viruelna mašina taj postupak verifikacije zadovoljava jer je to nemodifikovan stock android go, takođe i cena licence za android go je manja nego li za običan android jer on sada ide samo na low end telefone koji su najjeftiniji.

Koliko sam ja razumeo Jolla radi compatibility layer za applikacije a ne kompletnu virtualizaciju, što znači više posla, mozda bolje performanse android aplikacija, ali i moguće i više bagova. Ovo je jednostavnije rešenje i bolje što se tiče kompatibilnosti.
P.S. Inače Jolla nema ništa u ponudi što je mainstream segment do 300 evra.
sad prave nesto za 550 flagship
dada VM je sjajna ideja, ali, zapravo, VM je uvek moguc na linux based telefonu zar ne? prakticno si nam resio problem

Jeste ako hoćeš uradi sam,, ali većina ljudi pa i oni koji to mogu žele više odmah gotovo rešenje i spremni su da plate ako je dodatan trošak razuman.
P.S. Zavisi od hardwera dali podržava virtualizaciju prevashodno, software nije problem.

slazem se, i ja sam spreman da platim neki razuman iznos da ne moram da se time bavim sam. mada, koliko razumem, ne bi trebalo da je prekomplikovano. da li KVM radi na linux telefonima? sta su u stvari glavne prepreke ovde?

Ako hardware podržava nema problema.
P.S.
Devices running "true" Linux distributions (like PostmarketOS or Mobian) treat KVM similarly to a desktop Linux system.
  • Architecture: Because these phones use ARM processors, you can run ARM-based guest OSs at near-native speeds.
  • Hardware Requirements: The CPU must support virtualization extensions (e.g., ARMv8-A with EL2 support), and the kernel must be booted in EL2 mode (Hypervisor mode).

Jedino što dobro u priči nije, jeste to što će se sav konfor od danas, sutra naplaćivati. A drugu mogućnost nećemo imati.
Kako možemo videti, to je model koji se svuda primenjuje - ponudi se nešto povoljno, ljudi prihvate, "mostovi se poruše", i onda kreće naplata.
Traje postepeno, a isplanirano i temelji postavljeni godinama unapred.

Evo u Americi kako se ljudima polako nameće da sebi kuće sve manje mogu pruštiti, već ih ceo život iznajmljivati, jer je tako povoljnije:

Jer, profit onih koji ih poseduju, mora iz godine u godinu biti sve veći.

Како ко. Не користе сви systemd. А и може се без њега.
Постоји runit, openrc и многе друге алтернативе
Без flatpaka се подразумева да се може живети

Naravno. Jedino da više distribucija vremenom ne usvoje taj novi pravac.
Lepo je bilo dok Linux nije bio toliko popularan. Mislim, nije ni sada popularan, ali se ide ka tome da bude user friendly za nove korisnike.

Nego ok. Biće nama distribucija "stare škole", takođe. Verujem.
Nego.. videh da se recimo Xfce sada pravi iznova u Rust-u. Što nije neminovno loše, ali ipak.. to je taj trend i budućnost Linux-a.

Šta znam. Nisam merodavan. Tek sam ušao u ovaj svet. Ali, vidim da zajednica nije oduševljena (iako nije ni pesimistična).

postoji ceo podforum za *nix. držimo se teme

I viruelna mašina taj postupak verifikacije zadovoljava jer je to nemodifikovan stock android go, takođe i cena licence za android go je manja nego li za običan android jer on sada ide samo na low end telefone koji su najjeftiniji.

To nije tačno, GMS licenca se vezuje za specifični uređaj odnosno njegovu varijantu. Svaka varijacija se posebno sertifikuje.
Nije moguće sertifikovati virtuelnu mašinu, jer sertifikacije su dozvoljene samo za uređaje proizvođača koji imaju MADA/GMS ugovor sa Google-om.

Mada ne znam zašto toliko zamlaćivanje sa time, kada ne verujem da bilo ko ovde sideloaduje 1-2 aplikacije, ako i toliko. Verovatno Vanced ili nešto slično i to je to.

Poslednja izmena:
Mada ne znam zašto toliko zamlaćivanje sa time, kada ne verujem da bilo ko ovde sideloaduje 1-2 aplikacije, ako i toliko.
Ja, na primer, se trudim da instaliram aplikaciju sa F-droid kad god je moguće. Iako se instalacija aplikacija na taj način ne smatra strogo sajdloudingom, instalacija samog F-droid klijenta jeste sajdlouding, jer drugačije nije moguće dobiti F-droid na svom telefonu. Ovo važi za bilo koju alternativnu prodavnicu.

Šta treba da se radi u tom slučaju?

To nije tačno, GMS licenca se vezuje za specifični uređaj odnosno njegovu varijantu. Svaka varijacija se posebno sertifikuje.
Nije moguće sertifikovati virtuelnu mašinu, jer sertifikacije su dozvoljene samo za uređaje proizvođača koji imaju MADA/GMS ugovor sa Google-om.

Mada ne znam zašto toliko zamlaćivanje sa time, kada ne verujem da bilo ko ovde sideloaduje 1-2 aplikacije, ako i toliko. Verovatno Vanced ili nešto slično i to je to.
Može sertifikacija virtuelne mašine koja će raditi na određenom uređaju , to jest sertifikacija kombinacije (virtuelna mašina+konkretni model telefona).
Nisam ni mislio da se samo virtuelna mašina sertifikuje.
To zadovoljava sve uslove kao i sada i tačno se i cena licenciranja određuje prema urađaju kao i sada.
Pa će korisnici moći da biraju hoće li čist linux na mobilnom za malo nižu cenu ili im treba i kompatibilnost sa androidom u vidu virtuelne mašine za nešto višu cenu.
A biće dovoljan broj onih kojima je kompatibilnost potrebna da bi se isplatila sertifikacija.

Može sertifikacija virtuelne mašine koja će raditi na određenom uređaju , to jest sertifikacija kombinacije (virtuelna mašina+konkretni model telefona).
Nisam ni mislio da se samo virtuelna mašina sertifikuje.
To zadovoljava sve uslove kao i sada i tačno se i cena licenciranja određuje prema urađaju kao i sada.
Pa će korisnici moći da biraju hoće li čist linux na mobilnom za malo nižu cenu ili im treba i kompatibilnost sa androidom u vidu virtuelne mašine za nešto višu cenu.
A biće dovoljan broj onih kojima je kompatibilnost potrebna da bi se isplatila sertifikacija.

Ne, to nije moguce, niti postoji tako nesto. Igrom slucaja ili silom prilika (posao) poznajem proces Google sertifikacije vise od prosecnog korisnika...

Nazad
Vrh Dno