Pa sta ne mozes da koristis karticu? 😁druže, ne znam u kojim krugovima se krećeš, ali svi oko mene (a i ja) koriste telefon ili smart watch za plaćanje na kasi. Znači X puta mi se desilo da ne ponesem novčanik iz kuće jer mi nije potreban, sve se danas rešava preko telefona.
Pa sta ne mozes da koristis karticu? 😁
Novcanik si zakonski obavezan da poneses odnosno licnu kartu i vozacku ako imas kola, mozda to nisi znao., ali u prekrsaju si svaki put kad ga zaboravis
Mene ne bi čudilo da sutra banka počne naplaćivati korišćenje aplikacije, Google ili Apple korišćenje operativnog sistema, a proizvođači korišćenje uređaja.
Nažalost, alternativa koje su nam ostale iz prošlog veka, poput slobodnog softvera, sve je manje.
I tu su "kandžu" pustili i polako ga prisvajaju.
Nama se sviđa komocija systemd, flatpak i sl, ali to vodi u kontrolu i udaljava nas od slobodnog softvera.
Na kraju, biće džabe i taj softver, kada se neće moći koristiti u svakodnevnom životu i radu bez recimo Google Play Services.
tacnoI opet, mislim da nam to ne nameće Google, već mi sami sebi, jer težimo konforu, tražimo zabavu i sl.
Oni samo koriste priliku i zatvaraju krug. Usput smišljajući čime nas sledećim mogu namamiti..
Nov sam u svetu Linux-a i pošto još uvek ne znam puno, mogu pogrešiti. Ali..Mozes da objasnis?
to da. ovo je inace veliki trend i nesto sto mene jako iritira vec prilicno dug niz godinaNije ni tako crno.. ali, ima i dosta toga što izgleda da nas firme malo po malo zatvaraju i ograničavaju.
da isto. za mene opensource nije - protiv - google-a, vec zapravo > ka kompetencijama , i funkcionalnosti koja je veca kod OS.Sa druge strane - koristim i Google.
Svakodnevno i skroz otvoreno. Ne krijem ga se uopšte.
ja bih pre svega voleo da vidim linux na mobilnim uredjajima, jer ih to oslobadja od ogranicenog pametnog telefona, u zapravo dzepni racunar, sto je sasvim druga kategorija mogucnosti i upotrebne sirineLinux mi je novootkriveni hobi.
Sviđa mi se njegova filozofija i lepota korišćenja.
Ko zna. Možda jednog dana izađe iz okvira hobija i postane mi daily driver. A Google i slični odu u drugi plan.. (ono o čemu sam pisao - na poseban uređaj, samo zarad neizbežne potrebe korišćenja u svakodnevnom životu)
To bi mogla biti posebna tema.ja bih pre svega voleo da vidim linux na mobilnim uredjajima, jer ih to oslobadja od ogranicenog pametnog telefona, u zapravo dzepni racunar, sto je sasvim druga kategorija mogucnosti i upotrebne sirine
Bravo odclina idejaPo meni Rešenje problema bi bilo veoma jednostavno samo da se neki od manjih kineskih proizvođača smartphona njega doseti napravio bi brdo para.
Linux telefon a u njemu virtuelna mašina Android Go koji ima Google servise
Po meni Rešenje problema bi bilo veoma jednostavno samo da se neki od manjih kineskih proizvođača smartphona njega doseti napravio bi brdo para.
Linux telefon a u njemu virtuelna mašina Android Go koji ima Google servise ali je mnogo lakša od punokrvnog Androida i pokriva sve aplikacije (kao na primer bankarske) za koje nema zamene u regularnim open source aplikacijama i rešen problem.
P.S. I onda nema potrebe za dva telefona, veća sigurnost i izolovanost.
sad prave nesto za 550 flagshipKoliko sam ja razumeo Jolla radi compatibility layer za applikacije a ne kompletnu virtualizaciju, što znači više posla, mozda bolje performanse android aplikacija, ali i moguće i više bagova. Ovo je jednostavnije rešenje i bolje što se tiče kompatibilnosti.
P.S. Inače Jolla nema ništa u ponudi što je mainstream segment do 300 evra.
Jedino što dobro u priči nije, jeste to što će se sav konfor od danas, sutra naplaćivati. A drugu mogućnost nećemo imati.
Kako možemo videti, to je model koji se svuda primenjuje - ponudi se nešto povoljno, ljudi prihvate, "mostovi se poruše", i onda kreće naplata.
Traje postepeno, a isplanirano i temelji postavljeni godinama unapred.
Evo u Americi kako se ljudima polako nameće da sebi kuće sve manje mogu pruštiti, već ih ceo život iznajmljivati, jer je tako povoljnije:
Mene ne bi čudilo da sutra banka počne naplaćivati korišćenje aplikacije, Google ili Apple korišćenje operativnog sistema, a proizvođači korišćenje uređaja.
Jer, profit onih koji ih poseduju, mora iz godine u godinu biti sve veći.
Nažalost, alternativa koje su nam ostale iz prošlog veka, poput slobodnog softvera, sve je manje.
I tu su "kandžu" pustili i polako ga prisvajaju.
Nama se sviđa komocija systemd, flatpak i sl, ali to vodi u kontrolu i udaljava nas od slobodnog softvera.
I viruelna mašina taj postupak verifikacije zadovoljava jer je to nemodifikovan stock android go, takođe i cena licence za android go je manja nego li za običan android jer on sada ide samo na low end telefone koji su najjeftiniji.
Ja, na primer, se trudim da instaliram aplikaciju sa F-droid kad god je moguće. Iako se instalacija aplikacija na taj način ne smatra strogo sajdloudingom, instalacija samog F-droid klijenta jeste sajdlouding, jer drugačije nije moguće dobiti F-droid na svom telefonu. Ovo važi za bilo koju alternativnu prodavnicu.Mada ne znam zašto toliko zamlaćivanje sa time, kada ne verujem da bilo ko ovde sideloaduje 1-2 aplikacije, ako i toliko.
Može sertifikacija virtuelne mašine koja će raditi na određenom uređaju , to jest sertifikacija kombinacije (virtuelna mašina+konkretni model telefona).To nije tačno, GMS licenca se vezuje za specifični uređaj odnosno njegovu varijantu. Svaka varijacija se posebno sertifikuje.
Nije moguće sertifikovati virtuelnu mašinu, jer sertifikacije su dozvoljene samo za uređaje proizvođača koji imaju MADA/GMS ugovor sa Google-om.
Mada ne znam zašto toliko zamlaćivanje sa time, kada ne verujem da bilo ko ovde sideloaduje 1-2 aplikacije, ako i toliko. Verovatno Vanced ili nešto slično i to je to.
Može sertifikacija virtuelne mašine koja će raditi na određenom uređaju , to jest sertifikacija kombinacije (virtuelna mašina+konkretni model telefona).
Nisam ni mislio da se samo virtuelna mašina sertifikuje.
To zadovoljava sve uslove kao i sada i tačno se i cena licenciranja određuje prema urađaju kao i sada.
Pa će korisnici moći da biraju hoće li čist linux na mobilnom za malo nižu cenu ili im treba i kompatibilnost sa androidom u vidu virtuelne mašine za nešto višu cenu.
A biće dovoljan broj onih kojima je kompatibilnost potrebna da bi se isplatila sertifikacija.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari