@MarcusS ajde objasni ljudima sve.
Definitivno ne mogu da im objasnim sve, samo da podelim malo mog iskustva sa obzirom da radim 15 godina u mestu od malo manje od 30k stanovnika u kome ima posla i manje više svi rade...
Kod mene su konzole nula. Ner bukvalno, ali Pogotovu poslednjih nekoliko meseci /koji su inače generalno lošiji za posao/, imam 4 petice, 58" inča televizore i na svakoj po 10+ igara za dvoje, vožnje, tuče, sportske, trkanje, i sl, i sasvim solidne fotelje, ali iz nekog razloga da radim samo sa konzolama radio bi mesec dana i zatvorio. Sasvim je normalno da niko ne sedne ceo dan, a nekad se i nakalemi 2, 3k dinara na pazar uvek bude bolje naravno septembar pa na dalje kada izađu nove verzije fife i nba ali generalno, samo konzole - neodrživo ovde.
Što se tiče zarade, sve naravno zavisi od obima prometa ja sam striktan po pitanju nepušenja i zabrane svega u lokalu što ispušta mirise, pafove, vejpove i ostalo, da li bi to utlicalo na veću posetu nisam siguran, ali taj smrad definitivno ne bih mogao da podnesem što u vazduhu što po periferijama što po kompovima + klinci koji dolaze osnovna škola uz znanje roditelja su mnooogo bolje mušterije nego srednjoškolci kojima je prioritet kladža, ekseri, gandža, koks i 500 din da imaju za pljuge, voćkice, ruleti i ostale aktivnosti... Rado ću po cenu manje prometa držati takve van lokala a i kao što rekoh, barem kod mene, dok sam bio sam (imam konkurenciju poslednjih par meseci), srednjoškolci kao neka kategorija pre i posle škole i slično, mnogo manje nego što bi neko pomislio a preko puta sam autobuske gde 90% njih ide kući i na minut šetnje od centra gde je škola.
Takođe, kod mene, noćno igranje jedva i da postoji, možda vikendom neko zaglavi, ali radnim danima mrka kapa, ponekad ih i bude, ali ništa značajno na dužem nivou.
Cenu sada na pc sam držao 100 din do skora sasvim pristojne mašine su bile 11400f, 6700xt, 16GB rama iskreno bilo me sramota kad mi neko da 100 din za sat vremena i planirao sam upgrade naravno pre poskupljenja ali ništa od toga, skoro sam ipak uspeo zahvaljujjući tome što intel podržava DDR4 na kasnijim generacijama da zamenim ploče procesore (12600kf) i cooler-e što je znatno ubrzalo rad, logično, jel, procesori, a i još nisu počeli da poskupljuju kao sve ostalo. Srećom pa sam pre par godina odradio dobru kombinaciju za grafičke, sada im menjam paste i termalne padove pa dok guraju guraju jer rade dobro posao za ovo što se igra.
Uzeo sam i odlične gaming stolice i nove baš dobre sluške logitech g pro x. i digao cenu na 150 i savest mi je mirna jer sam im ponudio uslugu na malo ili boga mi ne baš malo višem nivou, ostalo je na mušterijama sada. Mislim da igranje u uslovima koje im sada pružam po BGu ne košta ispod 250 din na sat i jače, ja sam uvek bio ufazonu ajde ide ok neću da budem alav, ali možda sam tu grešio. Sada sam u fazonu eto vam uslovi, pa neka igraju manje, opet ću da zaradim više na sat a manje će da mi drndaju kompove i opremu.
Ja kada vidim te cene po BG i slično (msm kakve god da su mašine) od 350 400 din na sat ja sam u fazonu ko je bno ima para za ovo? Nepojmljivo mi je. Uvek mi je bila ideja da ljudi dolaze non stop ne jednom nedeljno na 3 sata i monster i da ga nema 15 dana.
Mislim da je svaka igraonica priča za sebe, zavisna od mnogo faktora, da li je bilo igraonica pre, ako da kakvih, na šta su ljudi navikli i na kakve cene, kakva ekipa ti dolazi, ako je pretvoriš u klošanu, zaboravi na klince male, itd, itd. Nekad je dovoljna jedna grupa ljudi koja će da dolazi stalno, ekipa neka, i da budu sasvim solidan priliv ali to je krug života igraonice,tako da kažem, neki odu, dolaze novi i to je stalan proces
Ulaganja su ogromna kao i generalni mesečni troškovi, to možda može lakše da šljaka u BG-u i NS-u tj da se postigne neki promet jer prosto - više ljudi, ali u manjim sredinama potreban je veliki promet da pokriva i vrati inicijalno ulaganje, troškove lokala, radnika, i prateće troškove na mesečnom nivou kvarenja koječega non stop /i uništavanje od strane gostiju/...
Delom se bavim ovim poslom jer volim da budem u tome i ništa mi nije teško, ali mislim da se oseti da je para u narodu sve manje jer je sve nenormalno skupo i da će to da bude samo još gore kada pukne ovaj babl u kome živito sa nerealnim kursom evra i užasnim cenama.
Ono što je, rekao bih, pravilo, je što više uložiti u startu, omogućiti što bolje uslove na početku, jer ako postoji neko ko nudi bolje za iste ili još gore manje pare, nema šta da tražiš. Nekoem je recept ne baš toliko dobra oprema ali male cene i promet ne količinu - i to je legit. Ali problem je što ako neko dođe i ponudi dosta više za isto ili manje para - nema šta da se traži više. Neće niko da ti dolazi jer vole gazdu.
Takođe, svako od vlasnika verovatno ima neko viđenje šta je to što ga zadovoljava, koja cifra na kraju meseca. Nekad u ovo uleti neko totalno van te priče i na najmanje probleme i padove prometa će da zapali iz biznisa, neko ko to voli da radi i iz tog sveta je (kao ja npr), on će da se gica i bori.
Za 15 godina sam uspeo da od ovoga živim lagodno ili bolje reći normalno, da ne brinem kako ću platiti račune, da putujem 1, 2, puta godišnje, i ne razmišljam koliko će da me boli kada crkne bojler ili frižider. To su pare koje siguran sam ne bi zadovoljilie "investitora" koji je tu zbog para, tako da ako otvara igraonicu neko ko bi da mlati silne pare, moraće silne pare da uloži, pa ni tada ništa nije sigurno...
Problem posla su takođe varijacije niti bilo kakve garancije. Ne prodaješ hleb meso mleko i toalet papir što ljudi troše svaki dan. Vikend razvališ, onda ponedeljak katastrofa, ti lupaš glavu šta je a u stvari prosto tako idu stvari.
Ostalo je na svakome ponaosob šta prioritizira i u kom pravcu krene i sa koliko para krene, i šta od svoje ponude akcentuje, koliko vodi računa o igroanici, mašinama, njihovom hardverskom ali i softverskom stanju, veliku ulogu igra konfiguracija stanovništa i potencijalni gejmeri u njemu. Zamisli otvoriš igraonicu u malom mestu ali tu prosto ljude zabole za gaming? Jednostavno, nema mušterija da budeš održiv - osuđen na propast.
Sve u svemu, srećno svakome ko pokušava, ali generalno sa ovim cenama hardvera mislim da je bukvalno suludo otvarati igraonicu sada. Mnooogo, mnogo para, makar i polovno da uzmeš sve, a iskreno mi deluej da je para sve manej oko nas a živim u jako razvijenoj opštini.
Pamet u glavu i pet puta meriti jednom seći.