Šta je novo?

Otvaranje PC/Konzole Igraonice 2026

Lanmi90

Zapažen
Učlanjen(a)
27.08.2026
Poena
1
Razmisljam da otvorim igraonicu u gradu, pre par godina jedna se otvorila i stalno je puna, u gradu ima samo ta jedna, razmisljam da uzmem 5 dobrih kompa sa ukrivljenim ekranima, i jedno tri ili pet ps5 konzoli sa po 50incha tv, dobar namestaj da paravim ekstra atmosferu, da li se neko razume u to kako funkcionise sve jel se to vodi kao internet caffe? i kako funkcionise ako hocu igre da stavljam ove malo bolje najvise me brine ove igre za komercijalne licene koje je uopste nemoguce dobiti u komercujalne svrhe a vidim druge igraonice ih imaju. Pozz

GTA 6 ce sad da razvaljuje, svakako primarno konzole uzeti.

GTA 6 ce sad da razvaljuje, svakako primarno konzole uzeti.
Da bas to sam i mislio ali me brinu licence ako kupim igru one nisu dozvoljene za komercijalu u cemu je fora posto i mnogo drugih igara nemaju licence za komercijalnu upotrebu a vidim da druge igraonice imaju neke igre poput gta5 itd..

Kontaktiras RockStar.

umesto win a da se instalira neki Linux, tu si pokriven dobro protiv MS a. Sada Steam (Zorin OS) radi super sa igrima koje igram. Može i Steam OS

Ne razumem a sta ako mi dodje inspekcija a ja sam kupovao te igre na primer oni ce da mi kazu da nisam smeo da ih kupujem nego sam trebao da kontaktiram rockstar da bi mi odobrili komercijalnu licencu?

umesto grafika ti se verovastno više isplati GeForce NOW

Ne razumem a sta ako mi dodje inspekcija a ja sam kupovao te igre na primer oni ce da mi kazu da nisam smeo da ih kupujem nego sam trebao da kontaktiram rockstar da bi mi odobrili komercijalnu licencu?
Da, treba ti komercijalna licenca koja se dogovovara direktno.

1787830895370.webp

Poslednja izmena:
umesto grafika ti se verovastno više isplati GeForce NOW
kako mu se više isplati GeForce NOW? pitanje je da li postoji paket za igraonice

umesto win a da se instalira neki Linux, tu si pokriven dobro protiv MS a.
njemu nije problem to nego nešto drugo. licence za Windows se mogu uzeti i kao paket, al' svakako njihova ukupna cena nije problem na duže staze (Pro OEM je oko 20k rsd pojedinačno)

Poslednja izmena:
kako mu se više isplati GeForce NOW?

Drago mi je da objasnim. Čovek je napisao šta mu treba:

- 5 dobrih kompa sa ukrivljenim ekranima (sigurno preko 2.500,00€ po komadu),

- tri ili pet ps5 konzola (verovatno PlayStation 5 - 1TB Slim + još jedan džojstik je oko 750€)

- 50incha tv, (bolje je veći - to je minimum 400€ po komadu)

- dobar namestaj da paravim ekstra atmosferu (oko 2.000,00 € pa na više)

- verovatno i osvetlenje, vip soba (kečenje, svatla , klima , fotelje - oko 1.500,00 € pa na više)

- dobra optika (zavisi kod koga , oko 3.000,00 dinara mesečno)

- dobri aktuelni naslovi, za početak minimum 10 po računaru, što je nekgde oko 300€

- samo registrovanje firme nije skupo, ali doprinosi i plata po radniku su baš veliki izdatak, za posao koji je baš upitan

- lokal na dobrom mestu - cena zavisi od grada

Mnogo je to novca. Bolje je krenuti skromije. Skratiti troškove. Cene dobrih grafika su velike, o RAM u da i ne govorimo. Zato treba isprobati GeForce NOW na jednom ili dva računara (oko 10€ mesečno do 1440p, 60 FPS, RTX On, sesije do 6 sati). Izbeći dodatno troškove za Win. Steam OS, ili Zorin rade to isto pa i bolje , besplatno ili za 50€ po licenci , plus inspekcija nema šta da gleda.

Ima već tema, mnogi ljudi koji to rade mogu da kažu iz prve ruke

Dobro razmisli !

uopšte nije tema budžet i raspolaganje njime. internet pristup verovatno košta više od 3.000 jer je bolje uzeti poslovni paket (kao, garantovane brzine itd itd). što se televizora tiče, ja bih predložio 55-ice jer su one danas neki standard (pre su bile 50-ice)

postoji još tema:

Jel zaista moguće da ove naše silne igraonice sve do jedne imaju non-commercial licence za igre?

Malo mi teško da poverujem u to. Jes sad svaka igraonica išla i cimala izdavače za specijalnu licencu.

Bolje pravi biznis plan i recunaj povrat investivije i troskove mesecne. Poenta je da mala igraonica nema sanse da se isplati. Posto troskovi ne skaliraju sa brojem racunara. Cena sata je cirka 1e neki proseknu NS recimo a das za pc bruto 3000e ( stolica, sto, struja, periferije..). Kad dodas sredjivanje prostora, klime, mrezu, brendiranje, zakup lokala bar na 6 meseci...

Jel zaista moguće da ove naše silne igraonice sve do jedne imaju non-commercial licence za igre?

Malo mi teško da poverujem u to. Jes sad svaka igraonica išla i cimala izdavače za

Malo mi teško da poverujem u to. Jes sad svaka igraonica išla i cimala izdavače za specijalnu licencu.
Ovo sam nasao sad koliko je to sigurno nemam pojma

Jedini uslov koji morate ispuniti: Pravilo broja licenci
Jedina stvar gde inspekcija može da vas uhvati u prekršaju jeste ako nemate dovoljno kupljenih komada za broj računara u lokalu.
  • Kazna: Ako imate 10 računara na kojima se igra ista igra, a vi im pokažete samo 1 račun sa GOG-a. Preostalih 9 računara će tretirati kao pirateriju (neovlašćeno umnožavanje) i dobićete kaznu [|].
  • Bezbedno: Ako imate 10 računara, a u fascikli imate 10 odštampanih računa na ime firme [|]. Sve dok je broj računa jednak broju licenci koje koristite, vi ste pred zakonom 100% čisti.
Ukratko: Dokle god svaku igru uredno platite biznis karticom i proknjižite preko firme, inspekcija vas nikada neće pitati za „komercijalnu licencu” [|]. Za njih je porez plaćen, igra je originalna, i tu se njihova kontrola završava.

Bolje pravi biznis plan i recunaj povrat investivije i troskove mesecne. Poenta je da mala igraonica nema sanse da se isplati. Posto troskovi ne skaliraju sa brojem racunara. Cena sata je cirka 1e neki proseknu NS recimo a das za pc bruto 3000e ( stolica, sto, struja, periferije..). Kad dodas sredjivanje prostora, klime, mrezu, brendiranje, zakup lokala bar na 6 meseci...
razmisljam umesto racunara da stavim ps5
Inace cene su oko 350 din sat vremena, dva sata 500din i to je trenutno na akciji u gradu i stalno su zauzete i samo ta jedna u gradu postoji

Sa sadasnjim cenama em pc em cene igranja na pc definitivno mnogo bolja solucija. jos nema cimanja sa licencama i racunanjem vremena, updatee igrica

Mora da se napravi kvalitetan biznis plan + da se doda 3-4 meseca rada sa minusom. Ja lično nikada nisam umeo ništa da pokrenem. Zato i radim posao gde jesam. Pre 30 godina sam radio u sega, kasnije soni klubovima, sada tri decenije kasnije drugarski pomažem kolegi oko igraonice. Zato i pišem da sve treba dobro da se proračuna + ubaci luft za "nepredviđene troškove". Ova cifra koju sam naveo, i za inostranstvo je velika.

Sa trenutnim cenama komponenti (a ići će još gore redom, evo i matične ploče poskupljuju, i ostalo će) samo PS se isplati a i on će da poskupljuje sve više.

Mora da se napravi kvalitetan biznis plan + da se doda 3-4 meseca rada sa minusom. Ja lično nikada nisam umeo ništa da pokrenem. Zato i radim posao gde jesam. Pre 30 godina sam radio u sega, kasnije soni klubovima, sada tri decenije kasnije drugarski pomažem kolegi oko igraonice. Zato i pišem da sve treba dobro da se proračuna + ubaci luft za "nepredviđene troškove". Ova cifra koju sam naveo, i za inostranstvo je velika.
Kad su cenne ovde svega kao napolju a cenu sata mora da racuna 1/3 spram evrope.

Imam drugara koji bi potencijalno otvorio igraonicu sa 10 kompova u konfiguraciji Intel 250K Plus, 16 GB, RX 9060 XT, 1TB PCIe 4.0 i nekim 27" 2K 144 Hz+ monitorom, za OS bi se koristio neki Linux (SteamOS, Bazzite, CachyOS), a na kompovima bi bile instalirane isključivo besplatne multiplejer igre poput CS2, Fortnite, Dota, LoL, World of Tanks, World of Warcraft, CoD: Warzone, Apex i slično.

Da li bi ovakva igraonica solidno prošla u 2026.?

To je standardno vreme za povrat investicije za male biznise, 2-3 godine...

Kao prvo - okasnio si sa otvaranjem igraonice. Da si je otvorio do decembra prošle godine , dok su cene računara i konzola bile normalne, bilo bi ok. Ove godine, ja ne smem ni najmanji upgrejd da uradim jer je sve otišlo u pm sa cenama.

Kao drugo - OKASNIO SI SA OTVARANJEM IGRAONICVE OVE GODINE. Mogao si da pokreneš biznis uz pomoć države uz subvenciju gde dobijaš deo bespovratno a deo uz kredit sa odličnom kamatnom stopom. Ali rok je 04.09.2026. što je danas. Da sam ranije video post pa da sam ti na vreme odgovorio. Po meni, bolje sačekati sledeću godinu i pokušati uz neku državnu subvenciju da otvoriš.

Što se same igraonice tiče, ja sam poslu od 1996. godine - počeo sa izdavanjem konzola, imao sam i cd/dvd klub, bioskop i još uvek imam igraonicu. Pa evo par saveta.

Kada se otvara igraonica, lokacija mora da bude dobra. Ja sam recimo u širem centru grada, pored oisnovne škole, ali pokrivam i srednju školu jer mi je glavna autobuska stanica na 50metara (deca sa sela i sl.).

Igraonica mora da bude kombinovanog tipa - računari / konzole. Znači nikako samo jedno ili samo drugo. I tu minimum 3 konzole i 10 računara. Konzole su tu da ti zarade novac jer obično dolaze društva da igraju koja pazare i piće i sl. Često se igra i 2 na 2. Tako da je tu kinta. Plus dolazi GTA VI koji će biti boom. Računari su ti tu za stalnu bazu ljudi koji ti obezbeđuju stabilan izvor prihoda odnosno novac za pokrivanje troškova. Ja recimo imam 5-6 likova koji svaki dan dolaze godinama i kojima je to navika. Jedan dolazi svaki dan bukvalno od otvaranja igraonice 2007. godine. Sad već ima blizu 5 banki. Znači dolazi 19 godina kod mene redovno. Preskoči možda neki dan, ali ga generalno uvrštavam u inventar. I ostavi mi svako veče od 200 do 500 din.

Što se tiče softvera. Ne pamtim da su igraonice ikada mogle da rade u Srbiji 100% na belo. Samo siva zona. Nikad ni jedan zakon nije 100% regulisao rad igraonica. Ja se i dan danas vodim na šifru delatnosti 93.29 Ostale zabavne i rekreativne delatnosti.

Što se licenci tiče - ja generalno imam sve računare sa Windows licencama - fiskalni račun sa brojem računara gde piše PC Računar sa Windows licencom. Na kućištima imam zalepljene windows stickere sa brojem licence. Što se licenci za igrice tiče tu je već siva zona. I ja tu radim ovako - ja na svakom računaru imam Steam, EPIC itd. sa instaliranim igrama. Ja izdajem PC a vi sa njim radite šta hoćete. Igrate igre sa Vašim nalogom, gledate Youtube i sl. Tako sam se ogradio. Naravno da imam naloge igraonice sa kupljenim igrama, ali to radim ispod ruke i bilo koja inspekcija da dođe - neće moćii da provali da li neko ne igra na svom nalogu. Na kraju krajeva, našoj inspekciji je najvažnije da plaćaš državi sve što treba. A što se softvera tiče, bitne su im samo Windows licence. 100% provereno.

Imaš dve mogućnosti za otvaranje igraonice. barem u pravnom smislu. Da radiš ako kafić npr. ili da radiš kao udruženje građana (npr. klub ljubitelja video igara). Ako ćeš piće da služiš biraš prvo, ako ne drugo. mada i u drugom možeš da imaš piće ali to je već nategnuto pred zakonom. Ja sam izabrao drugi vid prijave jer sam već zaposlen i ovo mi dođe kao dodatni biznis pa mi ne treba dodatno zdravstveno, penziono i sl. Naravno, ako budeš uzimao subvenciju države - samo ti je prva opcija dostupna. I tu sve moraš da imaš na belo (prijava radnika, plaćanej poreza i sl).

Računari ne moraju biti ale da se odma razumemo. 99% vremena na računarima se igraju LoL, CS2, Fortnite , Roblox, Minecraft, Rocket League, WoT i još par slično zahtevnih igara. Ja sam u decembru pazario računare sledećih karakteristika: Ryzen 7 5700g/16GB/512NVME/500GB HD/AMD Radeon 5700. Monitori 24 inča 200Hz. I na tome sve šljaka top. Dao sam ukupno oko 6000 eu za 11 mašina (10 + server).

Naravno, to su bile samo mašine, stolove i stolice sam imao od ranije. Stolice koristim najobičnije crne kancelarijske i niko se ne žali. Pre par meseci lik otvorio konkurentsku igraonicu meni, slične mašine ali o 27 inča monitori i gejmerske stolice. I jedva da mi je preuzeo nešto mušterija. U startu svi išli da vide i većina se vratila kod mene. 24 je idealna dijagonala pogotovo za fps igre (CS2, Fortnite). Sve preko šeta oko. Bio sam krajem Avgusta u Grčkoj na moru - Katerini. Bio u igraonici tamo. Imaju top mašine, kačim specifikaciju, i pola mašina im je sa 27 inča zakrivljenim monitorima a pola sa 24 inča standardnim. Svi na 160Hz. U delu sa 27icama sve igrači LoL-a. Kanteraši Fortnitovci u delu sa 24 inča moinitorima.

Ni gejmerske stolice, ma koliko atraktivne, nisu neka prevaga. Da se u igraonici ostaje ceo dan možda bi i bile. Ali za 2 do 3 sata sedenja, niko neće da pravi pitanje oko istih. Bitno je da se imaju top miševi i tastature mehaničke. I slušalice po mogiućstvu dobre, što ne znači i najskuplje.

E sad, koliko će ti biti cela investicija i povrat iste, zavisi od tvojih želja. Ali generalno, 2 godine da vratiš uloženo, pa imaš dve godine da se spremiš za novo ulaganje odnosno, za 4 godine postojeći računari i konzole već će biti pri kraju životnog ciklusa. Znači, sa zaradom bi trebao da kreneš u četvtoj godini, ili eventualno u terećoj ako imaš sreće sa pazarima. Ovde mislim i na konztole, jer trenutno možeš da pazariš samop PS5 a za 2-3 godine izaći će PS6.

Ako si vičan popravci i sl. i malo se razumeš u računare, možeš iste i nategnuti dugo dugo. Npr ja sam 2 generaciju svojih mašina imao od 2015. do 2025. godine. Uzeo u startu slabije mašine pa ih vremenom nabudžio

CPU Intel G1840 na kraju i5-4590
MEM 2GB na kraju 16GB
HD 500GB na kraju SSD 256GB i HD 500GB
Grafa RX 460 na kraju RX 580

Ali je generalno bolje da se mašine kompletno zamene posle 5-6 godina.

Ako ima još nešto da te zanima, pitaj slobodno.

Prilozi

• IMG_20260824_220729.webp
    IMG_20260824_220729.webp
    182.5 KB · Pregleda: 18
Nazad
Vrh Dno