Šta je novo?

Otvaranje PC/Konzole Igraonice 2026

Lanmi90

Zapažen
Učlanjen(a)
27.08.2026
Poena
1
Razmisljam da otvorim igraonicu u gradu, pre par godina jedna se otvorila i stalno je puna, u gradu ima samo ta jedna, razmisljam da uzmem 5 dobrih kompa sa ukrivljenim ekranima, i jedno tri ili pet ps5 konzoli sa po 50incha tv, dobar namestaj da paravim ekstra atmosferu, da li se neko razume u to kako funkcionise sve jel se to vodi kao internet caffe? i kako funkcionise ako hocu igre da stavljam ove malo bolje najvise me brine ove igre za komercijalne licene koje je uopste nemoguce dobiti u komercujalne svrhe a vidim druge igraonice ih imaju. Pozz

GTA 6 ce sad da razvaljuje, svakako primarno konzole uzeti.

GTA 6 ce sad da razvaljuje, svakako primarno konzole uzeti.
Da bas to sam i mislio ali me brinu licence ako kupim igru one nisu dozvoljene za komercijalu u cemu je fora posto i mnogo drugih igara nemaju licence za komercijalnu upotrebu a vidim da druge igraonice imaju neke igre poput gta5 itd..

Kontaktiras RockStar.

umesto win a da se instalira neki Linux, tu si pokriven dobro protiv MS a. Sada Steam (Zorin OS) radi super sa igrima koje igram. Može i Steam OS

Ne razumem a sta ako mi dodje inspekcija a ja sam kupovao te igre na primer oni ce da mi kazu da nisam smeo da ih kupujem nego sam trebao da kontaktiram rockstar da bi mi odobrili komercijalnu licencu?

umesto grafika ti se verovastno više isplati GeForce NOW

Ne razumem a sta ako mi dodje inspekcija a ja sam kupovao te igre na primer oni ce da mi kazu da nisam smeo da ih kupujem nego sam trebao da kontaktiram rockstar da bi mi odobrili komercijalnu licencu?
Da, treba ti komercijalna licenca koja se dogovovara direktno.

1787830895370.webp

Poslednja izmena:
umesto grafika ti se verovastno više isplati GeForce NOW
kako mu se više isplati GeForce NOW? pitanje je da li postoji paket za igraonice

umesto win a da se instalira neki Linux, tu si pokriven dobro protiv MS a.
njemu nije problem to nego nešto drugo. licence za Windows se mogu uzeti i kao paket, al' svakako njihova ukupna cena nije problem na duže staze (Pro OEM je oko 20k rsd pojedinačno)

Poslednja izmena:
kako mu se više isplati GeForce NOW?

Drago mi je da objasnim. Čovek je napisao šta mu treba:

- 5 dobrih kompa sa ukrivljenim ekranima (sigurno preko 2.500,00€ po komadu),

- tri ili pet ps5 konzola (verovatno PlayStation 5 - 1TB Slim + još jedan džojstik je oko 750€)

- 50incha tv, (bolje je veći - to je minimum 400€ po komadu)

- dobar namestaj da paravim ekstra atmosferu (oko 2.000,00 € pa na više)

- verovatno i osvetlenje, vip soba (kečenje, svatla , klima , fotelje - oko 1.500,00 € pa na više)

- dobra optika (zavisi kod koga , oko 3.000,00 dinara mesečno)

- dobri aktuelni naslovi, za početak minimum 10 po računaru, što je nekgde oko 300€

- samo registrovanje firme nije skupo, ali doprinosi i plata po radniku su baš veliki izdatak, za posao koji je baš upitan

- lokal na dobrom mestu - cena zavisi od grada

Mnogo je to novca. Bolje je krenuti skromije. Skratiti troškove. Cene dobrih grafika su velike, o RAM u da i ne govorimo. Zato treba isprobati GeForce NOW na jednom ili dva računara (oko 10€ mesečno do 1440p, 60 FPS, RTX On, sesije do 6 sati). Izbeći dodatno troškove za Win. Steam OS, ili Zorin rade to isto pa i bolje , besplatno ili za 50€ po licenci , plus inspekcija nema šta da gleda.

Ima već tema, mnogi ljudi koji to rade mogu da kažu iz prve ruke

Dobro razmisli !

uopšte nije tema budžet i raspolaganje njime. internet pristup verovatno košta više od 3.000 jer je bolje uzeti poslovni paket (kao, garantovane brzine itd itd). što se televizora tiče, ja bih predložio 55-ice jer su one danas neki standard (pre su bile 50-ice)

postoji još tema:

Jel zaista moguće da ove naše silne igraonice sve do jedne imaju non-commercial licence za igre?

Malo mi teško da poverujem u to. Jes sad svaka igraonica išla i cimala izdavače za specijalnu licencu.

Bolje pravi biznis plan i recunaj povrat investivije i troskove mesecne. Poenta je da mala igraonica nema sanse da se isplati. Posto troskovi ne skaliraju sa brojem racunara. Cena sata je cirka 1e neki proseknu NS recimo a das za pc bruto 3000e ( stolica, sto, struja, periferije..). Kad dodas sredjivanje prostora, klime, mrezu, brendiranje, zakup lokala bar na 6 meseci...

Jel zaista moguće da ove naše silne igraonice sve do jedne imaju non-commercial licence za igre?

Malo mi teško da poverujem u to. Jes sad svaka igraonica išla i cimala izdavače za

Malo mi teško da poverujem u to. Jes sad svaka igraonica išla i cimala izdavače za specijalnu licencu.
Ovo sam nasao sad koliko je to sigurno nemam pojma

Jedini uslov koji morate ispuniti: Pravilo broja licenci
Jedina stvar gde inspekcija može da vas uhvati u prekršaju jeste ako nemate dovoljno kupljenih komada za broj računara u lokalu.
  • Kazna: Ako imate 10 računara na kojima se igra ista igra, a vi im pokažete samo 1 račun sa GOG-a. Preostalih 9 računara će tretirati kao pirateriju (neovlašćeno umnožavanje) i dobićete kaznu [|].
  • Bezbedno: Ako imate 10 računara, a u fascikli imate 10 odštampanih računa na ime firme [|]. Sve dok je broj računa jednak broju licenci koje koristite, vi ste pred zakonom 100% čisti.
Ukratko: Dokle god svaku igru uredno platite biznis karticom i proknjižite preko firme, inspekcija vas nikada neće pitati za „komercijalnu licencu” [|]. Za njih je porez plaćen, igra je originalna, i tu se njihova kontrola završava.

Bolje pravi biznis plan i recunaj povrat investivije i troskove mesecne. Poenta je da mala igraonica nema sanse da se isplati. Posto troskovi ne skaliraju sa brojem racunara. Cena sata je cirka 1e neki proseknu NS recimo a das za pc bruto 3000e ( stolica, sto, struja, periferije..). Kad dodas sredjivanje prostora, klime, mrezu, brendiranje, zakup lokala bar na 6 meseci...
razmisljam umesto racunara da stavim ps5
Inace cene su oko 350 din sat vremena, dva sata 500din i to je trenutno na akciji u gradu i stalno su zauzete i samo ta jedna u gradu postoji

Sa sadasnjim cenama em pc em cene igranja na pc definitivno mnogo bolja solucija. jos nema cimanja sa licencama i racunanjem vremena, updatee igrica

Mora da se napravi kvalitetan biznis plan + da se doda 3-4 meseca rada sa minusom. Ja lično nikada nisam umeo ništa da pokrenem. Zato i radim posao gde jesam. Pre 30 godina sam radio u sega, kasnije soni klubovima, sada tri decenije kasnije drugarski pomažem kolegi oko igraonice. Zato i pišem da sve treba dobro da se proračuna + ubaci luft za "nepredviđene troškove". Ova cifra koju sam naveo, i za inostranstvo je velika.

Sa trenutnim cenama komponenti (a ići će još gore redom, evo i matične ploče poskupljuju, i ostalo će) samo PS se isplati a i on će da poskupljuje sve više.

Mora da se napravi kvalitetan biznis plan + da se doda 3-4 meseca rada sa minusom. Ja lično nikada nisam umeo ništa da pokrenem. Zato i radim posao gde jesam. Pre 30 godina sam radio u sega, kasnije soni klubovima, sada tri decenije kasnije drugarski pomažem kolegi oko igraonice. Zato i pišem da sve treba dobro da se proračuna + ubaci luft za "nepredviđene troškove". Ova cifra koju sam naveo, i za inostranstvo je velika.
Kad su cenne ovde svega kao napolju a cenu sata mora da racuna 1/3 spram evrope.

Nazad
Vrh Dno