Šta je novo?

Banka Poštanska Štedionica (bivša MTS Banka) (2024 / 2025 / 2026)

Kakav idiotizam, morao sam da obrisem anydesk i da ugasim opciju za progamere, kakav su hit pa to nema nigde 😂 ako je bitno zaomi telefon.
Ako moram da nosim 2 telefona zbog njihove gluposti, bice lakse promeniti banku, sem ako i ostale banke ne uvedu isto.

Ako je stvarno problem (ko što i meni recimo jeste) da koristite aplikaciju sa svim mogućim ograničenjima, logujte se na webu uz sms otp i gotova stvar.

manja su mi misterija genijalci iz poštanske koji su smislili ovu glupost no ljudi koji pristaju i rezonuju "privatna firma, mogu da rade šta hoće". gde je granica? da neko kaže da telefon može da služi samo za primanje poziva, sms i ekskluzivno mora da bude namenjen samo za rad bankarske aplikacije? msm, teorijski, svaka aplikacija može da se napravi da ima neki bezbednosni propust i da se zloupotrebi. da mi preventivno sve blokiramo čisto da se osećate potpuno bezbedno? ne razumem stvarno

Meni je pak čudno da se toliko odupiremo povećanoj sigurnosti u aplikaciji koja raspolaže našim novcem.

Gemini kaže:

Kako AnyDesk utiče na bezbednost telefona?
  • Potpuni uvid u ekran: Kada nekome odobrite pristup, ta osoba vidi sve što i vi – uključujući SMS poruke, lozinke, privatne prepiske i kodove za dvofaktorsku autentifikaciju (2FA). [1, 2]
  • Kontrola nad uređajem: U zavisnosti od podešavanja i operativnog sistema (naročito na Androidu), udaljeni korisnik može da klikće po ekranu, otvara aplikacije i menja podešavanja umesto vas. [1, 2]
  • Zloupotreba mobilnog bankarstva: Prevaranti najčešće koriste AnyDesk da bi ušli u vaše e-banking aplikacije, promenili limite ili prebacili novac na druge račune dok vi to posmatrate. [1, 2]
  • Lažni osećaj sigurnosti: Aplikacija je popularna među prevarantima jer radi brzo, ne zahteva pravljenje naloga sa vaše strane i lako vas mogu nagovoriti da je instalirate. [1]

Ako je ovo istina (da ne proveravam, jer ne koristim).. onda mi izgleda legitimno ne dozvoliti postojenje obe istovremeno (i svih ostalih sličnih aplikacija).

Mada, ok. Razumem i da se telefon koristi i za više od uobičajenog.
Onda bi npr AnyDesk trebao da poradi na tome da bude kompatibilan sa bankarskim aplikacijama. Ne obrnuto. Jer opet - naš novac je u pitanju. To je valjda najvažnije, zar ne?

Meni je pak čudno da se toliko odupiremo povećanoj sigurnosti u aplikaciji koja raspolaže našim novcem.

Gemini kaže:

Ako je ovo istina (da ne proveravam, jer ne koristim).. onda mi izgleda legitimno ne dozvoliti postojenje obe istovremeno (i svih ostalih sličnih aplikacija).

Onda bi npr AnyDesk trebao da poradi na tome da bude kompatibilan sa bankarskim aplikacijama. Ne obrnuto. Jer opet - naš novac je u pitanju. To je valjda najvažnije, zar ne?
Ključna reč je odobriti. Ako neko nekome stvarno odobri pristup svom telefonu tako lako, ni ne treba da ima mobilno bankarstvo.

Nije problem u povećanoj sigurnosti, da ona nije urađeno amaterski i da ne forsira izmene u svakodnevnom korišćenju uređaja, bez ikakvog feedbacka korisnika, pod izgovorom neke sigurnosti.

Banalan primer je accessibility koji se spominje ovde. Ako zaista zahtevaju da se isključe sve aplikacije tu, to znači da mora da se izbaci i password manager koji je osnova sigurnosti i ima prilično benefita kada se koristi.

Ključna reč je odobriti. Ako neko nekome stvarno odobri pristup svom telefonu tako lako, ni ne treba da ima mobilno bankarstvo.
Jasno. I slažem se.
Jedino, danas je trend da drugi misli na nas.
Verujem da se možemo složiti da nam digitalna pismenost nije na visokom nivou.

Banalan primer je accessibility koji se spominje ovde. Ako zaista zahtevaju da se isključe sve aplikacije tu, to znači da mora da se izbaci i password manager koji je osnova sigurnosti i ima prilično benefita kada se koristi.
Nije mi jasno ovo oko Accessibility. Stalno se spominju neke aplikacije tamo. Ja ne vidim ni jednu kod mene u podešavanjima. Koje su to aplikacije?
A Password Manager.. ne može mu se pristupiti bez authorization.

Tip: jedine šifre koje pamtim i nigde nisu snimljene, jesu moj Google Account i MBŠ mBank.

Jasno. I slažem se.
Jedino, danas je trend da drugi misli na nas.
Verujem da se možemo složiti da nam digitalna pismenost nije na visokom nivou.

Nije mi jasno ovo oko Accessibility. Stalno se spominju neke aplikacije tamo. Ja ne vidim ni jednu kod mene u podešavanjima. Koje su to aplikacije?
A Password Manager.. ne može mu se pristupiti bez authorization.

Tip: jedine šifre koje pamtim i nigde nisu snimljene, jesu moj Google Account i MBŠ mBank.

Kad otvoriš tu listu, trebalo bi da osim sistemskih servisa tu budu i neke aplikacije trećih strana koj si instalirao a koje su uglavnom vezane za bezbednost i privatnost. Mene je i ranije google upozoravao da te servise isključim jer te aplikacije imaju punu kontrolu nad uređajem, što je i za očekivati od Kasperskog i sl. pa taj savet d gugla nisam poslušao.. Sad sam morao to da isključi radi pristupa u BPŠ. Ako kod tebe ipak nema nijedne aplikacije na listi, to je zagonetka.

Ovo zaključavanje broja telefona je, izgleda privremena mera koja se atuomatski ukida ... Osoba iz mog najbližeg okruženja je sinoć nespretno ispucala nekoliko pokušaja prijavljivanja i dobila poruku da je telefonski broj zaključan. Danas je dobila ponovo mogućnost, bez kontaktiranja sa osobljem banke, da se prijavi, i uspešno se prijavila. Dakle, malo strpljenja i koncentracije... poz

Da razjasnim još malo ovo u vezi Accessibility. Na znam zašto su smestili te servise baš tu. Samo zbunjuju ljude.. Dakle do pomenutih aplikacija se dolazi takoo što se uđe u podešavanja telefona, otovori se stavka Pristupačnost. Kad se otvore podešavanja za pristupačnost, na listi se nalazi dosta toga, ali nas zanima stavka "Instalirane aplikacije" ili "Installed Applications". Dodirnete to i otovori vam se lista instaliranih sistemskih servise kao i servisa aplikacija koje ste vi instalirali. Ako ste dobili upozorenje o problemu sa servisom unutar Accessiblitiy podešavanja, na listi se mora nalaziti stavka neke aplikacije koju ste sami instalirali. Primer: Ja sam instalirao SDMaid SE. Našao sam na listi tu aplikaciju, dodirnuo i otvorilo mi se podešavanje za taj servis. Odmah gore pri vrhu vam je prekidač za isključivanje. Završen posao. Tako uradite sa svim aplikacijama koje ste sami instalirali. Sistemske servise ne dirajte. Oni nisu smetnja. poz

Da razjasnim još malo ovo u vezi Accessibility. Na znam zašto su smestili te servise baš tu. Samo zbunjuju ljude.. Dakle do pomenutih aplikacija se dolazi takoo što se uđe u podešavanja telefona, otovori se stavka Pristupačnost. Kad se otvore podešavanja za pristupačnost, na listi se nalazi dosta toga, ali nas zanima stavka "Instalirane aplikacije" ili "Installed Applications". Dodirnete to i otovori vam se lista instaliranih sistemskih servise kao i servisa aplikacija koje ste vi instalirali. Ako ste dobili upozorenje o problemu sa servisom unutar Accessiblitiy podešavanja, na listi se mora nalaziti stavka neke aplikacije koju ste sami instalirali. Primer: Ja sam instalirao SDMaid SE. Našao sam na listi tu aplikaciju, dodirnuo i otvorilo mi se podešavanje za taj servis. Odmah gore pri vrhu vam je prekidač za isključivanje. Završen posao. Tako uradite sa svim aplikacijama koje ste sami instalirali. Sistemske servise ne dirajte. Oni nisu smetnja. poz
Na primer kod mene na telefonu nije tako, kada udjem u Accessibility pa u Installed Applications, imam samo 5 instaliranih aplikacija i svih 5 su fabricke, ni jedna nije koju sam ja instalirao.
Kod mene je bankovna aplikacija trazila da iskljucim developer oprions, nakon iskljucivanja bankovna aplikacija je proradila, ukljucio ponovo dev opt aplikacija radi normalno.
Dok kod kolege na telefonu je trazilo da se izbrise neka od aplikacija koja upravlja telefonom, obrisao je neki vpn, bankovna aplikacija mu je proradila nakon toga.

Jasno. Hvala @moon511

Koristim tablet prvenstveno, pa nisam imao to o čemu pričate:

1000003415.webp

Ali kada sam pogledao na telefonu, ima:

5faa2556-fdb6-4937-b39d-fb5dd82ef420-1_all_12401.webp

Zanimljivo, istih aplikacija ima i na tabletu, ali su drugačije raspoređene.
I ok, jasno da se tu pojave dodatno instalirane, koje ja nemam, jer ništa tako i ne koristim.

Naravno.. te koje su tu smeštene, imaju mogućnost kontrolisanja uređaja i ima logike zašto su potencijalno rizične, ako su 3rd party.

Sada mi je jasnije.

Inače, i meni je uključen Developer options, ali mi bankovna aplikacija nije zamerala.

Poslednja izmena:
Ne znam. Videh i ranije da pojedinci spominju odlazak u ekspozituru.
Ja do sada nikada nisam išao, a menjao sam i hard resetovao uređaje više puta. I aplikacija je uvek radila bez problema.
Isto i sajt.

Ok, nisi grešio PIN. A jesi li menjao siguronosne parametre tom Shizuku aplikacijom?
Ne nisam. Međutim kada je prošlo dva dana onda je aplikacija ponovo počela da radi i platforma na sajtu.. Znači njihova greška 💀

Ako je stvarno problem (ko što i meni recimo jeste) da koristite aplikaciju sa svim mogućim ograničenjima, logujte se na webu uz sms otp i gotova stvar.
Jedino sto nema ips scan. Inace ovo sto pricate za gasenje problematicnih app u Accessibility, jel postoji neka fora za iPhone? Mrzi me da brisem rustdesk da bi usao u bps, lakse da disable/enable ako je moguce.

Android.
Android 14.
Možda je u tome stvar, da je tada tako bilo uređeno. Ne znam.

Šta znam. Uvek gledam da ako već instaliram nešto preko fabričkog, da to bude nešto baš baš neophodno i po mogućstvu iz Google ekosistema prvenstveno (Android - Google.. to je ista firma).
Naravno, to nije uvek moguće, jer ima aplikacija i servisa koji su od drugih firmi, ali sam ja jako težak i rigorozan u odabiru kome ću poverenje ustupiti.
Polazim od toga da sve drugačije sakati sistem na neki način.

I do sada, ovakvim pristupom praktično nisam imao niti jedan problem na svojim uređajima za poslednjih 15+ godina.

Tako i sada BPŠ mBank - promena se nije primetila.

Otišao prekjuče u banku da zatvorim taj namenski devizni račun vezan za Visa Internet deviznu karticu koju sam mesecima unazad ugasio. Kaže blagajnica da vidi rezervisanih 0,22 EUR, ali ne vidi šta je i ne može da zatvori račun dok to stoji. Pošto mi je i dinarski račun bio na nuli, ona mi je uplatila 50 din (bez pokrića), ja sam kupio 0,22 EUR kroz aplikaciju. Tada je pokušala da zatvori račun, međutim, ni tad nije mogla zbog postojeće rezervacije od 0,22 EUR, koju ne može ni da vidi od čega je. Rekla mi je da će poslati više ovaj slučaj i da "će rešiti". U međuvremenu se rezervacija od 0,22 EUR povećala na 0,24 EUR, tako da sam opet u minusu 0,02 EUR.

Inače je jednoj penzionerki invalidu pre mene, koja je imala problem sa logovanjem u aplikaciju predložila da ide u servis mobilnih telefona da joj reše problem...Kakva banka, strašno.

Sad prikazuje na nalogu zaključan broj? Šta raditi... Kakvi imbec...i

pa ovi stvarno nisu normalni... 🙂 imam 4 aplikacije od 4 banke na telefonu, samo je Postanska odlucila da je moj telefon nebezbedan... cak ni preko web-a ne mogu da se ulogujem...

hvala im najlepse sto su me konacno naterali da prestanem da koristim njihove usluge, jer sam do sada bio lenj da ih promenim na tih par sajtova gde imam automatsko placanje...

srecno svima!

inace, iPhone je u pitanju, obrisao sam Anydesk ali nije pomoglo...

ja znam da ocekujem da ce biti haos na telefonima po firmama koji imaju MDM da zbog ove gluposti nema sanse da radi aplikacija
Pozdrav

Gemini kaže:

Krajnje vreme da pročitaš Orvela

Ma.. poznat mi je Orwell, i pesimizam i utopijski pogled na budućnost.. i sve to. Net je danas pun takvih priča, a i vesti o tome šta se u svetu dešava nisu dalje od toga.
Istorija nas uči da čovečanstvo nije prvi put u krizi, a da je posle svake krize sledilo blagostanje.
Sudeći po tome - i sada će tako biti.

Nego, telefoni. Većina stanovništva u našoj zemlji danas ima pametni telefon. I dosta njih koristi bankovne aplikacije.
Ne mali broj njih se kroz aplikacije kreće po sistemu "pritisnem ovde, pa ovde i.. i ovde".
Čak ni oni koji su pismeniji, mogu slučajno pristati na nešto u brzini i napraviti grešku.
Ja prvi volim da spavam bez brige, jer verujem da neko neće moći tako lako doći do mog bankovnog naloga.
Banci sam propustio da nalog osigura, a i ja gledam da sebe ne izneverim.

Tako je, kako je.
Neko je odlučio da je sada sigurnije nego kako je bilo.
Stvarno su me vaši problemi zaintrigirali da pogledam kako su druge banke u zemlji i svetu to uredile. To jest, da li BPŠ u neki ruku preteruje.
Mada, nisam još uvek smislio kako to istražiti..

Nazad
Vrh Dno