Šta je novo?

Benchmark biciklistička sekcija

• Začetnik teme Začetnik teme mige
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Prava MTB svrha modela

Zanimljivo da lik vozi 1x11 ili 1x12,sto znaci da su 2x i 3x pogoni proslost,nemaju vise svrhu

Pitanje je samo koliko su bolji 1x12 kod kupovine

za mtb su proslost vec nekih 10 godina 🙂

Proslost na papiru.
Ja imam 2x12 na XC mtb-u 2020god, mislim da je to poslednja godina gde je Cube stavljao jos 2x12 i u toj godini postoji isti model i sa 1x12 dok kasnije već ne.
Za Gravel i XC/Downcontry još uvek dajem prednost 2x12 i mislim da nikad neću uraditi konverziju na 1x12.
Sa 10/36 vrtim pedale na +70Kmh dok sa 45/26 idem uz masnu banderu +35%. 🙂, a da i 2x napred me spasilo jednom na 30km kuće kad mi je poveći kamen koji je podigao prednjim točkom iskrivio ovaj veći lančanik pa sam došao do kuće uz pomoć drugog.
Ima i 1x12 svoje prednosti samo što meni pašu više prednosti 2x12 sistema.

Jel uspevaš da namestiš 2x12 da sve brzine rade bez češanja?

Ja sam na 2x11 samo jednom uspeo i kada sam sledeći put stavio bicikl na trenažer i vratio na drum, opet sam dobio češanje na jednoj, odnosno dve krajnje brzine. Fakat, te brzine praktično ne korsitim, ali smara saznanje da ne radi dobro. Hoću da pređem na di2 samo zbog tog podešavanja kroz aplikaciju.

jednostavnost odrzavanja (jedan menjac manje), clutch sistem, narrow wide chainring, vece gume (ne smeta prednji menjac), laksi bicikl, 32 do 36 chainring i 10-50 ili 9-46 kaseta pokriven range za skoro sve situacije za mtb (neces jurcati asfaltom 30+ km/h) i neces staviti veliki chainring tipa 45T pa da zakacis neki kamen ili drvo

jednostavnost odrzavanja (jedan menjac manje), clutch sistem, narrow wide chainring, vece gume (ne smeta prednji menjac), laksi bicikl, 32 do 36 chainring i 10-50 ili 9-46 kaseta pokriven range za skoro sve situacije za mtb (neces jurcati asfaltom 30+ km/h) i neces staviti veliki chainring tipa 45T pa da zakacis neki kamen ili drvo
Koji su bolji tockovi za mtb 26 ili 29 ?

Vozim drumasa ali bih kupio mtb za kolske brdske puteve

Ima povoljnih Scoot karbonaca ali su vecinom 26 tockovi

Planetbike bili 70k a polovnih ima za 350 evra

29" je postao standard

26 je isto istorija, 650b jos i moze, samo je slab izbor guma kod nas (27.5")

polako krecu da pobedjuju sa 32" tockovima u XC

@illidan Volimo i mi sa mtb-om malo da potegnemo po asfaltu 😀

1787166176908.webp
@PJ
Da, apsolutno ni na jednoj brzini nema češanja stim da kao i ti ni ne koristim extremne kombinacije, u praksi gledam da se 2/3 kasete koristi za jedan zupčanik a druge 2/3 za drugi. Čak i da ima češanja u ekstremnim kombinacijama ne bi mi nikako smetalo čak ni spoznaja već bi bilo praktično, da te upozori.

Prilozi

• 1787165889101.webp
    1787165889101.webp
    45.1 KB · Pregleda: 11
Nametnuta prošlost nažalost, ali tako je kako je, ako ram nema nosač za menjač nemaš mnogo izbora.
Izbacivanje počelo kada su se pojavili "plus" točkovi pa da lanac ne bi kačio gumu i chainstay kompromis je bio 1x sistem, a posle toga se pojavio Eagle koji je dosta doprineo da se isti omasovi.

Ja mislim da je 2x10/11 i dalje najbolje za mtb (24/36 napred), jer možeš i teže deonice uzbro a možeš i po ravnom a da ne motaš kao budala.
Manja težina je po meni glupost, ali ajde, subjektivno mišljenje, ali ono što nije glupost je da 1x sistem opasno tera lanac u dijagonalu, a pre pojave 1x sistema je to bilo osnovno pravilo menjanja brzina i dugotrajnosti lanca. Više škodi trošenju lanca vožda po diganali (što je kod 1x redovna pojava) nego zaprljanost.

Ma meni muka od cesanja kaveza,imao vise drumasa,Ultegra,kad ga kao namestim opet pocne grebanje

Ovo 1x milina,jednostavan sistem a I moze se carbon ramom dobiti lagan mtb

Ko ide na Rtanj I slicno mnogo znace 3 kg kad treba nositi bicikl

di2 trim 😀

• Like
Reagovanja: PJ
Koji su bolji tockovi za mtb 26 ili 29 ?
Zavisi isključivo od upotrebe
Sa 26-cama si dosta okretniji, imaju smisla kod teških terena. A u principu nebitno za većinu korisnika. Uzmi što očuvaniji. Ne juri karbon, biraj dobar bajs.

Jeste. I sve to ima smilsa kada voziš trke i namenske deonice, biraš pogon shodno terenu.
Ali baš za MTB ima smilsa i potrebe 2x itekako. Za nekoga ko tera po raznoraznim predelima, veoma različitim, mnogo mnogo znači veći izbor brzina

Nazad
Vrh Dno