Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Je l' ima neko da je uzimao PHEV a da zivi u zgradi i nema gde da ga puni? Koliko to ima smisla?
Gledam npr BYD Seal U, srednja verzija sa elektro dometom od ~120km. Koliko sam skontao on svakako puni bateriju sa 'ostatkom' nepotrebne snage, npr na autoputu kad se vozi na SuS motor, za nekih sat vremena je dopuni do 70%.
Pritom zivim na Nbg, imam punjace na 5min od zgrade. Kontam da mi ne bi bio problem da odem 1-2x mesecno da napunim malo. +odem kod mojih bar jednom mesecno, oni su u kuci pa bih mogao i tu da se dopunim.
Predjem oko 10k godisnje.
Koji ti je poriv onda da uzimas PHEV?
Kapiram da bi uzimao nov. Susreo bi se sa minimalnim do nikakvim ustedama, i enormnim padom vrednosti vozila koje je znacajno vece od bilo kakve ustede.

FOMO možda, ko zna. Kad se premišljaš i pokušavaš da opravdaš sebi kupovinu, u startu nije vredno. Kad budeš imao uslova onda kupuješ. PHEV je polurešenje u svakom slučaju.

Je l' ima neko da je uzimao PHEV a da zivi u zgradi i nema gde da ga puni? Koliko to ima smisla?
Gledam npr BYD Seal U, srednja verzija sa elektro dometom od ~120km. Koliko sam skontao on svakako puni bateriju sa 'ostatkom' nepotrebne snage, npr na autoputu kad se vozi na SuS motor, za nekih sat vremena je dopuni do 70%.
Pritom zivim na Nbg, imam punjace na 5min od zgrade. Kontam da mi ne bi bio problem da odem 1-2x mesecno da napunim malo. +odem kod mojih bar jednom mesecno, oni su u kuci pa bih mogao i tu da se dopunim.
Pa bolje onda klasičan hibrid

Imaš i hibride bez (spoljnjeg) punjenja, Toyota i Honda su dosta dobar izbor koji ne gubi na vrednosti koliko PHEV. Polovni auti istog godišta i kilometraže dosta su skupji kad su čisti benzinci nego kad su phev. To naročito važi za problematične Q3, Formentor, ali važi i za BMW, VW...

Da li je ovo sledeća faza EV tranzicije?

Koji ti je poriv onda da uzimas PHEV?
Kapiram da bi uzimao nov. Susreo bi se sa minimalnim do nikakvim ustedama, i enormnim padom vrednosti vozila koje je znacajno vece od bilo kakve ustede.
U principu mi se svidja odnos ulozeno / dobijeno za BYD Seal U, u smislu sto ima stvarno dobru opremu i kvalitet izrade.
Kao bonus mogao bih da probam EV automobil, jer on prakticno po gradu uvek ide na eletromotor.

Imaš i hibride bez (spoljnjeg) punjenja, Toyota i Honda su dosta dobar izbor koji ne gubi na vrednosti koliko PHEV. Polovni auti istog godišta i kilometraže dosta su skupji kad su čisti benzinci nego kad su phev. To naročito važi za problematične Q3, Formentor, ali važi i za BMW, VW...
Mislim da za te pare(37k) ne bih mogao da dobijem ni blizu takvu opremu kod Toyote / Honde kao kod ovog BYD-a?

Ako imaš pokriveno 1/2 kuća/posao za punjenje ne moraš da razmušljaš. A ako imaš i oba mesta rešena za punjenje odlično. Drugar ga ima i oduševljen je, ali smao ga na poslu puni.

Ne zaboraviti samo da je jedini siguran izvor energije SUS astmo od 98 KS i generator nepoznate snage.

FOMO možda, ko zna. Kad se premišljaš i pokušavaš da opravdaš sebi kupovinu, u startu nije vredno. Kad budeš imao uslova onda kupuješ. PHEV je polurešenje u svakom slučaju.
Hmm, mnogo ljudi na ovo gleda na ovaj nacin,a meni je PHEV za Srbiju kompletno resenje.

Sa naplatom punjenja po minutu zauzeca, a ne kw, sa nedostatkom mreze punjaca, PHEV je odlicno resenje. Auto koji po gradu i okolini vozis na struju i stedis, a onda se otisnes na put, gde SUS motor trosi prihvatljivo, u odnosu na BEV auto, koji na auto putu trosi najvise, te za efikasno putovanje zahteva koriscenje brzih i relativno skupih punjaca, obesmisli ekonomsku racunicu.

Mislim da se najmanje nekog zivotnog komfora gubi sa PHEV, ali mora da ima bar 80+km dometa i pristojan benzinski agregat.

Po meni PHEV više zahteva sopstveni punjač nego BEV.

Za BEV bih se i iscimao negde da odem da ga napunim namenski ako posle toga imam 350-400km dometa, za PHEV to nema poentu.
Ima poentu ako te u većini slučajeva čeka pun kod kuće ili ako često ideš kod neke rodbine/prijatelja/posao gde možeš da puniš.

Skoro je bila neka statistika koja kaze da najveci procenat PHEV vozaca vozi taj auto kao obican SUS, jer ili nema gde da ga puni, ili zaboravi. A PHEV trosi vise nego obican SUS kad se ne puni, i samim tim vise zagadjuje.

Ironija jeste, ali ako nemas svoj punjac bolje onda kupiti BEV nego PHEV.

Da li je ok da se PHEV puni svaki dan? Koliko to utiče na broj ciklusa i trajanje baterije posle nekih 5-6 godina?
I da li je jedan ciklus od 0-100%?

Pa poenta mu je da se puni svaki dan. 🙂

A PHEV trosi vise nego obican SUS kad se ne puni, i samim tim vise zagadjuje.
Ne znam da li je ovo specifično za ovaj model, tj za BYD generalno, ali suština je da sus motor radi kao generator - pravi struju za elektro motor koji pokreće auto(osim pri većim brzinama, tu radi kao SuS jer je efikasniji)
Potrošnja po gradu(ako je baterija prazna) je oko 5.5-6l.
Baterija inače može da se puni do nekih 70% na autoputu, potrošnja se poveća za 1.5-2l/100km, napuni je od 20-70% za manje od sat vremena.
Može i po gradu, ali je dosta neefikasnije.

Daleko sam od stručnjaka za pogonske sisteme, sve ovo sam saznao tako što sam čitao po netu, ali voleo bih da čujem i loše strane.

Teško da prazna može da se dopuni i da motor još pokreće toliko vozilo po gradu sa 5.5l na 100km.

Iako je ovo tema za ev vozila svašta ste napisali za phev, teoretski a praksa je malo drugačija

Byd Atto2 dmi boost 18.7kw baterija, nemam svoj punjač, prešao sam 7000km do sada, statistika kaže 50% km na struju a 50% u hev. Ukupan prosek na svih 7k km je 3kw i 3,9l benzina na 100km Par puta sam punio u podzemnoj garaži u Modene gde su naplacivali po kw + parking (sad je out of order), ostalo u inostranstvu na brzim punjač po 0.4eur/kw (6.6kw max AC monofazno za ovaj model), ostatak na monofazno suko punjacu koji se dobije uz auto brzine 1.5kw po raznim lokacija gde ima monofazna utičnica a ja se zadesim (free).

Potrošnja bez klime:
  • po gradu ev mode 9-10kw, hev mode 4.3l
  • medjugradska 80kmh, ev mode 13kw, hev 4.2l
  • autoput 130kmh, ev mode 28kw, hev 6.5l

Ako neko želi da računa domet, rezervoar je 45l a na raspolaganju je oko 15kw baterije.

Sa klimom dodajte u ev modu 2kw a u hev 1.5l benzina pogotovo ako su relacije kratke kad klima radi uvek na max hladjenje. Za tešku nogu ne znam koliko se dodaje.

Duže putovanje Novi Sad -Tasos preko Vlasinskog jezera i Strezimirovaca, Banskog i Goce Delčeva uz 120kmh brzine na auto putu u Srbiji i 140kmh autoput u Bugarskoj ostalo po ograničenjima sa pređenih 2245km potrošio je 94l benzina i 72kw struje što je 4.2l benzina i 3.2kw na 100km, sve sa klimom, 4 putnika i pun gepek kofera. Krenuo sam da 100% baterije, punio u Banskom Bugarska par puta (spavali 2 noćenja plus obilasci Banskog) i na Tasosu par puta napunio bateriju (javni punjač) tj po Tasosu vozio isključivo na struju 10 dana.

Za vozilo od 1600kg plus putnici ja sam prezadovoljan potrošnjom koja je daleko ispod sličnog vozila na benzin a o obrtnom momentu i ugodjaju vožnje da ne pišem, pogotovo u ev modu i na uzbrdicama.

Nikad ne punim bateriju sa sus motorom jer je to najneisplativija opcija ali zato punjenje regeneracijom je vrhunska ušteda u celoj priči kad se pametno koristi npr. pri spuštanju sa Banskog dopunila se baterija 22% i usput nebrojeno puta manje procente.

Baterija se prazni do max 20% jer je to rezerva za pomoć sus motoru pri zaobilaženju ili uzbrdicama. Vozio sam uzbrdo sa "praznom" baterijom i nije bilo pada u performansama vozila.

Da imam utičnicu u garaži statistika generalne potrošnje bi bila još bolja.

Izvinjavam se na pisanju o ovome u ovoj temi ali vidim da ima dosta nedoumica pa mislim da nije loše napisati par stvari iz prakse da se malo razjasni.

Ne zaboraviti samo da je jedini siguran izvor energije SUS astmo od 98 KS i generator nepoznate snage.
Pričamo o Tojoti? Istina je da je motor neubedljiv kod CHR, ali ima i verzija sa 2.0 motorom i cele 122ks. Novijim generacijama je uglavnom bitnija virtuelna tabla, matrix svetla i ambijentalno osvetljenje, nego konjske snage i ubrzanje do 100.

Teško da prazna može da se dopuni i da motor još pokreće toliko vozilo po gradu sa 5.5l na 100km.
Ovo je bez punjenja baterije, dakle u ovom modu sus motor radi kao generator za struju, potrošnja 5.5l. Punjenje baterije iz sus motora po gradu nije preporučljivo, na autoputu uz stabilne obrtaje može.

Poenta je da je ovo mala potrošnja za vozilo od 2t za vožnju po gradu.

Za vozilo od 1600kg plus putnici ja sam prezadovoljan potrošnjom koja je daleko ispod sličnog vozila na benzin a o obrtnom momentu i ugodjaju vožnje da ne pišem, pogotovo u ev modu i na uzbrdicama.

Molim te daj opis ugođaja vožnje, jer me Excel ne zanima previše.

Pričamo o Tojoti? Istina je da je motor neubedljiv kod CHR, ali ima i verzija sa 2.0 motorom i cele 122ks. Novijim generacijama je uglavnom bitnija virtuelna tabla, matrix svetla i ambijentalno osvetljenje, nego konjske snage i ubrzanje do 100.

Ne, o spomenutom BYD Seal U DM-i. Kad ostane "bez kapi struje", što teoretski može nekad da se dogodi, ostaje samo astmo motor od 98 KS i generator nepoznate snage koji će praviti struju za pogon na elektromotor. 218 KS sa papira "propo".

Neće nikad ostati skroz bez struje, drži bateriju na 20-25%(doduše ovo je podesivo vrv).
Sus motor radi kao generator koji direktno napaja elektro motor. Ako odjednom zatreba više struje nego što sus motor proizvodi(preticanje/uzbrdica), softver će ostatak da povuče iz baterije.

E sad tvoje pitanje je verovatno šta se dešava ako je baterija na 0%, ali to ne bi trebalo da se desi nikad. A i da se desi kontam da bi radio isto sus motor kao generator, a onda bi po potrebi(veće brzine) prešao u klasičan sus.

Meni je PHEV kao ona poznata izreka - jack of all trades, master of none, tako mi deluje, možda grešim. Ukoliko baš mora da se kombinuju motori i komplikuje, više mi REEV (EREV) ima smisla, mada opet moraš da održavaš dva sistema umesto jednog i više šanse da nešto pođe po zlu, ali ovako na prvu loptu deluje dosta obećavajuće, za ljude kojima veliki domet izuzetno znači.

Poprilično je velika stvar da sačuvaš energiju kojom zaustavljaš vozilo, umesto da propadne bačena na toplotu.

Shvatio sam malo bolje kako to radi, čak i prazna, tj. "prazna", je dovoljna da kočenje sačuva i vrati nazad kad se auto pokreće. Koliko god da je malo, nije ništa. Još ako kao ovaj Atto ima malo veću bateriju, pa malo i dopunjavaš, mora da se odrazi.

@Heinz čim ti malo zakočiš i malo voziš, za toliko kratko koliko ti treba to je uvek tu. Uzastopna neka ubrzanja moguće da bi bila problematična, baš da ga nađeš da naglo ubrzavaš i kočiš više nego što može da se napuni baterija, da se aktiviraju kočnice.

@Heinz kad sam rekao ugođaj vožnje pre svega mislim na osećaj vožnje kao da je u pitanju u potpunosti električni auto. Maksimalna obrtni momenat raspoloživ u svakom trenutku, nema menjača i menjanja brzina, ubrzanja su linearna i glatka, na manjim brzinama auto radi u ev modu i u potpunoj tišini a kad baterija padne na 20% motor se upali (potpuno nečujno, uglavnom moram da pogledam na ekran da bih video da li sus motor radi ili ne) i onda radi u klasičnom range ekstender rezimu. Na brzinama preko 70kmh (gde čista ev vozila gube bitku) sus motor i točkovi se direktno spajaju (što doprinosi manjoj potrošnji) a osećaj je i dalje kao da se vozi ev vozilo. Sa praznom baterijom (20%) na ozbiljnoj uzbrdici sus motor počinje da se čuje i radi u povišenim obrtajima ali gubitka performansi nema (većina ljudi očekuje da tada auto postaje neupotrebljivo spor), isto važi i za preticanje na autoputu. Na pomenutim uzbrdicama sve je toliko glatko da se uopšte nema osećaj da se rad o usponu već je osećaj kao da se vozi po ravnom. Ovo sve nije subjektivni osećaj jer su putnici i autu i ljudi koji su probali auto komentarisali isto. Vozio sam Toyota korolu hev i tu je osećaj da se vozi klasičan benzinac sa cvt menjačem, kad se pritisne gas postoji neki delay dok ne povuče i to se baš oseti i meni smeta a i motor se mnogo "dere" pri opterećenju. Takodje kod byd nema tog gumenog cvt osećaja vožnje kao kod Toyote već je osećaj vožnje ev vozila.

Što se tiče priča o održavanja 2 sistema vodim se matematikom da se radi o atmosferskom sus motoru koji ima ulje, filtere, svećice i predviđene zamene antifriza i ulja u kočnicama i to je to. Motor ima lanac a nema pk kaiš, alanser i alternator. Klima i vodena pumpa su na struju. Ev deo ima zamenu antifriza. Kad se sve ovo sabere i uporedi sa nekim modernim dizelom koji ima turbo, dizne, dpf, adblue, plivajući zamajac ili održavanje automatskog menjača održavanje ova dva sistema kod phev je značajno jeftinije. Vreme će pokazati ali ne vidim neke značajne troškove održavanja ovog auta, piše da su servisi 150-250e na 15k km ili godinu dana, ostaje da vidim kako će to izgledati u praksi.

Dopunjavanje baterije sus motorom ne radim nikad već imam taktiku da po gradu vozim u ev modu i trošim bateriju (kad se potroši onda hev mode gde auto sam drži bateriju u opsegu reda veličine 18-22%), na magistrali i autoputu idem u hev režim, uključim Save baterije na trenutnom procentu i čuvam bateriju za stani kreni na odredištu gde se vraćam u čist ev. Uzbrdice uvek u čistom ev modu (kad ima struje u bateriju) i potpunoj tišini a značajan deo energije svakako vratim pri spuštanju.

Nazad
Vrh Dno