Iako je ovo tema za ev vozila svašta ste napisali za phev, teoretski a praksa je malo drugačija
Byd Atto2 dmi boost 18.7kw baterija, nemam svoj punjač, prešao sam 7000km do sada, statistika kaže 50% km na struju a 50% u hev. Ukupan prosek na svih 7k km je 3kw i 3,9l benzina na 100km Par puta sam punio u podzemnoj garaži u Modene gde su naplacivali po kw + parking (sad je out of order), ostalo u inostranstvu na brzim punjač po 0.4eur/kw (6.6kw max AC monofazno za ovaj model), ostatak na monofazno suko punjacu koji se dobije uz auto brzine 1.5kw po raznim lokacija gde ima monofazna utičnica a ja se zadesim (free).
Potrošnja bez klime:
- po gradu ev mode 9-10kw, hev mode 4.3l
- medjugradska 80kmh, ev mode 13kw, hev 4.2l
- autoput 130kmh, ev mode 28kw, hev 6.5l
Ako neko želi da računa domet, rezervoar je 45l a na raspolaganju je oko 15kw baterije.
Sa klimom dodajte u ev modu 2kw a u hev 1.5l benzina pogotovo ako su relacije kratke kad klima radi uvek na max hladjenje. Za tešku nogu ne znam koliko se dodaje.
Duže putovanje Novi Sad -Tasos preko Vlasinskog jezera i Strezimirovaca, Banskog i Goce Delčeva uz 120kmh brzine na auto putu u Srbiji i 140kmh autoput u Bugarskoj ostalo po ograničenjima sa pređenih 2245km potrošio je 94l benzina i 72kw struje što je 4.2l benzina i 3.2kw na 100km, sve sa klimom, 4 putnika i pun gepek kofera. Krenuo sam da 100% baterije, punio u Banskom Bugarska par puta (spavali 2 noćenja plus obilasci Banskog) i na Tasosu par puta napunio bateriju (javni punjač) tj po Tasosu vozio isključivo na struju 10 dana.
Za vozilo od 1600kg plus putnici ja sam prezadovoljan potrošnjom koja je daleko ispod sličnog vozila na benzin a o obrtnom momentu i ugodjaju vožnje da ne pišem, pogotovo u ev modu i na uzbrdicama.
Nikad ne punim bateriju sa sus motorom jer je to najneisplativija opcija ali zato punjenje regeneracijom je vrhunska ušteda u celoj priči kad se pametno koristi npr. pri spuštanju sa Banskog dopunila se baterija 22% i usput nebrojeno puta manje procente.
Baterija se prazni do max 20% jer je to rezerva za pomoć sus motoru pri zaobilaženju ili uzbrdicama. Vozio sam uzbrdo sa "praznom" baterijom i nije bilo pada u performansama vozila.
Da imam utičnicu u garaži statistika generalne potrošnje bi bila još bolja.
Izvinjavam se na pisanju o ovome u ovoj temi ali vidim da ima dosta nedoumica pa mislim da nije loše napisati par stvari iz prakse da se malo razjasni.