Šta je novo?

Kako uvesti optiku gde je nema?

• Začetnik teme Začetnik teme Mixa03
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Meni je 150e mesecno za 100/100 tesko deranje koze sa ledja.
Cak i u Vesicevom slucaju koji je Jutjuber nema ogromnog smisla, tek kod vecine ostalih ljudi to ne pije vodu da je nekome iskljucivo potrebno takvo nesto.
Bas htedoh da se ukljucim sa slicnim predlogom kao u postu iznad mene. Ja bih samo isao na opciju Mikrotik ATL 5G eSim rutera.
Znam da ce sada neko doci pa reci 'ko ti garantuje da ce i taj signal uvek biti dobar i pouzdan?!'. Pa isto tako ko ti garantuje da ce od nekog provajdera stabilnost konekcija uvek biti dobra i bez vecih problema. Nema nikakve garancije.

Za fiber pro ima garancija, i to jako dobra. Garantuju i za brzinu i za dostupnost, kao i vreme reagovanja u slučaju kvara. Ali je besmisleno za privatnu upotrebu, čak i za firme je upitno, mi smo mogli za 10x manje para da uzmemo veću brzinu ali da delimo vlakno sa komšijama. To bi verovatno radilo dobro, ali je u poslovanju firme ovaj trošak nevažan, pa se ide na najveći kvalitet i pouzdanost. Ako postoji ikakav 5g signal na toj lokaciji, više se isplati uzeti to (ili 2 ili čak dva tri provajdera), pa kombinovati, nego da se plaća 150e za 100/100.

Za fiber pro ima garancija, i to jako dobra. Garantuju i za brzinu i za dostupnost, kao i vreme reagovanja u slučaju kvara. Ali je besmisleno za privatnu upotrebu, čak i za firme je upitno, mi smo mogli za 10x manje para da uzmemo veću brzinu ali da delimo vlakno sa komšijama. To bi verovatno radilo dobro, ali je u poslovanju firme ovaj trošak nevažan, pa se ide na najveći kvalitet i pouzdanost. Ako postoji ikakav 5g signal na toj lokaciji, više se isplati uzeti to (ili 2 ili čak dva tri provajdera), pa kombinovati, nego da se plaća 150e za 100/100.
Toliko se placa garancija i SLA, da ce oni garantovati za protok i otkloniti smetnje u navedenom roku, skoro sam cuo pricu da je neki tehnicki pregled dobio kaznu od xxxx€ zato sto im primarni internet nije radio nedelju ili dve, odnosno staticka IP koju su prijavili mupu za kontrolu nije radila. Za takve slucajeve bolje placati fiksno mesecno da si siguran da neces dobiti kaznu ili da ti nece stati poslovanje koje zavisi od interneta. Za fizicka lica je to malo drugacije.

Za fiber pro ima garancija, i to jako dobra. Garantuju i za brzinu i za dostupnost, kao i vreme reagovanja u slučaju kvara.
Svaka cast, ali to su neke od onih stvari da moras da vidim ili dozivim da bi poverovao. U drzavi Srbiji verujem da se takvo nesto reklamira, a kada treba da se ostvari isto tako verujem da postoje neka najsitnija slova sa raznoraznim uslovima.

Mi smo za nekih 2 godine imali 1 prekid, problem sa firewall-om (koji rentiramo od njih). Doduše tada je bio SBB+Orion, sada je MTS+Cetin, ali suština je ista. Odgovorili su na prijavu odmah bukvalno, sve rešeno za sat vremena. Imam brojeve telefona 2 čoveka iz tehničke podrške, zvanično se javljaju 24/7, cimam ih za koje kakve gluposti i uvek izlaze u susret. Kada smo se delili, pravili nam plan za preseljenje, prebacivanje infrastrukture, minimalni down time, dolazili ljudi vikendom da isprate sve.

I te kako radi sve, ali pre svega, jako je pouzdano sve. Vlakno samo naše, po 2 različite trase (ono drugo), pa se ne može desiti da se tokom nekih radova pokidaju oba vlakna. Imamo 4+4 javne fiksne IP adrese.

Nazad
Vrh Dno