Šta je novo?

Zastita potrosaca kroz zakone i praksu (FAQ u II Postu)

• Začetnik teme Začetnik teme ABCD
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
kupio sam flip 7 u A1 u decembru 2025 na rate, negde u februaru sam primetio da pucketa, odlepila se folija, odneo u ovlaščeni servis, dobio telefon posle 7 dana sa zamenjenom folijom, u aprilu se ponovo desila ista stvar, odneo u A1 sa napomenom da je proščo manje od 6 meseci i da se ponavlja isti kvar i da želim zamenu uređaja, iz servisa me zvali i rekli da ne mo gu da traže od Samsunga zamenu uređaja zbog folije koji košta 5 eura, zamenili mi opet foliju, sad se opet desilo sve isto, odlepila se ponovo folija, A1 mi umailu naveo da tražim zamenu uređaja i da će urgirati da se sve detaljno proveri, , danas mi servis javio da se ne prihvata zamena i da se folija odlepila usled NEADEKVATNOG upravljanja, u prevodu su mi rekli da ne znam da otklopim i preklopim telefon, i da mogu da mi zamene foliju za 5.000 dinara, odbio sam jer me prave majmunom, nisu naveli neki razlog neko oštećenje ili bilo šta da bi mene okrivili, nego sad odjednom se folija odlepila NEADEKVATNIM rukovanjem, vratiće ga u A1 nepopravljenog, i A1 me je obavestio isto to, da li neko ima neki predlog šta mi je činiti ? poslao sam mejl zaštiti potrošača jedino, da li da idem na vansudsko poravnanje i da li da u međuvremenu odnesem negde da mi zamene foliju jer očigledno nemam više ništa od te garancije kada su i za ovo tražili da se plati. Prosto je neverovatno da je A1 u toj priči tako rezervisan i ako sam sa njima sklopio ugovor, da prosto ništa neće da urade da se problem reši i ako sam više od 10 godina njihov korisnik i svaki put preko njih uzimao uređaj. Ako može neki savet bio bih zahvalan svima, hvala.

Kreni baraz na Linkedinu i gde god ih sve ima kao i preko potrosackih grupa, pisi Samsungu direktno takodje.

Te tupave forice neka prodaju nekom drugom.

Ja bih prvo sastavio mail Samsung kancelariji kod nas da vidim da li će da se udostoje da mi odgovore.
Ako ne odgovore mail tržišnoj, a u cc Samsung, A1 i taj servis, pa da vidimo da li će da rizikuju da im bane tržišna i nađe pitaj boga šta zato što te prave budalom.

Vansudsko resavanje spora, najbrze i najproverenije. Inspekcija proveri jel sve uradjeno zakonski, isppostovana procedura, nece da ih natera da daju drugi telefon. Samsung kancelarija i odbija zamenu, uzalud im pisati. Samo vansudsko i to najcesce urodi plodom

Ne znam da li ste nekad koristili vansudsko kad ga predlazete tako? Meni su prvi put odgovorili na zahtev i pozvali me i bulvalno rekli da oni nista ne resavaju, vec samo raspituju sta se desava. Drugi put kad sam ih kontaktirao nisu mi ni odgovorili na podneti zahtev.

kupio sam flip 7 u A1 u decembru 2025 na rate, negde u februaru sam primetio da pucketa, odlepila se folija, odneo u ovlaščeni servis, dobio telefon posle 7 dana sa zamenjenom folijom, u aprilu se ponovo desila ista stvar, odneo u A1 sa napomenom da je proščo manje od 6 meseci i da se ponavlja isti kvar i da želim zamenu uređaja, iz servisa me zvali i rekli da ne mo gu da traže od Samsunga zamenu uređaja zbog folije koji košta 5 eura, zamenili mi opet foliju, sad se opet desilo sve isto, odlepila se ponovo folija, A1 mi umailu naveo da tražim zamenu uređaja i da će urgirati da se sve detaljno proveri, , danas mi servis javio da se ne prihvata zamena i da se folija odlepila usled NEADEKVATNOG upravljanja, u prevodu su mi rekli da ne znam da otklopim i preklopim telefon, i da mogu da mi zamene foliju za 5.000 dinara, odbio sam jer me prave majmunom, nisu naveli neki razlog neko oštećenje ili bilo šta da bi mene okrivili, nego sad odjednom se folija odlepila NEADEKVATNIM rukovanjem, vratiće ga u A1 nepopravljenog, i A1 me je obavestio isto to, da li neko ima neki predlog šta mi je činiti ? poslao sam mejl zaštiti potrošača jedino, da li da idem na vansudsko poravnanje i da li da u međuvremenu odnesem negde da mi zamene foliju jer očigledno nemam više ništa od te garancije kada su i za ovo tražili da se plati. Prosto je neverovatno da je A1 u toj priči tako rezervisan i ako sam sa njima sklopio ugovor, da prosto ništa neće da urade da se problem reši i ako sam više od 10 godina njihov korisnik i svaki put preko njih uzimao uređaj. Ako može neki savet bio bih zahvalan svima, hvala.
Savetovao bih vas da se upoznate sa vasim pravima prvo. Servis nije prava adresa za resavanje problema jer ste uredjaj kupili u A1.

Moj savet bi bio da se obratite A1 ponovo i pozovete na clan o zastiti potrosaca, gde stoji da imate pravo na zamenu uredjaja za novi ili raskid ugovora ako se isti kvar ponovi i navedete kakav ishod resavanja zelite (zamena, popravka ili vracanje para). U vasu korist idu i prve dve reklamacije koju ste imali u prvih 6m za istu stvar, a koje posle mozete da iskoristite kao argument. Tek

Po novom zakonu koji je stupio na snagu početkom avgusta ako samo dobro video (na brzinu sam pogledao) više nije rok da tražite nov uređaj 6 meseci nego 1 mesec. Bolje za prodavce.

Imali smo gotovo identičnu situaciju sa Flip3 onda kada je on bio aktuelan. Nije do A1, ni do ovlašćenog servisa, zaista je zapravo do Samsunga. Oni odlepljivanje folije ne smatraju "kvarom" jer telefon funkcioniše i bez folije (iako su tada tvrdili drugačije, da je folija deo ekrana, na šta smo se mi pozivali).
Pokidali smo gomilu živaca, pozivali se na zakon, inspekcije, da bi maksimum koji smo na kraju izvukli bio taj da su, u ne znam kom vraćanju telefona posle plaćene folije koja se odlepila za manje od 48h, u ovlašćenom servisu P. ustanovili da ekran ima neko udubljenje pri ivici, koje tako brzo odlepljuje foliju. Zamenili su ekran i taj je, sa fabričkom folijom, opet držao nekih 5 meseca nakon čega smo sami zalepili no name foliju sa aliekspesa i nikada se, do prodaje, nije odlepila, što je trajalo još nekih 7-8 meseci sigurno, duže od originala.
Možda da probate da odnesete direktno u servis jer na to imate pravo, ne znam kom servisu ih A1 šalje jer nisu svi isti to svi znamo. Da tamo iznesete situaciju i da probate da zamolite zaposlene da obrate pažnju na taj deo ekrana gde se telefon odlepljuje. To "neadekvatno rukovanje" mi miriše na onaj drugi ovlašćeni.

Po novom zakonu koji je stupio na snagu početkom avgusta ako samo dobro video (na brzinu sam pogledao) više nije rok da tražite nov uređaj 6 meseci nego 1 mesec. Bolje za prodavce.
Za sve kupovine pre avgusta vazi stari zakon sa 6m, novi zakon kaci kupovine od avgusta.

Jeste, sad je 30 dana, ali ne važi u ovom slučaju, jer se kupovina dogodila pre početka primene novog zakona. Važe uslovi koji su važili u trenutku kupovine.

@dusan46 , ima ova odredba:

Potrošač ima pravo da zahteva zamenu, odgovarajuće umanjenje cene ili da raskine ugovor zbog istog ili drugog nedostatka saobraznosti koji se posle prve opravke pojavi, a ponovna opravka je moguća samo uz izričitu saglasnost potrošača.

Bas ne znam kuda cu pitanje, pa da ga saspem ovde ako neko ima informaciju...
Kupljen telefon, dobijen tablet kao poklon uz telefon...
Covek sada prodaje taj tablet a ja hocu da ga kupim, da li ja mogu kao fizicko lice sa tim garantnim listom to jest kopijom fikslnog racuna od telefona na kome pise da je tablet poklon.. kasnije da se pozovem na popravku i reklamaciju ostecenja tog tableta ako eventualno u garantnom roku ( pretpostavljam da je 2 godine ) dodje do nekog ostecenja na uredjaju ili je to pisi propalo i moze samo da reklamira vlasnik telefona to jest taj koji je dobio taj tablet na poklon uz telefon ?

po zakonu svako po yettelu vlasnik.
E sad problem.je sto ako crkne mogu ti daju 1 dinar.

Da li postoji u praksi slucaj da je nekome crkao uredjaj i da je dobio dinar, ili je vise u teoriji ?

Vidi, meni su za slušalice koje sam dobio uz telefon - za 1 dinar, tražili da vratim i telefon (A1) jer su oni to smatrali paketom. Pošto su neke Tuki slušalice sa AliExpress-a od 10$ rešile problem, nikad mi nije padalo na pamet da ulazim u neke dublja tumačenja zakona i prepirke sa njima.
Hoću da ti kažem da će provajder uraditi sve da te uskrati za podršku i da na to moraš da budeš spreman po default-u.

Zahvaljujem, ponudicu 50e manju cenu bez garancije, to jest da me popravke i ostalo ne zanimaju ako dodje do istih pa ako mu odgovara, ok, ako ne onda nista...

Ovde kod nas bi retko koji uvoznik uopšte razmišljao o servisu da ga na to ne tera inostrani proizvođač i domaći zakon.
Support se od strane naših vrlih privatnika tretira kao uzaludan trošak, nešto što ih nervira i što im zavlači ruku u džep na pravdi Boga...naslušao sam se tih jadikovki onoliko.
Skoro sam jednom bilmezu od menadžera iz matične kompanije koja ima sedište u Rumuniji sat vremena pokušavao da objasnim da ne može da prodaje medicinske aparate na teritoriji Srbije, a da nema servis i zaposlenog bar jednog servisera sa sertifikatima proizvođača uređaja. Njegov stav je bio da prodamo, pa ako zariba onda ćemo da vidimo šta ćemo. Katastrofa!

Mozes da nemas servis, svaki put vratis pare ili das novi uredjaj.

To možda može da prodje u maloprodaji fizičkim licima. Firmama, kojima je to osnovno sredstvo, ne možeš tako da prodaš, odnosno, neće niko kupiti. Džabe mu vraćene pare ako njemu posao stoji, a njegovi klijenti zovu svakih pola sata da pitaju "kad će?".
Pozdrav

Pa zavisi ko ti je klijent i kakav ugovor sklopis. Ako prodajes firmama mozes i sa 0 garancije. Tu nema zakona o zastiti potrosaca.

Mozes da nemas servis, svaki put vratis pare ili das novi uredjaj.

To je potpuno ispravan stav, ali za oblast koju je @RingeRaja pomenuo, to je zaista problem. Ako njemu stane uređaj u laboratoriji, propadaju mu uzorci, odnosno ima trošak da analize uradi na drugom mestu, ako je uopšte moguće. Ako je pak oprema koja se koristi u operativnim bloku, nećemo ni da razmatramo moguće posledice.

Nećemo dalje u off-topic, jer su to sve profesionalni urdjaji koje ne koriste fizička lica na koja se zakon o zaštiti potrošača odnosi.

Pravna lica su posebna prica. Kupi NN firma laptop, mnogo vazan za posao. Donese na servis i lepo dobije objasnjenje o servisnoj proceduri. Krece prica meni je to hitno, meni stoji posao, meni radnik nema na cemu da radi itd itd. Druze, ako ti je komp presudan za funkcionisanje, pa valjda imas neki backup? Ja na poslu imam backup 80% stvari za odmah, a 20% u roku od sat vremena. Ne mogu reci nekome izvinite, crkao mi komp, dodjite za 20ak dana. Pricam za uredjaje koje koristi vecina nas, ne za medicinske aparate koji kostaju desetine ili stotine hiljada eura.

Nazad
Vrh Dno