Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pa kad je VW i imao auru koja bi ga cinila zanimljivim? 😀 Uvek su bili to sto jesu, narodni auto. Jedino im cena nije vise narodna 🙂
Meni je GTI u prethodnoj i ovoj generaciji, posebno specijalne edicije, poprilično privlačan.

Istina je da danas nema mnogo privlačnih automobila, ajde izgled po stranu, ali za vožnju je sve postalo isto, struja ili benzin, dizel, isto, dve papučice, bez zvuka, dve tone.

Глупост, овде су и трајекти и аутомобили електрични, тешко да постоји већа опасност од пожара или пратеће катастрофе, а да нико до сад није приметио.
A uopšte inače nema problema sa balkanskim konceptom održavanja - kaiš se raspada na 70 000, imali su opoziv nedavno 😜 Dakle, novi automobili, u garanciji, održavani u ovlašćenom servisu.
То и јесте поента одржавања, каиш мора да се замени пре него што крене да се распада, ко прелази пуно километара таква кола нису за њега. Ми смо заменили прошле године, после 5 година и типа 30-ак хиљада, био је као нов. Ти аутомобили су највише на лошем гласу јер се увозе лешеви који су користили курири и поштари по иностранству, и онда после хаварије дођу код јутјуб мајстора са зачепљеним ситом и каишем који се распао.

1.2 puretech je na losem glasu jer je zupcasti kais potopljen u ulje i vremenom se naravno kruni, pa nije dovoljno redovno menjati ulje, vec se mora ispirati sito i karter - sto nije veliki posao, ali fabrika nije propisala, tj. upozorila. Isti je slucaj sa Fordovim 1.0 Ecoboost dizajnom. Mada smo se udaljili od teme, pa se treba vratiti.

Несрећни троцилиндраш је, не најсрећнији, али довољно адекватан избор за мањи ауто попут 208. Проблем је што се не уклапа у балкански концепт увоза и одржавања, угажен у сваком погледу, па нашминкан за продају са намештеном километражом, спреман за купца који ће да избегава непотребне трошкове попут редовне замене уља, каиша да не говоримо...

Ne, taj 1.2 puretech je imao remen u ulju koji se katastrofalno pokazao. Kasnije je proizvođač revidirao i od tad mu remen više nije u ulju. Nije do balkanskog mentaliteta.

1.0 TSI EA211 iz VW grupacije je mali trocilindraš koji se dobro pokazao npr.

Плива и даље у уљу, нека га, нек’ ради док ради, жена неће ауто на батерије, тако да остаје 208 до даљег. Ауто је као лутка спрам потреба.

Ne, taj 1.2 puretech je imao remen u ulju koji se katastrofalno pokazao. Kasnije je proizvođač revidirao i od tad mu remen više nije u ulju. Nije do balkanskog mentaliteta.

1.0 TSI EA211 iz VW grupacije je mali trocilindraš koji se dobro pokazao npr.
Sad je lanac... Inače može da se naruči kit za konverziju stare verzije sa kaišem na lanac

Ma kakav lanac, kakav kais, te relikvije proslosti...

Evo ga direktan odgovor Mercedesa na BMW ix3

Добар избор, не верујем да би се жена бунила, ћерка би, код те генерације само Тесла и ајфон ваљају, ајфон је добила, али не може баш све да се има. Ако будемо имали среће и уваљамо Пежоа за 49 хиљада, додамо још 700 хиљада за Мерцедеса, и нема бриге са уљем и зупчастим каишем, звучи савршено. Или још боље, одмах два да капаришемо да се решимо и мог дизела, лепо је бити еколошки освешћен.

Добар избор, не верујем да би се жена бунила, ћерка би, код те генерације само Тесла и ајфон ваљају, ајфон је добила, али не може баш све да се има. Ако будемо имали среће и уваљамо Пежоа за 49 хиљада, додамо још 700 хиљада за Мерцедеса, и нема бриге са уљем и зупчастим каишем, звучи савршено. Или још боље, одмах два да капаришемо да се решимо и мог дизела, лепо је бити еколошки освешћен.
Ajde šta si se stiso, tri komada odmah naruči, jedan da stoji ispred zgrade / kuće da nervira komšije 🙂

Slatko me nasmeja, hvala 🙂 Ja se isto tako osećam dok gledam ove fensi EV automobile i cenovnike 🙂

Koliko negativne energije i pesimizma curi iz ovog čoveka. Šta te ovde zapravo muči Mitre? 🙂 Ne izbijaš iz ove teme kao dežurni Debbie Downer, a bukvalno živiš u državi - koja je kako slušamo - raj za E-vozila i jedna od najsretnijih zemalja na svetu. Život u Norveškoj nije med i mleko kao što se priča u medijima? Nedostatak sunca utiče na loše raspoloženje povremeno? 🙂 Daj da pokrenemo SMS kampanju da preselimo Mitra u toplije sunčane krajeve, ubi ga Norveška 😂 Ja sam stekao utisak da francuzi izuzetno vole da se žale za sve i ništa, ali ti ga preĆera hehe.

Da, novi EV su skupi i nedostižni za veliku većinu ljudi, isto tako su i novi SUS modeli. To ne znači da treba da motamo kablove i gasimo temu jer je nešto ljudima van domašaja, jer nema polovno za 5k evra na polovnimautomobilima. Doći će vreme da sve te nove EV modele budemo viđali na oglasima za budzašto kao što se sada kupuju razni krševi, isto će i oni biti krševi sa lošim baterijama, ništa drugačije neće biti. Pa će se krpiti u EV Clinic umesto kod lokalnog automehaničara, ili će i oni morati da se samoedukuju i krenu da popravljaju baterije. Strpite se, negde svi ti polovnjaci moraju da završe, Srbija je idealna zemlja za tako nešto, samo što to vreme još uvek nije došlo, biće za 6,7 godina, polako, taman i insfrastruktura ima da se poboljša, valjda 🤷‍♂️Ko je u mogućnosti da sebi priušti i ima mesto gde može da puni, samo odlaže neizbežni trenutak prelaska na EV, osim baš u onim edge case slučajevima gde ni sa idealnom infrastrukturom ne može da ti odgovara čisto električni auto.

Nisam optimista da će za 7 godina bilo šta da bitno promeniti po tom pitanju kod nas

Već za godinu dana će biti dosta drugačije, a tek za 7.

Ev koštaju isto koliko i slična uporediva kola, najčešće sa mnogo više opreme i KS. Ko kupuje nova kola, bilo koja, u budžetu je za EV sa uštedom u gorivu u Srbiji. Za polovno ce tek imati šta da se bira

Који песимизам и негативна енергија, ту сам у теми, следећи ауто ће бити електрични, написао сам јутрос, провео сам цео дан јуче у ID4, ваљда би звучало оптимистичније да сам хвалио вансеријски угођај и екран од 25 инча. Голф, исти као и сваки други само на батерије.
Има довољно ствари које ме радују и чине живот лепим, нови комад беле технике или е-ауто свакако нису нешто што изазива одушевљење и еуфорију.

Придружићу се ускоро, немој да бринеш <3.
1786475084732.webp

Ev koštaju isto koliko i slična uporediva kola,
Razlika između XCEED i EV3 je 13.000€, sa subvencijom. Koju verovatno nećeš dobiti, onda je 18.000€. Ovo su cene u Srbiji, možda je u Austriji ili Nemačkoj manja razlika

U srbiji ima 3 komada Id3 u ponudi ukupno... To realno skoro nikome ne treba ovde. Zapravo nije uporedivo. A i sus golf ne startuje od 20k EUR

За критеријуме које сам ја поставио могу да узмем дизел Октавију која изгледа као благи редизајн оне што сам возио пре двадесет година. Уз ад-блу радости. Или да пређем на струју. Гледао сам једно време и бензин хибриде, али не желим ту компликацију у животу. Идеја је да се стрпим још мало јер је последњих година изашло доста занимљивих модела који ће ускоро да долазе на огласе. И онда ето и мене међу е-аристократијом.

1786477442234.webp
1786477463357.webp

Već za godinu dana će biti dosta drugačije, a tek za 7.

Ev koštaju isto koliko i slična uporediva kola, najčešće sa mnogo više opreme i KS. Ko kupuje nova kola, bilo koja, u budžetu je za EV sa uštedom u gorivu u Srbiji. Za polovno ce tek imati šta da se bira
Za koliko prognoziraš da bar svaki deseti auto u Srbiji na ulici bude ev?
Ne znam da li ćemo za 7 godina stići do 10 %

Razlika između XCEED i EV3 je 13.000€, sa subvencijom. Koju verovatno nećeš dobiti, onda je 18.000€. Ovo su cene u Srbiji, možda je u Austriji ili Nemačkoj manja razlika
Al’ si izabrao modele za poređenje…
Opšte je poznato da trenutno u principu svi osim Kineza i možda Tesle imaju ludačke cene za EV (pogotovo za ono što pružaju).
Što nisi uporedio sa BYD Atto 2 ili sa Leapmotor B10.

Ali kad poredite uporedite onda i da im je oprema ista ili približna, ubrzanje itd.

A ne kad mi porede ne znam neki SUS auto koji je na primer sa manuelnim menjačem, nije SUV, ima tipa jedva preko 100KS, nema navigaciju, manuelna klima (o webastu da ne govorim), nema sve žive senzore i kamere znači klot totalni ili skoro pa totalni i onda se to poredi sa SUV EV koji ima full opremu itd.

A pritom se zanemaruje totalno da se taj nov auto uglavnom kupuje na rate i da će mesečna rata možda biti nešto veća (na primer nisi dobio subvenciju), ali će mesečni trošak za “gorivo” biti mnogo puta manji. Pa će SUS rata+gorivo u zbiru biti skuplje nego EV rata+struja.
A pogotovo ko prelazi više od tipa 1.500km mesečno. Naravno podrazumeva se da ima gde da ga puni, jer da nema taj ne bi onda ni uzimao u razmatranje priču SUS vs EV logično.

Za koliko prognoziraš da bar svaki deseti auto u Srbiji na ulici bude ev?
Ne znam da li ćemo za 7 godina stići do 10 %
Pa to sve zavisi koliko drzava pogura elektrifikaciju.. Ovako sada kako je gura necemo ni za 15 godina stici do 10%.

Ali zamisli da drzava zabrani uvoz svega osim euro 6, da udari takse na dizel vozila, ukine carine i pdv na uvoz elektricnih, ulozi u infrastrukturu kako u gradu tako van grada, da druge benefite tipa besplatan parking, putarina za EV... Ne bi ni 3 godine proslo imali bi 10% elektricnih.

10% da bude BEV na putevima? U zemlji gde je prosek starosti vozila 15 godina?

Razlika u ceni? Golf 8 26k eur, ID.3 38k eur.
Isplatiće se nikad.

Који песимизам и негативна енергија, ту сам у теми, следећи ауто ће бити електрични, написао сам јутрос, провео сам цео дан јуче у ID4, ваљда би звучало оптимистичније да сам хвалио вансеријски угођај и екран од 25 инча. Голф, исти као и сваки други само на батерије.
Има довољно ствари које ме радују и чине живот лепим, нови комад беле технике или е-ауто свакако нису нешто што изазива одушевљење и еуфорију.

Придружићу се ускоро, немој да бринеш <3.
Pogledajte prilog 549392

Ajde, nemoj da nas izneveriš, obećao si, sad nema nazad 🙂 Slika je savršena, tako ja posmatram druge učesnike u saobraćaju koji se ne voze na struju, i trubim im da mi se sklone jer sam nobles 🤣

Sunce ti poljubim, koji oglas, baš neću da ga linkujem nego ću da ostavim screenshot, ali malo je reći da sam dobio transfer blama kad sam ga čitao:

oglas.webp

U Srbiji ima 2,5 miliona registrovanih putnickih vozila. 250 hiljada ev neće biti jos 250 godina po sadašnjem trendu...

Al’ si izabrao modele za poređenje…
Opšte je poznato da trenutno u principu svi osim Kineza i možda Tesle imaju ludačke cene za EV (pogotovo za ono što pružaju).
Što nisi uporedio sa BYD Atto 2 ili sa Leapmotor B10.
Poredim slične modele istog proizvođača. Plus što valjda čovek kad kupuje nešto za 30.000€ može i da ima neke zahteve, a ne samo da kupuje nešto što je najjeftinije.

Ali kad poredite uporedite onda i da im je oprema ista ili približna, ubrzanje itd.

A ne kad mi porede ne znam neki SUS auto koji je na primer sa manuelnim menjačem, nije SUV, ima tipa jedva preko 100KS, nema navigaciju, manuelna klima (o webastu da ne govorim), nema sve žive senzore i kamere znači klot totalni ili skoro pa totalni i onda se to poredi sa SUV EV koji ima full opremu itd.
Kad sam kupovao trenutni auto, nije me zanimalo ubrzanje, maksimalna brzina, tip menjča, prozivođač, snaga i zapremina motora (samo da je preko 1.0), tip goriva, boja. Jedini zahtevi su bili da nije motor sa 3 cilindra, da nije SUV/crossover, i mesto u gepeku za moje kofere. Isto bi mi bilo i sada, i biće u budućnosti, samo što imam i novi zahtev, u skladu sa trendovima, da auto nije telefon na točkovima i da ima normalne brave. Zato ja ne brinem, kad budem menjao auto, ostaće mi 1 ili 2 modela kao opcija. Od polovnih, 5-6 godina starih, biće praktično samo ID.3 Neo. Ili to ili 1,4-1,6 čist benzinac, Ceed, Golf, i30, skroz svejedno, kanta ko kanta. Biće mi lako da stavim sve na papir

A pritom se zanemaruje totalno da se taj nov auto uglavnom kupuje na rate i da će mesečna rata možda biti nešto veća (na primer nisi dobio subvenciju), ali će mesečni trošak za “gorivo” biti mnogo puta manji. Pa će SUS rata+gorivo u zbiru biti skuplje nego EV rata+struja.
Može biti tačno, ali kao što vidimo na primeru Kia-e i ova dva modela, može i da ne bude

Nazad
Vrh Dno