Kupujem diskove za NAS već više od jedne decenije i uvek sam gledao tri stvari:Kad kolega već pita, da li ima nekih većih "mana" ako se u Ugreen DXP4800 plus stave 4x WD gold a ne WD Red Pro/Plus diskovi?
Koliko vidim Gold su navodno dugotrajniji (enterprise) ali generišu više toplote i malo su bučniji.
Da li ima još nešto što je +/- za veličine od 8 ili 10-12TB i šta biste uzeli ako su u 10-20e razlike ovi modeli? Ima li nešto bolje/pouzdanije kod Seagate-a, Toshibe itd. u tom rangu i veličinama?
This.Kupujem diskove za NAS već više od jedne decenije i uvek sam gledao tri stvari:
1. Da li je CMR ili SMR - kupuje se samo CMR
2. Buka - uvek sam kupovao WD Red CMR ili WD Red Plus diskove, jer su meðu najtišim, nikad WD Red Pro
3. Grejanje - nikad 7200 rpm u NAS, nema svrhe
Eto, ovo je moj način izbora.
Skoro uvek je to WD Red Plus.
Kakva zvanja???
Ako misliš da te Kinezi kao špijaju onda to riješiš na jedini ispravan način: prije samog uređaja!
MikroTik ruterčić hap Ax2 je "tata na kućnu" mrežu 🙂 radi 200 stvari (vpn, dhcp, vlan, wifi6, PoE, 1G Eth), ali ima i firewall i to je mjesto i uređaj na kome se to radi.
Ako želiš i nešto univeralnije onda Raspbery Pi sigurno ima 100 tutorijala da radi posao firewall-a. Tako, osim što možeš blokirati Kineze možeš i pratiti logove i vidjeti da li ih uopšte zanimaš 🙂
Poslovna, što naši prodavci vole reći enterprajs rješenja, naravno predviđaju zaseban namjenski uređaj (checkpoint, cisco, fortinet) ali za 99% privatne upotrebe i 90% biznisa kod nas (naši telekom operateri nisu baš po Cisco ili Huawei standardima enterprise 🙂 ) ove gore dvije varijante ti završavaju sav posao, a gratis uz njih dobijaš i značajna mreža i sistemska znanja - ne može da škodi. 🙂
Ne bih verovao da mi neko drugi instalira openwrt, kao ni da mi neko drugi instalira windows.Pitanje za kolegu a i ostale poznavaoce: šta mislite o ovom ruteru? Nativno ima open WRT pa mi nije potrebna "dupla" zaštita tj. da se aktivira i pi-hole?
GL.iNet Flint (GL-AX1800) Wi-Fi 6 Home Secure Router
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari