Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

• Začetnik teme Začetnik teme owim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
CMR, može bez problema.

Exos su malo bucniji, i imaju kad palis komp ili restartujes ono kao klik,ali posle toga super.

Ok su diskovi, jedino što su bučniji od nekih drugih modela i više se greju, ali mogu u raid.

Kad kolega već pita, da li ima nekih većih "mana" ako se u Ugreen DXP4800 plus stave 4x WD gold a ne WD Red Pro/Plus diskovi?

Koliko vidim Gold su navodno dugotrajniji (enterprise) ali generišu više toplote i malo su bučniji.

Da li ima još nešto što je +/- za veličine od 8 ili 10-12TB i šta biste uzeli ako su u 10-20e razlike ovi modeli? Ima li nešto bolje/pouzdanije kod Seagate-a, Toshibe itd. u tom rangu i veličinama?

@LoFi otvori temu u podforumu "šta da kupim". za kućni NAS idu CMR diskovi koji su predviđeni za NAS. diskovi enterprise klase su preterivanje za kućne uslove, što se mene tiče

što se ove teme tiče, moj stav je da se kupi gotovo, namensko rešenje. skoro sam kupio QNAP i WD Red Plus/Pro diskove (sve polovno) i moram priznati da ne bih imao živaca da se dodatno cimam oko pravljenja NAS-a. ova gotova rešenja već imaju dosta toga od mogućnosti i manje-više su jednostavni za korišćenje

Kad kolega već pita, da li ima nekih većih "mana" ako se u Ugreen DXP4800 plus stave 4x WD gold a ne WD Red Pro/Plus diskovi?

Koliko vidim Gold su navodno dugotrajniji (enterprise) ali generišu više toplote i malo su bučniji.

Da li ima još nešto što je +/- za veličine od 8 ili 10-12TB i šta biste uzeli ako su u 10-20e razlike ovi modeli? Ima li nešto bolje/pouzdanije kod Seagate-a, Toshibe itd. u tom rangu i veličinama?
Kupujem diskove za NAS već više od jedne decenije i uvek sam gledao tri stvari:
1. Da li je CMR ili SMR - kupuje se samo CMR
2. Buka - uvek sam kupovao WD Red CMR ili WD Red Plus diskove, jer su meðu najtišim, nikad WD Red Pro
3. Grejanje - nikad 7200 rpm u NAS, nema svrhe

Eto, ovo je moj način izbora.
Skoro uvek je to WD Red Plus.

Meni je silom prilika dospeo ovaj dell a gledam da uzmem jos jedan kada je vec na oglasima i zatvorim pricu. NAS ce vrv biti u CM HAF X kucistu negde relativno zavucen

2. Buka - uvek sam kupovao WD Red CMR ili WD Red Plus diskove, jer su meðu najtišim, nikad WD Red Pro

This.

U mom slučaju, trenutne temperature u QNAP 4bay NAS-u su 42-45 stepeni, diskovi WD Red i WD Red Plus, 2x8 i 2x12 TB, prva dva u RAID-u, druga dva solo.

Kod mene za HDD pokazuje 36C, ali zato za CPU pokazuje 71C (verovatno CPU) 🙂 Synology DS923+

Poslednja izmena:

Hvala, kolege.

• Samo CMR, tu nema kompromisa
  • 5400 su tiši i hladniji, saglasan
  • Notirano da se Red Pro preskoči ✅
  • NAS ne bi bio u prostoriji u kojoj se spava, da li je onda buka WD Golda manji problem u odnosu na Red/Red Plus?
  • Potencijalno imam varijantu za WD gold diskove koji su još u pakovanju ali je na njima datum mart 2021. Model je WD8004FRYZ. Jeste da je 7200 i da je malo stariji. Šta biste smatrali dobrom ponudom u ovim okolnostima skupih HDD-ova za ova 4 diska? Trenutno sam na oko 250e po komadu pa da vidim da li da se proba dobiti nešto manji iznos.

WD Gold od 8TB, nov, bez garancije i papira za 250 EUR/kom?
Ako je ovako kako sam napisao, to je skupo.
Ako je sa papirima i 5 godina garancijom, sa fiskalnim i sa garantnim listom uredno popunjenim, to je korektna cena, ali ništa epohalno.

WD Gold od 8TB, nov, bez garancije i papira za 250 EUR/kom?
Ako je ovako kako sam napisao, to je skupo.
Ako je sa papirima i 5 godina garancijom, sa fiskalnim i sa garantnim listom uredno popunjenim, to je korektna cena, ali ništa epohalno.

Datum proizvodnje je mart 2021 pa pretpostavljam da je prošla petogodišnja garancija. Da li može biti problem što je disk stajao 5 i po godina?

Koliko bi se za ovu varijantu računalo kao dobra ponuda i da li ulaziti u NAS avanturu sa ovim okolnostima?

Nema veze datum proizvodnje, neće disk da se ukvari.
Nisi odgovorio na pitanje da li ti diskovi imaju bilo kakav papir ili je na dođem ti?
250 evra za taj disk, taman da je ganc nov je previše.
Znam da sada nema diskova i da skalperi love u mutnom i zavrću uši, ali opet, previše je.

Nema veze datum proizvodnje, neće disk da se ukvari.
Nisi odgovorio na pitanje da li ti diskovi imaju bilo kakav papir ili je na dođem ti?
250 evra za taj disk, taman da je ganc nov je previše.
Znam da sada nema diskova i da skalperi love u mutnom i zavrću uši, ali opet, previše je.
Nisam još pitao i probao da pregovaram za iznos ali ću pomenuti svakako za papire, hvala na tipu. 🙂
U slučaju da nema papira, da li bi za 200 bilo okej ili i dalje mnogo, po tebi?

Vidim da na KP-u bude WD Red Plus 10TB za oko 250 pa je to možda bolje?

Sa 10TB Plus-om oprezno, svojevremeno je samo ovaj kapacitet skoro svih proizvođača imao jako bučan motor, kao da poleće avion.
Evo pogledaj data sheet i vidi kolika je razlika u buci - 10 dB, to nije uopšte malo.
A evo ti pogledaj i za Gold:

Ja imam ove tiše WD Plus 12TB punjene heliumom WD12EFBX i baš su tihi, kao i ove nešto tiše 8TB WD80EFPX.
NAS mi je u sobi u kojoj spavam i ne čujem ga.

Ako ti je bitna tišina imaš data sheetove, pa pogledaj.
7200 rpm disk ti ne treba, kao ni enterprise.
Nov disk uzimaš ISKLJUČIVO sa pisanom garancijom, jer ti prvi otvaraš kesu, a možda je njemu stigao već neispravan. Ja sam tako kupio jedan WD Red Plus, otvorio ga, ubacio u NAS i kad je počeo da radi čuo se kao krunjač za kukuruz i odmah ga je NAS izbacio iz RAID-a, nije mu dao da ga bilduje, jer je neispravan. Imao sam garanciju, dobio drugi nov i evo ga i dalje radi.
Polovan ne uzimaš ako ima mnogo dana rada, bolji diskovi do 2 godine max, preko toga su već dosta izraubovani, ne znaš da li su hlađeni kako treba, koliko su maltretirani. Može i ti stariji, ali za adekvatnu cenu i da stoje sa strane za povremeno korišćenje.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno