Šta je novo?

AI menja programere, ali ne može da zameni električare i druge majstore

Realno, ako si čitao komentare, video si da na forumu vesti služe za šalu. Po meni sa pravom. Da li možeš da na napraviš jedan mail, i da promovišeš na forumu, da korisnici pišu zanimljive vesti. Vest koja je objavi, da na kraju ima potpis - nick korisnika. Možda bi dalo rezultate.
Da kutija nije insistirao da poveže vesti sa forumom, komentari vesti nikada ne bi bili ovde i ja nikada nisam bio za to. Upoznao sam dovoljan broj forumasa i malo drugačijeg profila, da, siguran sam da ne radimo ovaj posao zbog njih
Najbolje je da se te dve stvari razdvoje i to će se dogoditi u nekoj skorijoj budućnosti, dileme nema. Da ne bi imali beskrajna diskusije na ovu temu jer se naši pogledi razlikuju.
Što se pisanja vesti od strane forumasa tiče, utopija. Bilo bi lepo u nekom savršenom svetu

Pa zašto da ne, evo meni neki majstor traži za zamenu mica pločice za mikrotalasnu i da premaže 2 cm emajlom 6000 dinara. Kupio novu miktrotalasnu za 7000, staru dao nekom komšiji za 2000,kaže ume da je porpavi. Parče tog papira košta 500 din, neka popravi čovek ako zna.

nije tako jednostavno,

Primer drugara koji radi u distribuciji: koriste CRM čiji su inače distributeri, što znači da implamentiraju sve ono što klijentu treba

Tri godine moli ljude koji su inače vrsni u poslu kojim se bave, znaju svoj proizvod u prste: tri godine ne znaju kako da realizuju izvestaje koji mu trebaju. Za par sati razgovora sa Cloude završio je sve - nije programer. Sve omno kako je zamislio u savršenoj situaciji

Ne znam, mislim da su mnogi opušteni
I jesu. Skroz tačno.

Što se pisanja vesti od strane forumasa tiče, utopija. Bilo bi lepo u nekom savršenom svetu

Peco , ja volim da pišem interesantne vesti s vremena na vreme - bez rokova. Daj mi neki mail gde mogu to da šaljem - besplatno, pa proceni da li su o.k.

Peco , ja volim da pišem interesantne vesti s vremena na vreme - bez rokova. Daj mi neki mail gde mogu to da šaljem - besplatno, pa proceni da li su
Moram da prodiskutujem sa kolegama o tome, ne bih da odlučujem samostalno. Javljam se ako budem imao rešenje na ovu temu

I da, svakako ti puno hvala na ponudi!

Poslednja izmena:
Primer drugara koji radi u distribuciji: koriste CRM čiji su inače distributeri, što znači da implamentiraju sve ono što klijentu treba

Tri godine moli ljude koji su inače vrsni u poslu kojim se bave, znaju svoj proizvod u prste: tri godine ne znaju kako da realizuju izvestaje koji mu trebaju. Za par sati razgovora sa Cloude završio je sve - nije programer. Sve omno kako je zamislio u savršenoj situaciji

Ne znam, mislim da su mnogi opušteni
Ja sam promenio zanimanje, u okviru iste firme, vratio sam se iz menadžmenta (15+ godina) nazad u razvoj i sa još 1 koleginicom (i Ai u pluralu) radimo posao za koji je potrebno 5-6+ ljudi lagano. Sa zadovoljstvom sam prihvatio da radim nešto veoma zeznuto, a da zauzvrat mogu da ne dolazim u kanc. Dok većina sveta zadrto ima nešto protiv Ai, ima nas koji trljamo ruke. Ja sam ubeđen da ljudima nije jasno kako smo ovako produktivni.

Mislim da će da procvetaju svi ljudi koji su bogati kontekstnim znanjem i dobro razmišljaju. Kad dobro ispoliraš upite čudo šta može da izađe.

Uvek će oni najbolji da profitiraju, tako je od kad je sveta i veka.
Šta ćemo sa preostalih 90%?
Isto razmišljamo: rešenje u kojem će se sposobni snaći a mnogi drugi neće, nije rešenje

AI je fascinantan, ali kako za koga

Ja sam ubeđen da ljudima nije jasno kako smo ovako produktivni.
Isti slucaj hahah
Radim u ne-IT-u, ali smo u prethodnoj firmi imali tim od 4-5 ljudi koji je bio zaduzen za SQL/python stvari kao pomoc nama, posto baratamo sa ogromnom kolicinom podataka, i potrebna nam je manipulacija nad tim podacima u ovom ili onom obliku.
Pre je to funkcionisalo tako sto ja posaljem specifikaciju sta mi treba da se razvije, oni odrade, ja testiram i nadjem bug, prijavim itd. Posle par iteracija imam nesto funkcionalno.

Sad to sve radim sam za daleko manje vremena uz claude. Mnogo sam efikasniji i brzi u svom poslu zbog ovoga.

Pa samo treba razumeti, i doziveti to kao alat, ne vidim problem. Zivimo u vremenu kada se profesija menja ako se pokaze da je to nephodno.
Ma ja se za neke druge ljude brinem, ljude koji nas okružuju. Sjajan alat, nema dileme, ali mnogima će uzeti posao
Kako da krivim nekoga ko ceo život radi kao prevodilac, učio škole, obrazovao se. I AI ga poništi

Sad se svi smeju nama peogramerima kako ce da poljubimo otkaze, sta vise mnogo je onih koji su bili kivni na nas zbog plata jos od pre.

No ono sto svi oni ne razumeju, da ako AI uspe da zameni programere, uspece da zameni i 70%-80% ostalih poslova.

Plasim se da ne stojimo svi na istoj grani koja je trula pri stablu, i da se smejemo jedni drugima. 🙂

@Peca

Vesti koje su povezane sa forumom su jedna od pozitivnijih stvari, nikako negativna i bila bi greška razdvojiti ih. Verovatno je i tačno da IT obrazovani ljudi vremenom sve više i više odlutavaju od Benčmarkove ciljne grupe i šteta je što se forumaši i danas posle toliko godina kategorišu kao zloće, jer ovde ima zaista sjajnih ljudi koji bi hteli veću interakciju sa Benčmarkom, ali im ne dajete previše povoda sa ovakvim sadržajima. Potpuno ste se razišli u interesnim sferama - za sve osim za telefone.

Kakve god bile vesti, neozbiljne ili tabloidne, ljudi ih barem klikću i komentarišu, zanimljive su im. Tek ako se razdvoje od sajta će biti po nula komentara na njima kao na većini, jer ko još u današnje vreme ciljano ide na sajt da bi pročitao vesti? Ja ako mi ne iskoče na Google feedu na telefonu, na društvenim mrežama, ili ovde u vrhu kategorije na forumu, ja bilo koje tehnološke vesti ne bih ni čitao. To čitao je pod navodnicima, bacim pogled na naslov ili proletim kroz vest na brzinu, ko još ima vremena da ih čita u celosti.

Što se tiče LLM-a, pa to je čudo gde smo za kratko vreme došli. Od mog nepoverenja u to da je neprecizan i neproveren, do toga da ga koristim svakodnevno za bilo kakve nedoumice, i ne razmišljam više u pouzdanost toga što mi nudi. Nekada sam Googlao, sad pitam AI i dobijem sve o tome objedinjeno u jednom odgovoru, pa i više od toga. Nazad nema.

Poslednja izmena:
Sve što podrazumeva repetitivan rad, gde se učinak meri štopericom, biće zamenjen pre ili kasnije sa nekim oblikom LLM/AI.
Preostaće poslovi koji zahtevaju ideju i kreativnost, ono što čoveka čini čovekom.

@RingeRaja Šta ćemo sa osobama kojima je krajnji domet jednostavan repetitivan rad?

Oni nisu čoveci?

Kako će se obezbediti da oni doprinose društvu na koristan način i da osećaju da im je život svrsishodan i da služe društvu i široj zajednici?

Zar oni nemaju pravo na to?

Ili se to pravo, a za neke od njih sa tim pravom i posledična smislenost njihovog života, mora nužno žrtvovati na altaru automatizacije, efikasnosti i produktivnosti, a sve zarad marginalnog profita?

Šta je čovek kada mu mašina oduzme svaki način da bude produktivan, koristan i prihvaćen u društvu?

To što sam napisao ne podrazumeva da se sa tim i slažem...daleko od toga, gnušam se.
Ali svi pokazatelji idu u prilog ovome što sam napisao, na žalost.

A o kakvim se profitima radi ako 60% ljudi ostane bez posla?

To je totalni kolaps ljudske civilizacije. Pa cak i 30% ako ostane bez posla.

Nikakvih tu profita nema, cela ekonomija je uvezana kao creva, kad ljudi nemaju para sve staje, prodaja staje, cirkulacija novca staje, progiti staju, dzabe apple i samsung prave telefone kad ih niko ne uzima, automobili, pa i subskripcuje na AI, itd.

Cela ekonomija sveta se zasniva na potrosackom drustvu i da sto vise trose. Ako nema drustva ni trosenja, nema ni ekonomije, ni firmi.

Pa tako će da se sunovrati, osim ako ne bude kako kaže Ilon Musk, da će AI da radi za nas, a mi ćemo da dobijamo apanažu i da lelemudamo ceo život.
Hau jes no.

Slažem se, ali i oni treba nešto da jedu i negde da spavaju.
10% uvek vuče napred, ali ako je onih 90% gladno, neće biti ni tih 10%.
Jednostavno, to je zakonomernost, matematika.

Pa tako će da se sunovrati, osim ako ne bude kako kaže Ilon Musk, da će AI da radi za nas, a mi ćemo da dobijamo apanažu i da lelemudamo ceo život.
Hau jes no.

Dok Ilon zaista priča neke futurističke bajke, u koliko marke da se kladimo da će usled napretka AI i robotike za 20 godina od sad radno vreme opasti na prosek od 5 sati dnevno i radna nedelja obuhvatati 4 radna dana, ne za sva zanimanja naravno. Isti ili bolji rezultati uz manje rada, a za tu razliku ćemo imati više vremena za lelemudanje i trošenje para.

Docicete vi kod mene da istete jorgan kad udari nuklearna zima...

Hau jes no.

I da se zaista desi ovo, bili bi u velikom problemu - drušvo džabalebaroša. Korisno je da ljudi rade. Ovako bi ostali vez svrhe. Možda bi smanjenje radnog vremena na 4 sata, 5 dana, ostavilo dosta mesta i za neki lični napredak. Na primer učenje nekih novih veština. Na primer: slikanje, elektronika, čitanje, stolarija, mehanika ... U stvari, siguran sam da je ovo recept za dalji napredak društva. Društvo bez kriminala, korupcije, droge, ratova. Samo je problem što političari koče i sprečavaju sve ovo.

Ma ja se za neke druge ljude brinem, ljude koji nas okružuju. Sjajan alat, nema dileme, ali mnogima će uzeti posao
Kako da krivim nekoga ko ceo život radi kao prevodilac, učio škole, obrazovao se. I AI ga poništi
Pa niko nije kriv, evolucija tehnologije pa i zanimanja. Pa u tome je i sustina, retka su zanimanja u danasnjem vremenu za ceo zivot.

Ne kažem ja da je bilo ko kriv, ali lepše je kada su i ljudi oko tebe srećni i zadovoljni. Imam dovoljno godina da mogu da sagledam da ima puno pametnih ljudi koji nisu jednako sposobni da zarade novac - i sad, ako su oni svoju sreću i zadovoljstvo našli u poslu za koji su se školovali, a AI im taj posao oduzme, onda je celo društvo u problemu. Vrlo realnom problemu: jedno je bilo 90ih obučavati nekoga da ode na kurs i osposobi se za rad na kompjteru, ovo gasi radna mesta, menja život

@vladat1
Ovo što si napisao i treba da bude krajnja svrha današnje tzv. veštačke inteligencije i sutra neke mnogo realnije - da čovek ima obezbeđenu egzistenciju i zdravlje, da ne radi zato što mora, već zato što tako treba da živi, da bude koristan za društvo i sebe.
Nešto kao Star Trek.

Ne kažem ja da je bilo ko kriv, ali lepše je kada su i ljudi oko tebe srećni i zadovoljni. Imam dovoljno godina da mogu da sagledam da ima puno pametnih ljudi koji nisu jednako sposobni da zarade novac - i sad, ako su oni svoju sreću i zadovoljstvo našli u poslu za koji su se školovali, a AI im taj posao oduzme, onda je celo društvo u problemu. Vrlo realnom problemu: jedno je bilo 90ih obučavati nekoga da ode na kurs i osposobi se za rad na kompjteru, ovo gasi radna mesta, menja život
Novac bi trebalo da bude i posledica rada, slazem se, tako bi i trbalo da bude. Ali to tako nije.

Nazad
Vrh Dno