Šta je novo?

AI menja programere, ali ne može da zameni električare i druge majstore

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
majstor-elektricar.webp

AI menja programere, ali ne može da zameni električare i druge majstore​

AI infrastruktura povećava potražnju za električarima, zavarivačima i drugim stručnim radnicima, kojima tehnološke kompanije nude visoke plate i obuku

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/biznis/a...-moze-da-zameni-elektricare-i-druge-majstore/

Iskreno, neće zameniti sve programere ko što ni roboti i pokretna traka u autoindustriji nije zamenila sve zaposlene.

Ali smanjiće potrebu na 5-10% broja koji je inače trebao, osim u slučaju da potražnja za SW značajno naraste.

To govorim kao SW inženjer sa 10+ godina iskustva koji intenzivno koristi LLM-ove u svakodnevnom poslu (distribuirani web sistemi i platform hosting) poslednje dve godine.

Sposobniji za proste taskove, za kompleksnije nikako. Ne razmislja unapred 3-4 koraka, ne poznaje buyer's jurney, ne poznaje kako odredjeno trziste funkcionise, gubi kontekst. Svaki put kad radi safety i self check, nadje neke nove ispravke koje lome ili rezetuju ceo proces iz pocetka, i to traje u nedogled. Odavno bih izgubio poslove da sam verovao u ove price o autonomiji.

Kazu, nakacis Claude SEO skill i menja agenciju. Menja znas kad? Nikad. Pruzi ti genericki SEO report i preporuke iz dokumentacije. Nit zna da uradi HAR file analizu, nit zna da uradi identifikaciju problematicnih LCP elemenata. Kao, dodje i kaze taj element problematican. Pa druze, znam da je taj element problematican, meni treba info koji element cini taj element problematican, trebaju mi koordinate za koliko shiftuje i zasto shiftuje taj element.

Da ne palamudim mnogo, daleko je ovo od onog narativa za investitore.

Dobro, ja ti kazem na konkretnim primerima gde fejluje, a mogu citav spisak frustracija (taskova) da ti napravim gde svakodnevno fejluje. Znaci, konkretni primeri, ne ove generalizovane izjave vezane za neke statistike koje su pak vezane upravo za ovaj narativ za investitore.

Daj neki konkretan primer za koji ti licno znas da je AI zamenio tim ljudi i da to radi bez problema.

Poslednja izmena:
A gle, mogu i ja navesti gde je sve frustrirajuće i gde fejluje.

Ali da je korisno i da će komodizovati celu klasu SW koji se piše, nemam nimalo sumnje.

Evo navešću vrlo jednostavan primer - 40% sajtova na internetu je zapravo WordPress. Dodaj na to shopify i wix i velika većina web softvera se svede na jednostavne CMS + web stores.

U tom domenu, ono što je nekad radila agencija sa 10 developera, danas mogu jedan-dva dobrih sa LLM-om.

Iskreno, neće zameniti sve programere ko što ni roboti i pokretna traka u autoindustriji nije zamenila sve zaposlene.

Ali smanjiće potrebu na 5-10% broja koji je inače trebao, osim u slučaju da potražnja za SW značajno naraste.

To govorim kao SW inženjer sa 10+ godina iskustva koji intenzivno koristi LLM-ove u svakodnevnom poslu (distribuirani web sistemi i platform hosting) poslednje dve godine.
Primer drugara koji radi u distribuciji: koriste CRM čiji su inače distributeri, što znači da implamentiraju sve ono što klijentu treba

Tri godine moli ljude koji su inače vrsni u poslu kojim se bave, znaju svoj proizvod u prste: tri godine ne znaju kako da realizuju izvestaje koji mu trebaju. Za par sati razgovora sa Cloude završio je sve - nije programer. Sve omno kako je zamislio u savršenoj situaciji

Ne znam, mislim da su mnogi opušteni

Defitinitvino će mnogi ljudi da izgube posao do 2030 godine, ali ne toliko zbog AI, već debila političara. Konkretno mislim na najveći deo evropskih. Mi na toj sceni nismo bitni. Danas je jako teško naći kvalitetne majstore. Veoma veliku zaslugu za to, igra Idiokratija nad ljudima, i jednokratna potrošačka elektronika. Dok radi - radi, posle baci i kupi novo.

Ne znam, mislim da su mnogi opušteni

Pozdrav Peco, što češće lično ne praviš recenzije telefona ? Ko piše ove vesti? Veći deo je neupotrebljiv.

AL tu su roboti 🙂 jel lepo rekao Mask niko nema da radi bre 🙂...
Stvar je u tome da je rad takođe i politička poluga i kroz isti radna klasa ostvaruje delimične političke i ljudske slobode koje trenutno ima. Kada bi buržoaskotehnofeudalna klasa pokušala oduzimanje istih na širokoj skali, ljudi imaju još uvek polugu generalnog štrajka i zaustavljanja civilizacije kakvu znamo.

Eliminacijom velike većine ,,ljudskog rada” se eliminiše i ta poluga, gde uz dodavanje i vojnih robota i zamenu ljudske vojske, obicni ljudi i radna klasa bi izgubila svaku polugu i pokušaj čak i aspiracije ka političkoj moći.

Moć i jeste sposobnost uticaja i promene svoje bliže ili šire okoline. Nema rada, nema zasluga, nema ni moći.

Pa to i jeste cilj ne? Nije sigurno cilj da nam bude bolje. I ovako je skoro pa rabovlasništvo, onako će biti da si niko i ništa čak će i rob biti ekstra.

kako ja gledam na ovo. Nema posla - nema para. Nema para - moramo da se snalazimo za hranu. Potrošnja novca skoro nula. Bez novca nema napretka i vraćamo se u doba robne razmene. Ova tehnološka revolucija stvarno može da nas unazadi, za razliku od predhodnih.

Ja očekujem u narednoj deceniji da se začuju međ narodom rečenice tipa: Nešto nešto “seize the means of compute” nešto.

Biće zanimljivo svakako.

АИ је одличан само ако се структура постави добро и формирате грану шта треба и на који начин да изврши одређени задатак. У јавности се АИ представља као "клик и готово, ја имам апликацију", а уопште није тако. Он учи ваше навике, понашање, предвиди унапред како да формира неку вест нпр. као што неко рече добар је за просте текстове, да може се тако дефинисати али у зависности на ком језику, није исто српски и енглески. Није исто кад неко хоће да направи брзо графичко решење и напише "Ево ти подаци, хајде генериши ми флајер за утакмицу", и он генерише на хиљаде истих, јер неко није желео да пружи детаљне инструкције и конкретизује, а то захтева додатно време, и на крају вас сачека порука у ChatGPT достигли сте лимит, платите, а ви тек кренули да формирате графичко решење.

Ако вам треба ОЦР да урадите за неки текст, добар је и скоро без грешке (Гемини), онда транскрипт из видео снимка, добро се показао исто за Гемини се говори. И на крају овај АИ сажетак или резиме који је Гугл увео, слабо ИТ потковани, веселе се томе, а власници сајтова не.

Плаћене верзије су далеко озбиљније и имате више могућности, али ниједан АИ алат није универзални алат, сваки је на свој начин добар. Клод за писање на српском језику није добар, онда нема могућност да генерише слике (бесплатна верзија) плаћена има, али је добар за анлизу и статистику.

На пример: ЧетГПТ је приметио да се извор информације променио, одмах је ставио напомену да ако желим за убудуће не пише тај извор информације, него да замени другим називом, уради упдате меморије и после ради супер. Структуру текста зависно из које позиције се пише исто добро одради.

Други пример: "Е хајде ми ово преведи", он дође и буквално преведе текст, али ако си већ радио превод, он зна шта ти желиш и тако ради, негде на самом почетку то и напише, скраћено остави напомену.

Замислите 500 страна једног документа и треба вам неки податак, убаците ПДФ пар минута посла, и кажете "Извци ми податке за Ексел за цев промера Фи110, убаци актуелне цене са веб сајтова у Србији, додај колону цена по дужном метру".

ПС: А ово поређење, замениће електричара на који начин 🙂 наслов је трагедија, тотална, превазишло и кликбејт, чак ни локални медији то не би смислили.

Е то је укратко 🙂

Zanimljvo vreme dolazi tj. nova etapa u "sukobu rada i kapitala".
Pre nekoliko decenija je u komunizmu bio na meti kapital. Sada, u eri AI, na meti je rad.

Jorgandzije i potkivaci konja ne brinu.

Ugroženi su samo razni "dr.", "mr.". Pošten čovek nema šta da brine.

а то захтева додатно време, и на крају вас сачека порука у ChatGPT достигли сте лимит, платите, а ви тек кренули да формирате графичко решење.

Poveži ga na tokene, pa da vidiš kako ima i kontekst i sve... Ali tokeni kucaju kao taksimetar.

Što se vesti tiče. vesti su najveća koska za jednog novinara i jako bih voleo da nam neko od vas u kontinuiutetu od nekoliko godina objasni kako se pišu vesti svakog dana, subotom i nedeljom. Probali su mnogi, neki i iz redova forumaša - neki se baš nisu proslavili a navukli su traume

Znate li koliko desetina hiljada vesti je napisano ili preneseno sa drugih sajtova na ovom sajtu za nešto manje od 10 hiljada dana

Naravno da AI ne piše vesti, jer su vesti bile i pre pojave AI-ja...a ja bih BAŠ voleo da neko ume da drži vesti od jutra do sutra samo mesec dana, biće lepo i korektno plaćen - i da nam pokaže kako se to radi

Pozdrav Peco, što češće lično ne praviš recenzije telefona ? Ko piše ove vesti? Veći deo je neupotrebljiv.
Što se vesti tiče: imao sam par vrlo zanimljih komentara prijatelja u poslednjih par godina. Oduševljeni su sadržajima, kažu, svaki dan čitam vesti na Benchmarku

Interesantno je da se recimo tech vesti jako slabo komentrišu i da najčešće imaju nula komentara

Što se recenzija tiče, uzeo sam predah koji mi je preko potreban - zamor materijala. Kada osetim da je bilo dovoljno, vratiću se

Što se vesti tiče. vesti su najveća koska za jednog novinara i jako bih voleo da nam neko od vas u kontinuiutetu od nekoliko godina objasni kako se pišu vesti svakog dana, subotom i nedeljom. Probali su mnogi, neki i iz redova forumaša - neki se baš nisu proslavili a navukli su traume

Znate li koliko desetina hiljada vesti je napisano ili preneseno sa drugih sajtova na ovom sajtu za nešto manje od 10 hiljada dana

Naravno da AI ne piše vesti, jer su vesti bile i pre pojave AI-ja...a ja bih BAŠ voleo da neko ume da drži vesti od jutra do sutra samo mesec dana, biće lepo i korektno plaćen - i da nam pokaže kako se to radi

Što se vesti tiče: imao sam par vrlo zanimljih komentara prijatelja u poslednjih par godina. Oduševljeni su sadržajima, kažu, svaki dan čitam vesti na Benchmarku

Interesantno je da se recimo tech vesti jako slabo komentrišu i da najčešće imaju nula komentara
Jeste ozbiljan posao i zahteva 1 čoveka koji će samo time da se bavi non-stop, s obzirom na tempo koji ste sami sebi zadali.
Moja opservacija je bila na konto prevoda, koji u pojedinim slučajevima stvarno izgleda kao da ga je AI prevodio, čak mislim da bi neki napredniji LLM to bolje uradio.
Pošto prevodim serije (hobi), moj predlog je da se malo detaljnije pozabavite redigovanjem sirovog prevoda koji svaki plaćen LLM može odlično da uradi, ali je na kraju skoro uvek potreban čovek da to finalizira.

Što se sadržaja tiče, proberem ono što mi je interesantno (ima dosta toga), a ima materijala i za forumsku zanimaciju.
Dobre vesti uglavnom ne komentarišem, udarim like i to je to, tema dobra.
Izbacite ove tabloidne, nema potrebe da ih objavljujete, osim ako ih namerno objavljujete baš takve kakve su zbog broja klikova i pregleda, jer na takvim obično krene ludilo od komentara.

Svakako sam hteo da napravim jedan thread na tu temu, čak sam počeo i da pišem o tome prošle nedelje: ne slažem se ni ja sa svakom vešću koja se objavi, da, razgovaramo o tome naravno. Sa moje strane nikada nije izdata instrukcija da se piše šta god, nikako. Niti ja mogu da kontrolišem vesti jer me nema tri meseca godišnje u totalu

Tanka je linija u tim procenama, ali isto tako, morate da razumete da su klasične IT vesti bez upliva nauke i tehnologije (a nijedna vest izmišljena nije već je preuzeta sa nekog od poznatih sajtova) jednostavno dosadne, niti izazivaju ikakvo interesovanje. Uzmimo primer najčitanije vesti prethodne nedelje - šta znači simbol trozupca na USB konektoru? Nijedan komentar, 30 hiljada puta pročitana

Vremena su se promenila, intersovanja su drugačija, publika je drugačija, publika je daleko šira od publike foruma. Ako vest nekoga informiše, nekoga skromnog tehničkog znanja a ne prekaljenog profesionalca kome će biti smešna, to znači da smo se i mi promenili. Želim da ljudima donesemo interesantne informacije: svestan sam da ekipa pogreši, ja uvek sugerišem da je linija tanka i da se jako mora paziti da se ne pređe - ali nemam fizičku mogućnost da vesti uređujem i odobravam

Klikove ne jurimo, nikada ih jurili nismo, samo smo hteli da kroz vesti iz nauke i tehnologije malo razmrdamo sterilne vesti. Uvek bih rekao da sam spreman da se odreknem par stotina hiljada čitanja mesečno zarad toga da vesti budu dobre

Rezultat toga jeste da se bližimo danu u kome će sajt imati više okrenutih stranica od foruma, što je nekada bilo nemoguće. Da li je put pravi, da li je dobar, to ćemo još videti

Realno, ako si čitao komentare, video si da na forumu vesti služe za šalu. Po meni sa pravom. Da li možeš da na napraviš jedan mail, i da promovišeš na forumu, da korisnici pišu zanimljive vesti. Vest koja je objavi, da na kraju ima potpis - nick korisnika. Možda bi dalo rezultate.

Dok radi - radi, posle baci i kupi novo.
Pa zašto da ne, evo meni neki majstor traži za zamenu mica pločice za mikrotalasnu i da premaže 2 cm emajlom 6000 dinara. Kupio novu miktrotalasnu za 7000, staru dao nekom komšiji za 2000,kaže ume da je porpavi. Parče tog papira košta 500 din, neka popravi čovek ako zna.

Nazad
Vrh Dno