АИ је одличан само ако се структура постави добро и формирате грану шта треба и на који начин да изврши одређени задатак. У јавности се АИ представља као "клик и готово, ја имам апликацију", а уопште није тако. Он учи ваше навике, понашање, предвиди унапред како да формира неку вест нпр. као што неко рече добар је за просте текстове, да може се тако дефинисати али у зависности на ком језику, није исто српски и енглески. Није исто кад неко хоће да направи брзо графичко решење и напише "Ево ти подаци, хајде генериши ми флајер за утакмицу", и он генерише на хиљаде истих, јер неко није желео да пружи детаљне инструкције и конкретизује, а то захтева додатно време, и на крају вас сачека порука у ChatGPT достигли сте лимит, платите, а ви тек кренули да формирате графичко решење.
Ако вам треба ОЦР да урадите за неки текст, добар је и скоро без грешке (Гемини), онда транскрипт из видео снимка, добро се показао исто за Гемини се говори. И на крају овај АИ сажетак или резиме који је Гугл увео, слабо ИТ потковани, веселе се томе, а власници сајтова не.
Плаћене верзије су далеко озбиљније и имате више могућности, али ниједан АИ алат није универзални алат, сваки је на свој начин добар. Клод за писање на српском језику није добар, онда нема могућност да генерише слике (бесплатна верзија) плаћена има, али је добар за анлизу и статистику.
На пример: ЧетГПТ је приметио да се извор информације променио, одмах је ставио напомену да ако желим за убудуће не пише тај извор информације, него да замени другим називом, уради упдате меморије и после ради супер. Структуру текста зависно из које позиције се пише исто добро одради.
Други пример: "Е хајде ми ово преведи", он дође и буквално преведе текст, али ако си већ радио превод, он зна шта ти желиш и тако ради, негде на самом почетку то и напише, скраћено остави напомену.
Замислите 500 страна једног документа и треба вам неки податак, убаците ПДФ пар минута посла, и кажете "Извци ми податке за Ексел за цев промера Фи110, убаци актуелне цене са веб сајтова у Србији, додај колону цена по дужном метру".
ПС: А ово поређење, замениће електричара на који начин 🙂 наслов је трагедија, тотална, превазишло и кликбејт, чак ни локални медији то не би смислили.
Е то је укратко 🙂