Pa ne isplati se puniti do 100%, zadnjih 10% bas ide sporo... Ali na primer do 85-90% je ok. Spor je ovaj punjac na OMV, samo 60kw, pa bi mu trebalo jedno sat vremena za to punjenje.
70din je minut, znaci oko 35-40eura bi kostalo.
A Tesla Yuniper AWD LR kosta skoro 60k eura...

Koliko su česti punjači u EU da naplaćuju po minutu a ne kw?
Pretpostavljam da kad se napuni do kraja onda ide po minutu za parking?Ti Tesla punjači su predviđeni za strance koji prolaze kroz Srbiju, ne za lokalce. Sad, to što lokalci ne silaze sa njih jer su besplatni je već druga priča. Kako će lepo to da se raščisti kada krene naplata za sve, gužve skoro pa neće biti 🙂
Skoro pa nepostojeći, mislim da sam neleteo na netu da je negde u Austriji privremeno iz nekog razloga bila naplata po minutu, pa su vratili po kWh kao što je bilo.
Isto je i u Madjarskoj i mislim da je skroz korektno:Ovde u Francuskoj ako je lokacija Supercharger punjača blizu max kapaciteta zauzeća, a ti si završio svoje punjenje (koliko god da si stavio) a ostao si da blejiš na punjaču zakačen, za svaki minut proveden dodatno te penalizuju 0.50e. Imaš pet minuta da pomeriš auto od završetka punjenja, toliko imaš fore da zakasniš da ne počnu da se primenjuju penali. To je skroz dobro rešenje. Oćeš da parkiraš tu i zauzimaš drugima mesto - super, 30 evra sat vremena, i nastavlja da kuca u nedogled. Isto, puna je supercharger lokacija, ima jedno ili dva mesta slobodno a ti puniš preko 80%, opet penali.
Interesuje me da li stigne notifikacija u Teslinoj aplikaciji da te obavesti da će početi da ti naplaćuju penale posle 80%, jer je gužva na punjačima?Ovde u Francuskoj ako je lokacija Supercharger punjača blizu max kapaciteta zauzeća, a ti si završio svoje punjenje (koliko god da si stavio) a ostao si da blejiš na punjaču zakačen, za svaki minut proveden dodatno te penalizuju 0.50e. Imaš pet minuta da pomeriš auto od završetka punjenja, toliko imaš fore da zakasniš da ne počnu da se primenjuju penali. To je skroz dobro rešenje. Oćeš da parkiraš tu i zauzimaš drugima mesto - super, 30 evra sat vremena, i nastavlja da kuca u nedogled. Isto, puna je supercharger lokacija, ima jedno ili dva mesta slobodno a ti puniš preko 80%, opet penali.
Bez eksela vreme drugačije protiče? 😀То ко пуни у Екселу што би рекао @Heinz.
Interesuje me da li stigne notifikacija u Teslinoj aplikaciji da te obavesti da će početi da ti naplaćuju penale posle 80%, jer je gužva na punjačima?
Pitao sam ljude na Teslinom punjaču kad sam bio u Segedinu ali niko nije znao da mi kaže, a i pola onih Mađara ni ne zna engleski.
Sa 100% ga ne bih nikad ni ostavljao parkiranog, ali mi zatreba nekad da ga punim do 85-100% ako im je sledeći punjač tek za oko 200km jer mi je baterija 45,1kw.

Skroz je korektno. Ali, ukoliko auto troši 18-20kWh na 100km, to onda dođe skoro 7-8 eur na 100km. Teško bi se kod nas EV prodavali da moraju ljudi toliko da plate. 🙂Isto je i u Madjarskoj i mislim da je skroz korektno:
Nadam se da je to većina stranaca u prolazu?
To je i dalje jeftinje i od dizela i od benzina.Skroz je korektno. Ali, ukoliko auto troši 18-20kWh na 100km, to onda dođe skoro 7-8 eur na 100km. Teško bi se kod nas EV prodavali da moraju ljudi toliko da plate. 🙂
Skroz je korektno. Ali, ukoliko auto troši 18-20kWh na 100km, to onda dođe skoro 7-8 eur na 100km. Teško bi se kod nas EV prodavali da moraju ljudi toliko da plate. 🙂
Svakako. U ovom momentu i značajno jeftinije.To je i dalje jeftinje i od dizela i od benzina.
Mislio sam da je glavna ideja manje zagađenja u gradu, a ne samo dž vožnja. Naivno... 🙂
Na zapadu postoje i gradovi u koje ne možeš da uđeš sa starijim SUS motorima, negde i sa novijim, a negde uskoro sa bilo kojim. Verovatno su male šanse da ću kolima ići do Amsterdama, Pariza ili Madrida, ali verovatno nisu male šanse da će za 10 godina svaki evropski grad sa više od pola miliona stanovnika imati takvu politiku. Bar za nerezidente u tim gradovima.Pa na zapadu postoje ljudi koji su presli na EV jer stvarno brinu o zivotnoj sredini. Kod nas? Tesko... Ali na kraju krajeva, i nije bitno sta je ciji motiv za prelazak na EV. Sve dok ljudi napustaju SUS vozila i prelaze na EV korist cemo imati svi mi.
Velika razlika je što EV vremenom ne kreće da zagađuje sve više i više, koliko god da je vlasnik neodgovoran.Manje zagađenja u gradu će da donese svaki novi automobil, a ev naročito, ali to sigurno nije prvi motiv krajnjeg korisnika.

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari