Šta je novo?

EV - kućni punjači, solarni paneli...

KEJKN76

Poštovan
Učlanjen(a)
25.02.2019
Poena
55
Šta uvaženi članovi misle o onim nasdstrešnicama sa metalnom konstrukcijom i panelom na krovu. Burazer hože da radi nadstrešnicu za 4 automobila pa rekoh kad smo tu da poređamo panele i napravimo punjače... ima li neko preporuku za neku korektnu firmu u području centralne tj zapadne Srbije. Ja sam iz Novog Pazara inače

Poslednja izmena od urednika:
Kolega imao to iza zgrade. Palo pola metra snega, nadstrešnica nije izdržala, ne znam koliko je beše auta uništeno. Minut je falio da neka žena nastrada ispod toga. Što bi se reklo vodi računa o mogućem opterećenju.

Samo koristi veće debelozidne cevi i biće dobro. Ali najbolje statičar da ti izračuna.
Ne znam koliko je isplativo za punjenje automobila. Nije to puno kvadrata panela za 4 EV. Gde bi stojao inverter?

Pa ne može tek tako iz panela u EV. Mora neki buffer između, a to je obično i kao najjednostavnije, el. mreža. A onda si prosumer.

Što se tiče nadstrešnica, to je igračka. Prvo one su jako niske, i ako negde ima dosta objekata dobiješ efekat klisure sa malo sunčanih sati čak i po danu kakav je danas. Drugo, čak i u idealnim uslovima imaš 3-4kw što je 4h punjenja da pređeš stotinak sporih km.

Kako se rešava punjenje tj. punjač koji stoji u dvorištu koje se ne može obezbediti? Nije sporedna ulica u pitanju.

Treba koristiti situaciju u trenutku i eventualno gledati napred 5-7g. Sve ostalo je cisto mlacenje prazne slame.
Globalni pravac nece promeniti pojedinci niti male grupe. Koristiti trenutno raspolozive benefite (struja, odrzavanje, subvencije, itd) a kada bude doslo za 5-10g to sto mi sada pricamo tada ce vec to biti odavno reseno i necemo imati mnogo izbora.

Kada su dizeli poceli da budu popularni sto zbog niske cene i male potrosnje mnogo ljudi je preslo na dizel. Onda je postao skuplji od benzina.
Kada su pocela masovna koriscenja plina, zbog niske cene mnogo ljudi je preslo na tng. Onda je postao neisplativ za obicnog korisnika (10-15kkm godisnje).
EV je krenuo sa jeftinim energentima, ovde ne ocekujem realna povecanja ali moguci su nameti od strane drzava za razne stvari. Ovde je jedina razlika sto je struja mnogo dostupnija od nafte i sto tehnicki problemi nisu toliko veliki.

Moja mala racunica kaze da ako bi uz auto kupio 4 solarnih panela od 500w ti bi teoretski pokrio potrosnju tog auta na godisnjem nivou od 12000km (1000km mesecno).
Ovde ne pricam o detaljima i realnim problemima, skladistenja struje, vreme punjenja, itd. Pricam o cistoj energiji, samo da imamo pojednostavljenu sliku o tome.

Tesko da ces od novembra do marta imati 1000km sa panela u toj varijanti. Mada su sami paneli najjeftinija stavka, mislim da je oko 100-150e 550w panel.

Pokusavas da od jako pojednostavljene stvari izvlacis tehnicke detalje.

Da, zimi ces biti u deficitu ali letu u suficitu. U proseku, u Srbiji, sa 2kwp snage imas dovoljno energije da vozis auto 1000km mesecno. Paneli su 0.15eur/w i manje. Inverter za tu snagu je isto tako jako jeftin.

Kako se rešava punjenje tj. punjač koji stoji u dvorištu koje se ne može obezbediti? Nije sporedna ulica u pitanju.
Imaš punjač sa NFC autorizacijom. Pitao ja onomad za garažno mesto sa strujnim priključkom što sam uzeo uz stan..

Ukoliko nemaš takav punjač rešenje je i pas na dovoljno dugačkom lancu, sigurnosna kamera i bejzbol palica, pa možeš da biraš. Zamisli da stvarno neko pokuša da puni svoj auto u tuđem dvorištu, mada danas je sve moguće... 🙂

Komšija je stavio punjač na parking, ispred objekta, svima na izvolte, ali je prekidač za isti u objektu.

Komšija je stavio punjač na parking, ispred objekta, svima na izvolte, ali je prekidač za isti u objektu.

Prekidač mi najmanji problem.
Da li samo kutija bude na zidu, nema nikakvih kablova? Pitam gluposti jer nisam se bavio tematikom, a nešto bi možda moglo da se smisli.

Zavisi od punjača, neki imaju integrisan kabel sa konektorom, neki samo ženski port, pa utakneš svoj kabel

Prekidač mi najmanji problem.
Da li samo kutija bude na zidu, nema nikakvih kablova? Pitam gluposti jer nisam se bavio tematikom, a nešto bi možda moglo da se smisli.

Napolju je minijaturna kutija, izmedju dve tuje, neupadljivo, skroz.

Krivo mi je što komšija nije ispoštovao inicijalni dogovor, da odmah izvučemo na sva parking mesta, ko je zainteresovan, već odradio brzinski, super jednostavno, za jedan kabal. Već dva ne bi mogla na taj način. I niko više ne može da uradi tako jednostavno/jeftino/brzo, jer je on upotrebio taj prolaz. Ali to je sada neka druga tema.

Kinezi prave neke sprave u paketu, solar i split. Možda može da se dovuče do nas ili ukrade princip. @Snejk
Razmišljam se da drastično povećam kapacitet solara pošto imam mesta sa trenutnih 10 kW na recimo duplo. Da između EPS sata i domaćinstva postavim neku logiku koja bi to kontrolisalaa i baterije.

Ili to, ili da u garaži smestim baterije koje bi napajale klimu i auto, nezavisno od ovih 10 kW što pravim, a na krovu od garaže zveknem ćelije za to, pa kaad one nisu dovoljne nek se baterije pune noću.

Punjenje može i ovako. Ko neće traži izgovor, ko hoće nađe način 🙂 Majstorski rešeno. Ja bih za ovako nešto u FR popio kaznu brže nego što kabl dotakne ivicu zgrade 😂

IMG_20260804_121649_433.webp

IMG_20260804_121649_727.webp

IMG_20260804_121649_322.webp

Nazad
Vrh Dno