Ako nije gužva u tom trenutku, drugi komentar na klipu kaže da je bilo baš na tom u Aleksincu (kada se vraćao).Ja bih ovaj put rešio sa 45min punjenja ukupno, od Beograda do Polihrona...
Nekad nije sve u planiranju, ali dobro majku mu, meni je za ovo planiranje trebalo 45 sekundi...
Njemu je put izbacila Tesla. Kako si ti raučao telefonom, koja app?Ovo je fenomenalan primer kako neiskusni EV vozači putuju na more. Spori punjači, jurenje nekih besplatnih varijanti, preduga punjenja kad ne treba, itd. Ja bih ovaj put rešio sa 45min punjenja ukupno, od Beograda do Polihrona... Nekad nije sve u planiranju, ali dobro majku mu, meni je za ovo planiranje trebalo 45 sekundi...
I dalje većina ne kapira da minimalna promena navika donosi dobit da za iste pare voziš 15 godina noviji auto krcat performansama i opcijama, neuporedivo bezbedniji, udobniji, ili ako je sličan auto ostane 15-20 hiljada više u džepu za par godina, ko god iole stvarno ima automobil da se malo više vozi.
Ko hoće traži način, ko neće traži izgovor.Evo napravi meni računicu tog tipa, možda imam 10k učešća od starog za "novo auto" i prelazim 1.000 km mesečno.
Živim u Srbiji, nemam punjač u garaži u kojoj parkiram niti u firmi u kojoj radim, brzi punjač ne znam gde ima i koliko košta, živim na tromeđi Voždovca, Vračara i Zvezdare.
Mašiš poentu. Godišnji odmor je najmanji problem, plus mogu i avionom da odem. Slično je i sa gradskom vožnjom, imam bus i bajs. Ono za šta auto uglavnom nema alternativu su jednodnevni izleti i vikend vožnje, sa 200-400km, do planina i sela. Nekad je dovoljan pun auto, ali nekada nije (zimi, autoput 200km + još malo van). Nekada idem u mesto gde postoji punjač, nekada ne. Nekada se samo probudiš, sedneš u auto i odeš na jezero ili planinu gde nema žive duše, a kamoli punjača. Možda je u Holandiji drugačije, ali u ovom delu Evrope je realnost da takve vožnje nisu prijatne sa EV-om. A meni i mnogima koje poznajem je to bukvalno jedino što je ostalo od automobila i vožnje, a da te ne ubija u pojam.I dalje većina ne kapira da minimalna promena navika donosi dobit da za iste pare voziš 15 godina noviji auto krcat performansama i opcijama, neuporedivo bezbedniji, udobniji, ili ako je sličan auto ostane 15-20 hiljada više u džepu za par godina, ko god iole stvarno ima automobil da se malo više vozi.
Izvini molim te, što neću baš na istom mestu praviti pauzu na Dojranu, jer živim u rupčagi od zemlje, na tom putu koji pravim jednom godišnje. A možda ipak hoću, jednom godišnje pola sata duže da putujem, ne menja mi ništa, ako ostalo vreme u toku godine imam 500ks i autu kome kabina pruža ugođaj biznis klase iz Singapore Airlines.
Ali jok, voziću polovan dizel iz uvoza, jer baš taj jedan moram baš tih pola sata da uštedim. Biznis čeka, nema zezanja.
Može malo info o razlika u ceni guma?Mašiš poentu. Godišnji odmor je najmanji problem, plus mogu i avionom da odem. Slično je i sa gradskom vožnjom, imam bus i bajs. Ono za šta auto uglavnom nema alternativu su jednodnevni izleti i vikend vožnje, sa 200-400km, do planina i sela. Nekad je dovoljan pun auto, ali nekada nije (zimi, autoput 200km + još malo van). Nekada idem u mesto gde postoji punjač, nekada ne. Nekada se samo probudiš, sedneš u auto i odeš na jezero ili planinu gde nema žive duše, a kamoli punjača. Možda je u Holandiji drugačije, ali u ovom delu Evrope je realnost da takve vožnje nisu prijatne sa EV-om. A meni i mnogima koje poznajem je to bukvalno jedino što je ostalo od automobila i vožnje, a da te ne ubija u pojam.
Što se matematike tiče, tu ne znam šta da kažem. Polovni ID.3, oko 5 godina star, je oko 3-4.000€ skuplji od Golfa slične proizvodnje. Jeste struja jeftinija, ali nije besplatna i ne može se uvek puniti kod kuće ili na poslu. A mislim da je pitanje dana kada će i ostali uvesti dodatno plaćanje po kilometru za EV, kao što je uvela Britanija (2p po km otprilike), jer ostaju bez novca od akciza za gorivo. Znači još 200-300€ godišnje, onako paušalno. Osiguranje (full kasko) slično, to mi je zapravo i najveći trošak imanja automobila, više od goriva. Redovan servis, VW zna da odere za ID.3 više nego za SUS. Razlika u ceni guma mi taman izađe kao jedan godišnji servis. U Češkoj na primer, vinjete su jeftinije za TNG i PHEV, a za čist EV je isto kao i za SUS 🙂 I taman kad mi se isplati razlika u ceni, doći će vreme da menjam auto. Tako da gurati cenu kao glavnu prednost, za mnoge nema smisla. Što ne znači da neću gledati ponudu ID.3 Neo polovnjaka kad mi dođe vreme za zamenu auta.
Potrebe zavise od osobe do osobe, ja se recimo nikad u životu nisam samo probudio, seo u auto i otišao na jezero/planinu, niti ću ikad do kraja života da uradim tako nešto. Svakako uvek sve planiram, bilo da vozim SUS ili EV, npr. kad sam putovao u Grčku sa SUS autom ranije, uvek sam unapred planirao na koju pumpu ću da stanem, a sad samo gledam na koji punjač ću da stanem.Nekada se samo probudiš, sedneš u auto i odeš na jezero ili planinu gde nema žive duše, a kamoli punjača.
Nije neophodno kupiti gume koje imaju oznaku "EV", ja nemam takve i vozim godinama sasvim normalno.Razlika u ceni guma mi taman izađe kao jedan godišnji servis.
U Češkoj na primer, vinjete su jeftinije za TNG i PHEV, a za čist EV je isto kao i za SUS 🙂
Ovo je čisto na veličinu modela koje sam gledao u ponudi (Golf vs ID.3), neki srednji segment kvaliteta (koji imam sada). Razlika oko 35€ po gumi, puta 2. Jeste to nekoliko godina, ali to je tačno jedan godišnji servis.Nije neophodno kupiti gume koje imaju oznaku "EV", ja nemam takve i vozim godinama sasvim normalno.
Zato se za automobile ne može uzimati prosek, kao za mnoge druge stvari, kao što su telefoni ili računaru, jer varijacije su prevelike. Onako odokativno, ja bih rekao da u Evropi nema više od 20% ljudi kojima se EV isplati više, ako to uključuje uslove za punjenjenje kod kuće, da je to jedini auto i dovoljno veliku godišnju kilometražu. Što nije mali broj, ali mi se ne čini da je to nešto što bi trebalo potencirati kao najveću prednost. Meni lično glavna prednost je buka, tj. nepostojanje iste. Jeste i PHEV takav na malim brzinama, ali nije to to. I što je veća verovatnoća da će struja uvek biti dostupnija od goriva. I što SUS modeli nisu više vredni pažnje.Potrebe zavise od osobe do osobe,
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari