Mašiš poentu. Godišnji odmor je najmanji problem, plus mogu i avionom da odem. Slično je i sa gradskom vožnjom, imam bus i bajs. Ono za šta auto uglavnom nema alternativu su jednodnevni izleti i vikend vožnje, sa 200-400km, do planina i sela. Nekad je dovoljan pun auto, ali nekada nije (zimi, autoput 200km + još malo van). Nekada idem u mesto gde postoji punjač, nekada ne. Nekada se samo probudiš, sedneš u auto i odeš na jezero ili planinu gde nema žive duše, a kamoli punjača. Možda je u Holandiji drugačije, ali u ovom delu Evrope je realnost da takve vožnje nisu prijatne sa EV-om. A meni i mnogima koje poznajem je to bukvalno jedino što je ostalo od automobila i vožnje, a da te ne ubija u pojam.
Što se matematike tiče, tu ne znam šta da kažem. Polovni ID.3, oko 5 godina star, je oko 3-4.000€ skuplji od Golfa slične proizvodnje. Jeste struja jeftinija, ali nije besplatna i ne može se uvek puniti kod kuće ili na poslu. A mislim da je pitanje dana kada će i ostali uvesti dodatno plaćanje po kilometru za EV, kao što je uvela Britanija (2p po km otprilike), jer ostaju bez novca od akciza za gorivo. Znači još 200-300€ godišnje, onako paušalno. Osiguranje (full kasko) slično, to mi je zapravo i najveći trošak imanja automobila, više od goriva. Redovan servis, VW zna da odere za ID.3 više nego za SUS. Razlika u ceni guma mi taman izađe kao jedan godišnji servis. U Češkoj na primer, vinjete su jeftinije za TNG i PHEV, a za čist EV je isto kao i za SUS 🙂 I taman kad mi se isplati razlika u ceni, doći će vreme da menjam auto. Tako da gurati cenu kao glavnu prednost, za mnoge nema smisla. Što ne znači da neću gledati ponudu ID.3 Neo polovnjaka kad mi dođe vreme za zamenu auta.