Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Nisi to radio, pokušavao si da upišeš vreme u softveru što ni meni ne radi. Pročitaj moj post opet.

Koristim HA, biram cluster TuyaCoveringCluster, pa u attributes imam calibration i calibration time. Koji biras i kako zapravo pokrenes kalibraciju, taj deo ne razumem?

Koristim zigbee2mqtt tako da mi drugačije izgledaju opcije u softveru, ali prebacim ovo dole na "on" pa odem do tastera i ispritiskam fizički kao što sam opisao.

Prilozi

• Screenshot 2026-07-15 at 12.17.50.webp
    Screenshot 2026-07-15 at 12.17.50.webp
    21.9 KB · Pregleda: 53
Koji? Većina modernih imaju zvanične integracije, ili podržavaju standardne protokole za komunikaciju (modbus najčešće) pa je moguće uz malo gimnastike dodati ih.

Growatt, ima integraciju ali zbog previše zahteva ka serveru se dešavalo da zaključaju account. Wifi dongle ima i modbus ali muku mučim, ne mogu da ga ubacim iz nekog razloga, gemini kaže da je u tu noviju verziju ubačena enkripcija i da blokira portove za komunikaciju.

Ta integracija onda povlači podatke iz cloud-a? To definitivno nije idealno, na brzinu pogledah i vidim da je čest problem. Imaju opciju za autentifikaciju preko API tokena, a ako ni to ne može, probaj ovo za lokalnu kontrolu

Da, preko clouda ide. Ima API token, ali nigde nisam našao informaciju kako to radi, AI kaže da je moguće da će i tako zaključati acc. Baciću pogled, hvala. 🙂

Nisam uspeo da ga ubacim lokalno. Navodno je Growatt blokirao menjanje lokalne IP adrese i pristup preko iste na novijim wifi adapterima. Na kraju sam digao belu zastavicu i instalirao oficijalnu Growatt integraciju (preko API ključa), kad ono - samo 6 entities (i to neki nebitni, jedino daily total energy bio za upotrebu). Odmah sam je i obrisao. Kad bude bilo malo više slobodnog vremena, bacam se na povezivanje kablom, moraću nešto dobro da osmislim jer mini PC nije uopšte blizu invertera i trebaće mi minimum 20m kabla.

Da li je neko instalirao OpenCode AI u Home Assistant i kakva su mu iskustva? Vidim da ga u zadnje vreme dosta spominju i da je jako dobar u rešavanju problema vezanih za HA.

ja koristim claude preko mcp servera i odlican je. lakse mi da otvorim claude i kazem - resetuj mi taj i taj counter npr nego da sam klikcem i trazim sta mi treba. resavao mi je i probleme nekoliko puta, kazes mu pogledaj logove npr i reci mi zasto neka integracija ne radi itd.

Razmisljam da izmestim shelly 1pm iz dozne (koristim ga samo za bojler) i porucim onaj sto ide umesto osiguraca na DIN sinu i smestim ga u ormar sa osiguracima.

Htedoh da uzmem Shelly Pro 1PM. Da li ga neko koristi (ili neki slican)? Da li je on i osigurac ili ga stavljam posle osiguraca?
Gde uopste kupiti shelly ovih dana? Ne bih da porucujem samo jedan proizvod sa njihovog sajta - ne znam da li jos uvek koriste DHL (oni papreno naplacuju carinu).

Ja sam za tu namenu uzeo nedavno Sonoff BASIC 1 GSP, prijatno sam iznenađen. Dosta jeftiniji, bistabilni relej unutra, kada se uzme u ruke po težini već deluje kvalitetnije.
Jedini "setback" možda za neke korisnike je što je matter over wifi. Meni je bilo dosta egzibicija da namestim, ali ko koristi Home Asssistant nativno njemu je verovatno puno lakše.
Uglavnom uređaj za preporuku.

hvala! uzeo na oficijelnom sajtu:
1785233778042.webp

Bas da vidim koliko ce me izaci dazbine, ali ovo je duple jeftinije nego da sam uzeo u Minoru.

Elem, posto cu sa shelly 2pm-a koji je u dozni skinuti bojler, hteo sam da na njega nakacim ventilator u kupatilu. Da li smem to da radim, on valjda generise povratnu struju kad se ukljuci? Ili ova moja izjava nema veze sa vezom 🙂

Šta koristite kao wallpanel? Upgradeovao bih neki stari Lenovo koji mi služi trenutno za to.

Pa 10" tablet+fully kiosk browser.Zašto bi radio apgrejd,zbog veličine,nešto ti ne radi kako bi hteo?

Veličina je ok, 10", ali hoće da se zaglupi nekad pa da ne pošalje stanje baterije i samim tim da ne uključi punjenje, pa se ugasi, a ume samo i da izbaci iz aplikacije i stoji na njegovom home screen-u. Nekad mora i dva puta da se tapne na nešto, kao i da mu tač nije baš u redu. Svakako će mi trebati još jedan pored njega, tako da bih uzeo dva nova odmah.

Probajte slideshow aplikaciju. To je digital signage aplikacija i ima malo manju interakciju, ali može da prikaže neku adresu pa bi moglo da bude odlično za dobro podešen dashboard.

Šta koristite kao wallpanel? Upgradeovao bih neki stari Lenovo koji mi služi trenutno za to.
Ja koristim Xiaomi Redmi Pad SE 8.7 nešto više od godinu dana i nemam zamerki. 10" mi je bio preveliki za zid, pa sam, nakon što su deca konfiskovala taj veliki, poručio 8,7".
To je bio u tom trenutku najjeftiniji nov tablet a da nije neki noname koji ima očajan odziv. Zadovoljn sam sa njim. Jedino što ne mogu da kontrolišem kada se pali i gasi ekran, tako da je uvek uključen, čak i noću ili kada nema nikog kod kuće. Ima opciju da baterija se puni samo do 80%, ali pošto ne planiram nikada da ga skidam sa zida briga me kakva mu je baterija.
Ne koristim full kiosk, nego samo Home Assistant app.

Nego, taj tvoj Lenovo... Kakvo to stanje baterije treba da pošalje i kome?

Prave ljudi automatiku da se punjač gasi kada napuni bateriju do, na primer, 80%, i da pusti da se prazni do recimo 20%. Onda se ponovo pali punjač, tako da baterija nije konstantno napunjena i da se stalo po malo dopunjava, trebalo bi da je tako dugotrajnija. A naročito što je tebi stalno na punjaču treba da staviš da ne ide preko 80%, nema nikakvih benefita, samo (ruku na srce) malo povećavaš verovatnoću da se nešto pokvari. Hemija je takva da se tada baterija dodatno greje, brže strada, dolazi do mogućnosti da se naduva i (daleko bilo) zapali.

Pa HA,da je puni,pretpostavljam da ima tu automatizaciju?Mislim ja ga tako punim.
Veličina je ok, 10", ali hoće da se zaglupi nekad pa da ne pošalje stanje baterije i samim tim da ne uključi punjenje, pa se ugasi, a ume samo i da izbaci iz aplikacije i stoji na njegovom home screen-u. Nekad mora i dva puta da se tapne na nešto, kao i da mu tač nije baš u redu. Svakako će mi trebati još jedan pored njega, tako da bih uzeo dva nova odmah.
Neću da tvrdim da ti ne trebaju novi tableti,ja koristim Huawei i TCL,oba su stara bar 4-5 godina,ni jednu zamerku nemam.

Hvala za info @component, pošto sam i ja šmekao Xiaomi. Ekran mi je i sad uvek upaljen, tako da mi je to ok.
Ko što rekoše @daxyco i @offline71 - imam 20-80 automatizaciju za punjenje.

@offline71 verujem, ovaj Lenovo je star 7-8 godina i ima dosta laga u korišćenju, pored onih zamerki što sam naveo.

Meni uzeo Redmi pad 2,a Huawei postao wallpanel 🙂

Jedino što ne mogu da kontrolišem kada se pali i gasi ekran, tako da je uvek uključen, čak i noću ili kada nema nikog kod kuće.
Za to je dodar fully kiosk ili wall panel aplikacija,kontrolišeš paljenje(može i na pokret),gašenje ili dimovanje ekrana,skrin sejver,svašta nešto...
a ume samo i da izbaci iz aplikacije i stoji na njegovom home screen-u.
To je već do androida,na starom Huawei sa androidom 7,šta sve nisam probao,ma ne vredi zatvori aplikaciju kad tad.

@vidovdanac
Samsung GT-P 7500 koji je izašao tamo neke 2011,ne moze webview da se apdejtuje pa mora preko browsera.Dal će dashboard da osveži za 10 ili 15 sekundi baš mi ne pravi razliku 🙂 Inače radi bez problema.Ovo je testni da ga tako nazovem.Jedan segment je obrisan zbog ličnih podataka.

Prilozi

• IMG_20260729_162540~2.webp
    IMG_20260729_162540~2.webp
    142.5 KB · Pregleda: 23
Nazad
Vrh Dno