Šta je novo?

Hardver I3 14100f,ili i3 14100

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

dragan Nikolic

Zapažen
Učlanjen(a)
18.07.2026
Poena
1
E ovako posto planiram da uzmem i3 14100f,bas taj zelim,ne zato sto mislim je najbolji vec vrsim neka testiranja a i za te pare smatram da je Best buy,jer je poslednja i3 generacija intela za desktop,uglavnom bitna mi je oznaka koja stoji na samom procesoru a i na nalepnici kutije[ako je nov procesor] oznaka je "SRMX2",Verovatno da je nema tako puno,uglavnom ako je u pitanju i3 14100f oznaka ce biti SRMX3,A ja pokusavam pronaci tu SRMX2 ,zbog nekih tesitiranja sto planiram 😊,a ako neko ima i obican i3 4100 bez oznake f ,onda mi treba oznaka SRMX1,postavicu jednu sliku radu primera

Prilozi

• product_image_98152_1274312.webp
    product_image_98152_1274312.webp
    230.7 KB · Pregleda: 12
f zznači da nema IGPU.

Izgleda da je teško pročitati, čovek traži specifičnu verziju i3 14100f procesora, a poslužiće mu i takođe specifična verzija 14100.
Da,zapravo za 99 posto ljudi su one totalno iste,ali posto ja znam malu tajnu,da ako procesor ima tu oznaku postoji velika sansa da moze da izgura ram memorije i preko 7000 mhz,jer je on dok je bio u fabrici zapravo trebao biti neki i9 ili i7,ali je zbog neke mane ili greske ipak postao i3,samo su mu laserski odstranjena ta suvisna jezgra,ali je ostala ona srz,jaci čip i sicilijum

Zbog toga što nema IGPU i manje troši i manje se greje tako da može više da se bustuje. "tajna" odavno provaljena.

Ne radi se o tome da li ima ili nema graficku,vec o tome da li je on zapravo trebao biti neki i9 ili i7,ali je zbog neke greske ipak postao i3,ali mu je osnovna atruktura ostala,ako je obican i3 njih prave sa malo losijim sicilijumom i nisu predvidjeni da rade na preko 6400 mhz a ako je u pitanju ta verzija koju trazim ona gura od 6800mhz ram pa i do 7200 mhz

pitaš koji od ta dva da uzmeš ili gde bi mogao da nađeš?

Dodaj par crvenih vise i uzmi i5 12400(f), umesto da juris malo vecu ram frekvenciju, a oba trose u proseku isto ako je to kriterijum, sa i3 bices stalno pri max opterecnosti, posebno ako imas jos aplikacija u pozadini.

Svi procesori ti se prave tako sto od najveceg jezgra seku/ iskljucuju neispravni delovi. Gde si nasao i ko je testirao to SRMX2 ima bolji imc od drugih oznaka? da li si siguran da tvoja ploca moze da gura 7200mhz? Da li znas da nigde u relanom radu neces napravti razliku sa bilo kojom brzinom rama? Ako to sve radis zbog OC i takmicenja pozdravljam 🙂

U pitanju je testiranje ,izgleda ovo sa oznakom nije bas tacno,to je bilo kod 12 te generacije a kod 14 te nije,zeznuo sam se,sto se ploce tice nece biti problema,najveci problem je memorijski kontroler i sam napon u procesoru koji je zakljucan na oko 0,95 volti

Nazad
Vrh Dno