Šta je novo?

DDR5 memorije (sve u vezi DDR5 memorija, tajminga, SR/DR itd)

• Začetnik teme Začetnik teme GoranM
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ja sam ovu G.Skill memoriju iz potpisa platio 195$ + troškovi dostave i carina, sada je nema na Amazonu, a najsličnija košta oko 870$ + dažbine, dakle preko 1000$ da dođe do mene.

ne znam u cemu je problem, ljudi hoce AI

KINGSTON KF556C40BB-32 FURY BEAST BLACK MEMORIJA 320е један штап.

G.SKILL TRIDENT Z5 RGB 32GB DDR5-6000 RAM
510е 2 штапа.

На сајту радње које купујем

da li će kinezi da uleću sa jeftinijim komponentama (kao što su sa telefonima ili automobilima) ili možemo da sanjamo kompove

Ko god da "uskoči" uradiće to zbog visoke cene, sada im se više isplati ali sigurno neće biti socijala. Problem nije u proizvodnji samih čipova nego siliciumskih vejfera na kojima se čipovi prave, nema njih dovoljno za sve. Tako da mrtva kapa za nešto jeftinije.

Znam da se silicijumski vaferi koriste za proizvodnju procesora, ali prvi put čujem da se to koristi za proizvodnju RAM memorije. Mislim, ne znam kako se RAM memorija proizvodi, ali znam da se zbog grešaka u litografiji (ako se ne varam to je pravi izraz) na jednom vaferu "iseče" nekoliko vrsta procesora u zavisnosti od grešaka u proizvodnji.

Memorija se isto proizvodi iz sicliujmskih vejfera, kao i svi čipovi za GPU, chipset etc, Pravi se sve nekom tehnikom kao Litografija (hemija), laser, plazma.... Vejferi su od prilike veliki kao LP ploča. Kada se izštampaju svi delovi onda se vejfer izseče na komadiće. Vejferi su silcijum pomešn sa poluprovodničkim materijalom (soli Galijum arsenida ili drugih, ne mogu sada da se setim svih) koji postane provodnik jednom od tih tehnika). .

Odes na Ali i proveris...

Pale masu, glupost.

Prilično ništa 😒

Kad se setim da sam u Septembru kupio 32GB Corsair Vengeance 6000 CL30 (dan posle više je nije bilo u ponudi na Iponu) sa parom "lažnih" modula zbog RGB-a za 200€ i da mi je par ortaka reklo da sam lud. I bili su u pravu, ali ne zbog toga. Lud sam bio što sam dotadašnji 32 GB Kingston RAM-a prodao za 11.000, umesto da sam čuvao u rezervi i sada je prodao... 🙂 🙂

Corsair poceo da prodaje CXMT Kinesku memoriju

CXMT-DRAM-on-Corsair-DDR5-Memory-Modules-_1.jpg
Corsair-Memory-Chinese-DRAM.jpg

Ne kažu ništa o cenama ali sigurno neće biti budale da traže mnogo manje nego svi ostali a visoki Cl pokazuje da nije vrhunska tehnologija.

Tesko da ce pomoci da padnu cene, da, ali ce zato itekako pomoci CXMT-ovom izlasku na berzu xD

mislim da je i Splave jednom pomenuo u video-u
@Gulftown @d0minat0r

Ako se dobro secam, spomenuh davno da me mrzi da trazim u prethodnim snimcima gde je Splave rekao i da cu sacekati sledeci put kad naidjem da spomene (mozda sam posle bio mazohista u nasao time-stamp, a zaboravio i potisnuo secanje xD), elem,

Ponovo kao i u prethodnim snimcima sa Linus saradnjom, gde je Splave spominjao, drzi iskljuceno MCR (Memory Context Restore), a sad spomenu i iskljuceno Run Time Reduction, zarad vece stabilnosti sistema pri overclock-u, ...

Time-stamp-ovano, ...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno