Šta je novo?

Natrijumske baterije su stigle

A ja jedva čekam natrijumske baterije. Ne zbog EV, nego zbog kuće.
Trenutno je LiFePO4 najbolja opcija za to, pa ću verovatno te da kupujem. Da svaka kuća ima par desetina kWh baterija svi bi imali koristi od toga. Rasteretili bi mrežu, bila bi stabilnija, mogla bi da se koristi slabija i jeftinija oprema i kablovi,... Ne vidim nešto puno mana od napretka u tehnologiji baterija.

To što kupujem, ja ću i da platim. I solarne panele takođe. Zašto pitaš?

Električni pogon jeste efikisan ali kada ti crkne neki deo, skačeš od sreće. 😀

Ako već trujemo, najbolje da se izgrade nuklearne elektrane koji ispadaju kao najmanji trovači od svih drugih. Jeste problem otpad ali otpad jedu reaktori BN-600 i moćniji BN-800 ko iz šale. 😀
A ako ti crkne neki deo? Skačeš od sreće?

Prvo je samo trošak, a drugo je teško popravljivo, kad već pričamo o ekologiji.

Ja sam i za EV i nuklearku i baterije u kući. But who cares.

Ironija je bila za deo 😁

Ja sam da se pogase sve termo elektrane, da se sklone solarna polja sa zdravih polja i da se hidroelektrane posvete vraćanju vode i smanjenje kapaciteta.

Na sve to, izgraditi pet nuklearnih elektranana snage svake 5 elektrane snage 1000-1200 mw.

E onda možemo reći zelena energija na maks.

Solarna je jedina lako dostupna i potpuno besplatna nepotrošiva energija bez zaostatka. Dok je sunca, dotle i energije, skladištenje može da se uradi hidraulikom što bi dovelo do razvoja skladišćenja ode. Skupljanje sunčane energije može da se vrši temo gde ne smeta, na veliko u pustinjama a na malo krovoivima, pogledaj recimo Tokio iz vazduha. Ulice mogu da se pokriju panelima što donosi višestruku korist, zaštitu od sunca/hladovinu i kiše a mogu i da se greju. Ionako je tendecija skupljanje po gradovima.
Tu je još i sama zemlja, većina je čisto toplotna energija, samo stići do nje. Eno recimo Island, praktično 100% struje i grejanja.
Sve se može rešiti naukom, tehnologijom i tehnikom ali glavni problem je proliferacija stanovništva/ljudi i visoka očekivanja. Za svakog novog pojedinca, nekoliko mora da radi pa tako spirala ide u nebo.

Besplatne energije ima koliko hoces,ne samo od sunca.Tako da buducnost je svetla sto se tiče korišcenja raznih energija,mozda nas nece zakačiti...ali ovo danas sto se koristi bice smešno.

Besplatne energije ima ali je daleko od besplatne da se sakupi i distribuira. Eh, samo da je Tesla uspeo, makar i delimično ali sve su uradili da ne dođe do toga a da debelo naplate što je ostalo.
Individualno ili po manjim grupama sakupljanje i pretvaranje besplatne energije bi bio najbolji izlaz ako bi distribucija mogla da se izbaci ali to je prevelika investicija za male potrošače. To bi države i vlade mogle da reše da hoće kao recimo Island ili Japan ali većina ima suviše profita od velikih kompanija a i lak uticaj na stanovništvo, dovoljno je da zaprete nastašicom i svi padnemo na kolena. Pare i moć upravljaju svime a fizika i njeni zakoni je tu i nepovratna, nepromenjiva.

paneli sa do 26% efikasnosti (u lab uslovima) sa 25 godina garancije da ce da drze do 80% efikasnosti..
baterije isto tako.. sa te strane svet i tehnologija idu u dobrom pravcu.
Sodium Ion baterije i offgrid invertere koji podrzavaju njihovu specificnu krivu punjenja i praznjenja je preuranjeno komentarisati dok ne izadju prvi pravi testovi..
U prevodu, dok Will Prowse to detaljno ne izanalazira.

Nazad
Vrh Dno