Šta je novo?

Zbog čega električni automobili brzo gube domet na autoputu?

Benchmark

Znamenit
Učlanjen(a)
11.09.2006
Poena
1,385
Zasto-EV-brzo-gube-domet-na-autoputu.webp

Zbog čega električni automobili brzo gube domet na autoputu?​

Električni automobili na autoputu troše znatno više energije, ali razlog nije nužno u pogrešno deklarisanoj bateriji

Kompletan članak: https://benchmark.rs/vesti/nauka-i-...ricni-automobili-brzo-gube-domet-na-autoputu/

A nedostatak regenerativnog kočenja na autoputu ? Stalna brzina, uključiš tempomat i slabo da ikada koči.

Zato ja napunim rezervoar do vrha i sa jednim punjenjem pređem 1.200 km prosečnom potrošnjom oko 6 l/100km. Na autoputu stavim tempomat u funkciju i tada potrošnja pada ispod 5 l zavisno od dodatne težine putnika, stvari i sl.

Suprotno od EV, motori na fosilno gorivo rade najbolje u ujednačenom režimu a najviše troše pri ubrzanju. Najmanje pri kočenju motorom, manje nego na leru. Imao sam svađu sa drugarom koji je stano ubacivao u ler kada se približavao zaustavljanju misleći da štedi na gorivu ali jedini rezultat je veće trošenje kočnica. Na EV kočenje motorom vraća nešto energije nazad u bateriju.

Zato ja napunim rezervoar do vrha i sa jednim punjenjem pređem 1.200 km prosečnom potrošnjom oko 6 l/100km. Na autoputu stavim tempomat u funkciju i tada potrošnja pada ispod 5 l zavisno od dodatne težine putnika, stvari i sl.
Tako je Mico. Jos ako je 1.9 jtd pa smrdis jos jedno 3 min.posle tvog prolaska onda je top. Zaista ti trag smrdi.

Ako sa dometom od 500km kreneš auto putem sa klimom koliko bi prešao? Auto ne previse natovaren stvarima i recimo 3 putnika. Ja se nadam da bi prešao 350km

350... pa to je taman koliko treba. Na svaka 2 sata voznje, pauza od pola sata. Ne moze idealnije 🙂

Bravo, jedan od originalnijih komentara u temama o EV koji sam pročitao!
Samo sipaj i ne misli!

Nazad
Vrh Dno