Sitne stvari se isplati poručivati jedino ako prodavac nudi AliExpress Super Saver ili Super Economy šiping. Onda će kod za praćenje biti UC...HU i neće biti nikakvih dažbina. Ja sam dve-tri sitnice tako poručio i uverio se. Namerno sam tražio prodavnicu koja tako šalje, platio možda 10-20 dinara više, ali sve je ispalo okej i bez iznenadnih dažbina. Jeste da nema praćenja kad prođe carinu, ali i dosad (nevezano sa ovo sad) su mi samo jednom izgubili paketić, tako da se isplati.
Ako poručiš nešto sa Choice ili nekim drugim šipingom sa potpunim praćenjem, onda je lutrija koje će te dažbine strefiti, jer prodavci ne kontrolišu tačno postupak slanja, niti koji će kod tvoj paket dobiti na kraju. Ako na kraju ode preko Pošte, naplatiće ti 20% PDV od vrednosti, ali će ti dodati 210 dinara fiksnog „troška”. Ako ide preko Šimanovaca naplatiće valjda samo 20% vrednosti. Ali ne znaš koje dok paket ne krene i ne dobiješ konačni kod za praćenje.
Dešavalo se i pisalo je više ljudi da im poštar donese i ne naplati ništa, pa onda skapiraju i teraju poštu i poštare da zovu ljude da uteraju dug. Ja nemam nameru tim stvarima da se bakćem, tako da ili Super Saver ili ništa što se mene tiče.