Šta je novo?

Carina na pošiljke (2026)

Pokušaj da im dostaviš neki screenshot gde se vidi vrednost robe, bez obzira što nije plaćena. A možeš i da kontaktiraš pošiljaoca da im dostavi dodatnu dokumentaciju (ako hoće da se bakće sa tim). Inače na tom portalu imaš opciju da dowloaduješ sliku adresnice pošiljke. Možda se tu vidi da li je deklarisana kako treba.

da li neko ima sveze informacije za UPS express? da li naplacuju nesto kad je ispod 50e

Naplaćuju PDV ako pošiljka nije sa Amazona.

Fedex pošiljka ukupno 60 usd, što je oko 52,xx evra, il će morati carinska procedura, da im šaljem ovlašćenja, ili će proći Fedex doneti a platim pdv i ako treba carinu na 2,5 evra

Ima li način da se izbegne DHL špedicija?
Naručio bih nešto sa Thermal Grizzly, ali uz carinu i PDV ide i špedicija, ispade mi cena dažbina skoro ista kao cena robe

Fedex pošiljka ukupno 60 usd, što je oko 52,xx evra, il će morati carinska procedura, da im šaljem ovlašćenja, ili će proći Fedex doneti a platim pdv i ako treba carinu na 2,5 evra
Nemoj da šalješ ništa dok ti se oni ne jave. Ako se jave onda će ćeš morati da platiš carinu na 52 evra+pdv+špediciju ako hoćeš pošiljku.
Edit: Gleda se vrednost robe bez poštarine tako da ako je to manje od 50 evra trebalo bi da platiš samo PDV.

Poslednja izmena:
Nemoj da šalješ ništa dok ti se oni ne jave. Ako se jave onda će ćeš morati da platiš carinu na 52 evra+pdv+špediciju ako hoćeš pošiljku.
Edit: Gleda se vrednost robe bez poštarine tako da ako je to manje od 50 evra trebalo bi da platiš samo PDV.
onda super jer je vrednost robe 20 USD

Onda 99% nemaš problema. Može jedino da te zezne ako je prodavac sve prikazao zbirno ali to se retko dešava kada šalju kurirskim službama.

Ima li način da se izbegne DHL špedicija?
Naručio bih nešto sa Thermal Grizzly, ali uz carinu i PDV ide i špedicija, ispade mi cena dažbina skoro ista kao cena robe
Pitaj ih da upišu manju vrednost, do 50e

Meni tako prolazi uvek. DHL mi nikad nije otvarao pakete

Jesi li siguran da šalju DHL Expresom (kurirska služba)? DHL, naročito iz Nemačke, može da bude i obična pošta.

Piše DHL Europe (DHL EU)
Do 50e nema špediter, za 155e ima

Sta mislite dal bi naplatili spediciju na ovo ako je poslato iz amerike preko Fed-ex-a? Ovako mi napise kad odem na checkout i nesto mi sumnjivo za duties 850 dinara na vrednost paketa 16,100..........uopste ne znam koji bi me dodatni fantomski troskovi cekali od nasih, paket moze da sa 22,120 ispadne 30.000+
Screenshot 2026-07-12 at 19-49-52 Checkout - Green Gridiron.webp

Mislim da bi naplatili.
Bez obzira što plaćaš carinu i pdv unapred, kad taj paket dođe kod nas, neko mora da napravi dokumentaciju za uvoz kojom se to konstatuje a to će odraditi FedEx.
Inače ta carina koju su ti obračunali mi deluje prilično mršavo, u skraćenom postupku na vrednost preko 50€ plaća se 32% carina i pdv (zajedno obračunato) tako da bi ti to bilo (16100+1600)*0,32 = 5664 rsd a kod tebe je 4420 rsd!
Takođe, 1600 dinara za isporuku iz usa do srb je prilično (nerealno) jeftino!
Pogledaj na fedexovom sajtu koliko bi koštalo ali mislim da je minimum 5000.

Aj da objasnim kako ide postupak kada je u pitanju DDP (delivery duty paid).
Kada se unapred sve plati, kao npr. kada se naručuje preko Amazona (shipping, pdv, carina), paket stiže na vrata kurirskom službom bez ikakvih dažbina.
Ako carina iz nekog razloga odluči da naplati carinu i pdv (npr. nije dobro obračunato), plati se i traži refund od Amazona (uz dokaz o plaćanju), koji se dobije. Ja sam par puta bio u toj situaciji i nikad nisam imao problem sa Amazonom, ali ipak skoro uvek kada je pošiljka DDP dolazi na kućni prag bez ikakavih dodatnih dažbina i to vrlo brzo, jer ne ide regularnom poštom, već to radi obično UPS, DHL i/il Fedex.

Da li je neko porucivao sitne stvari sa Aliexpress-a u vrednosti 1-1,5 evro i koliko je platio PDV, jel ispadne bas 20% pa bude 20 dinara PDV ili dodaju jos neke gluposti pa ispadne vise?

Da li je neko porucivao sitne stvari sa Aliexpress-a u vrednosti 1-1,5 evro i koliko je platio PDV, jel ispadne bas 20% pa bude 20 dinara PDV ili dodaju jos neke gluposti pa ispadne vise?
Sitne stvari se isplati poručivati jedino ako prodavac nudi AliExpress Super Saver ili Super Economy šiping. Onda će kod za praćenje biti UC...HU i neće biti nikakvih dažbina. Ja sam dve-tri sitnice tako poručio i uverio se. Namerno sam tražio prodavnicu koja tako šalje, platio možda 10-20 dinara više, ali sve je ispalo okej i bez iznenadnih dažbina. Jeste da nema praćenja kad prođe carinu, ali i dosad (nevezano sa ovo sad) su mi samo jednom izgubili paketić, tako da se isplati.

Ako poručiš nešto sa Choice ili nekim drugim šipingom sa potpunim praćenjem, onda je lutrija koje će te dažbine strefiti, jer prodavci ne kontrolišu tačno postupak slanja, niti koji će kod tvoj paket dobiti na kraju. Ako na kraju ode preko Pošte, naplatiće ti 20% PDV od vrednosti, ali će ti dodati 210 dinara fiksnog „troška”. Ako ide preko Šimanovaca naplatiće valjda samo 20% vrednosti. Ali ne znaš koje dok paket ne krene i ne dobiješ konačni kod za praćenje.

Dešavalo se i pisalo je više ljudi da im poštar donese i ne naplati ništa, pa onda skapiraju i teraju poštu i poštare da zovu ljude da uteraju dug. Ja nemam nameru tim stvarima da se bakćem, tako da ili Super Saver ili ništa što se mene tiče.

Pozdrav ljudi,

Da li bi neko znao da mi kaze sta mogu da ocekujem ako bi paket bio poslat sa DPD, UPS ili DSV iz UK?

Na sajtu kaze ovako: Large Orders (over 1.6 kgs) - Your order will be shipped by DPD, UPS or DSV and your order should be delivered within 10 days after dispatch.

Ko zavrsava te posiljke, posta ili neko drugi?

Hvala

Sitne stvari se isplati poručivati jedino ako prodavac nudi AliExpress Super Saver ili Super Economy šiping. Onda će kod za praćenje biti UC...HU i neće biti nikakvih dažbina. Ja sam dve-tri sitnice tako poručio i uverio se. Namerno sam tražio prodavnicu koja tako šalje, platio možda 10-20 dinara više, ali sve je ispalo okej i bez iznenadnih dažbina. Jeste da nema praćenja kad prođe carinu, ali i dosad (nevezano sa ovo sad) su mi samo jednom izgubili paketić, tako da se isplati.

Ako poručiš nešto sa Choice ili nekim drugim šipingom sa potpunim praćenjem, onda je lutrija koje će te dažbine strefiti, jer prodavci ne kontrolišu tačno postupak slanja, niti koji će kod tvoj paket dobiti na kraju. Ako na kraju ode preko Pošte, naplatiće ti 20% PDV od vrednosti, ali će ti dodati 210 dinara fiksnog „troška”. Ako ide preko Šimanovaca naplatiće valjda samo 20% vrednosti. Ali ne znaš koje dok paket ne krene i ne dobiješ konačni kod za praćenje.

Dešavalo se i pisalo je više ljudi da im poštar donese i ne naplati ništa, pa onda skapiraju i teraju poštu i poštare da zovu ljude da uteraju dug. Ja nemam nameru tim stvarima da se bakćem, tako da ili Super Saver ili ništa što se mene tiče.
Ma meni se isplati svakako, platio ili ne platio jer porucujem sitnice za elektroniku.
Problematika je sto u mom mestu nema prodavnica sa sitnicama za elektroniku, a porucivanje iz drugih gradova kosta 600 dinara postarina + kupljene sitnice.
Evo sad sam porucio sa Aliexpress-a 10 kondenzatora za manje od 1e, ko nas isti kondenzatori kostaju 24 dinara komad, odnosno 240 dinara 10 komada plus 600 dinara dostava, znaci 840 dinara.
I da mi naplate tih 200-300 dinara opet mi je jeftinije jer sam kondenzatore platio 106 dinara + sta mi naplate kad stigne ako nesto naplate.

Pitao sam cisto onako jer su meni ranije, dok nije uvedeno ovo da se placa porez na sve zivo, nekad naplatili za predmete vrednosti 4-5 evra 360 dinara, a nekad za za predmete vrednosti 8-9 evra 192 dinara pa sam nesto kontao sad kad naplacuju za sve da su poceli postovati tih 20%, sto u ovom mom slucaju za ovu posiljku od 106 dinara ne bi smeo biti 5-6 dinara PDV osim ako jos nesto ne naplate, ranije su naplacivali otvaranje paketa 145 dinara ali sad imaju skenere pa ne znam dali jos uvek otvaraju, mozda su poceli naplacivati skeniranje.

Pitao sam cisto onako jer su meni ranije, dok nije uvedeno ovo da se placa porez na sve zivo, nekad naplatili za predmete vrednosti 4-5 evra 360 dinara, a nekad za za predmete vrednosti 8-9 evra 192 dinara pa sam nesto kontao sad kad naplacuju za sve da su poceli postovati tih 20%, sto u ovom mom slucaju za ovu posiljku od 106 dinara ne bi smeo biti 5-6 dinara PDV osim ako jos nesto ne naplate, ranije su naplacivali otvaranje paketa 145 dinara ali sad imaju skenere pa ne znam dali jos uvek otvaraju, mozda su poceli naplacivati skeniranje.
Upravo se o tome i radi, sada koliko znam malo šta zaista otvaraju, ali zato sve skeniraju. Pošta naplati oko 150 dinara za otvaranje paketa (koji se dakle ne otvara) i još 60 dinara provizije za uplatu tog troška i iznosa PDV-a. Dakle, ako ide preko Pošte to je fiksno 210 plus koliko god da iznosi sam PDV, pa bio on 5-10, 1000rsd. Znači u tvom primeru, za paket vrednosti 106 dinara oni bi ti uzeli 21 dinar (20% PDV) plus onih 210, ukupno 231 dinar na te dažbine.

Ako međutim paket ne ide preko Pošte nego preko drugog špeditera iz Šimanovaca, kod njih nema tih fiksnih troškova, to jest oni ne naplaćuju ni to fantomsko otvaranje niti provizije već samo naplate PDV, u tvom slučaju 21rsd. Sad, nisam ni ja u toku da li im se „isplati” i da li baš uvek uzmu i na kraju potražuju i te sitne sume od ljudi, ali takvo je stanje trenutno. Nažalost ne znaš unapred kome će ići tvoj paket, lutrija je.

Naravno desi se da „omanu” pa nekad bude više ili manje nego što treba ali koliko se sećam po onome što je pisano, većini kad se sve preračuna ipak bude jako blizu ove prave kalkulacije. Deo problema svakako nastaje kada prodavac cenu dostave stavi na etiketu, pa se onda to zaračunava skupa, ali da ne širimo priču. E sad, razlog zašto su ljudi revoltirani je zato što mnoge (ne sve) jeftine džabalesku sitnice sa Alija potpuno obesmišljava tih 210 dinara fiksnog troška, jer predmet od 100 dinara na Aliju recimo kod nas često može da se nađe za 300-400 dindži i to bez čekanja i sa kakvom-takvom garancijom na kupljeno.

Čekam paket iz Belgije, naručena kozmetika, paket stoji 5 dana na niškoj carini i stiglo mi je da dostavim dodatnu dokumentaciju za ocenjivanje vrednosti porudžbine. Sve je ukupno plaćeno 45€, njima je odmah na mejl dostavljeno sve 14.07. (invoice, potvrda o plaćanju, screenshotovi o porudžbini), i jutros me dočeka ovaj status. Da li je neko imao slicna iskustva, pošto ne mogu da nađem na forumu? Ne znam jel čekaju dokaze koje sam poslala ili su pustili paket, u pitanju je EC....BE

Prilozi

• Screenshot_20260715_092453_TrackChecker Mobile.webp
    Screenshot_20260715_092453_TrackChecker Mobile.webp
    55.1 KB · Pregleda: 35
Čekam paket iz Belgije, naručena kozmetika, paket stoji 5 dana na niškoj carini i stiglo mi je da dostavim dodatnu dokumentaciju za ocenjivanje vrednosti porudžbine. Sve je ukupno plaćeno 45€, njima je odmah na mejl dostavljeno sve 14.07. (invoice, potvrda o plaćanju, screenshotovi o porudžbini), i jutros me dočeka ovaj status. Da li je neko imao slicna iskustva, pošto ne mogu da nađem na forumu? Ne znam jel čekaju dokaze koje sam poslala ili su pustili paket, u pitanju je EC....BE
Meni to deluje kao da je 14. pokušana dostava ali nikog nije bilo na adresi? Što verovatno znači da nisu ni pokušali već su samo promenili status. Ako imaš sreće ostavili su barem cedulju u sanduče, ali ako nemaš ni to, svejedno se uputi do Pošte pa ih pitaj imaju li nešto za tebe. U zavisnosti od toga gde si i kakav je običaj, to je najverovatnije ista ona pošta u kojoj preuzimaš Post Express i druge pakete.

Meni to deluje kao da je 14. pokušana dostava ali nikog nije bilo na adresi? Što verovatno znači da nisu ni pokušali već su samo promenili status. Ako imaš sreće ostavili su barem cedulju u sanduče, ali ako nemaš ni to, svejedno se uputi do Pošte pa ih pitaj imaju li nešto za tebe. U zavisnosti od toga gde si i kakav je običaj, to je najverovatnije ista ona pošta u kojoj preuzimaš Post Express i druge pakete.
Razrešilo se u međuvremenu. Pokušana dostava se odnosilo na to da je to pismo od carine gde traže dodatnu dokumentaciju, za to su mi ostavili papirić 13.07. Mejl gde sam im poslala dokaze o plaćanju za 45€ su izgleda iskulirali i uradili 20% pdv-a na 34$ (to verovatno piše na paketu), tako da je stiglo da se plati 813 rsd+210rsd. Ne razumem što su me cimali onda da dostavljam dodatnu dokumentaciju, ali ajde bar nisu držali paket 100 godina

Наручио 2 маскице за телефон са Алија, укупна вредност 2000 динара, поштар наплатио преко 400. Нит су дали неки папир да знам шта су наплатили нити ишта. Пошто од почетка ове године нисам пратио овај нови харач што су наметнули, јел сад наплаћују и да Темза све живо? Више оних 2 700 динара не гарантује неплаћање царине, отварање пакета и све остало?

Nazad
Vrh Dno