Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mozda je greska u naslov? ---> Mozda je ipak stara cela FTXM42N/RXM42N 🤨
Ali sumnjam znam da su imali i kombinaciju FTXM42A/RXM42R
Ko sve to da pohvata
I od Fujitsu imala Frankestajn-kombinacija:
12LMCE/ROG12LALL ---> unutrasnja uparena sa spoljnom sa kasetne RCG12LVLB ---> I clanovi su zadovoljni
U makedoniju ima neka kombinacija od Toyotomi Erai (kao Gree) ---> unutrasnja Clivia, a spoljasna Airy 🙂 ---> @deadwalker4

Najbolje da pozove i da pita 🙂
I ja sam iskreno vise za seriju A
12LMCE/ROG12LALL se pokazala odlično jer je spoljašnja od preko 40kg, tako da greje bez da gleda u vremensku prognozu i ne ide često u defrost kao 12-ce sa bednih 25kg. Cenim i da taj Daikin 14-ca sa spoljašnjom od 47kg ne može nikako biti loš.

Majstor ga poređao po visini rabata koji ima 😂

12LMCE/ROG12LALL se pokazala odlično jer je spoljašnja od preko 40kg, tako da greje bez da gleda u vremensku prognozu i ne ide često u defrost kao 12-ce sa bednih 25kg. Cenim i da taj Daikin 14-ca sa spoljašnjom od 47kg ne može nikako biti loš.
Zato sam i naveo 12LMCE/ROG12LALL sto se gore spomenula Frankestajn-kombinacija!
Da ipak moze da bude dobar rezultat kada se ukrste razlicite unutrasnje/spoljasne 🙂
Ubo ga ko prstom u 😀

Poslednja izmena:
Pearl Premium Haier ili LG s12ec i zašto ne?
Ja sam razmisljao Haier Pearl Premium za matorce za (do)grevanje, deluje dobra masina za tu namenu. Drugi izbor Midea Extreme ali nema grejac tacne, mada na minusu ce se paliti kotao pa klima nesto i nece puno raditi. Hisense Energy Pro isto deluje odlicno, ima grejac, al' kazu ljudi da traktorise dok radi, pa bih ga preskocio... to su valjda bestbuy ispod 60k.

Najverovatnije zbog bezbednosti, jer poseduje neke senzore koji prate šta se dešava i kada je off.

• 1. januar 2027. godine: Stupa na snagu zabrana za uvozne i nove monoblok sisteme i male toplotne pumpe snage ispod 12 kW koji koriste gasove sa GWP (potencijalom globalnog zagrevanja) većim od 150. Pošto R32 ima GWP od 675, on se od ovog datuma više neće moći koristiti u novim uređajima ovog tipa.
  • 1. januar 2029. godine: Ovo je ključni datum za klasične kućne klima uređaje. Svi novi split sistemi (klima uređaji vazduh-vazduh) snage do 12 kW moraće da koriste gas sa GWP manjim od 150. To znači da se od 2029. godine novi R32 klima uređaji za domaćinstva više neće smeti prodavati niti instalirati u EU.
  • 1. januar 2033. i 2035. godine: Zabrana se proširuje na veće multi-split sisteme i sisteme snage preko 12 kW. Do 2050. godine planiran je potpuni prestanak upotrebe svih fluorovanih gasova (HFC)
Mitsubishi razvija r454c koji je na samoj granici na nekih 149 dok R290 sto ubacuje daikin, midea itd je extrem zapaljiv i opasan, tako da ce sigurno biti neki sigurnosni ventili itd.

Pozdrav, video sam neke interesantne specifikacije pa me interesuje vaše mišljenje, imaju li veze sa realnošću. I ako modulira na 75w i daje 150w toplote znaci ima cop 2 u tom slucaju? Ima li to smisla, mozda cak dodje efikasnije da modulira sa većim cop-om pa radi kao on off posle?

Prilozi

• Screenshot_2026-07-08-11-50-43-042_com.brave.browser-edit.webp
    Screenshot_2026-07-08-11-50-43-042_com.brave.browser-edit.webp
    80.1 KB · Pregleda: 123
  • Screenshot_2026-07-08-11-52-26-354_com.brave.browser-edit.webp
    Screenshot_2026-07-08-11-52-26-354_com.brave.browser-edit.webp
    45.8 KB · Pregleda: 75
Odgovorio mi je uvoznik za ovu Daikin frankeštajn kombinaciju da su skroz kompatibilni i da već neko vreme tako uvoze. Trebalo bi da je to to onda, da može da se uzima ovo čudo

Koliko to košta?
Baš me zanima da li se može naći kod nas u Bosni

Daikin je kod nas preskup, ulazni model je oko 1000 eura
Ovo je ozbiljna klima, mnogo ozbiljnija od mog Mitsubishija LN 35

Poslednja izmena:
More ništa to, samo "krmad" 👇

😎😁
Ljustim zidove u jednoj sobi, mokar sam kao mish, napolju 43c. ZSX radi u susednoj sobi, ja budala drzim ta vrata zatvorenim. Radoznalosti radi, otvorim sve prostorije sirom, dva sprata, hodnike. Pustim je na maksimum. Za pola sata je cela kuca, neke uvezane dve etaze, dzaba kvadratima da merim kad je kubika daleko vise, temperirala na taman za rad. Prijatno za sorc i majicu, da se ne znojis, ne crkavas... Koristio sam je i za isusivanje vlage pri armiranju zidova, krecenju... Sem lopate i kiksa sa turbinom sjajna masina.

Cepnes odmah ZTX 😀
Nominal heating capacity (Min~Max) kW 4.3 (0.9~8.0)
Grejac tacne, a spoljasna 45kg
--->
Nordiske zemlje nazivaju taj model Kazan Arctic 🙂
Kad radi otvori se taj predni panel, kopiraju nesto Daikin modele Stylish i Emura 🙂

mitsubishi-kazan-arctic-35-luftvarmepump-luftvarmepump-5751616.webp
Mitsubishi-Heavy-Kazan-Artic-Lampomanu.webp

Nego kako su Daiseikai 10 montirali to je cudo 🙂

FB_IMG_1783902310967.webp
FB_IMG_1783902315826.webp

Pa kao grejalica je super resenje.

Ako ti je slika iz nordijske zemlje, nije ni cudo - njima prozori idu do plafona pa gore nema mesta.
Није због тога, већ што се користи само за грејање. У сваком случају није исправна монтажа, за такву монтажу су предвиђени парапетни модели.

Pozdrav svima. 🙂
Treba mi savet u vezi izbora klime. Zavrsavamo renoviranje stare svapske kuce. Glavni zadatak bi bio da hladi dnevnu sobu koja je 9m x 4m i par hodnika, skupa oko 60 kvadrata. Visina plafona je 3m, izolacija poprilicno dobra.
Zelja je neka 18-ka, mozda neka MHI model?
Oko 1300e gore-dole je sto bi mogli da odvojimo.
Bilo koji savet je dobrodosao! 😀

Zelja je neka 18-ka, mozda neka MHI model?
Oko 1300e gore-dole je sto bi mogli da odvojimo.
Bilo koji savet je dobrodosao! 😀
Za 1300€ imas ulazni model!
SRK50ZSP-W ---> 130-140k
SRK50ZS-WF ---> 180-200k
SRK50ZSX-WF ---> 220-250k

Mozes i da ispratis temu za MHI 😉
https://forum.benchmark.rs/threads/mitsubishi-heavy-industries-klime.479811/

Ako ti nije bas toliko hitno i gledas MHI onda bi iskreno cekao dok izadje kod nas nova Serija ZT! U bugarskoj ima je vec u ponudi!

Poslednja izmena:
Za 1300€ imas ulazni model!
SRK50ZSP-W ---> 130-140k
SRK50ZS-WF ---> 180-200k
SRK50ZSX-WF ---> 220-250k

Mozes i da ispratis temu za MHI 😉
https://forum.benchmark.rs/threads/mitsubishi-heavy-industries-klime.479811/

Ako ti nije bas toliko hitno i bas gledas MHI onda bi iskreno cekao dok izadje kod nas nova Serija ZT! U bugarskoj ima je vec u ponudi!
Nije mi hitno, ne mora MHI, oni mi zapali za oko. Može i neka druga Marka, model da je dobar.

Nije mi hitno, ne mora MHI, oni mi zapali za oko. Može i neka druga Marka, model da je dobar.
Ima npr. Daikin frankenstajn-kombinacija FTXM42A/RXM42N ---> 140k (1200€)
Unutrasnja novi model A, sa starom spoljasnom N od 47kg
Iskustva nazalost nema 🙂

Poslednja izmena:
VOX IJP12 radi super već više od god dana. Za hladjenje 50m2 čak se i pokrivam ćebetom jer duva ko luda. Grejala je prelazni period ok. ima wifi koji je super pre nego kreneš sa posla digneš je sa 16 na 21 što je svakako max i na termo glavama kad grejemo centralno. Ima problem ode i na 23 i problem jako greje tj jako ladi. Nekako ne ume da polako to radi. I ume da se ugaasi skroz ko da imam on off klimu. E sad treba mi još 2 klime za sprat za spavaće sobe. Šta bi preporučili u tom cenovnom rangu 30000 din. Za spavaću bi voleo da ume da održi temp da ne hladi mnogo ako me razumete šta tražim. Ne da radi ko midea on off mada ona radi već 10 god u drugoj kući savršeno nikad sevisirana nikad ništa. Obićna on off. Al tražim udobnost invetera tj održavanje temp. Poželjan ifeel naravno. Grejanje tacne ne treba jer kad je ladno svakako radi grejanje bar uveče se založi

Nazad
Vrh Dno