Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

• Začetnik teme Začetnik teme maxy
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Pozdrav,
Da li bi bilo dobro rešenje da na poziciji klime 1 ide Daikin FTXM42A/RXM42N ili fujitsu kg12 kgtf klima 2 nema. A u sobi 1 i 2 bih stavio neku devetku, mozda fujitsu kgtf?
Da li bi daikin bio dovoljan za ovu prostoriju, ona je 9m x 3.5m

Prilozi

• 20260629_124627.webp
    20260629_124627.webp
    52.3 KB · Pregleda: 55
Poslednja izmena:
li mi preporučujete da uzmem energy pro x 18, isključivo za hlađenje? Sviđa mi se jer navodno ima dosta agresivno i pod jakim uglom duvanje levo i desno, što mi je bitno zbog položaja gde će stajati (desno je dnevna (20ak kvadrata), a levo su vrata za deganžman za spavaće sobe 30ak kvadrata). Uzeo bih po ceni od 78 000

RXM42N je stara serija ---> 2017-2020
RXM42R je naslednik od N ---> 2020-2024
RXM42A je nova serija koja ima spoljasnu od 40kg
Hvala na odgovoru. Razumem da nema greške sa ovom..
Onda planiram nju da uzmem zajedno sa devetom kgtf i da da se gasi centralno.
Je li pozicija klima 1 sa slike dobra za perferu? Bočni zid levo mi je od gips kartona, ali hajde i to bi moglo, nego bi duvalo posle direktno u trepezarijzki sto

Gore sam odradio -->edit<-- zbog godine, nisam bas bio 100% siguran 🙂
Pozicija 1 je ok ---> samo da nema nesto ispod npr. neki ormar! Na grejanje treba klima da duva na dole!

Poslednja izmena:
Izvinjavam se za off-topic, ali je li ovo Meross Smart utičnica?
Koliko dugo je koristiš i jesi ima problem sa njima dosad?
Da koristim meross pametne utičnice
Do sada nikakve probleme nisam imao
Stiže da je prošle godine udario grom u blizini moje kuće
I pocrksli su mi poprilično uređaji po kući
Ali pametne utičnice su preživele. Ja ih u 99% koristim zbog automatizacije preko Alekse. Jedna lampa je crkva od groma iako nije bila aktivna preko utičnice. Ali je utičnica preživela bez ikakvih problema. A koristim ih 2+ godine. Nekih 40 e za četiri komada +-

Zdravo, da li se isplati dati nekih 12 000 dinara (100 evra) više za Midea Oasis 12 u odnosu na Gree Airy 12?
Na papiru, Oasis ima bolje specifikacije, ali papir trpi sve...
Klima bi se koristila prvo za grejanje, a kasnije za dogrevanje (planiram da ubacim tučane radijatore u prostoriju) spavaće sobe od 28 m² na prvom spratu, trenutno bez ikakve termo izolacije i pvc/alu stolarije

Gore sam odradio -->edit<-- zbog godine, nisam bas bio 100% siguran 🙂
Pozicija 1 je ok ---> samo da nema nesto ispod npr. neki ormar! Na grejanje treba klima da duva na dole!
Odlično, hvala ti.
Ispod su dva troseda, jedan je uz zid, a drugi je poprečno postavljen, ali će duvati na dole bez problema.

Pozdrav,
Da li bi bilo dobro rešenje da na poziciji klime 1 ide Daikin FTXM42A/RXM42N
Kakva je ovo Frankestajn kombinacija?
FTXM-A sa RXM-N
Novi model UJ stari model SJ.
I posle nije dobar Daikin ne valja.
Pa sta da je dobar kad kupujes od neko ko kozna kako je uneo UJ ko zna od koji magacin je izvuko SJ zato sto RXM-N je bas staro. Naredna verzija je bila RXM-R pa tek onda RXM-A
Raspitaj se ko je ovlasceni uvoznik za Daikin i kupi od tamo. Ne od bilo koga.
Mislim tvoje su pare, radi sta hoces.

FTXM-A ide sa RXM-A
42 ili 4.2kW
To ti je zver od klima.

Kakva je ovo Frankestajn kombinacija?
FTXM-A sa RXM-N
Novi model UJ stari model SJ.
I posle nije dobar Daikin ne valja.
Pa sta da je dobar kad kupujes od neko ko kozna kako je uneo UJ ko zna od koji magacin je izvuko SJ zato sto RXM-N je bas staro. Naredna verzija je bila RXM-R pa tek onda RXM-A
Raspitaj se ko je ovlasceni uvoznik za Daikin i kupi od tamo. Ne od bilo koga.
Mislim tvoje su pare, radi sta hoces.

FTXM-A ide sa RXM-A
42 ili 4.2kW
To ti je zver od klima.
Pa to me zanima, FTXM-A sa RXM-N je 140k, a A+A je 200k. A ove od 140k se prodaju u acs i inelektronik

Edit : vidim da je acs uvoznik daikina, pa kontam da bi trebalo ovo da bude ok

Poslednja izmena:
Pa to me zanima, FTXM-A sa RXM-N je 140k, a A+A je 200k. A ove od 140k se prodaju u acs i inelektronik

Edit : vidim da je acs uvoznik daikina, pa kontam da bi trebalo ovo da bude ok

Kad u lot 10 napisem RXM42N izvadi da je kompatibilna sa M i N

Screenshot_20260704_163330_Chrome.webp

Kad napisem indoor unit FTXM42A kaze "no results found"

Screenshot_20260704_163340_Chrome.webp

To je tako zato sto Daikin nikad nije testirao tu kombinaciju.
Ali probaj eto mozda ce da radi.

Taj se stari model RXM-N proizvodi u Ceskoj dok RXM-A ja Turska. Eto mozda to da bude pozitivno

Mozda je greska u naslov? ---> Mozda je ipak stara cela FTXM42N/RXM42N 🤨
Ali sumnjam znam da su imali i kombinaciju FTXM42A/RXM42R
Ko sve to da pohvata
I od Fujitsu imala Frankestajn-kombinacija:
12LMCE/ROG12LALL ---> unutrasnja uparena sa spoljnom sa kasetne RCG12LVLB ---> I clanovi su zadovoljni
U makedoniju ima neka kombinacija od Toyotomi Erai (kao Gree) ---> unutrasnja Clivia, a spoljasna Airy 🙂 ---> @deadwalker4

Najbolje da pozove i da pita 🙂
I ja sam iskreno vise za seriju A

Poslednja izmena:
U mom slucaju kao sto rece @style53 kombinacija UJ Clivia i SJ Airy, klima se ponasao kao Clivia, a ima sirovu snagu kao Airy. Predpostavljam da svi ovakvi frankenstajni se ponasaju tako, pa da se gleda kulturu rada sa UJ. Ako je UJ kulturna u originalnom izdanju, bice i u frankenstajn izdanju 😀 (bar u mom slucaju je tako)

Zdravo, da li se isplati dati nekih 12 000 dinara (100 evra) više za Midea Oasis 12 u odnosu na Gree Airy 12?
Na papiru, Oasis ima bolje specifikacije, ali papir trpi sve...
Klima bi se koristila prvo za grejanje, a kasnije za dogrevanje (planiram da ubacim tučane radijatore u prostoriju) spavaće sobe od 28 m² na prvom spratu, trenutno bez ikakve termo izolacije i pvc/alu stolarije
Isplati se. Midea Oasis je ozbiljna masina, po mom misljenju mnogo bolja od Gree Airy. Takodje postoji stariji model Vivax AEYI koji je isto Oasis.

Da koristim meross pametne utičnice
Do sada nikakve probleme nisam imao
Stiže da je prošle godine udario grom u blizini moje kuće
I pocrksli su mi poprilično uređaji po kući
Ali pametne utičnice su preživele. Ja ih u 99% koristim zbog automatizacije preko Alekse. Jedna lampa je crkva od groma iako nije bila aktivna preko utičnice. Ali je utičnica preživela bez ikakvih problema. A koristim ih 2+ godine. Nekih 40 e za četiri komada +-
Hvala za info.
Neću dalje da idem u off na ovoj temi, ali i ja koristim Meross već 5-6 godina, imao sam jednu lošu seriju, čitav paket od 4 komada crkao u toku od 2-3 mjeseca, ali to je bila ta prva tura što sam uzeo, pa pitam jer me zanimalo da li je izolovan slučaj... Djeluje kao samo falerična serija, nadam se.
Ovih novih 6 komada zasad sve rade ok, nekih 2-3 godine, kao i kod tebe.

Hvala za info.
Neću dalje da idem u off na ovoj temi, ali i ja koristim Meross već 5-6 godina, imao sam jednu lošu seriju, čitav paket od 4 komada crkao u toku od 2-3 mjeseca, ali to je bila ta prva tura što sam uzeo, pa pitam jer me zanimalo da li je izolovan slučaj... Djeluje kao samo falerična serija, nadam se.
Ovih novih 6 komada zasad sve rade ok, nekih 2-3 godine, kao i kod tebe.
Ja kupio Shelly samo ih nisam jos povezao 🙂
Povezuje se pozadi uticnice i ima wifi. Maleno je.

20260705_121520.webp
20260705_121527.webp

Isto kupio sam i termometar sa wifi. Nisam ga konektirao na wifi, samo sam stavio 4 baterije i eto radi.
Pravi refresh mislim na svaki 5 minuta kako bi stedeo baterije. A moze i na usbC da se poveze i onda ne treba baterije.
Interesno je to da mozes baterije da skines i ono ostace da pokazuje zadnje merenje. Kao ne treba mu struje.

Plan je da kupim jos jedan drugaciji termometar koji ce biti napolje i onda da se sve to poveze i da se moze prikazati potrosnja struje u grafik kao i spoljna i unutrasnja temperatura. Valjda cu uspeti do sledece zime da sve to uradim.

Messenger_creation_0C3749B2-46F2-4595-B0D6-12A8C87B0D2A.webp

Ovo je najniža modulacija.
Mitsubishi ostavio preko noći , *** zaspao
Temperatura je 24 c

Prilozi

• Screenshot_20260706_050548_Shelly Smart Control.webp
    Screenshot_20260706_050548_Shelly Smart Control.webp
    36.3 KB · Pregleda: 51
Midea Oasis 12 nema WiFi, mora kupovina dodatnog WiFi modula, malo me to razočaralo u ceni 100k.
Šta je ekvivalent sa A+++ u toj ceni 100k da ima WiFi? Poželjno da može vazduh sa strane da usmerava da ne ide direkt ispod, nije uslov.

Daikin obuhvatio podno, toplu vodu za domaćinstvo i vazduh vazduh u jednoj jedinici
Dolazak na naše tržište se očekuje u septembru mesecu, cijena se očekuje da će biti paprena.
Uz to, krenule su nove R290 TP da se guraju na tržište, kako kod Daikina i kod drugih proizvodjača, zbog potiskivanja R32 iz upotrebe. Ali je bezbednosna procedura značajno komplikovanija jer je to bukvalno rukovanje sa eksplozivom. R32 koji može napraviti eksploziju je klasifikovan kao A2L gas - blago zapaljiv, dok je R290 čist propan, A3 klasa vrlo zapaljivo.. Ali svakako, efikasnost postaje vrhunska.

Neki dan kad sam bio na Daikinovom serviserskom seminaru, savetuju da se ne smije iskljucivati iz napajanja čak iako prostor nije useljen tj iako pumpa nije u upotrebi. Što? Nije bilo detaljnog odgovora..

Prilozi

• IMG_9192.webp
    IMG_9192.webp
    160 KB · Pregleda: 29
  • IMG_9196.webp
    IMG_9196.webp
    146 KB · Pregleda: 21
Tamo je selo i mrtva tišina + nema podloške i nisko je postavljena (dakle gura zvuk relativno u visini uveta).

Dolazak na naše tržište se očekuje u septembru mesecu, cijena se očekuje da će biti paprena.
Uz to, krenule su nove R290 TP da se guraju na tržište, kako kod Daikina i kod drugih proizvodjača, zbog potiskivanja R32 iz upotrebe. Ali je bezbednosna procedura značajno komplikovanija jer je to bukvalno rukovanje sa eksplozivom. R32 koji može napraviti eksploziju je klasifikovan kao A2L gas - blago zapaljiv, dok je R290 čist propan, A3 klasa vrlo zapaljivo.. Ali svakako, efikasnost postaje vrhunska.

Neki dan kad sam bio na Daikinovom serviserskom seminaru, savetuju da se ne smije iskljucivati iz napajanja čak iako prostor nije useljen tj iako pumpa nije u upotrebi. Što? Nije bilo detaljnog odgovora..
Najverovatnije zbog bezbednosti, jer poseduje neke senzore koji prate šta se dešava i kada je off.

• 1. januar 2027. godine: Stupa na snagu zabrana za uvozne i nove monoblok sisteme i male toplotne pumpe snage ispod 12 kW koji koriste gasove sa GWP (potencijalom globalnog zagrevanja) većim od 150. Pošto R32 ima GWP od 675, on se od ovog datuma više neće moći koristiti u novim uređajima ovog tipa.
  • 1. januar 2029. godine: Ovo je ključni datum za klasične kućne klima uređaje. Svi novi split sistemi (klima uređaji vazduh-vazduh) snage do 12 kW moraće da koriste gas sa GWP manjim od 150. To znači da se od 2029. godine novi R32 klima uređaji za domaćinstva više neće smeti prodavati niti instalirati u EU.
  • 1. januar 2033. i 2035. godine: Zabrana se proširuje na veće multi-split sisteme i sisteme snage preko 12 kW. Do 2050. godine planiran je potpuni prestanak upotrebe svih fluorovanih gasova (HFC)

@optokapler
Kako izgleda kod vas u BIH sa brendova od klime i r290?
Vidim kod Svabe da vec neko vreme clanovi koriste npr. Midea klime sa r290
Screenshot_20260706-154148~2.webp
Screenshot_20260706-154307~2.webp

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno