Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

Before becoming a feature, Whiplash existed as an 18 minute short.
Unable to raise money for a full film, Damien Chazelle created a proof of concept and submitted it to Sundance in 2013.
It won the Short Film Award, and funding followed soon after.

Ду ју спик Србијан?

Ja sam se drzao "uputstva" pa sam samo ukratko napisao o filmu. Sad cu malo da obrazlozim svoj stav.

Kao prvo, meni je Diablo 2 reper za (ne)gledanje filmova. Bez uvrede. 🙂 Nazalost kasno sam video njegovu ocenu - 10/10. film sam vec odgledao.

Scenario je katastrofalan, pun rupa. Najveca rupa, to jest ne rupa vec krater, je "fontana zelja", to jest pravilo za taj One Wish Willow, i kad (ako) se covek zapita kako to funkcionise, ceo film se rusi. Znaci sama ideja, koncept, i nije tako losa ali nije uopste razradjena kako treba. He, ma nije uopste razradjena. 😉

Rezija, uzas zivi. Ocigledno je reziser neki (polu)amater, neki pocetnik. Nema tempa, nema napetosti, oslanja se na jeftine trikove - glasna muzika, vristanje, grimase...

Pokusava polako da od pocetka gradi nesto, nekakvu atmosferu, da predstavi glavnog lika kao nekog najs gaja...i sta je uradio, sta smo dobili?! Preko sat vremena ubitacne dosade, glavni lik je predstavljen kao neodlucni, bezlicni mlitavko, za koga covek samo pozeli da ga neko dobro isamara.

Tek pred kraj filma pocinju neka desavanja, prednjaci Niki sa svojom glumom koja je odusevila masu ljudi.

Ali ajmo malo objektivnosti...To sto je ona prikazala ovde, prikazace svaki pa i amaterski glumac - glumica. Njena "gluma" je stvarno dominantno ekspresivna, fizicka ali i preterana — grimase, kreveljenje, nagle promene u pogledu, histericni prelazi... To nije "fine acting" u klasicnom smislu, to je vise horror showmanship.

Da je film jaci, da je scenario bolje napisan, da je Medjed bolji lik... njena gluma bi izgledala manje impresivno jer bi oko sebe imala bolji materijal, ovako... ispada da ona nosi film samo zato sto je sve ostalo bezlicno, mlitavo, iritantno.

Da zavrsim, predug film, 2/3 neverovatne dosade, a u poslednjoj trecini plitak i isforsiran. Daleko, zaista daleko od nekakvog psiho trilera, horora.

Druže ne moraš bre da gubiš vreme da objašnjvaš zašto ti se nešto ne svidja. Ne branim film ali svako ima svoj ukus. To što ti se ne svidja je skroz ok. Nama kojima se svidja sigurno tvoj pogleda na film neće promeniti pogled na isti. Uživaj i ousti druge da uživaju u stvarima koje vole.

Kao što sam već pomenuo za ovaj tip filma a ne želim da dajem neki alibi nego prosto su me sva 3 demantovala.

VVitch i Obsession dosadni uvod i razrada i onda zaključak u oba odličan. Gledao sam.ih sa neizdržom i nisu mi išli. Previše kafe valjda. A onda kraj tj završnica promeni totalno dojam.

Odity koji je isti kalup sporo razvijanje sa zaključkom koji nije na nivou gore pomenuta dva mi je bio fantastičan jer sam ga gledao taman raspoložen za nešto sporo bez upadanja dece i prekidanje gledanja filma 3 puta kao sa W i O što je bilo i na kraju on npr nije bio ono baš najdobro iako mi je odgovaralo što je spor ipak kraj tanak. Ovde je Odoty na kraju najslabije završnice ali zato ima jednu od najboljih atmosfera.

Naravučenije ubuduće ni jedan horor ne gledam ako mi nije sve potaman. Kad spavaju svi da ne moram da prekidam kad mi žena udje a ova na TV raščerečema bez glave na stolici. Stvarno ne mogu da objašnjavam šta gledam u tom trenutku 🤣.

Vestica je jedan od najboljih folk horora ikad, pored legendarnog Wicker Man '73.
Medjutim W ima neke scene koje su naknadno preterano zamracene. U bioskopu se jasno video Filip i jos neke druge stvari.

Meni
apsolutno najjači utisak kad Nikki dodje k sebi. Sam pakao u kojem je bila dobar deo filma zarobljena u sopstvenom telu. Nešto kao jako loš trip a esid ne popušta a ne znaš da te jedna milka spašava 😁

Nemam pojma ni šta je dobro ni šta je loše u ovom filmu ali je generalna stvar da se ovde prilično često napadaju ljudi zato što imaju drugačije mišljenje od drugih!

Ljudi, shvatite već jednom bukvalno svi odjednom da što se nekom dopadne ne mora ni malo da se dopadne nekom drugom i obratno!

Meni je horor lično jedan od najmanje privlačnih žanrova (da ne kažem da mi je lično bez veze) ali bukvalno nikad nikom nisam solio pamet zbog toga što gleda tako nešto kao što ne bih nikako voleo da neko meni soli pamet zato što mi se dopada neki žanr koji je njemu podjednako neprivlačan. Vidim piše se o hororima, samo produžim dalje i ne osvrćem se na bilo čija pisanja na tu temu.

Poslednja izmena:
Pogledah i ja Obsession. Sta znam, dobar je film, ali mislim da je trenutno malo prehajpovan.

Prica je ok, ima dobrih, interesantnih, pa i par jezivih scena. Svaka cast na odradjenom u skladu sa budzetom, doduse i vidi se da je nizebudzetni film.

Devojka pokidala ulogu, ali su mi i ostali bili sasvim ok.

Odličan je Obsession, bolji od očekivanja.

Meni
apsolutno najjači utisak kad Nikki dodje k sebi. Sam pakao u kojem je bila dobar deo filma zarobljena u sopstvenom telu. Nešto kao jako loš trip a esid ne popušta a ne znaš da te jedna milka spašava 😁
I to je to?! Cool. Nego, zasto, na prvom mestu onaj sto je pokusao da se podsmeva, pa i vi koji ste to prihvatili, ne procitate moj post - spojler, i demantujete me. Isto tako, redom... Scenario, rezija, gluma...

O, super. Pa demantuj me onda. Napisi zasto je scenario dobar, zasto nema rupa, zasto je reziser dobar i zasto film nije dosadan... Nista lakse.

Zaboravih... "Iskreno kad sam došao do toga da režiser nema veze sa mozgom..." Cemu ovakva podmetanja? Gde i kada sam ja to napisao?

I, to se da primetiti na Benchu uopste, u nedostatku bilo kakvih argumenata ide se na izvrtanje, podmetanje... Ima jos takvih likova, aktivnih na drugim temama. Cudni ljudi. Zaista.

Poslednja izmena:
Velika vecina nas nismo dosli ovde da se ubedjujemo da li je nesto dobro ili lose i da "demantujemo" jedni druge po pitanju filmova i (ne)kvaliteta istih. Nije ovo debatni klub. Ta vecina dodje da podeli sta su gledali, kao i njihovo misljenje o tom filmu.

Naravno, uvek ima ljudi koji vole da preispituju tudje misljenje, pa ce mozda neko takav pokusati da te demantuje ili sta god. Mare ocigledno ne zeli da trosi svoje vreme u svrhu "nadmetanja" po tom pitanju i cenim da ce i tako ostati 🙂

Obsession:

Dobar film, ali nista strasno sto bi me uplasilo kako su drugi pricali. Celokupna radnja filma se desava jer je glavni lik, Bear, tesko retardirana osoba, mentalno zaostao. Da je makar malo imao mozga, film ne bi ni 5 minuta trajao, resio bi sve probleme sa doticnom koja definitivno nije bila losa u filmu, cak sta vise i odlicna. Mnogo mrzim ovakve "horore" gde je glavni lik umno poremecena, zaostala osoba i cela radnja filma se vrti oko te njegove retardacije, jer njegov mozak ne moze da procesuira da moze nesto bolje da uradi da se izvuce iz neke situacije, nego sve radi pogresno. Neki horori su uspevali da me nasmeju, medjutim ovde nisam mogao da se smejem jer su me ucili da ne treba da se smejem retardiranim osobama. Od mene neka jaka 7 ako izumemo Bear-a, svakako vredi pogledati, barem zbog ove male Inde koja je odglumila za 10.

Film kao film nije nista specijalno. Meni je bio specijalan jer je prvi novi film u bioskopu koji smo gledali posle X godina da i pored niskog budzeta i "rupa" i debilne teme i retardiranog glavnog lika i generalno zanra kojeg nisam ljubitelj, na kraju filma smo se svi dobro proveli.
Lepo smo se kliberili u vise navrata, maleckoj je legla uloga lujke kao samar budali, krajnje smo svi bili zadovoljni krajem.
Ne pamtim poslednji put pre ovog da smo na kraju filma svi bili u fazonu "e, e, a kada je luka uradila ovo"...."ne, ne, kada je smushenjak uradio ono"...
Poslednjih sigurno 10 filmova sto smo gledali u bioskopu ili bude krshina ili maltene moramo da odradimo sesiju racionalizacije, plusevi u jednu kolonu, minusi u drugu, pa da podvucemo da vidimo jel valjao film ili nije.

Eto sad moram i taj Obsession da odgledam da budem in i zbog pomenute ribe 😀 iako su mi horor filmovi dosadni.

Da se Obsession zadrzao jos 2 nedelje u bioskopima oterao bi i Nolana u penziju da smrdi zajedno sa Spilbergom.

Mumija mi je remek delo za Opsesiju, mada je mogla mnogo bolja biti

Nazad
Vrh Dno