Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Poenta na mjestu, ali način izvođenja kao da se vratio 50 godina unazad… Koliko mi je poznato, postoje kamere koje mogu da prepoznaju više lica odjednom, a na osnovu čega one to rade? Pa valjda na osnovu neke baze podataka u kojoj ima i biometrija. Ili sam ja mali Perica koji je to loše isprojektovao u svojoj glavi? Možda sam glup, ne znam…

Mislim da je obaveza svih kompanija koje lete za Nemačku, u ovom slučaju je to bio Wizz.

Ako je Wizz nisam siguran da je to za sve kompanije... Pisalo se, mislim, ovde da je isto tako sa Wizz-om i za neke druge destinacije.
Leteo sam za Nemačku u Februaru sa LH, nisu mi tražili ništa. Online check-in, pass u Apple Wallet i to je to.

O putovanju ne čitam na portalima vesti , ni bljuc ni bia92 ni N1 ni nova S.
Nema 2% smislenih tekstova.

Par ljudi iz okruženja planira kontinentalnu Španiju u julu - avgustu.
Ja nesto mislim da Španija, Italija u to doba nisu dobra opcija za one (kao ja) kojima smeta ekstremna vrućina kakva je poslednjih godina u to doba. Ne znam kakva su ostrva.
Neka iskustva?
Lol to je najgori period da se ide tamo. Samo april/maj pa posle septembar/oktobar eventualno novembar. Ali kapiram da ljudi ne mogu zbog godisnjih odmora

Hajde da ne pretvorimo temu u stanje na granicama.

Danas Gornji Brgat, ka Dubrovniku, čekali u koloni oko 10 minuta, nas četvoro ukupno 2 minuta na granici, svi slikanje, nas dvoje starijih i otisci, ćerka i njena drugarica bez otisaka, u povratku čekanje 20 min, na granici samo slikanje bez otisaka, manje od 2 min. Svi u istoj koloni na ulasku, dve kolone na izlasku, EU posebno, all passports posebno

Fiumicino prosle nedelje, 30% citaca ne radi, obzirom na veliki broj azijata i amerikanaca ozbiljna guzva se pravi.
Ako sletite u pogresnom trenutku moze i preko sat da se ceka, a moze i da se prodje za 2 min

Ne treba ti potvrda, osim u slucaju da ti stigne kazna...

• Like
Reagovanja: G17
Atinski aerodrom jutros oko 9 po njihovom, nije bila neka speciajlna guzva, 20ak minuta pasoska, bez ees, nista. A ni pecat.

Update oko EES sa granicom sa HR.

Danas oko 16:30 (ponedeljak) je trajalo čekanje oko 30min na ulaz u RS, dva reda za EES, kasnije su otvorili i treći red.

Odlažu ETIAS za koji se aplicira od kuće, a "haos" im pravi zapravo EES koji je na granicama.

birokratija kao svrha samoj sebi, bukvalno bi ETIAS rešio kopnene probeleme koje ima EES, ali oni nisu u stanju da ga urade ni sa 3 godine kašnjenja.

birokratija kao svrha samoj sebi, bukvalno bi ETIAS rešio kopnene probeleme koje ima EES, ali oni nisu u stanju da ga urade ni sa 3 godine kašnjenja.
Neće ETIAS ništa da reši osim što ćeš morati da se preautorizuješ (i platiš). EES ostaje potpuno isti i kada se ETIAS uvede.

Ovo neće biti spremno ni za pet godina kako pojma nemaju da osposobe sistem.

Još u januaru kada sam se vraćao iz Madjarske, zakovao im sistem i nema mrdanja dok se nije oporavio. Sva sreća pa samo 30 minuta bilo. Inaće nam u prvu ruku rekli da ćemo čekati tri sata.

Neće ETIAS ništa da reši osim što ćeš morati da se preautorizuješ (i platiš). EES ostaje potpuno isti i kada se ETIAS uvede.
Kad se preautorizujes onda postoji i gate na koji ćeš tako preautorizovan moći da prodješ za onda kada najaviš, naravno da je moguće organizovati i po onome sto sam (doduše površno) čitao to je i planirano.

Meni stvarno ne smeta uzimanje biometrije, to na aerodromima super radi. Problem je stići na red, a taj problem se rešava najavom.

Neće se gužva rešiti najavom, jer će najava biti obavezna. Ko se ne najavi, neće ni ući u Šengensku zonu.
ETIAS služi da unapred znaju ko im dolazi, da mogu da ga skembaju natenane.
Pozdrav

Аеродром Гардермоен у Ослу јуче око 09.00: укупно је било потребно око 3 минута да супруга и ја прочаврљамо са граничним полицајцем, те да нам скенирају отиске и да нас сликају. Руку на срце, у том тренутку уопште није било гужве у делу где долазе потници из non-schengen зоне.

Na Niki prelazu (MK - GR) nije bilo EES ni u jednom smeru. Sredina juna na tamo, početak jula nazad.

Moja iskustva do sada.
Na Frankfurtu pre sezone čekajje 40min izlaz, na ulazu dosta brže, u aprilu.
U maju mesecu Ljuba (HR) nigde nikoga, prvi se slikaš, mislim da u sezoni nema više od pet vozila.
Evzoni i Dojran nema EES ali normalno ima gužve.

Inače

Ja sam krajem juna na Evzoniju ušao u GR uz EES - skeniranje otisaka. Već sam više puta prolazio EES, samo prvi put su i slikali i uzeli otiske.
Pozdrav
P.S. Izlazak iz GR na Niki, bez EES-a

Poslednja izmena:
Da razjasnimo, to što negde ne urade biometrijsko skeniranje i proveru osobe, ne znači da skeniranjem pasoša (što sigurno rade) nije evidentiran ulazak/izlazak posetioca u ili iz Šengena.

EU je objedinila in/out bazu prelazaka granice (zapravo me čudi da to nisu još davno uradili), a biometrija je dodatni feature da se spreči fejkovanje identiteta.

Po nekim informacijama je čak bilo izjava da kada se sistem uhoda i ako je osoba već evidentirana biometrijski, biometrijska provera identiteta će biti diskrecino pravo graničnog policajca.

Mi prošli Evzoni 26.6. oko 3 ujutru nije bilo provere ništa kao ni u povratku 3.7. oko 10 ujutru. Pasoše skeniraju i ne udaraju pečate nigde.

Kalotina, izlaz iz Bugarske, upravo, 10 vozila, sat vremena, slikanje, otisci, pasosi, sve. U ta 10 vozila bilo je bar 5 EU tablica, jedan bugarin sam u kolima. Sve u svemu, Evropo, namocam ti se na EES.

Imam jedno pitanje: Jel još uvek okej da se avio karta upisuje na srpski pasoš, pa da onda samo kad sletim na EU aerodrom tamo pokažem EU pasoš?

Ranije sam tako stalno radio, osim kad sam išao za London, pa sam u startu i kartu vezao za EU pasoš. Al da proverim za svaki slučaj, kakva je sad situacija? Da ne napravim sebi problem posle kad sletim, tj. želim da izbegnem haos i odem na EU traku.

Небитно на који пасош је уписана карта, гледа се име и презиме, ја углавном одаберем пасош који већ стоји уписан у апликацији/на сајту, на граници показујеш пасош који је актуелан за ту границу.

Nazad
Vrh Dno