Šta je novo?

EES, ETIAS i sve što se tiče ulaska u EU

Poenta na mjestu, ali način izvođenja kao da se vratio 50 godina unazad… Koliko mi je poznato, postoje kamere koje mogu da prepoznaju više lica odjednom, a na osnovu čega one to rade? Pa valjda na osnovu neke baze podataka u kojoj ima i biometrija. Ili sam ja mali Perica koji je to loše isprojektovao u svojoj glavi? Možda sam glup, ne znam…

Mislim da je obaveza svih kompanija koje lete za Nemačku, u ovom slučaju je to bio Wizz.

Ako je Wizz nisam siguran da je to za sve kompanije... Pisalo se, mislim, ovde da je isto tako sa Wizz-om i za neke druge destinacije.
Leteo sam za Nemačku u Februaru sa LH, nisu mi tražili ništa. Online check-in, pass u Apple Wallet i to je to.

O putovanju ne čitam na portalima vesti , ni bljuc ni bia92 ni N1 ni nova S.
Nema 2% smislenih tekstova.

Par ljudi iz okruženja planira kontinentalnu Španiju u julu - avgustu.
Ja nesto mislim da Španija, Italija u to doba nisu dobra opcija za one (kao ja) kojima smeta ekstremna vrućina kakva je poslednjih godina u to doba. Ne znam kakva su ostrva.
Neka iskustva?
Lol to je najgori period da se ide tamo. Samo april/maj pa posle septembar/oktobar eventualno novembar. Ali kapiram da ljudi ne mogu zbog godisnjih odmora

Hajde da ne pretvorimo temu u stanje na granicama.

Danas Gornji Brgat, ka Dubrovniku, čekali u koloni oko 10 minuta, nas četvoro ukupno 2 minuta na granici, svi slikanje, nas dvoje starijih i otisci, ćerka i njena drugarica bez otisaka, u povratku čekanje 20 min, na granici samo slikanje bez otisaka, manje od 2 min. Svi u istoj koloni na ulasku, dve kolone na izlasku, EU posebno, all passports posebno

Fiumicino prosle nedelje, 30% citaca ne radi, obzirom na veliki broj azijata i amerikanaca ozbiljna guzva se pravi.
Ako sletite u pogresnom trenutku moze i preko sat da se ceka, a moze i da se prodje za 2 min

Ne treba ti potvrda, osim u slucaju da ti stigne kazna...

• Like
Reagovanja: G17
Atinski aerodrom jutros oko 9 po njihovom, nije bila neka speciajlna guzva, 20ak minuta pasoska, bez ees, nista. A ni pecat.

Update oko EES sa granicom sa HR.

Danas oko 16:30 (ponedeljak) je trajalo čekanje oko 30min na ulaz u RS, dva reda za EES, kasnije su otvorili i treći red.

birokratija kao svrha samoj sebi, bukvalno bi ETIAS rešio kopnene probeleme koje ima EES, ali oni nisu u stanju da ga urade ni sa 3 godine kašnjenja.

birokratija kao svrha samoj sebi, bukvalno bi ETIAS rešio kopnene probeleme koje ima EES, ali oni nisu u stanju da ga urade ni sa 3 godine kašnjenja.
Neće ETIAS ništa da reši osim što ćeš morati da se preautorizuješ (i platiš). EES ostaje potpuno isti i kada se ETIAS uvede.

Ovo neće biti spremno ni za pet godina kako pojma nemaju da osposobe sistem.

Još u januaru kada sam se vraćao iz Madjarske, zakovao im sistem i nema mrdanja dok se nije oporavio. Sva sreća pa samo 30 minuta bilo. Inaće nam u prvu ruku rekli da ćemo čekati tri sata.

Neće ETIAS ništa da reši osim što ćeš morati da se preautorizuješ (i platiš). EES ostaje potpuno isti i kada se ETIAS uvede.
Kad se preautorizujes onda postoji i gate na koji ćeš tako preautorizovan moći da prodješ za onda kada najaviš, naravno da je moguće organizovati i po onome sto sam (doduše površno) čitao to je i planirano.

Meni stvarno ne smeta uzimanje biometrije, to na aerodromima super radi. Problem je stići na red, a taj problem se rešava najavom.

Neće se gužva rešiti najavom, jer će najava biti obavezna. Ko se ne najavi, neće ni ući u Šengensku zonu.
ETIAS služi da unapred znaju ko im dolazi, da mogu da ga skembaju natenane.
Pozdrav

Аеродром Гардермоен у Ослу јуче око 09.00: укупно је било потребно око 3 минута да супруга и ја прочаврљамо са граничним полицајцем, те да нам скенирају отиске и да нас сликају. Руку на срце, у том тренутку уопште није било гужве у делу где долазе потници из non-schengen зоне.

Na Niki prelazu (MK - GR) nije bilo EES ni u jednom smeru. Sredina juna na tamo, početak jula nazad.

Moja iskustva do sada.
Na Frankfurtu pre sezone čekajje 40min izlaz, na ulazu dosta brže, u aprilu.
U maju mesecu Ljuba (HR) nigde nikoga, prvi se slikaš, mislim da u sezoni nema više od pet vozila.
Evzoni i Dojran nema EES ali normalno ima gužve.

Inače

Ja sam krajem juna na Evzoniju ušao u GR uz EES - skeniranje otisaka. Već sam više puta prolazio EES, samo prvi put su i slikali i uzeli otiske.
Pozdrav
P.S. Izlazak iz GR na Niki, bez EES-a

Poslednja izmena:
Da razjasnimo, to što negde ne urade biometrijsko skeniranje i proveru osobe, ne znači da skeniranjem pasoša (što sigurno rade) nije evidentiran ulazak/izlazak posetioca u ili iz Šengena.

EU je objedinila in/out bazu prelazaka granice (zapravo me čudi da to nisu još davno uradili), a biometrija je dodatni feature da se spreči fejkovanje identiteta.

Po nekim informacijama je čak bilo izjava da kada se sistem uhoda i ako je osoba već evidentirana biometrijski, biometrijska provera identiteta će biti diskrecino pravo graničnog policajca.

Mi prošli Evzoni 26.6. oko 3 ujutru nije bilo provere ništa kao ni u povratku 3.7. oko 10 ujutru. Pasoše skeniraju i ne udaraju pečate nigde.

Kalotina, izlaz iz Bugarske, upravo, 10 vozila, sat vremena, slikanje, otisci, pasosi, sve. U ta 10 vozila bilo je bar 5 EU tablica, jedan bugarin sam u kolima. Sve u svemu, Evropo, namocam ti se na EES.

Nazad
Vrh Dno