Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Klasika za mts, stavili su Huawei opremu i ne smeju da puste 5G.

Interesantno mi je kako nama Amrikanci odlucuju sta cemo koristiti.

Yettel osvežio 5G mapu. Sada je pokriven ceo put od Aranđelovca do Mladenovca sa 5G (700 Mhz). Nije neki značajan put, ali je najčešći ka BG iz Aranđelovca.

Yettel osvežio 5G mapu. Sada je pokriven ceo put od Aranđelovca do Mladenovca sa 5G (700 Mhz). Nije neki značajan put, ali je najčešći ka BG iz Aranđelovca.
Krajnje je vreme da se i mts opameti i krene sa širenjem 5g mreze, za početak po gradovima. Bravo za yettel ozbiljno su shvatili taj 5g i svuda ih ima

Pustiće i MTS 5G svuda. U toku je zamena Huawei opreme opremom drugih (dozvoljenih) proizvodjača.
Samo od jednog proizvodjača treba da stigne 150+ šlepera opreme...
Ne znam tačan raspored i kada, ali je počelo da se radi na tome.
Pozdrav

Nije to jedini sličaj, nema juzna i jugoistočna Srbija, takodje i jugozapadna Srbija. Kad ce biti na to niko nema odgovor
Istok, Jugoistok, Jug, nemaju APSOLUTNO NIKAKAV napredak u razvoju 5g mreze, ne samo sto se tice MTS-a, vec i ostalih operatera. Dobila su ona mesta u tom prvom talasu pocetkom nove godine, i tu mu bese kraj.

Interesantno mi je kako nama Amrikanci odlucuju sta cemo koristiti.
Ne odlucuju Amerikanci i drugi zapadnjaci nego investiraju a investicije su najvece kukavice. Beze od najmanje opasnosti.
Zapadnjaci se boje da Kinezi preko 5G rade industrijsku spijunazu sto inace i rade i zato gde god je kineska oprema za 5G, tamo oni ne ulazu u IT sektor.

Tako je već bezmalo 100 godina. I ne samo nama već većem delu sveta, ništa novo
Pa velike sile ne odlučuju o tome šta će manje zemlje da rade samo kada političari pričaju kako smo nezavisni.
Inace sad mi iskoci Huawei reklama za 5G advanced sa jakim uploadom.
Reklamiraju naočare sa AI koje bi trebalo na 5G-a mreži da ti budu AI companion

bitno da je moravski koridor "5g autoput sa pametnim asfaltom koji spasava zivote" , vise od toga nam ne treba 🤣

A1 počeo nešto da radi u moj grad, eNb 12181 nije dostupan več više od dva sata. Pogledacu kasnije da li vidi se nešto novo na stubu. Videćemo u narednim danima dali ce biti 5G.

Ove su stavili juče na stub, ceo dan su radili na to, oko 19 sati uveče su završili. Ne znam dali ima vezu sa 5G, mislim da nisam još video isto kao ovo na druge A1 stubove. Do sad nisam primetio nikakav razliku. Stavili su 4 ili 3 komada kao ovo, i skidali su dve stare Nokia Flexi. Možda kao da je malo brže internet, danas sam merio jedan put 180 mpbs, a pre nikad nisam merio toliko.12181new.webp

Ove su stavili juče na stub, ceo dan su radili na to, oko 19 sati uveče su završili. Ne znam dali ima vezu sa 5G, mislim da nisam još video isto kao ovo na druge A1 stubove. Do sad nisam primetio nikakav razliku. Stavili su 4 ili 3 komada kao ovo, i skidali su dve stare Nokia Flexi. Možda kao da je malo brže internet, danas sam merio jedan put 180 mpbs, a pre nikad nisam merio toliko.Pogledajte prilog 545064
Posalji sliku antena takodje pa ce se videti da li ce biti 5G ili da su ovo samo novi RRU moduli za B7

Posalji sliku antena takodje pa ce se videti da li ce biti 5G ili da su ovo samo novi RRU moduli za B7
Antene se iste , kao pre. U kikindi sam video jedan A1 stub, antene su iste kao kod nas na ovaj stub, i tamo ima 5G na taj stub. Mi smo veoma mali, grad, ne verujem dali potrebno B7 za nas. YEttel već ima, ali kao da nema, A1 brže sa 800 + 1800 + 1800 +2100

12181.webp

Mislio sam na 4G, da je dobar ovako. U centru grada brznina oko 200-330 mbps. Drugi deo grada ima 100 - 160 mpbs od drugi stub , taj koji dobio nov RRU prekjuče.
Dalje nisam primetio ništa, od taj stuba dobijem signal kod kući. Videćemo za sledeću nedelju. Bio sam danas da pogledam opet taj stub, i dobio tri nov sektora, ako sam dobro video, crveni, plavi, zeleni, ne znam da li to znači nešto, ili šta.

Jel moze neko da mi resi ovu misteriju😂😂
Stanica kaze 5G diskonekted a telefon pokazuje 5G

Prilozi

• Screenshot_20260708-155937.webp
    Screenshot_20260708-155937.webp
    19.9 KB · Pregleda: 49
Izgleda da je neki bag sa Pixelima i 9pro xl i zenin 10 pro pokazuju isto😂😂😂

Ja sam provalio da kada npr krenem da povlacim nesto sa neta sto je malo "zahtevnije" tipa instagram, eon, youtube i slicno, on prikaze da se konektovao, a kada samo stoji fon ovako u leru onda je disconnected.
Mada iskreno, nisam proveravao ovu moju teoriju, samo jednom bacio pogled.
Night mi je rekao da to moze da ima veze i sa operaterom i sa fonom i svasta nesto, mozda i zato sto mi je ukljucen onaj adaptive connectivity, ne znam stvarno, no nije mi ni bitno, svakako me je mts ogranicio na 100mbps dok sam na starom paketu tako da mi bukvalno svejedno.

Jel moze neko da mi resi ovu misteriju😂😂
Stanica kaze 5G diskonekted a telefon pokazuje 5G
5G oznaka na telefonu se prikazuje kada bazna stanica kaže da postoji NR (new radio / 5G) carrier i da je "EN-DC Available" (Evolved Non-standalone Dual Connectivity) tj da je moguće ostvariti makar po potrebi vezu sa NR carrier-om.

Nema uticaja na oznaku to da li je NR carrier povezan ili ne jer će isti (osim ukoliko jačina signala nije previše slaba) biti povezan čim krene neki veći prenos podataka i korisnik će moći koristiti NR brzine prenosa.

Nema uticaja na oznaku to da li je NR carrier povezan ili ne jer će isti (osim ukoliko jačina signala nije previše slaba) biti povezan čim krene neki veći prenos podataka i korisnik će moći koristiti NR brzine prenosa.
Pa nije baš tako, može iz milion razloga da se ne doda 5G leg uopšte, video sam i sam na svom telefonu više puta. Sumnjam da naši operatori imaju throughput threshold nakon koga aktiviraju 5G leg, pre će biti da je svuda measurement based, tj čim se ispuni uslov dovoljno dobar 5G coverage.

Što će reći da je ovo prevara, piše ti na telefonu 5G a zapravo si na čistom 4G-u.

Ne bih se složio da je prevara, jer je dobrim delom to odluka uređaja. Evo, da se citiram iz teme o HyperOS-u, na pitanje šta radi "5G ušteda baterije":
Ne povezuje se na 5G ako se proceni da ti nije potreban. Radi se to i bez toga u očiglednim slučajevima poput tog da si na Wi-Fi-ju, ali sa uključenom tom opcijom bude znatno češće. Čak ostaje ikonica 5G, ali efektivno nema veze. Evo, trenutno samo gledam u NetMonster, dakle ništa specijalno se ne dešava na mom telefonu, a ovo kucam na laptopu, i Yettel mi ima stabilnu 4G agregaciju, iako gore piše 5G. Čim isključim tu 5G uštedu, pređe na agregaciju koja uključuje 5G NSA, koja mi stvarno nije potrebna za puko gledanje. I suprotno, naravno.

Samsung je tu transparentniji, pa prikazuje ikonicu sa praznim kvadratićem ako je 5G samo dostupan, a popunjenim ako se i koristi, što je fin dodatak.

Edit: da budem precizniji, ako misliš da je telefon (tj. operativni sistem) taj koji te vara prikazom, onda bih se uslovno složio, pa tu idu pohvale Samsungu.

Poslednja izmena:
Ne razumem kako telefon vara, imam Samsung i na poslu je puna ikonica 5g MTS a kući je ovaj sa praznom 5g ikonicom,isto MTS. Znači različite bazne stanice, isti operater, na jednoj radi 5g a na drugoj ne.
Na oba mesta je signal odličan, SNR oko 20.

Meni je cudno npr sto mi je protok isti u dlaku.Eventualno je ping malo nizi.Dok npr 5G router uopste se ne kaci na toj stanici na 5G nego na 4G.

Pa tvoj ne vara, pošto su različite ikonice, hahah. Na poslu ti je možda loš Wi-Fi, pa zapravo koristiš mobilne podatke? To bi mi bilo najlogičnije objašnjenje.

Ne koristim wifi na poslu, isključen je.

To je onda to, a pominje se i u mom citatu. Na korektom bežičnom internetu nema potrebe za 5G signalom, koji ionako zasad samo za internet i služi. Telefon zato svesno bira 4G.

To je onda to, a pominje se i u mom citatu. Na korektom bežičnom internetu nema potrebe za 5G signalom, koji ionako zasad samo za internet i služi. Telefon zato svesno bira 4G.
To ne radi tako generalno.
Šta znači 'korektan bežični internet'?
Dakle da budemo precizni, 5G c-band(3.5ghz) je dostupan samo u urbanim sredinama, znači na mestima gde već imaš 'korektan bežični internet'.
Nema tu telefon šta da odlučuje, telefon radi onako kako mu mreža kaže - ovo važi generalno, ali neki proizvođači poput xiaomia imaju tu neku glupost koju si spomenuo. To nije deo standardnog androida.
Po meni je to glupost jer možeš da imaš ti odličan signal na 4Gu ali je load na ćeliji ogroman, i praktično ne možeš da dobiješ resurse za bilo kakav saobraćaj. U tom slučaju bi 5G mogao debelo da pomogne, a ti ga ne koristiš jer je tvoj telefon zaključio da imaš korektan internet 😀

Nazad
Vrh Dno