Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Terasa popodne na direktnom suncu,ostala dva u hladovini.

Prilozi

• Screenshot_2026-06-28-18-26-48-541_io.homeassistant.companion.android.webp
    Screenshot_2026-06-28-18-26-48-541_io.homeassistant.companion.android.webp
    42.4 KB · Pregleda: 73
Screenshot 2026-06-29 at 08.00.50.webp

NBG, prosek sa ~severne i ~zapadne strane. Ovaj zub u 19h je kad sunce padne direktno na senzor, nikako da mu improvizujem neki suncobran.

Pomislio sam odakle ti 45°C, a onda sam se setio da spoljna jedinica duva topao vazduh.

U pitanju je SONOFF SNZB-02WD, i da ti kažem iskreno nisam siguran da je ispravan. Već sam viđao neka čudna očitavanja, ali sada sam tek skontao da u periodu kada je očitano ovih 45°C, nije bilo nikoga u stanu i klima nije radila 🙂

Imam dva temp. senzora u kuhinji. Jedan je zalepljen ispod stola, drugi je do skoro stojao u uglu radnog dela. I taj drugi uvek prijavljuje nekoliko stepeni više. I shvatim da je tu frižider koji greje okolinu, plus sudomašina, plus aparat za kafu. Kad je zima, ne primeti se pošto se cela kuća svakako greje, pa sam pomislio da se nije pokravario sada kada je došlo leto. Premestio sam ga u drugi deo i sad je OK.

Inače, ovako izgleda ćošak gde je frižider:
1782726139499.webp

Ja bas na terasi nemam gde da ga sakrijem i reko hajde stavicu ga iza klime, taman ima i magnet na sebi pa sam ga "zalepio" iza. Sve ok kada klima radi, ali ovakva ocitavanja u hladu kada klima ne radi.... Probacu da ga unesem unutra i da ga uporedim sa drugim senzorom koji mi je u dnevnoj, pa da vidim da li ima odstupanja.

Juče smo brojali do 40 😀 danas će biti još gore
Problem je što mi je spoljna od klime na terasi, tako da i to poveća temp malo. Ne duva direktno u senzor, ali opet podiže temp sigurno

Prilozi

• Screenshot_20260629-115654.webp
    Screenshot_20260629-115654.webp
    25.8 KB · Pregleda: 27
Ovaj mi stoji iza toplotne pumpe i zaista jeste malo toplije zbog toga.

1782727271741.webp

Ovaj je na terasi zalepljen ispod stola.
1782727287418.webp
Oba su sa iste strane sveta i na oba mesta dolazi sunce u neko doba, ali na ni jedan ne sija direktno. Koliko vidim, manje od 2°C razlike je u maksimalnoj temperaturi.

Imam 4 senzora napolju, pa sam ih objedinio u group sa median i to prikazujem na tabletu gde najčešće i gledamo kolika je temperatura napolju. Ovako izgleda trenutno, iako jedan prikazuje 39°C:

1782727495365.webp
Kad ih ima više, median ispegla sve anomalije, a koliko vidim očitavanja su blizu onoga što se prijavljuje sa meteorološke stanice na naše mesto.

Imam dva temp. senzora u kuhinji. Jedan je zalepljen ispod stola, drugi je do skoro stojao u uglu radnog dela. I taj drugi uvek prijavljuje nekoliko stepeni više. I shvatim da je tu frižider koji greje okolinu, plus sudomašina, plus aparat za kafu. Kad je zima, ne primeti se pošto se cela kuća svakako greje, pa sam pomislio da se nije pokravario sada kada je došlo leto. Premestio sam ga u drugi deo i sad je OK.

Inače, ovako izgleda ćošak gde je frižider:
Pogledajte prilog 544649

mali off: sa čime snimaš ovo?

Kod mene 39C u piku danas, po senzorima na spoljašnjim jedinicama.
Mere značajno više kad su na suncu, međutim tri su na prednjoj/istočnoj i po jedna na ostalim stranama kuće tako da barem posle ~11-13h budu tačne, tj. median računica pegla.

Usput, tačnost Met.no prognoze temperature je zapanjujuća (od zimus barem, odkad pratim kroz HA). 👏

Prilozi

• Screenshot 2026-06-29 at 16-57-32 Climate – Home Assistant.webp
    Screenshot 2026-06-29 at 16-57-32 Climate – Home Assistant.webp
    64 KB · Pregleda: 32
Ja ovo do sada nisam video...

Prilozi

• Screenshot_2026-06-29-18-48-23-563_io.homeassistant.companion.android.webp
    Screenshot_2026-06-29-18-48-23-563_io.homeassistant.companion.android.webp
    41.8 KB · Pregleda: 34
Stigao mi jednokanalni modul za roletne, povezao, radi sve. Treba da mi stigne sada dvokanalni, ali gledam nešto šemu za povezivanje pa mi nije jasno.
Kod jednokanalnog fizički prekidač dobija fazu, a kod dvokanalnog nulu?

1000028410.webp

Po semi je tako.
Moguce zbog unutrasnjeg spajanja i zajednickih tacki da se ne prosledi faza na zajednicku pa da svi motori rade.

Ako ne radi tako kako je po šemi, onda poveži kako misliš da treba. Nemoj na prvu loptu kako ti misliš a da ignorišeš šta su napisali.

Ma povezacu po semi naravno, salim se malo, nego me zbunilo sto se razlikuje povezivanje jednokanalnog i dvokanalnog modula.

Pojavila mi se ne ka reklama za ovo čudo, pa razmišljam da ga kupim: https://www.aliexpress.com/item/1005007576284267.html
Sonoff ima dve verzije za EU venti. Jedna koja ima merenje protoka i druga koja nema. Ciljam na ovu sa merenjem, ali AE je konfuzan sa opisima, pa ću valjda da ubodem pravi. Već imam neki takav od "noname" proizvođača i stalno ga koristim. Ne meri protok, a treba mi još jedan. Ima li neko nešto slično da preporuči?

'Ajd baš javi kakav je ako ga poručiš, ja isti šmekam i čekam da iskoči nešto sa novčićima.

Nazad
Vrh Dno