Sve bi to bilo ok i validno da je FSD dostupan u svetu "juče" i da nije odvozao - igru brojki kad već moramo - milijardu i sedamsto devedeset osam miliona km na globalnom nivou bez ijedne veće nesreće za koju je sistem kriv. To nije dovoljno naspram 1.6 miliona evropske vožnje (sada i mnogo mnogo više) da se dokaže da uz superviziju vozača bude odobren na evropskim putevima? Aj da razumem da se odobrava nesupervizovana vožnja pa da ima realnih razloga za brigu, ali sistem koji ultimativno tebe ostavlja u kontroli, pa malkice se preteruje i jasno je da nešto drugo "koči" a daću ti hint - to nije nebezbednost i neproverenost FSD-a na koju igra birokratija, gle čuda.
Tvoj robot usisivač, kad već hoćeš da porediš, nema neuronsku mrežu da bi nešto naučio posle toliko usisanih kvadrata, ima lidar i fiksno programiranje, radi iste akcije koje su mu zadate, u suštini je vrlo glup sistem koji nema prostor za evoluciju i učenje iz prethodnih iskustava. Neumesno ga je porediti sa sistemom autonomne vožnje kao što je FSD Supervised. Mislim kapiram šta si hteo da kažeš, ali nema dodirnih tačaka.
Nije pogrešno sumnjati u nove tehnologije koje trebaju da se dokažu da su bezbedne i u Evropi, ali da se ne zavaravamo, ovo je dublje od toga i zadire u politiku. Toliko godina čekanja i iznova i iznova guranje datuma, vlasnici koji su već godinama platili preko 8000e i čekali da bude aktivna, toliko da im je i hardver zastareo, imaju da zahvale birokratiji evropske unije. Razumem ih, žele ono što im je obećano, a sad se suočavaju još sa dodatnim preprekama zbog ovakvih organizacija za bezbednost u saobraćaju. Odgovornost je ionako na vozaču, spreman sam da je preuzmem u svakom slučaju, zašto da mi uskraćuju to pravo da vozim bezbednije na putevima od prosečnog vozača...