Šta je novo?

Samovozeći automobili

• Začetnik teme Začetnik teme mnt
  • Datum pokretanja Datum pokretanja

Ovo postaje smešnije iz dana u dan, i bukvalno vrišti koliko je svima u interesu da zaustave širenje FSD odobravanja u Evropi. European Transport Safety Council je neka leva nevladina organizacija finansirana od strane Toyote, Volvo-a, Bosch-a, verovatno su i nezvaničnoj vezi sa VW, itd. Nemaju nikakav autoriret, a šatro urgiraju da obaveste ministre transporta evropskih država da ne odobravaju FSD jer imaju neka svoja pitanja koja žele da postave:

"Нека лева невладина организација фиансирана од...", квалификован си за новинара Курира. ETSC, као и норвешки Trygg Trafikk који је члан ETSC немају ауторитет и законодавну улогу, већ су ту управо да кроз стручне анализе, саветовање и пројекте активно раде на безбедности у саобраћају.

U životu nisam čuo za njih ranije, sve do danas kad sam pročitao ovu njihovu smešnu izjavu, što znači da, jelte, ovo što ljudi pišu po X za njih apsolutno nema smisla, već su zaista zabrinuti za bezbednost saobraćaja u evropskim državama koju će FSD kompletno da pomuti. To znači da se zaista brinu da je FSD nebezbedan i ne veruju RDW, koji jeste zvanično vladino telo holandije i na čiju se sertifikaciju FSD-a pozivaju članice evropske unije, isti taj RDW koji je proveo 2 godine testirajući FSD detaljno na 1.6 miliona kilometara.

ETSC je uradio šta za bezbednost u saobraćaju ovde konkretno? Napisao generički mejl da upozori članice EU da ne odobravaju FSD jer su oni zabrinuti, lol. Druže moj norveški, mnogo si ti naivan ako misliš da ovde apsolutno nema nikakve ne-fer igre, i da je sve ovo neka teorije zavere. Drugo, razumem mene koji jesam optimističan oko cele autonomne vožnje jer je pratim pomno, ali tebe niti zanima FSD u ovoj trenutnoj fazi, niti barataš sa dovoljno informacija za tvoj neki pesimizam i neku ogromnu "opreznost" koju seješ već duže vreme ne samo ovde već i po EV temi. Razumem da mora da postoji druga strana novčića, ali tvoji postovi me deprimiraju, stalno si nešto negativan...

Da li neki drugi brend pored Tesle nudi FSD ili blizu neko slično iskustvo npr. BYD? Nema Tsla u Srb i sve je komplikovano oko nje trenutno.

To znači da se zaista brinu da je FSD nebezbedan i ne veruju RDW, koji jeste zvanično vladino telo holandije i na čiju se sertifikaciju FSD-a pozivaju članice evropske unije, isti taj RDW koji je proveo 2 godine testirajući FSD detaljno na 1.6 miliona kilometara.
Видиш, неке ствари треба гледати из одговарајуће перспективе, 1,6 или 16 милиона км је на нивоу саобраћаја прилично небитна бројка и недовољна да би се извлачили било какви закључци, посебно за ниво целе ЕУ у којој се годишње пређе хиљаде милијарди километара. То је нпр. 100 аутомобила који су прешли по 16.000 км за годину дана. Узорак од 100 аутомобила који су тестирали нешто може бити добра полазна основа, али није довољан да се изводе генерални саобраћајни закључци. И мој робот усисивач је усисао 16 хиљада квадратних метара у ограниченом простору (случајно се намешта ова 16-ца), али се и даље повремено глави по ћошковима и петља у каблове, није ништа паметнији са бројем пређених км.
Иначе, да не буде да само мрачим мени је тестирање FSD у овом облику где возач прихвата комплет одговорност сасвим ок, само што ја не желим да будем тест субјект.

Sve bi to bilo ok i validno da je FSD dostupan u svetu "juče" i da nije odvozao - igru brojki kad već moramo - milijardu i sedamsto devedeset osam miliona km na globalnom nivou bez ijedne veće nesreće za koju je sistem kriv. To nije dovoljno naspram 1.6 miliona evropske vožnje (sada i mnogo mnogo više) da se dokaže da uz superviziju vozača bude odobren na evropskim putevima? Aj da razumem da se odobrava nesupervizovana vožnja pa da ima realnih razloga za brigu, ali sistem koji ultimativno tebe ostavlja u kontroli, pa malkice se preteruje i jasno je da nešto drugo "koči" a daću ti hint - to nije nebezbednost i neproverenost FSD-a na koju igra birokratija, gle čuda.

Tvoj robot usisivač, kad već hoćeš da porediš, nema neuronsku mrežu da bi nešto naučio posle toliko usisanih kvadrata, ima lidar i fiksno programiranje, radi iste akcije koje su mu zadate, u suštini je vrlo glup sistem koji nema prostor za evoluciju i učenje iz prethodnih iskustava. Neumesno ga je porediti sa sistemom autonomne vožnje kao što je FSD Supervised. Mislim kapiram šta si hteo da kažeš, ali nema dodirnih tačaka.

Nije pogrešno sumnjati u nove tehnologije koje trebaju da se dokažu da su bezbedne i u Evropi, ali da se ne zavaravamo, ovo je dublje od toga i zadire u politiku. Toliko godina čekanja i iznova i iznova guranje datuma, vlasnici koji su već godinama platili preko 8000e i čekali da bude aktivna, toliko da im je i hardver zastareo, imaju da zahvale birokratiji evropske unije. Razumem ih, žele ono što im je obećano, a sad se suočavaju još sa dodatnim preprekama zbog ovakvih organizacija za bezbednost u saobraćaju. Odgovornost je ionako na vozaču, spreman sam da je preuzmem u svakom slučaju, zašto da mi uskraćuju to pravo da vozim bezbednije na putevima od prosečnog vozača...

Da li je neko od testera probao kako FSD radi u kolonama? Recimo čekaš na naplatnoj rampi, 3 kolone. Da li će pokušati da uključi migavac i prestroji se, ako shvati da njegova kolona predugo stoji, a ostale se pomeraju?

Očekujem uskoro neke high-class trke formula i raznih sportskih vozila, bez vozača...
...u tišini električnog pogona.
🤣 😛

Mikrotalasnu, veš mašinu, toster, aparat za kafu, nazovi kako god to želiš, nije baš tolika tuga. Btw, E Formula postoji godinama, ne znam da li ste nekad po netu sreli kako to zvuči, to nisu tihe trke. Ostaje i dalje zvuk guma, itd.

Ja kad ubrzavam u mom M3P, to se čuje ovako:

Dakle, spolja, nema neke velike buke posmatraču, ali postoji zabluda da su električna kola potpuno bešumna.

А и ово звучи као веш машина у односу на V10 или V12 из златних времена.

Mikrotalasnu, veš mašinu, toster, aparat za kafu, nazovi kako god to želiš, nije baš tolika tuga. Btw, E Formula postoji godinama, ne znam da li ste nekad po netu sreli kako to zvuči, to nisu tihe trke. Ostaje i dalje zvuk guma, itd.

😀

Kad se setim prve trke F1 koju sam gledao, Hungaroring 1993, bio sam na brdu iza zadnje krivine. Kako otvore gas za ciljni pravac, tako mozak počne da curi iz ušiju.

Da se ne lažemo, što se zvuka tiče, ovo sada su glorifikovani mikseri.

Nazad
Vrh Dno