Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ne znam koji auto konkretno si trazio, deprecijacija nije ista za svaki auto - ali recimo Audi etron, etron GT, Q4 izgube i vise od 50% za par godina. Jeftiniji modeli za koje vlada veca zainteresovanost (zbog kupovne moci) naravno sporije gube na vrednosti, ali skoro nijedan ne sacuva vise od 70% vrednosti nakon samo godinu dana.

Ali cena po kojoj su kupljeni ti modeli (kao novi) je bila prilično ispod cene na konfiguratoru. Jedno vreme je za SUS automobile popust bio 0 ili blizu nule, ali se sada opet vraća na ozbiljne nivoe (kada pričamo o premium segmentu - čije cene ti ovde i pominješ).

Audi etron, etron GT
Видео сам и ја да су повољни, имају баш танак домет, а можда и неке проблеме, нисам се пуно занимао. 300 километара WLTP зими и по брдима и тешким условима домет можда падне и на испод 200 а то је превише танко за главни велики ауто. За ђирање по крају могу и Zoe да купим.

Audi je baš promašio sa pojedinim električnim modelima, ja se šokirao kad sam video da na osnovnoj Q4 etron verziji između ostalog dobiješ doboš kočnice na zadnjim točkovima

Ako je verovati evc, e-tron ima problema...

Navodno oko 130km domet u gradu.

Leapmotor B10 28500 eura, BYD Atto 3 Evo 36250... Bas i nisu isti cenovni rang.

Ne znam koji auto konkretno si trazio, deprecijacija nije ista za svaki auto - ali recimo Audi etron, etron GT, Q4 izgube i vise od 50% za par godina. Jeftiniji modeli za koje vlada veca zainteresovanost (zbog kupovne moci) naravno sporije gube na vrednosti, ali skoro nijedan ne sacuva vise od 70% vrednosti nakon samo godinu dana.
Da. Etron koji ima nagruvanu cenu i probleme da ne mozes da ga vozis vise od 200 metra u rikverc jer propusti semering.

Gledao sam tesle, 36k eur je trenutno nov model 3 osnovna verzija. Nema polovnjaka bez 20k eur i to bar 5g star.
Nakon tvoje poruke juce, gledao sam na mobile/de Atto 2 npr. Polovnjaka ima par komada, cene su svega 2-3k eur nize od pune cene koja je bila u Srbiji.

Verujem da ce se nagli pad cene desiti ako se pojavi problem sa baterijom, pa da to evc opravi. Jer se ljudi plase pa gledaju da sto pre prodaju dok jos ide. Mislio sam da ce i godine uticati, medjutim cinjenica je da i tesle 10g stare ne mogu bas jeftino da se uzmu.

Velik pad cene EV vozilia imala su ona koji imaju probleme poput tih Audi.
Što se tiče pada vrednosti pogledati nov sus BMW/Audi koliko košta i polovan posle 2-3 godine, prepolovio cenu, tako da ta eksluziva pada cene nije vezana za EV vozila, a nisi imao subvenciju sa sus što znači još veći gubitak.
Ima jedno veliko ALI ovde, kod EV vozila može da se desi skok cene kao što je bio par puta zbog skoka cene goriva, svi ovi Zoe, ID3, ID4 i Tesle bile su jeftinije, kako se zaoštravala kriza Iran/Izrael/USA cena im je rasla isto kao cena nafte i praznili su se oglasi i kod nas i na mobile.de. Otuda ovaj komentar :
Upravo gledam da kupim neki od tih 2 godina starih koji se prodaju za 50% cene i nema ni jedan. Nema čak ni jedan 2 godine star. Ili dosta stariji, ili novi. To je izbor trenutno.
I sam sam gledao oglase i potvrđujem komentar iznad.

Норвежани често пишу детаљне описе уз огласе половних аутомобила, ево једног случајног утиска за домет Ауди е-трон који ми је искочио на огласима.
1781603146608.webp

Na svakom Q4, ID.3, ID.4, ID.5 su nazad dobosi.
Najmanji problem su dobosi, zapravo i nisu problem uopste, rekuperacija svakako snosi najveci deo kocenja. Osim dometa, problemi su upravljivost i manevrisanje, narocito kod vecih auta koji nemaju pogon na sva 4 tocka, vec samo na zadnjim - Etron, Q4, ID4 su blago receno ocajni u voznji, druge vece bez AWD nisam probao.

Problem kod EV je velika snaga i instant obrtni momenat, zato i jesu AWD najbolji za voznju, da se ta snaga rasporedi.

A opet, ako vec ne mozete da kupite AWD, bolje je birati EV sa pogonom na zadnje tockove nego one sa prednjim pogonom.

Doboši pozadi su bolji za EV jer daleko manje trunu od nekorišćenja, a u slučaju EV, frikcione kočnide svakako rade i do 10x manje posla nego u slučaju SUS.
Uz ispravnu zaštitu od korozije, doboš plus paknovi na EV će uglavnom nadživeti ceo životni vek tipičnog EV.

Mercedes je čak prikazao koncept novih kočnica za EV. Sve hermetični zatvoreno unutar reduktora i diferencijala, bez održavanja.
I predviđeni životni vek koliko i ceo auto.

Problem kod EV je velika snaga i instant obrtni momenat, zato i jesu AWD najbolji za voznju, da se ta snaga rasporedi.
Ne mora biti ako se tako mapiraju pogon i invertor.
EV može biti startniji nego SUS, ali uopšte to ne mora biti nešto ekstremno u rangu ne znam kakvih sportskih karakteristika.
To pravili u početku, da istaknu EV. Ali za iole normalan porodični auto, čupanje iz mesta kakvo je moguće EV-om je nepotreban gimick.

Poslednja izmena:
Uglavnom nepotreban, ali pošto ne iziskuje dodatne troškove za proizvođača, skoro pa neizbežan. Neretko to izaziva i udese, naročito mlađi vozači + RWD combo. Kad se to iskombinuje sa loše prilagođenim ASR, ESP i drugim "mašinskim" (da ne kažemo AI) korekcijama, što je očigledno na lošim rezultatima "irvas testa", ne čudi loša statistika o procentu EV u saobraćajnim nesrećama.

Pre 20 godina se prozivali EV kako su spori jer struja i nije za vožnju nego samo benzin.
Sad pošto je očigledno mnogo lakše i jeftinije napraviti brži i pre svega responzivniji EV nego SUS to je mana, ne može dobro da se prenese snaga. 🙂

Kada jednog dana reše i domet da bude veći nego SUS biće da je to mana jer ljudi treba da stanu da se odmore.

Ciklus ima da se vrti u nedogled, uvek će biti nešto novo što treba da bude drugačije nego kako je u tom zadatom momentu - Svetu se ne može ugoditi

Meni EV odgovara u trenutnoj fazi, ne treba i ne mora da odgovara svima. Kopkaju me noviteti naravno, 800v arhitektura, 1kW punjenje, ili recimo potpuno podesivo vazdušno vešanje, još bolji domet, itd. Da li ću zbog toga da prodam svoj auto za koju godinu da bih kupio novi sa tim novitetima? Pa naravno da ne, uvek će biti nešto novo, zamisli da na par godina menjam auto, koje bih tu novčane gubitke imao.

Što se tiče ubrzanja, tu jesam u povlašćenoj situaciji, AWD i ogromna snaga, čupanje iz mesta možda jeste nepotreban gimick, ali meni je dovoljno da par puta na dan izmami osmeh na lice, svaki put kad izlazim sa parkinga ili nakon semafora - ne pravim buku, ne privlačim neku ogromnu pažnju na sebe, uživam isključivo za sebe u ubrzanju, makar to bio neki burst na par sekundi, dovoljno je.

Ko bi reko.
Sad se sam premesti u temu samovozeći automobili.. 😉

Ko bi reko.

Netačno, čak je i sam ministar transporta holandije rekao da Reuters lupeta:

Koriste sve moguće načine da prekinu niz odobravanja FSD-a zemalja Evrope, jer automobilski lobi - Ko bi reko.

Ima li ko Model X sa 7 sjedišta? U Bgd? Raspoložen za malo ćaskanja i razgledanja?

O čemu pričaš? Kakvu je lovu ko maknuo od odobravanja FSD, i od koga? Misliš na Reuters koji blati Teslu već godinama? Ma jok zar ne - Reuters je pouzdana i kredibilna i potpuno neutralna medijska agencija, nemoguće je da su anti Tesla. Ko bi reko da je mrmot zavio čokoladu u foliju. Da, da, ovo je samo slučaj da Tesla ljubitelji plaču kako ih zli mediji ne vole i žele da im napakoste jelte, jer niko baš nema apsolutno nikakav interes da se ovo proširi i baš nikom ne škodi što se Tesla tako dobro prodaje u Evropi...

1781694336250.webp
И ко је на крају макнуо лову, зна ли се шта?

Твитер је тек посебан пакао, као да је неко скупио све варијанте новинара и “новинара”, од државне пропаганде попут ББЦ и ЦНН преко Такер Карлсона, па до сплачина нивоа Сана и Курира, дао им тастатуре у руке и исполивао мутогеном. Зажалио сам сваки пут кад сам покушао нешто паметно да пронађем тамо.

Poslednja izmena:
Pa očigledno ministar transporta, jer je Elonu dojadilo da ga evropa olađuje po pitanju odobravanja, pa je gurnuo RDW-u i ministru koje milionče u džep da ubrzaju stvari. Jer to im je bilo ključno tržište da prošire svoju nebezbednu autonomnu tehnologiju vožnje jer se kod amera nije proslavila. Izvor: trust me dude 😂 Danas svako može da bude svoj novinar i da priča ono što on misli da je istina.

Hajde da se zadržimo na tehničkim detaljima autonomne vožnje, novim iskustvima i praćenju propisa.

Toliko tema se preklapa, da ovo nije jedino mesto gde čitam, pa skrolujem da vidim koja je tema, pa se vratim da nastavim da čitam.

U svakom slučaju, nećemo se baviti špekulacijama ko je uzeo pare za ovo ili ono.

Nazad
Vrh Dno