Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Poenta BYD ideje EV punjača sa battery baferom na licu mesta su baš dinamičke tarife, i povremene negativne cene električne energije.

Они што мисле да ће неко да плаћа да троше струју заборављају да се пренос и дистрибуција наплаћују одвојено и увек су скупљи од те негативне цене, барем овде код мене. Иначе тржишне цене струје уопште нису ниске, Норвежани су на крају за домаћинства морали да уведу субвенионисану “народну тарифу”, баш тако се зове. Ангажована снага такође пуно кошта, због тога ја размишљам о обичном 16 А (3,7 kW) кућном пуњачу кад то буде актуелно.

Meni su u BYD rekli da ako se za 60 dana ne dobije odobrenje da se smatra da je kupac odbijen i kreće se onda u prodaju auta po punoj ceni.
To je zato što neće da čekaju u nedogled da im stoji auto na lageru i da im zauzima mesto na parkingu. Mene su isto na kraju naterali već posle tipa mesec dana da platim ceo auto po punoj ceni, a tek sam onda predao za subvenciju i čekao mesec dana da bi mi vratili 5.000€ i da bi preuzeo auto i registrovao ga.

Slažem se da su ljudi koji rade generalno po svim tim salonima (konkretno Alpros, TDV i ACIS) polu retardirani u najmanju ruku da kažem. Na primer jedan dan dobiješ jednu informaciju, drugi dan on nekog drugog drugu itd. Ali dobro na kraju sam se srećom izborio sa svim tim i sad uživam 🙂

Evo kolega sa posla čeka Dolphin Surf već više od prvobitnih 75 dana od porudžbine (ogradili su se u ugovoru na još 30 dana za nepredviđene situacije) - TDV je u pitanju u njegovom slučaju.

To što su ti uradili je najblaže rečeno skandal. Meni je to totalno neshvatljivo. Ne znam kako su mogli toliko ranije da mu daju papire, ako auto još nije stigao u salon, a tad još pogotovo nije bio ni na carini pre mesec dana. Nešto opasno lažu i muljaju. Pošalji im zvanično mailom da ti reše to što pre kako ne bi uključio i BYD Europe u prepisku (možda se onda malo ubrzaju) 🙂

Odlična priča dvojice znalaca i očiglednih auto entuzijasta i vozila sa unutrašnjim sagorevanjem i meni je drago što ovakvi stari ljubitelji nastavljaju da vole ono što su voleli pre pojave ovih alternativnih načina pogona. Zvuk motora, šaltanje, roštilj na ćumur, to će uvek davati jedan poseban šmek, i to nema zamenu, a zamislite koliko bi bilo smešno da ovakvi ljubitelji počnu da cene električna vozila koja se kompletno kose sa njihovim ubeđenjima šta jedan auto treba da ima 🙂

Šta bih ja voleo da vidim kao pandan ovom klipu jeste da se skupe dvojica EV vozača koji voze na struju preko 10 godina, tipa sednu u Renault Zoe, da se oni dotaknu priče oko Ferrari Luce i drugih "skandala" (mada svi se generalno slažu oko toga), i donesu neki generalni pogled na trenutni trend auto industrije iz drugog ugla, šta misle o SUS u ovom trenutku i nedostaje li im sve što isti nudi. Ovo što sam odgledao sam već predvideo šta će da kažu i pre nego što sam otvorio klip, i čudilo bi me da su rekli bilo šta drugačije.

Najbolji deo mi je bio "električni automobili koji idu od 0-100 za 3 sekunde su samo performans vozila, nikada neće biti sportski automobili" i tu se slažem, jer kad mi neko kaže sportski automobil ja u glavi nemam sliku Xiaomi SU7 Ultra ili Tesle Model S Plaid, već Poršea, Ferarija i Lamborginija. Baš me zanima šta će biti za tipa dvadesetak godina, kapiram da će ljubitelji fosilaca i dalje ostati ljubitelji, ali kako će ostatak populacije da prihvati da će jednog dana prestati da se proizvode i da će jedina opcija novog auta biti nešto na struju - da li će biti u fazonu "šta da radimo, nemamo izbor" ili "neću da kupim to, od sad kupujem samo polovno".

У Норвешкој већ сад не можеш да купиш пристојан солидан сус половњак, новији ауто са мало километара. Све што је ваљало од нешто старијих половњака (8-15 година) је извезено претходних неколико година. Одлтајмере и спортске аутомобиле возе љубитељи, и то се неће променити осим што ће они правити планове где да сипају гориво, а возачи електричних имати пуњаче свуда.

Немам ни ја никакав однос, само да имам довољно аутономије да се не замарам превише са логистиком и то је то, не интересује ме превише шта је испод хаубе.

Mene trenutno zanima npr. kako će, i kome, za 3-5-8-10 godina kupci kineskih BEV da prodaju svoja vozila u Srbiji, ne u Norveškoj.
I da onda obračunaju koliko su uštedeli, jer koliko vidim presudnu ulogu u kupovini takvih vozila ima Excel.

Ако ниси купац новог кинеског аута, као ни ја, не мора превише да се замараш око тога. Сачекај и видећеш кад дође време, нема потребе да бринеш бриге око туђих ексела.

Mene trenutno zanima npr. kako će, i kome, za 3-5-8-10 godina kupci kineskih BEV da prodaju svoja vozila u Srbiji, ne u Norveškoj.
I da onda obračunaju koliko su uštedeli, jer koliko vidim presudnu ulogu u kupovini takvih vozila ima Excel.
Traziste polovnjaka propada brzinom svetlosti i za SUS automobilie. Pogledajte broj tema na Redditu gde se ljudi zale da ne mogu da prodaju svoje polovnjake.

Trend ce biti da se kupuju jeftinija vozila na relacijii 20-35k, koja se posle 5-7 godina prodaju za 40-50% cene.
Kao sto imamo fast fashion gde se kupuju krpice za jednu sezonu, tako ce se normalizovati i da se automobili menjaju za 5-7 godina.

Ne mozemo da znamo sta ce biti za 10 godina. Mozda ce se destiti da onaj ko sada kupi nov SUS auto, za 10 godina nece imati kome da ga proda.

Sto se tice tih kineskih automobila, najsigurnija opcija je ono sto ne postoji kod nas - operativni lizing. Dakle renta, a ne kupovina.

Kod nas nema šanse da se to dogodi. Promene kod nas traju decenijama...

Sto se tice tih kineskih automobila, najsigurnija opcija je ono sto ne postoji kod nas - operativni lizing. Dakle renta, a ne kupovina.

Kako nema renta? Samo ce za kineska vozila sigurno biti još nepovoljnije nego za brendove na koje smo navikli.

S obzirom da ovde svako malo neko pomene excel tabelu i svi preračunavaju isplativost, a planira se držanje vozila po 10+ godina, nisam siguran da previše fizičkih lica pronalazi računicu u takvom načinu finansiranja. To se isplati za one koji planiraju zamenu vozila na svake 2-3-4 godine, a da im iznos rate i ograničenje kilometraže ne predstavlja problem.

Мој закључак за лизинг је да лизинг компаније прорачун праве према најгорој прогнози за њих, значи ако процене да ће у најгорем случају цена бити нека, они износ рате прилагоде да покрије још неколико хиљада евра.

Ja koliko sam upućen operativni lizing kod nas postoji samo za firme.

Traziste polovnjaka propada brzinom svetlosti i za SUS automobilie. Pogledajte broj tema na Redditu gde se ljudi zale da ne mogu da prodaju svoje polovnjake.

Trend ce biti da se kupuju jeftinija vozila na relacijii 20-35k, koja se posle 5-7 godina prodaju za 40-50% cene.
Kao sto imamo fast fashion gde se kupuju krpice za jednu sezonu, tako ce se normalizovati i da se automobili menjaju za 5-7 godina.

Ja ne vidi da je tržište polovnjaka u problemu. Da jeste, cene ne bi bile abnormalno visoke, tako da auto koji si kupio pre neku godinu maltene prodaš po istoj ceni...

Nazad
Vrh Dno