@Gizmo Naravno da sam video tekst koji je okačio i takođe sam video u tom istom tekstu sledeće: „Mi sada imamo veliki problem. U Srbiji se punjenje naplaćuje po vremenu provedenom na punjaču. Korisnici koji voze električne automobile znaju da to nema smisla. Jedina fer naplata je po tome koliko je kilovat sati upotrebljeno“, smatra Mitrović.
U trenutnom tekstu Nacrta zakona nismo našli ovako precizno definisanu fer naplatu. Stoji da one moraju biti „opravdane, lako i јasno uporedive, transparentne i nediskriminiraјuće“.”.
Tako da ne bih ja toliko žurio sa zaključkom e to je to počinje ubrzo naplata po kW, iako to priželjkujem.
A koliko vidim nisi upućen u to koliko BYD planira da postavi punjača u Evropi već u narednih godinu dana (3.000). Ako iko može izuzetno brzo sve da rešava su Kinezi. Pogledajte ovaj zanimljiv
klip o BYD Flash Charging od meni omiljenog lika iz EV sveta (Kyle Conner Out Of Spec), pa ćete saznati malo više o tim punjačima i koliko sve odlučuju i prave brzo.
Testirao sam malo novi Tesla Model 3 Long Range u Parndorfu (tu im je Self Serve Test Drive). Znači samo popunite ime i prezime, broj mobilnog i email i da li želite Model 3 ili Y i izaberete termin na 1h. Posle kroz njihovu aplikaciju samo slikate obe strane vozačke i dođete tamo na njihov Supercharger i locirate auto po broju šasije koji vidite u app i otključate auto kroz app. Posle ga vratite na punjač i to je to. Nisam nešto preterano tesirao, ali imam par utisaka:
1) Auto je baš udoban,
2) Ima super ozvučenje,
3) Naravno ubija kako ubrzava,
4) Neverovatno pregledan jer prozori počinju baš nisko,
5) Lepo se parkira sam,
6) Bio je na tipa 78-80% baterije i stavio sam u navigaciji Beograd i isplanirao je koliko sam video samo jedno stajanje od 21 minut,
7) Hlađenje sedišta dobra stvar,
8) Kvalitetni materijali posebno koža sedišta (da bila su ona bela
🙂 ),
9) Volan previše težak za moj ukus u Standardu,
10) Ekstremno nizak auto (sad mi je jasno zašto je Y toliko prodavaniji, ne sećam se ni da mi je Model S toliko bio nizak),
11) Kolena putnika pozadi su baš visoko osim ako se baš dosta ne podigne prednje sedište pa da se podvuku malo noge ispod (opet i to je mnogo bolje kod Model Y),
12) Malo treba naviknuti na njihov migavac,
13) Fali malo 360 kamera možda…
A do Beča sam punio svoj auto skoro sve samo na njihovim punjačima što na jeftinoj struji od 0,26€ što po skupljoj 0,51€ i nigde nisam čekao red (uglavnom sam svuda bio sam ili je bilo jos 1-2 auta, osim u Segedinu kad sam se vraćao, ali i tad je bilo nekoliko još slobodnih). Aplikacija, softver u kolima itd. tu su neprikosnoveni. Mislim gde još drugde imate da uzmete auto na test voznju tako na bum u roku od par minuta i da sami vozite bez nadzora prodavca i to punih 1h.