Šta je novo?

NAS -- sam da ga napravim ili kupim?

• Začetnik teme Začetnik teme owim
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Nabodes WD passport u usb na ruteru i sta ce ti vise. Taj hdd je brz koliko i 1Gbps mreza. Danas su svi 3.0 usb, nema bottleneck nigde, milina.

Mislim da je komplet 2.5g investicija oko 100eur. Switch sa 5 portova i dve kartice (za racunar i server). Sa aliexpress moze i za 50eur, mada ne znam kako sada ide carina.
Zapravo vecina modernih racunara sada vec dolazi sa 2.5g portom jer je intel i226 vrlo zastupljen.
Sto se potreba tice, to je bas subjektivno i naravno da ce najveca diskusija da se vodi oko toga.
Meni se backup radi relativno cesto, ima raznih kopiranja. Ne bih crko da je sve to na 1gbps, ali ovako je mnogo komfornije. Ja sam inace na 10gbps. Uzeo dve intel kartice sa po 2 porta tako da je racunar direktno na serveru ne preko switch posto ja koristim pfsense. Bile su po 35$.
Sto je neko rekao, koristim NAS kao interne diskove. Sada maksimalno forsiram cuvanje na NAS zbog sigurnosti podataka.
Stream filmova je u peak oko 300mbps (remux 100gb prema informacijama sa interneta) tako da to nije potrebno.

Svaka preporuka za UGREEN. 4800 Plus babaroga uređaj. Igra se sa dokerima Jellyfin, Immich za 4 korisnika (i Android i Apple uređaji) , Backup, Video Transcoding (ako uopšte nekome i treba), testni/razvojni serveri za Web programiranje, ... Mislio sam raditi nadgradnju fabrički 8GB RAM, ali... još nisam našao način da mu potrošim više od 4GB 🙂
Ja sam prošle nedelje uzeo Pro varijantu, imam samo reči hvale za njega. Odličan uređaj, mnogo agilniji od mog starog Synology DS220+. Koristim 10GBe svič i 10GBe lan port na samom Ugreen, a i dodao sam 10GBe karticu u moj komp. Sve leti.

Ja sam prošle nedelje uzeo Pro varijantu, imam samo reči hvale za njega. Odličan uređaj, mnogo agilniji od mog starog Synology DS220+. Koristim 10GBe svič i 10GBe lan port na samom Ugreen, a i dodao sam 10GBe karticu u moj komp. Sve leti.
Čestitam! Koji OS? Da li si zadržao UGOS ili metnu nešto drugo?

Pitanje za korisnike Ugreen NAS-ova.
Da li postoji jednostavan App u okviru fimware-a koji radi kao UPnP server? Nešto kao Twonky ili Minim, potrebno mi je da puštam muziku preko aplikacije, a ona vidi samo UPnP server, ne DLNA.
I drugo pitanje...da li postoji App preko koje je moguće komunicirati sa Microsoft Cloudom i/ili Apple Cloudom i raditi sinhronizaciju fajlova u realnom vremenu?

Pitanje za korisnike Ugreen NAS-ova.
Da li postoji jednostavan App u okviru fimware-a koji radi kao UPnP server? Nešto kao Twonky ili Minim, potrebno mi je da puštam muziku preko aplikacije, a ona vidi samo UPnP server, ne DLNA.
I drugo pitanje...da li postoji App preko koje je moguće komunicirati sa Microsoft Cloudom i/ili Apple Cloudom i raditi sinhronizaciju fajlova u realnom vremenu?

Sto se tice komunikacije sa cloud-om, ovo su opcije:

1781089976453.webp

Za ovo drugo nisam dovoljno strucan da ti odg.
Ugreen Ugos pro app ima svoju music app, e sad, sta sve moze - to ne znam.

Hvala za odgovor, pogledaću i ja opcije, da li komunikacija sa OneDrive može da ide automatski u realnom vremenu ili ne, da li je samo u jednom smeru ili je bidirekciona.

Ovo izgleda slično kao Synology, a kod njega je real-time i postoji mogućnost two-way. Kod mene je isključen two-way sync, tj. OneDrive se real-time samo bekapuje.

Ostavio sam Ugos, pošto i onako sve ide u docker, nema potrebe za TrueNAS ili sličnim egzibicijama.
Na početku sam edukacije pa da priupitam: da li je docker dovoljan "firewall" za sva "zvanja kući" od strane Ugos-a?
Razmišljam da, kada dođe ta faza, pređem na TrueNAS a bih da bilo kakve "upade sa strane" eliminišem odnosno mogućnost svedem na minimum.

Možda su pitanja malo amaterska ali sam početnik. 🙂

ne znam šta radite pa da vam je neophodno 2.5G. 4k steam ne može da prebaci 100M (da *ebe oca) tako da par ljudi direktno da strimuje, neće mreža biti usko grlo. ako baš imate specifičan workflow sa editovanjem slika i video materijala pa ima smisla. a i tada će jedina veza koja ima direktan benefit PC <-> NAS što može da se reši direktno kablom između ova dva uređaja. za media server, 1G i dalje kompletno pokriva sve potrebe. da ne pričam da mi je većina potošača na ac wifi koji ne prebacuje 300M. Mislim, kome treba super al kućnog korisnika koji nema nekakav setup da profesionalno radi neki posao u kućnom okruženju, 1G je i dalje više nego dovoljno

izmiksovao si pojmove. UPnP je discovery protokol. nije server. uvek ide u paru UPnP kao advertajzment a DLNA kao platforma za deljenje media sadržaja. uvek u paru vidim UPnP/DLNA. retko sam video negde da uopšte ima DLNA server bez UPnP

Na početku sam edukacije pa da priupitam: da li je docker dovoljan "firewall" za sva "zvanja kući" od strane Ugos-a?
Razmišljam da, kada dođe ta faza, pređem na TrueNAS a bih da bilo kakve "upade sa strane" eliminišem odnosno mogućnost svedem na minimum.

Možda su pitanja malo amaterska ali sam početnik. 🙂
docker nema ama baš nikakve veze sa konceptom firewall-a 🙂. docker ima svoj sistem upravljanja mrežom al to je uglavnom fokusirano na temu komunikacije između kontejnera i vidljivost pojedinih servisa spolja. štaviše, docker može da ima neka svoja pravila presretanja i redirekcije saobraćaja koja mogu da se sudaraju sa firewall te bi kombinovanje ova dva na jednom računaru u principu trebalo izbegavati. firewall treba da se nalazi na drugom mestu
ako pričaš o nečemu tipa pi-hole ili adguard home (private, add blocking dns server), ovo nije firewall al dosta pomaže u blokiranju neželjenog saobraćaja - ako ugreen zahteva dns u komunikaciji sa kućom, ovo rešava problem, ako koristi ip adrese, mora negde firewall da se stavi

Nazad
Vrh Dno