Šta je novo?

Gothic Remake

• Začetnik teme Začetnik teme Mau53r
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Ovo je razlog da cekamo Archolos 2.0 i CSP nazalost.

5.jun se blizi. Najjeftiniji trenutno na instant gamingu, 33e

I ne mogu da izdrze da ne stave difficulty slider...katastrofa.
Pored toga, ovo deluje super.

Poslednja izmena:
Nadam se da ne utice na platinum trofej, ne bih bas da ulazem u ovo vise od 50-60h ako uopste i ima materijala za toliko.

A što je toliki problem što postoji? Mislim, ako ti ne treba, ne diraš, igraš kako si zamislio.
Prosto, Gothic je takav da kreces tako sto moze leptir da te nasamara, da postajes izuzetno overpowered u poslednjih 20% igre i celo iskustvo, dijalozi i tezina sveta to prati.
Ako smanjis tezinu, duh te igre se menja i to onda nije to, a sustina te igre je da bude Gothic, a ne Far Cry.
Jednostavno se gubi na dozivljaju igre koja ima razloga zasto je ostavila svima koji su je igrali, dovoljno jak utisak da se relativno detaljno pamti 25 godina kasnije.

Iako se slažem, i potpuno si u pravu - postoji i ogromna količina ljudi koja nikada nije igrala Gothic i nisu u fazonu da proživljavaju kako smo mi to radili nekad 😀

***, treba i da se proda van fanbase, da bi moglo i dalje da se gura.

Pa nije Gothic teska igra, nije to From Software 😀

Malo sam ja pristrasan za Gothic, ali smatram da kada se malo ne potrudis i udubis, ne mozes zaista da se uzivis u igru i ne ostavlja ti dugorocan filing.
Fora kod Gothica je upravo to, taj napredak, ljudi ce prostom inercijom da stave easy da ne gube vreme, izgubiti dobar deo igre koji bi inace morali da prodju.

Dodatno me nervira sto ima hard i perma death, sto dodatno igru pretvara u neki sweat fest, treba da se fokusiramo u RPG element, a ne u jurenje nekih achievementa 🙂
I sada ja igram na Gothic sto bi valjda trebalo da bude normalno i treba da umesto samo udjem i igram, razmisljam se: A da li bi mi bilo mozda bolje na hard, da li je ovo previse lako ili tesko, da li da spustim samo sada(ako moze tokom igre), itd...
Opet, moje misljenje, kako ja to dozivljavam, a inace bih voleo da ni u jednoj igri ne postoji difficulty settings.

Ako je to najveca zamerka, ovo je odlicno

Nikad ne igram na najlakše ili dva najlakša nivoa jer ne želim samo prolaz ali ne igram ni na najtežem jer opet ne želim da se zlopatim do beskonačnosti i to mi je oduvek neki recept da se uživim i uživam u igri. Tako ću i ovu pa šta god značilo igranje na normal težini, naročito što se više nema ni vremena ko nekad.

Iako se slažem, i potpuno si u pravu - postoji i ogromna količina ljudi koja nikada nije igrala Gothic i nisu u fazonu da proživljavaju kako smo mi to radili nekad 😀

***, treba i da se proda van fanbase, da bi moglo i dalje da se gura.
Teško će se ovo prodati Amerima, i dalje ima sav onaj eurojank u sebi po čemu je serijal i poznat 😀
Meni nikad nije smetalo, američkoj deci je to dovoljno da batale.
Dizajn nekih likova je lošije urađen nego u originalu, ne znam samo kako im je to uspelo da određeni likovi bolje izgledaju u igri od pre 24 godine.

Ovo super izgleda za sada.

cak i da malo flopuje, licno mi nece smetati jer ni original nije bio savrsen, al sam svakako izgulio disk igrajuci ga.
rimejk ima da padne kao lepa nostalgija, taman dok se ceka Fatekeeper neki v1.0 release.
mada cu i to morati da probam za vikend.

Isto, Gothic mi je em nostalgija, em dok sam igrao demo, osetio sam onaj isti filing, no hand holding, kada sam izabrao jednu naizgled nonsalantnu opciju i to mi promenilo ceo tok igre 🙂
Volim kada mi igra ne pomaze i kada me kaznjava kada sam glup, to je za mene avantura, zato sam uzivao i u Elden Ringu i ako na drugi nacin to sprovodi u delo.

Poslednja izmena:
Slucajno sam naleteo na istu i bila mi je bas zanimljiva, ali je bila bas bagovita i quest dizajn im je ocajan, gde ti kazu da nadjes nekoga bez ikakvog dalje objasnjenja, kako taj izgleda, gde se okvirno nalazi ili ko bi mogao da ga zna...pa samo random mozes da ides po gradovima i klikces na npc-ove ne bi li ubo bas tog. To je ljudima bilo najvise problematicno, a bagovi su bili pre nekoliko meseci bukvalno game breaking, gde se secam da se nekome uopste celi gradovi nisu sponovali, vec propadali kroz teksture i poslednji boss nije mogao da se sponuje, pa nisu mogli da zavrse igru.
Ne znam da li je nesto radjeno na tome, ali zbog takvih stvari nisam hteo da ulazem vreme.

Jel neko probao igru? Utisci?

Cim dodjem kuci, veceras ili sutra preko dana 🙂

Realno kao i svaki RPG, želja te vuče da igraš day 1, a glava ti kaže sačekaj par meseci da ispeglaju bagove, optimizaciju i da izbace još sadržaja. Dobro ovo poslednje možda ne važi u ovom slučaju ali ostalo važi. I još kupiš na 30-50% off.

Jel neko probao igru? Utisci?

Downloading upravo 💖

@perafilozof
Verovatno nema toliko veze ko je izdavač...i nikad nisam pratio toliko ko su i kakvi su izdavači (osim što baš imam negativno mišljenjeo EA i UbiSoft), ali sad nešto gledam svoj Steam Library (161 naslov) i vidim da mi je ovo tek treća igra (da ja znam...možda ima još neka) iza koje stoji THQ Nordic.
Naigrao sam se Jagged Alliance 3 (360 sati), igrao sam i Desparadosa (ne toliko kao JA3), a obe sam uzeo čim su izašle - ni jedan bug, problem....nadam se da i sada neće biti drugačije.

Moram reci da je ovo je prva igra koju sam preorderovao. Nikako nisam pobornik ove rabote, ali na GMG se dobijao 20% popust i cena je bila jos u $, pa reko', ko ce cekati sledeci popust, a i on verovatno nece biti nista bolji, bar ne u dogledno vreme. Cekam novu Gothic igru (koja je inace moja omiljena igra, serijal) vec sto godina. Rizikovao sam. Takodje, ovo je prva igra koju sam instalirao odmah po izlasku (obicno cekam bar godinu dana da legne neki popust).

Kao i mnogi drugi, koliko sam procitao na netu, odmah nakon introa sam popio exception i krah igre 😀 No, sledece pokretanje je bilo uspesno.

Uspeo da odigram par sati, trenutno se svrckam po Old Campu, zdrizio sam se sa Mud-om, ocekivano. Za sada su mi utisci dosta pozitivni, pre svega zbog atmosfere. Muzika je sjajna, a nocu arena izgleda prelepo. Gluma je sasvim na nivou. Neke dijaloge sam prepoznao iz originala. Stanovnici kampa se lepo druze nocu. Samo sto mi je, dok sam pricao sa nekim u neposrednoj blizini cajanke oko vatre, parao usi zvuk konstantnog tapsanja tokom veselja 😀 Ne znam, neki konstantni iritrajuci neprirodni zvuk pljeskanja ruku 😀 Sto se borbe tice, iskljucio sam onu opciju za automatsku asistenciju tokom vezivanja udaraca (ili tako nesto, kako se vec zvase u meniju), ne znam da li icemu sluzi, ali nisam hteo nikakvu pomoc, barem ne jos. Nemam jos neko specijalno misljenje o njoj, za sada nije losa, mozda u neku ruku ide bolje od ocekivanog 😀 Ne secam se da li sam i u originalu mogao olako da cepnem scavengere na pocetku igre. Dobro, nije da nisam ginuo, jer sam malo i srljao 🙂 Doduse, onog goblina na pocetku jos nisam pobedio 😀 mada istina, nisam koristio jos luk i strelu, kontam da je onda lakse. Ima dosta tastera za borbu, sto mi malo i smeta, jer mi je neprirodno da na F vrsim interakciju, a na CTRL da drzim blok? Gde je moj strafe levo-desno od ranije, da lepo kruzim oko neprijatelja? 🙁 Takodje, fali mi ono da se dok se povlacim, blokirm, krecem unazad, ali sa licem i macem okrenutim ka neprijatlju. Moza to vec postoji, a da nisam otkrio jos. Mada, ajd, za sad sam relativno zadovoljan sto se toga tice, videcemo za kasnije.

Sto se grafike tice, mislio sam da ce malo bolje ici na mojoj karti. Mislim, ide ok na 1440p u 75fps koliko sam ogranicio, ukljucio sam vertical sync, ali imam utisak kao da i dalje ne ide sasvim glatko (kad npr uporedim sa Horizon Forbidden West), iako mi igra ne koci i sl, ali ne znam...kontam da je to do UE5. Takodje, nekako zivuljke tesko uocavam, a pogotovo tog gobilna koji je jos bio malo u senci. Nekako se boje flore i faune utapaju, ne znam kako bih objasnio, kao da fali malo veci kontrast medju njima. A mozda sam i ja ocoravio. Mozda mi treba samo malo prakse 🙂

Sve u svemu, osim sto me malo igra tisti sa tehnicke strane, za sada sam bas zadovoljan kako izgleda i zvuci. Samo da jos nadjem vremena za nju..

Poslednja izmena:
Igra krece gde i demo, radi ok, kao i svaki ue5 naslov i naravno, odmah na pocetku sam slucajno kliknuo F i ukrao cetku, pa me cuvari oprali i opeljesili, uzeli 2 ore nuggeta koje sam prethodno izronio 🙂
Nisam imao nikakav crash, igrao sam svega 45min.

I ja slabo stojim s novicima 😀 ako sam nabrao 10ak ore-a sa sve prodavanjem nekog junka

Jel i dalje katastrofalna optimizacija kao u demou, ili su dodatno optimizovali igru?
Ako se dobro secam, imao sam 60 fps na high valjda sa DLSS balancer ili tako nesto, na max oko 30 fps ili manje, u 1440p.
Lepo je cuti da dobro radi na 5090... ali valjda je neko sa skromijom grafickom probao.

Evo ja sam probao sa 4070 super. Tja, šta znam, možda je malo bolje, nisam 100% još siguran, moram uporediti opet. Igram na Gothic settings u 1440p, bez upscalinga, ograničio sam na 75fps i uključio vsync, ali mi nije bio uključen FPS counter, tako da ne mogu da garantujem jos za stvarne brojke. U principu radi dobro, ali imam utisak da nije uvek sasvim glatko, npr kad vrtim lika u krug itd, a možda je samo moj trip. Moram još da testiram.

Dobro, znaci optimizovali su za 5090.
Takva ce im i prodaja biti...

Nazad
Vrh Dno