Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Gemini kaže, loš SNR je kao kada si na koncertu gde pevač peva normalno ali ljudi oko tebe ti urlaju u uši i ti ništa ne čuješ 🤣
5180.webp

Posto imam sva 3 operatera u telefonu, testirao sam sva 3 duze vreme i napisao bih neko moje misljenje kroz mane i prednosti, malo tehnicki i malo kao korisnik:
- A1
4G 800+1800+2100 50 mhz BW
Pros: Transparentni i dobar prepaid paket. Kupis Mega Plan koji kosta 1000 din, dobijas navedene stvari i znas na cemu si. Takodje nema muljanja sa ogranicenjima protoka, vec mogu da koristim punokrvni 5g internet.
Cons: Na lokaciji gde zivim, nekonzistentan kvalitet interneta. Katastrofalan SNR, varijacije brzina, ali nema osetnih problema pri koriscenju.
- Yettel
4G 800+1800 30 mhz BW
Pros: Operater sa najblizim predajnikom mojoj lokaciji, samim tim najbolji kvalitet signala.
Cons: Nikakva ponuda mesecnih prepaid paketa, muljanje sa ogranicenjima brzina, zastarela oprema. Ja ne znam koji njihov prepaid mesecni plan podrzava 5g internet? Ako neko zna neka javi. Internet jedva 60mb.
- mt:s
4G 800+1800+2100 40 mhz BW
Pros: Za razliku od A1 ima dobar SNR, samim tim gura i 3x vece brzine interneta (80-150mb). Spletom okolnosti dobijam signal sa rasterecene seoske bazne stanice.
Cons: Gazda na firmu. Kupio sam Sve Cool E Sim paket, misleci da je to mesecni plan, kad ono to je samo jednokratna ponuda, a posle toga mogu da odaberem 200mb za 30 dana po ceni od 1300 mesecno

Poslednja izmena:
Meni nije capovana brzina na Yettel prepaid.

Kod Yettela čini mi se da svaki pri pejd paket podržava 5G.
Bas na ovoj strani imas sitna slova: https://www.yettel.rs/sr/privatni/ponuda/tarifni-paketi/pripejd/esim-paketi
“5G brzine su dostupne kada si na lokaciji koja je pokrivena 5G mrežom.”
A opet su svuda brzine cap-ovane na 50 Mbit/s.
Da, znam da podrzava, ali mislio sam na pravi 5g bez ogranicenja brzina. Mozda jedino ovi čisto internet paketi imaju full brzine, ali nemaš ništa drugo u paketu.

Prilozi

• Screenshot_20260606_234058_Yettel.webp
    Screenshot_20260606_234058_Yettel.webp
    34.7 KB · Pregleda: 31
Poslednja izmena:
Ja napisao iznad da lepo I uredno rade full brzine na Prepaid... I ne nije samo internet paket nego sve.

Gemini kaže, loš SNR je kao kada si na koncertu gde pevač peva normalno ali ljudi oko tebe ti urlaju u uši i ti ništa ne čuješ 🤣
Pogledajte prilog 541983
Zasto je toliko loše SNR tamo? Ja pratim samo od juče SNR, kad pisao ovo ta toliko nje loše . Ovde kod mene generalno iznad 0, u sobu, ako idem napolje onda još bolje.
Trenutno.

Prilozi

• Screenshot_20260607_102252_NetMonster.webp
    Screenshot_20260607_102252_NetMonster.webp
    37.9 KB · Pregleda: 8
@Novatech: na šta tačno misliš kad kažeš da Yettel ima "zastarelu opremu"?
Pozdrav
Pa maksimum koji 4G pruža jeste LTE 800, 1800, 2100, 2600, i ta kombinacija frekvencija može da izvlači i preko 300mb/s. Oni u mom mestu imaju samo LTE 800+1800, što mi daje 60-80mb/s. Što znači da sa Yettelom ne mogu da dobijem ni četvrtinu 4g kapaciteta, da ne pričam o 5g...
Drugo oprema/antene na stubovima su vidljivo spaljene od sunca, što se da zaključiti da to nije pregledano duži vremenski period.

Nazad
Vrh Dno