Šta je novo?

5G stigao u Srbiju! [nije tema za rezultate merenja brzine ni za Samsung]

• Začetnik teme Začetnik teme Echo
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Gemini kaže, loš SNR je kao kada si na koncertu gde pevač peva normalno ali ljudi oko tebe ti urlaju u uši i ti ništa ne čuješ 🤣
5180.webp

Posto imam sva 3 operatera u telefonu, testirao sam sva 3 duze vreme i napisao bih neko moje misljenje kroz mane i prednosti, malo tehnicki i malo kao korisnik:
- A1
4G 800+1800+2100 50 mhz BW
Pros: Transparentni i dobar prepaid paket. Kupis Mega Plan koji kosta 1000 din, dobijas navedene stvari i znas na cemu si. Takodje nema muljanja sa ogranicenjima protoka, vec mogu da koristim punokrvni 5g internet.
Cons: Na lokaciji gde zivim, nekonzistentan kvalitet interneta. Katastrofalan SNR, varijacije brzina, ali nema osetnih problema pri koriscenju.
- Yettel
4G 800+1800 30 mhz BW
Pros: Operater sa najblizim predajnikom mojoj lokaciji, samim tim najbolji kvalitet signala.
Cons: Nikakva ponuda mesecnih prepaid paketa, muljanje sa ogranicenjima brzina, zastarela oprema. Ja ne znam koji njihov prepaid mesecni plan podrzava 5g internet? Ako neko zna neka javi. Internet jedva 60mb.
- mt:s
4G 800+1800+2100 40 mhz BW
Pros: Za razliku od A1 ima dobar SNR, samim tim gura i 3x vece brzine interneta (80-150mb). Spletom okolnosti dobijam signal sa rasterecene seoske bazne stanice.
Cons: Gazda na firmu. Kupio sam Sve Cool E Sim paket, misleci da je to mesecni plan, kad ono to je samo jednokratna ponuda, a posle toga mogu da odaberem 200mb za 30 dana po ceni od 1300 mesecno

Poslednja izmena:
Meni nije capovana brzina na Yettel prepaid.

Kod Yettela čini mi se da svaki pri pejd paket podržava 5G.
Bas na ovoj strani imas sitna slova: https://www.yettel.rs/sr/privatni/ponuda/tarifni-paketi/pripejd/esim-paketi
“5G brzine su dostupne kada si na lokaciji koja je pokrivena 5G mrežom.”
A opet su svuda brzine cap-ovane na 50 Mbit/s.
Da, znam da podrzava, ali mislio sam na pravi 5g bez ogranicenja brzina. Mozda jedino ovi čisto internet paketi imaju full brzine, ali nemaš ništa drugo u paketu.

Prilozi

• Screenshot_20260606_234058_Yettel.webp
    Screenshot_20260606_234058_Yettel.webp
    34.7 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Ja napisao iznad da lepo I uredno rade full brzine na Prepaid... I ne nije samo internet paket nego sve.

Gemini kaže, loš SNR je kao kada si na koncertu gde pevač peva normalno ali ljudi oko tebe ti urlaju u uši i ti ništa ne čuješ 🤣
Pogledajte prilog 541983
Zasto je toliko loše SNR tamo? Ja pratim samo od juče SNR, kad pisao ovo ta toliko nje loše . Ovde kod mene generalno iznad 0, u sobu, ako idem napolje onda još bolje.
Trenutno.

Prilozi

• Screenshot_20260607_102252_NetMonster.webp
    Screenshot_20260607_102252_NetMonster.webp
    37.9 KB · Pregleda: 37
@Novatech: na šta tačno misliš kad kažeš da Yettel ima "zastarelu opremu"?
Pozdrav
Pa maksimum koji 4G pruža jeste LTE 800, 1800, 2100, 2600, i ta kombinacija frekvencija može da izvlači i preko 300mb/s. Oni u mom mestu imaju samo LTE 800+1800, što mi daje 60-80mb/s. Što znači da sa Yettelom ne mogu da dobijem ni četvrtinu 4g kapaciteta, da ne pričam o 5g...
Drugo oprema/antene na stubovima su vidljivo spaljene od sunca, što se da zaključiti da to nije pregledano duži vremenski period.

Pozdrav, pitao bi nešto, zanima me kako se kačim na ćeliju, za koju piše na cellmaperu da je van pogona, u čemu je caka. Zaključao sam je, bilo mi je čudno jer se više ne vidi na cellmaperu a do skoro sam je video. Kad se štiklira u meniju "Decommissioned towers" pojavi se, znači da nije van upotrebe.

Prilozi

• Screenshot 2026-06-07 at 10-29-44 5G CPE.webp
    Screenshot 2026-06-07 at 10-29-44 5G CPE.webp
    48.6 KB · Pregleda: 23
  • Screenshot 2026-06-07 at 10-53-02 CellMapper.webp
    Screenshot 2026-06-07 at 10-53-02 CellMapper.webp
    38.1 KB · Pregleda: 14
Pozdrav, pitao bi nešto, zanima me kako se kačim na ćeliju, za koju piše na cellmaperu da je van pogona, u čemu je caka. Zaključao sam je, bilo mi je čudno jer se više ne vidi na cellmaperu a do skoro sam je video. Kad se štiklira u meniju "Decommissioned towers" pojavi se, znači da nije van upotrebe.
Moja greska, mislio sam da je ugasen taj eNB jer nije snimljen dugo a taj novi 3757 ima slicno usmerene sektore pa sam mislio da je tu. Sad je 3151 vracen da bude “u upotrebi”.

Samo ako budes prolazio vidi gde je ta 3757 i snimi je da se pozicionira na pravo mesto.

@Novatech: na šta tačno misliš kad kažeš da Yettel ima "zastarelu opremu"?
Pozdrav
Kolko mi je poznato, Yettel je krajem 2024 i tokom 2025 uložio 60 miliona EUR u generacijsku zamenu mreže. Telekom je tek u aprilu dobio kredit, a A1 menja sukcesivno.

Mene zanima sta se desava sa Cackom jos uvek nema a neko kaze da ima neko da nema a sve podeseno u telefonu za 5g. Upoznat sam sa onim sporazumom da se u nekim delovima nije dozvoljena upotreba Huawei opreme za 5g

Moja greska, mislio sam da je ugasen taj eNB jer nije snimljen dugo a taj novi 3757 ima slicno usmerene sektore pa sam mislio da je tu. Sad je 3151 vracen da bude “u upotrebi”.

Samo ako budes prolazio vidi gde je ta 3757 i snimi je da se pozicionira na pravo mesto.
Ma ja sam je malo pomerio da bi se videla, na istom su tornju sva tri operatera. U pravu si slične sektore imaju, samo što ne bacaju više na moju lokaciju i ne mogu da se zakačim na B7. Nije 3151 nego 3161,

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno