Šta je novo?

Pametna kuća (Smart home) - Diskusija, pitanja, ideje

Samo da upozorim ostale, veliki red flag za:
tuya-radar-pir-senzor-ljudskog-prisustva-wi-fi-6822e8debc5bb.webp

Iako nisam bio tu cesto, pojelo je gold vartu 2*AAA, za nepunih mesec dana.
Bacio sam senzor u djubre i trazim alt. koji radi na usb, ako moze neki predlog, a da radi ili na wifi ili na zigbee
... i da nije radar, jer sam u kontejneru (gde bi radar refleksije sevale samo tako).

Znaci, ako moze predlog za obican PIR senzor, ali da radi na USB dumb napajanju, nikako na baterije?
Ja imam isti (bar izgleda isto) Radar senzor sa PIR, koristim MiMH baterije i traju mi oko 6 meseci. Senzor imam vise od godinu dana, i samo sam dva puta punio baterije.

Meni radi dobro, zadovoljan sam.

Ja koristim obicne SNZB-03P, baterija koja je dosla uz njih traje evo vise od 8 meseci, jos uvek je na 100%, mana im je bas ta baterija, teze se nalazi i skupa je, mislim da se lako moze napraviti da radi na obicnu CR bateriju, a da trajanje bude ok.

danas kada sam ih izvadio iz kucista, baterije su pokazivale 1.05V na multimetru, ok, mozda je bilo do losih (starih) alkalnih baterija iz marketa...
MOzda gresim, mozda treba iz djubreta da izvadim taj prokleti baterijski PIR senzor, ali po meni, to nije resenje, jedino PRAVO je resenje usb napajanje za PIR senzor.
I na sve senzore (osim door/windows...).

Imam 2x AAA litijumske, izvadio sam senzor iz kese za djubre, i praticu bas..

U stanu, u gradu, gde se non stop ulazi i izlazi je door senzor batreija i dalje 100%.
Ne znam sta da mislim, ali ako odete na open image in new tab na moju proslu poruku, ... na to se moje upozorenje odnosilo...
Ne pljujem prodavca ili slicno, toliko je cinilaca da je moglo biti i do losih baterija..uzmite sa rezervom.

Montiracu sada litijumske 2xAAA, i ispraticu

P.S.
I nije radar/PIR senzor, nego obican PIR senzor

Poslednja izmena:
Samo da upozorim ostale, veliki red flag za:
tuya-radar-pir-senzor-ljudskog-prisustva-wi-fi-6822e8debc5bb.webp

Iako nisam bio tu cesto, pojelo je gold vartu 2*AAA, za nepunih mesec dana.
Bacio sam senzor u djubre i trazim alt. koji radi na usb, ako moze neki predlog, a da radi ili na wifi ili na zigbee
... i da nije radar, jer sam u kontejneru (gde bi radar refleksije sevale samo tako).

Znaci, ako moze predlog za obican PIR senzor, ali da radi na USB dumb napajanju, nikako na baterije?
Ja koristim ove Moes PIR senzore:

MOES Tuya Zigbee Smart PIR Sensor Human Body Infrared Motion Detector With Magnetic Base Home Security Automation Battery Power

Iako su na obicne dugmaste baterije (CR2450), posle 7 meseci baterije su izmedju 40 i 60% napunjenosti u zavisnosti gde su senzori postavljeni (u dnevnoj je najvise oslabila baterija).

Vec sam spremio Vartine baterije za zamenu, sa njima bi trebalo da traju jos duze.

@Pegazbre
Ovaj sa slike sto sam okacio je wifi (nije Zigbee, niti BLE), pa trosi kao (ne smem da naspisem nista u vezi zena sto bi bilo istinito) Lada. Niva.

Ja imam aqara motion senzore, rade na cr1632, bateriju menjam jednom u nikad bukvalno, drži po godinu i po dana..

@srkiller
Ako je WiFi onda si našao razlog zašto srče bateriju. Još ako su bile neke starije baterije...
PIR senzori bi trebalo da troše baš malo. Mislim da imam neke koje sam kupio pre više od 2 godine i kojima još uvek nisam zamenio baterije (mislim da su u njima AAA Eneloop punjive).
Da li koristiš Tuya iz mobilne aplikacije ili Home Assistant?

Razmišljam da ‚‚krenem‚‚ sa pametnom kućom...
Koju marku proizvoda preporučujete? Da li da krenem sa zigbee (ima ga na temu i aliexpress) proizvodima ili imate neku drugu preporuku?
Zavisi koliko kompleksan sistem zelis.HA je uglavnom za zahtevne korisnike i nikako nije za pocetnike.Na njemu ces da zavrsis ako otkrijes da se ideje i potrebna resenja sire.HA moze da preraste u opsesiju pa ces vise da bdijes u podesavanja i telefon, nego sto ces da koristis automatizaciju🙂.
Moj savet je da krenes sa Ikea proizvodima,imaju sve najnovije proizvode,i garancija se veoma lako resava.Nema potrebe da za pocetak kupujes u Kini.
Ikea jedina ima i smart ugradnu i nadgradnu rasvetu za kupatila i kuhinje ,kao i preciscivace vazduha.
Aplikacija je jednostavna, laka za koriscenje i nudi neki osnovni i srednji nivo automatizacije dovoljan za veliku vecinu korisnika.Neke automatizaije mogu i bez haba da rade, i iz mog iskustva takva resenja su se pokazala 99,99% pouzdana za razliku kada je takvo isto resenje radilo preko haba.To je ogromna prednost Ikea resenja.
Mozes da krenes i sa Tapo proizvodima, ako zelis i njihove odlicne kamere da ukljucis u smart home,a uz sve to da koristis samo jednu app,bez nekog eksperimentisanja, i pri tome da dobijes dobar kvalitet proizvoda.

Poslednja izmena:
@srkiller
Ako je WiFi onda si našao razlog zašto srče bateriju. Još ako su bile neke starije baterije...
PIR senzori bi trebalo da troše baš malo. Mislim da imam neke koje sam kupio pre više od 2 godine i kojima još uvek nisam zamenio baterije (mislim da su u njima AAA Eneloop punjive).
Da li koristiš Tuya iz mobilne aplikacije ili Home Assistant?
Da, to je to... stavio sam litijumske sada pa cu da pratim bas..
Inace, koristim local Tuya integraciju u HA..

Pošto koristiš HA, nema razloga da ne pređeš na primer na Zigbee. Samo sledeći put kad kupuješ, nemoj WiFi. Meni su PIR-ovi jedni od pouzdanijih senzora. Sa njima bar nema iznenađenja.

Screenshot 2026-06-06 175857.webp

Je l su ok ovi wifi tuya prekidači na tač?

Stavio bih u skoro celom stanu ove prekidače, takodje i utičnice...

Screenshot 2026-06-06 180108.webp

Pošto koristiš HA, nema razloga da ne pređeš na primer na Zigbee. Samo sledeći put kad kupuješ, nemoj WiFi. Meni su PIR-ovi jedni od pouzdanijih senzora. Sa njima bar nema iznenađenja.
Porucio sam upravo sledece:
-SONOFF Zigbee 3.0 USB Dongle Plus ZBDongle-E HA Zigbee2MQT
-ZIgbee 3.0 PIR senzor

EDIT:
Onaj wifi senzor nije okidao automatziaciju ni sa novim baterijama... zato sam presekao ka ZIgBee.
A taj wifi ce da radi neku autom. preko cloud-a, nesto nebitno..

Pogledajte prilog 542054

Je l su ok ovi wifi tuya prekidači na tač?

Stavio bih u skoro celom stanu ove prekidače, takodje i utičnice...

Pogledajte prilog 542055
Prekidači kao prekidači su ok ali je rešenje za nulu preko tog kondezatora problematinčno. Nekad rade jedan period dobro pa pregore. Nekad iz prve počinju da zuje ili da sijalica treperi. Promenio sam ih sigurno desetak. Nekad ode taj kondenzator nekad i sam prekidač. Mnogo bolji su zigbee prekidači kojima ne treba kondezator(ako nemaš nulu). Jedini uslov je da potrošač(sijalica ili plafonjera) bude preko 7w. Ispoda valjda ne može da radi

Nazad
Vrh Dno