Šta je novo?

Elektro automobili (EV)

• Začetnik teme Začetnik teme milika
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Mrzim tržne centre i bilo kakav šoping...
Znači, dizel brte...

Mrzim tržne centre i bilo kakav šoping...
Znači, dizel brte...
A znaci ti si onaj sto se druzi sa mehanicarima? 🙂

Salu na stranu, cela poenta koriscenja EV jeste da ga punis tamo gde provodis vreme. Znaci ne da cekicas pored auta i trosis uzaludno svoje vreme kao sto to rece kolega, nego da ti se EV puni dok ti radis nesto korisno. A to je pre svega:

1) kuci, (dok odmaras, spavas)
2) posao (dok ti radis, on se puni)
3) trzni centar, supermarket (dok si u shopingu)
4) Parking mesta u centru, pored parka (dok zavrsavas nesto po gradu, ili uzivas u setnji)
5) Restoran, kafic...

I to sve zahteva minimalnu promenu navika.

Pa do juce smo koristili fiksne telefone koji nisu imali bateriju, a onda presli na mobilne! I sad smo svi naucili da gde god sednemo, ustekamo telefon u punjac.

Pišanje po narodu ne sme da stane.
Mora se imati kuća, solar naravno, vozilo od 50k evra koje subvencioniše sirotinja naravno, a da bi km bio jeftin ništa lakše od redovnog obilaska šoping molova i kampovanja kod Ikeje.

@deksi10
Samo što su mobilni imali međufazu u kojoj si mogao da ih puniš jednom u 5 dana.

Pa onda kad su ih svi usvojili evo vam telefoni koji ne mogu ceo dan da izguraju. 🙂

@Vorlon pa nije bas tako. Mi malo stariji se secamo prvih telefona, pre nego sto su izmisljene litijum jonske baterije.
Prve baterije za telefone su bile neke sa cinkom, koji je to horor bio.. Sa 50% padne na nulu odjednom.

• Like
Reagovanja: mnt
Salu na stranu, cela poenta koriscenja EV jeste da ga punis tamo gde provodis vreme. Znaci ne da cekicas pored auta i trosis uzaludno svoje vreme kao sto to rece kolega, nego da ti se EV puni dok ti radis nesto korisno. A to je pre svega:

1) kuci, (dok odmaras, spavas) Nemam
2) posao (dok ti radis, on se puni) Samo 2 mesta, direktori uvek na njima, jedino da dođem vikendom
3) trzni centar, supermarket (dok si u shopingu) To mi je jedina opcija
4) Parking mesta u centru, pored parka (dok zavrsavas nesto po gradu, ili uzivas u setnji) U centar i park idem peške
5) Restoran, kafic... Ne vozim dok pijem
Punjenje uopšte neće biti problem kad domet od 800-1000km bude standard, tj. bar 400-500km na autoputu u januaru. Onda ni broj punjača neće biti problem, a po onome što vidim po Austriji i Nemačkoj, rekao bih da ih sad ima više nego dovoljno za ovaj broj automobila. Ali verujem da je u sezoni problem i dalje. Mada kad vidim da se traže specijalne kartice ili aplikacije da bi napunio auto, vozio bih auto na ugalj kad bi postojao, a ne dizel.

4) Parking mesta u centru, pored parka (dok zavrsavas nesto po gradu, ili uzivas u setnji)
5) Restoran, kafic...

Pa do juce smo koristili fiksne telefone koji nisu imali bateriju, a onda presli na mobilne! I sad smo svi naucili da gde god sednemo, ustekamo telefon u punjac.
Taj sam 😁

Na žalost, ne ide, ma koliko se trudio. EV je za mene trenutno nepremostiva prepreka.
Zbog toga sam kupio mild hibrid...

Mild hibrid je po meni vrhunska priča ko baš voli SUS, odnosno da se nikad ne vozi na elektro pogon.

Занимљиво путовање. Наравно, ово је још увек топ-лукс варијанта од 80.000 евра, али ствари иду унапред и кад је у питању аутономија и брзина пуњења. За сад само за одабране.

• Like
Reagovanja: mnt
Koliko sam zaključio idealno je za ljude koji imaju svoje parking mesto tipa živi u kući ili ima svoje garažno mesto pa sebi organizuje strujni priključak. Drugar vozi BYD i na poslu ga puni tvrdi da zaboravi kad sipa gorivo. Sve ostalo ke ok ali meni prevelika gimnastika i žrtvovanje komfora. Na kraju pare uvek odu na nešto...

5) Restoran, kafic...

Ne slažem se da punjenje van kuće zahteva minimalnu promenu navika. Naprotiv, rekao bih da je upravo suprotno, naročito ako govorimo o punjenju dok obavljaš neke druge aktivnosti. I običan parking je često teško pronaći, a kamoli parking mesto sa punjačem. Zbog toga si u velikoj meri uslovljen izborom mesta gde ćeš kupovati, jesti, ići u bioskop i slično. Mislim da namenski odlazak na brzi punjač predstavlja manju promenu navika nego što većina ljudi pretpostavlja.

Koji je raspon vremenski? Pola sata do 2 sata? 5 sati?
Lupam nemoj molim te da se peca čovek da misli da prozivam

Kolilo je potrebno da se brzo puni da bi posle mogao da predješ recimo do 300km?

15 do 20 minuta u mom slučaju sa Teslom na Superchargeru, meni je to super da odem da protegnem noge, ispraznim bešiku i nastavim sa putovanjem. Često zapravo i manje, nekad svega 10 minuta punjenja je dovoljno da mi planifikator puta u vozilu isplanira da je to optimalno do nekog drugog usputnog superchargera dalje ka cilju moje destinacije.

Pišanje po narodu ne sme da stane.
Mora se imati kuća, solar naravno, vozilo od 50k evra koje subvencioniše sirotinja naravno, a da bi km bio jeftin ništa lakše od redovnog obilaska šoping molova i kampovanja kod Ikeje.
Ko god ima relativno nemator auto, do 10 godina koje već vozi par godina, ima to vozilo od 50k evra, ili makar 40k bruto. Solar ti ne treba sa ovim cenama struje.

Mild hibrid je po meni vrhunska priča ko baš voli SUS, odnosno da se nikad ne vozi na elektro pogon.
Potpuna glupost, imam i mild hibrid u opasno fensi pakovanju sa 4 vuče, nizak, nazad široke gume, napred uske, zloćast. Čemu to služi, a još i ne radi - ukratko.

Ko baš voli sus, ne vozi ništa aktuelno.

Ne znam o čemu pričaš.

Mild hybrid lepo pomaže SUS motoru da povuče na nižim obrtajima gde je slab, omogućava normalan start stop system, smanjuje potrošnju oko pola litra a utiče minimalno na cenu auta.

Naravno zavisi od implementacije kod konkretnog modela ali recimo Mazda Skyactive X i Suzuki gama su primeri gde ima smisla.

Mislio sam na to da je to barem neki nivo elektrifikacije za one koji nikako neće struju, ne da je to budućnost.

Glupost, nepotrebna komplikacija za pola litre uštede, ako ima i toliko. Ajde de, gasi i pali motor da se stvarno ne primeti, pa tu realno dobiješ tu siću verovtno. Pritom, na najnižim obrtajima - ne radi. 😀 Kod mene na autu je 250Nm i aktivira se samo u vožnji, iz mesta ne radi, i to je jedna od boljih MHEV implementacija. Šta je jedino dobro je što mogu da vozim kao električni auto sa 1 papučicom, jer kamera snima saobraćaj pa ako neko ispred usporava, i auto usporava agresivnijim punjenjem...

Sve u svemu, glupost.

Kojom matematikom ja sa 10 godina starim SUS imam 50k za BEV koji nemam gde da punim? Gnušam se Ikeje i šoping molova.
Što je najbolje, ja možda i mogu da rešim punjenje, ali ne mogu da rešim 50k eur i žalosno stanje sa punjačima na rutama koje nisu u FR, DE tj ni blizu njina.

Kupiš auto od 20k, podrazumeva se da ćeš da ga voziš, pa je makar 15k goriva usuto, to je već 35k. Ako ga voziš 10g, to je 3-4 hiljade samo regisrtacija, 38k. Vanredne sitnice 2000k. I do koje cifre smo stigli? Zaboravih redovne servise, najmanje 2000k.

Suština je da za 40-50k voziš auto od 20k ili auto od 40-50k.

To sto je z
Što je najbolje, ja možda i mogu da rešim punjenje, ali ne mogu da rešim 50k eur i žalosno stanje sa punjačima na rutama koje nisu u FR, DE tj ni blizu njina.
To sto je u nasem regionu zalosno stanje sa punjacima to nisu krivi elektricni automobili. Nekada ni pumpi nije imalo na svakom cosku kao sada.

50k za BEV ne moras da ulupas. Za 25k mozes da uvezes odlicnu Teslu model 3 staru 4 godine, da je presla ispod 100 hiljada. Za 28.5k imas Leapmotor B10, odlican SUV sa sa 67kwh baterijom. Za isti novac uskoro ce moci da se kupi Leapmotor B05, hatchback velicine Golfa.

Postoje naravno i jeftinije opcije, ali ovde pricam o vozilima koja mogu da budu jedini auto u kuci, sposobna da prelaze bez problema i velike relacije.

Niti je auto od 20k, niti je gorivo 15k.
Max koji mogu da izvučem iz računice je 1000e godišnje uštede na gorivu i nula komfora, o odlasku negde u nedođiju nema ni govora.

Kad dođeš u situaciju da moraš da "opravdavaš" sebi ili drugima da ti EV nije cenovno pristupačan, ne nudi ti preveliku uštedu i jednostavno ti se ne uklapa u život u smislu komfora punjenja - onda je baš onako kako ti se čini. Ako ne vidiš benefite, nemoj diskutovati čisto zarad diskusije, ne treba da nam se pravdaš da ti ne treba EV, niti treba veštački sebe ubediti da ti je potreban zbog pojedinaca kojima odgovara.

Najverovatnije ti bode oči jer misliš da ljudi hoće da ti "prodaju" EV, sa pričom o subvencijama, uštedama, solarima i ciframa koje su za tebe sulud novac. Ljudi jednostavno dele svoje utiske i neko ima računicu da mu se EV uklapa sa svim pozitivnim i negativnim stranama koje ističemo na svakih par stranica. Ne padaš na te računice? Imaš pravo da iskažeš svoju nezadovoljnost situacijom, ali iz svega što si napisao u temi, po tebi ispada da ovi koji imaju uslova da voze EV su potpuno van dodira sa realnošću i žive u nekoj svojoj bajci koja je nedostižna većini.

Zapravo su samo obični ljudi koji ispunjavaju par tih kriterijuma - da su u finansijskoj mogućnosti da sebi priušte nov auto ili barem nešto polovno do 20k evra, da imaju mogućnost da se jeftino pune i treće - da ne provode svoj život na autoputu jer to nije idealna situacija za EV. To je to, jako je jednostavno. To i što se vrlo često pominje neadekvatna infrastruktura punjenja u Srbiji - tačno je, ali je na itekako upotrebljivom nivou i dan danas, i samo će nastaviti da se širi. Jasno je da nećeš da budeš "beta tester" tehnologije i da nisi u mogućnosti - nemoj da rušiš sneška onima koji hoće i jesu 🙂

Nije idealno ali kompromis mora da postoji - to je u nasem slucaju vreme i planiranje. Nekome je mozda ovo cudno sto cu reci ali meni je lakse sa ev sada nego sa dizelom ranije. Na pumpu sam obicno svracao posle posla, tada je spic, pumpa puna, obicno sam uvek cekao par vozila ispred mene, nije strasno ali bih ipak isao kuci. Druga opcija je bila da uvece bez druge potrebe sednem u auto i idem na pumpu. Sada mi mnogo vise odgovara jer sa posla idem pravo kuci na rucak a punjenje obavim preko noci i ujutru me ceka 100%.
Postoje situacije kada nisi planirao tog dana nikakav put ali se ipak desi da moras, juce sam stao na brzi punjac 13 minuta sto mi je bilo dovoljno da se zaputim gde sam krenuo. Dok se auto punio obavio kupovinu koju sam trebao.

Iako sam ja napisao ovo gore - realno jeste mnogo jednostavnije sipati dizel medjutim neuporedivo mi je lakse za budzet sada kada ne moram da dam 9-10k din za 40ak litara dizela - koje sam zimus trosio za 400-450km jer kreni, stani, pali, gasi, upali da se zagreje zbog bebe, itd, itd.
Da ne spominjem slucaj kada dodjes jedva do punjaca a on nece da se aktivira 🙂 Nije mi se desilo, uvek planiram da imam struje i do neke alternative ali ovo jeste problem.

Punjenje na brzim punjacima kod nas nije isplativo, kao sto ste vec naveli isto je kao benzin/dizel. Da li ce se promeniti, verujem da hoce ali ne znam kad.
Mreza punjaca je sasvim dovoljna da se i sa malom baterijom, cak i egolf, ide gde hoces po Srbiji.

Sve u svemu, ako nisi trgovacki putnik, ako ne prelazis vise od 500km u jednom danu svaki dan, ako se ne bavis dostavom organa za transplataciju vec koristis auto za obavljanje dnevnih aktivnosti i imas dvoriste ili garazno mesto za punjenje nemas apsolutno nikakvih prepreka za ev. Ja bateriju od 45kwh ne mogu da ispaznim za nedelju dana, ako ne odem negde za vikend nemam potrebu da punim auto ni jednom nedeljno.

Poslednja izmena:
Ovakvi postovi nam trebaju. Realna iskustva onih koji imaju EV.
A ne mi koji nisu seli za volan EV-a da se prepucavamo o prednostima i manama. A možemo samo da nagađamo.

Očigledno je ključ u utičnici, vrlo jednostavno ko ima gde da ga utakne dok je kući i ima novca da udje u priču nema šta da razmišlja. Svakako planiram da oba automobila kada dodju an zamenu menjam nekom vrstom ev ali neće to skoro očigledno.

To sto je z

To sto je u nasem regionu zalosno stanje sa punjacima to nisu krivi elektricni automobili. Nekada ni pumpi nije imalo na svakom cosku kao sada.

50k za BEV ne moras da ulupas. Za 25k mozes da uvezes odlicnu Teslu model 3 staru 4 godine, da je presla ispod 100 hiljada. Za 28.5k imas Leapmotor B10, odlican SUV sa sa 67kwh baterijom. Za isti novac uskoro ce moci da se kupi Leapmotor B05, hatchback velicine Golfa.

Postoje naravno i jeftinije opcije, ali ovde pricam o vozilima koja mogu da budu jedini auto u kuci, sposobna da prelaze bez problema i velike relacije.

Istine radi, teslu kad uvezes od 25k, imaš još 9000eur carine i poreza pa to opušteno izadje na 35k za auto od 100kkm.

Nazad
Vrh Dno