A znaci ti si onaj sto se druzi sa mehanicarima? 🙂Mrzim tržne centre i bilo kakav šoping...
Znači, dizel brte...
Punjenje uopšte neće biti problem kad domet od 800-1000km bude standard, tj. bar 400-500km na autoputu u januaru. Onda ni broj punjača neće biti problem, a po onome što vidim po Austriji i Nemačkoj, rekao bih da ih sad ima više nego dovoljno za ovaj broj automobila. Ali verujem da je u sezoni problem i dalje. Mada kad vidim da se traže specijalne kartice ili aplikacije da bi napunio auto, vozio bih auto na ugalj kad bi postojao, a ne dizel.Salu na stranu, cela poenta koriscenja EV jeste da ga punis tamo gde provodis vreme. Znaci ne da cekicas pored auta i trosis uzaludno svoje vreme kao sto to rece kolega, nego da ti se EV puni dok ti radis nesto korisno. A to je pre svega:
1) kuci, (dok odmaras, spavas) Nemam
2) posao (dok ti radis, on se puni) Samo 2 mesta, direktori uvek na njima, jedino da dođem vikendom
3) trzni centar, supermarket (dok si u shopingu) To mi je jedina opcija
4) Parking mesta u centru, pored parka (dok zavrsavas nesto po gradu, ili uzivas u setnji) U centar i park idem peške
5) Restoran, kafic... Ne vozim dok pijem
Taj sam 😁A znaci ti si onaj sto se druzi sa mehanicarima? 🙂
Salu na stranu, cela poenta koriscenja EV jeste da ga punis tamo gde provodis vreme. Znaci ne da cekicas pored auta i trosis uzaludno svoje vreme kao sto to rece kolega, nego da ti se EV puni dok ti radis nesto korisno. A to je pre svega:
1) kuci, (dok odmaras, spavas)
2) posao (dok ti radis, on se puni)
3) trzni centar, supermarket (dok si u shopingu)
4) Parking mesta u centru, pored parka (dok zavrsavas nesto po gradu, ili uzivas u setnji)
5) Restoran, kafic...
I to sve zahteva minimalnu promenu navika.
Pa do juce smo koristili fiksne telefone koji nisu imali bateriju, a onda presli na mobilne! I sad smo svi naucili da gde god sednemo, ustekamo telefon u punjac.
Ne slažem se da punjenje van kuće zahteva minimalnu promenu navika. Naprotiv, rekao bih da je upravo suprotno, naročito ako govorimo o punjenju dok obavljaš neke druge aktivnosti. I običan parking je često teško pronaći, a kamoli parking mesto sa punjačem. Zbog toga si u velikoj meri uslovljen izborom mesta gde ćeš kupovati, jesti, ići u bioskop i slično. Mislim da namenski odlazak na brzi punjač predstavlja manju promenu navika nego što većina ljudi pretpostavlja.A znaci ti si onaj sto se druzi sa mehanicarima? 🙂
Salu na stranu, cela poenta koriscenja EV jeste da ga punis tamo gde provodis vreme. Znaci ne da cekicas pored auta i trosis uzaludno svoje vreme kao sto to rece kolega, nego da ti se EV puni dok ti radis nesto korisno. A to je pre svega:
1) kuci, (dok odmaras, spavas)
2) posao (dok ti radis, on se puni)
3) trzni centar, supermarket (dok si u shopingu)
4) Parking mesta u centru, pored parka (dok zavrsavas nesto po gradu, ili uzivas u setnji)
5) Restoran, kafic...
I to sve zahteva minimalnu promenu navika.
Pa do juce smo koristili fiksne telefone koji nisu imali bateriju, a onda presli na mobilne! I sad smo svi naucili da gde god sednemo, ustekamo telefon u punjac.
Gledao sam na sajmu čak i onaj Leapmotor T003 iz radoznalosti, ali deca bi me se odrekla da ono kupim. Baš mi je interesantno da Kinezi ne guraju tu priču oko A segmenta. To mi nekako najviše ima smisla kada govorimo o BEV
Zavisi od vozila. I to baš mnogo zavisi.Kolilo je potrebno da se brzo puni da bi posle mogao da predješ recimo do 300km?
Kolilo je potrebno da se brzo puni da bi posle mogao da predješ recimo do 300km?
Ko god ima relativno nemator auto, do 10 godina koje već vozi par godina, ima to vozilo od 50k evra, ili makar 40k bruto. Solar ti ne treba sa ovim cenama struje.Pišanje po narodu ne sme da stane.
Mora se imati kuća, solar naravno, vozilo od 50k evra koje subvencioniše sirotinja naravno, a da bi km bio jeftin ništa lakše od redovnog obilaska šoping molova i kampovanja kod Ikeje.
Potpuna glupost, imam i mild hibrid u opasno fensi pakovanju sa 4 vuče, nizak, nazad široke gume, napred uske, zloćast. Čemu to služi, a još i ne radi - ukratko.Mild hibrid je po meni vrhunska priča ko baš voli SUS, odnosno da se nikad ne vozi na elektro pogon.
To sto je u nasem regionu zalosno stanje sa punjacima to nisu krivi elektricni automobili. Nekada ni pumpi nije imalo na svakom cosku kao sada.Što je najbolje, ja možda i mogu da rešim punjenje, ali ne mogu da rešim 50k eur i žalosno stanje sa punjačima na rutama koje nisu u FR, DE tj ni blizu njina.
To sto je z
To sto je u nasem regionu zalosno stanje sa punjacima to nisu krivi elektricni automobili. Nekada ni pumpi nije imalo na svakom cosku kao sada.
50k za BEV ne moras da ulupas. Za 25k mozes da uvezes odlicnu Teslu model 3 staru 4 godine, da je presla ispod 100 hiljada. Za 28.5k imas Leapmotor B10, odlican SUV sa sa 67kwh baterijom. Za isti novac uskoro ce moci da se kupi Leapmotor B05, hatchback velicine Golfa.
Postoje naravno i jeftinije opcije, ali ovde pricam o vozilima koja mogu da budu jedini auto u kuci, sposobna da prelaze bez problema i velike relacije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari