Šta je novo?

High end slusalice

phantomq

Čuven
Učlanjen(a)
05.12.2005
Poena
620
Misljenje o

FiiO FT7​

i sa kojim slusalicam moze da se porede?

Bubice kao High end, Bože.

Pa zavisi, IEMovi kidaju sada i mogu jako dobri da budu. Ja imam vec par godina 7HZ Timeless i odlicne su.

Niko, ali niko da postavi proizvod “domaće pameti”, tj. jednog čoveka koji je mega zvezda u svetskim okvirima, dipl. ing. elektrotehnike, Aleksandra Radosavljevića, poznatijeg kao “Aca ribon”.
U pitanju je Raal Requisite, a prva iteracija su bile:
Slušalice koje su unele pometnju u Head-Fi krugovima, prve true ribbon slušalice na svetu.
Slušao sam ih u Holiday Inn-u te godine kad ih je Aca predstavio po prvi put kod nas i nisam mogao da se odvojim od stola koliko sam bio impresioniran zvukom.
Danas, nakon 6 godina su aktuelni novi modeli koji su iteracija tih prvih koje su se pojavile i koje su bile u neku ruku eksperimentalni model na bazi kojih je i sve otpočelo.

Jedna trivija vezana za gore pomenute slušalice.
Koristi ih studio Stivija Vondera i on lično i personalno.

Raal u Becu prezentuje novu verziju Magna slušalica, drago mi je sto ću imati priliku da ih probam.
Ja inače koristim he6sev2 koje teško da mogu da idu pod high end, ali su odlična opcija za 400e ako imate jako pojačalo.

Jedna trivija vezana za gore pomenute slušalice.
Koristi ih studio Stivija Vondera i on lično i personalno.
Još jedna trivija.
Aca ribon je bio član ovog foruma. Ima zanimljivih upisa, mislim iz 2004.godine, lepe diskusije se vodile, čak i sa nekim članovima koji su pretekli sve ove godine.

Niko, ali niko da postavi proizvod “domaće pameti”, tj. jednog čoveka koji je mega zvezda u svetskim okvirima, dipl. ing. elektrotehnike, Aleksandra Radosavljevića, poznatijeg kao “Aca ribon”.

Kako niko..

Aj još jedna vezana za Acu.
Napravio je i zvučne kutije svojevremeno, čist eksperiment, beskompromisne i totalno neisplative za komercijalizaciju, mislim da je bilo 7 ili 9 komada, nisam siguran, podeljene su prijateljima.
Cilj mu je bio da izvuče iz svojih ribona maksimum i verovatno da dokaže sam sebi da zna da napravi to što je zamislio.
Evo koga zanima emisija gde je predstavio prvu iteraciju svojih slušalica:

A evo i gde se mogu videtiove zvučne kutije:

Probao sam Evo danas u Becu i zvuče dobro, ali Immanis mi je bio bolji u svakoj pesmi koji sam probao.
Testirao sam ukupno 38 slušalica i neke su me bas prijatno iznenadile (d8000 pro pre svih, kao i Meze Arta).

Meni je jako smešno sto Kameron sa headphones.com te slušalice sluša uz sabvufer.
Zanimljivo mi je danas bilo sto su i Kameron i Resolve bas dugo pričali sa Aleksandrom, buduci da nisu fanovi novijih modela.

Zainteresovala me ova Raal priča te sam naleteo na ne baš pohvalnu detaljnu recenziju one prve verzije slušalica: https://www.audiosciencereview.com/...requisite-sr1a-ribbon-headphone-review.16355/
Taj prvi model, koji sam i ja slušao u Holidej Inu, su se pokazale kao prilično kontroverzne slušalice nakon određenog vremena, ali koliko sam shvatio Aleksandra, one su bile nešto kao ulaz, prototip, ono što će da pokaže šta true ribon slušalice mogu da ponude, s obzirom da ih do sada niko nikada nije napravio.
1. SR1a i nisu u pravom smislu te reči slušalice, već su više nešto kao "dve zvučene kutije na glavi", tako da i nemaju zvuk slušalica, već je zvuk baš kao da imaš xtremno nearfiled slušanje
2. Ergonomija im nije baš najbolja, tj. ljudi koji koriste slušalice nisu navikli na takav položaj istih na glavi, shodno tome je i dalji razvoj krenuo u nekom drugom pravcu
3. Jedino što je izgleda bio definitivan problem je izbor materijala od kojih se prave i trajnost - neudobne i ne traju dugo
4. Ako se ne koriste u kit varijanti sa svojim requisite pojačalom, to onda nije ono pravo

Ja sam ih tada slušao sa Šolajinim tadašnjim lampašem koji je pravio specijalno za njih i SAEQ tranzistorcem koji je isto pravljen specijalno za ove slušalice, nisam nikad slušao za konvertorom i regularnim pojačalom za slušalice.
Ako izuzmem čudan položaj na glavi na koji mi je trebalo da se naviknem, zvuk je meni koji nisam Head-Fi user bio totalno kao da slušam neke nearfiled zvučne kutije sa nenormalnom dinamikom i prostorom, ceo zvuk je bio oko moje glave. Bolje mi je zvučao lampaš od tranzistora, ali to sad već finese, karakter.
Kako god, definitivno čudne slušalice, ali to je tada bilo nešto novo, prošlo je oko 7 godina od tada, sad je ovo sa Immanis i Magna slušalicama neka druga priča.
A ne znam i da li ste videli cene, tada je SR1a flagship u najjačoj combo varijanti sa lampašem, bez konvertora koštao oko 7.000 EUR, a sad samo Magna slušalice, kao jeftinija opcija sa konvertorom koštaju oko 5.700 EUR, dok su skuplje Immanis oko 8.500 EUR. A ko hoće pojačalo pravljeno za true ribon, to je još dodatnih par hiljada.

Zar nije očekivano da zvuk i bude svuda unaokolo, kada je izvor udaljen od ušiju, plus emituje na sve strane? Jako neobičan uređaj, nisam ni znao da takve slušalice uopšte postoje. Razumem i želju da se poseduje tako nešto, pa makar i nemalo optimalan zvuk.

Jeste, ali staviš slušalice na glavu, a onda čuješ zvuk na koji si navikao slušajući zvučne kutije, samo x puta dinamičniji i sa x puta većom zvučnom slikom.
Inače, nisu ovo prve "zvučnik slušalice" na svetu, imaš isto tako čuvene AKG K1000 ribon sluške, uz koje je opet išlo posebno pojačalo, pravio ga je SAC, model K1000, koje je moglo da ih potera kako treba.
I ove sam slušao kod prijatelja pre nego što sam čuo Acine, u ovom kompletu, baš je bio čudan doživljaj.

A ako hoćete baš baš oldskul Hi-End slušalice, to su STAX SR-009 u kombinaciji sa lampaškim pojačalom SRM-007tII "Kimik".

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno