Šta je novo?

Android navigacija i mape

Pročitao sam oni polemiku, vidim da pominjete Tom Tom GO Expert: Truck GPS, je l' to to za kamiondžije u Evropi? Mislim Die beste? Nedavno me burazer pitao pa da mu preporučim ako je dobra.
I ako neko zna aktuelnu ceni pošto vidim da je in app plaćanje.

Ni ta hipotetički prokopana ulica nije isparila. Možeš proći kroz nju pešaka, biciklom ili motorom, zar ne.

Ti brkaš pojam mape i situacije u saobraćaju, pa i softvera. Pa i osnova live sistema, da ih tako nazovem, su opet statičke mape, situacija se menja shodno zbivanjima na putu.
Putem interneta primaš samo delić svega što taj sistem ima na raspolaganju. Međutim, desi li se iz nekog razloga prekid komunikacije ostaješ bez ičega.
Prednost softvera koji koriste elektronske mape smeštene u tvom uređaju jeste to da ne zavisiš od interneta niti od bilo koga ili čega drugog. Itekako važno u mnogim realnim situacijama. Ako se ti krećeš uglavnom po urbanim sredinama, nije tebi potrebna navigacija, samo izveštaj. Ima mnogo takvih korisnika i njima GMaps završava posao.
Zanimljivo je da većina tih korisnika, osim što su veliki zagovornici takvih nazovi navigacija ne ume da koristi ni oči ni mozak 😁

Putna infrastruktura se uglavnom ne menja na dnevnom nivou, jelte, često ni na kvartalnom, a preko 95% toga ne menja se decenijama. Neće danas da se napravi nova ulica ili most, potrebno je ohoho vremena.

Za realtime situaciju u kompletnom saobraćaju potrebna su ogromna sredstva - infrastruktura, kamere, serveri ... poprilično skup poduhvat. I prilično škakljiv sa stanovišta privatnosti.
Google je to uslovno rečeno rešio praćenjem (kahm, špijuniranjem) uređaja, znam takođe da tu njegovu bazu 'ladno kradu neki drugi (Yandex npr). Sa druge strane ni to nije 100% tačno, naravno. Lično se uverio desetinama puta da bude i skroz pogrešno

Sve u svemu, koristite šta god želite ili šta mislite da odgovara vašim potrebama.
Браво, све речено.
Навигацију користим да ме одведе до улице или места за које заиста не знам где је, а не да ми сваки дан свирка и пишти јер је ту семафор, знак или пружни прелаз...

Ako ne mogu da vidim dojavu za patrolu u žbunu, ne moram ni da koristim navigaciju..
По мени, то примарно ни не раде навигације, навигација ми је уређај за нешто друго.

sve sto se ovde pise su licna iskustva i dozivljaji svake navigacie ponaosob. I realno, sve je to istina, manje vise.
ni jedna navigacija nije, niti moze biti, idealna 100%.
Al sto rekose neke kolege ovde, bitno mi je da me navigacija uputi i dovede ka zeljenoj destinaciji, ako usput ima neki problem, nepredvidjeno skretanje itd, pa nismo valjda toliki"invalidi" da ne mozemo koristiti mozak i zdrav razum da zaobidjemo neku prepreku sami.
Ako vidim rupu, zaobicicu je, necu upasti u nju ako mi navigacija tako kaze.
Previse smo se oslonili na savremene tehnologije. Sad ocekujemo izgleda da nam navi javi i kad su panduri krenuli na posao i kqd su popili kqfu. Malo se udaljavamo od teme.
Ko ima problema sa radarima itd i krsi pravila i ogranicenja, tajnema problem sa navigacijom. Lepo je imati obavestenje o radaru ali ne i presudno.

Pročitao sam oni polemiku, vidim da pominjete Tom Tom GO Expert: Truck GPS, je l' to to za kamiondžije u Evropi? Mislim Die beste? Nedavno me burazer pitao pa da mu preporučim ako je dobra.
I ako neko zna aktuelnu ceni pošto vidim da je in app plaćanje.
Ako hoćeš Die Beste za kamion onda kupuješ i njihov uredjaj TomTom GoExpert plus ili TomTom Professional urj iGarmin Dezl možda malo jeftiniji. Na oba su ti doživotno ažuriranje mapa i imaš live traffic bez potrebe za internet konekcijom. Po meni je to realno nahnadno bacanje para ako ti već nije stigao TomTom uz samo vozilo kao fabrička navigacija.
Ja sam lično probao-vozio i na iGO Truck offline, Mio isto offline, RoadLords u online režimu dok je nije kupio EuroWag. Bile su tu još neke aplikacije dok nisam probao Sygic Truck.
Nekako mi je ona najviše legla jer koristi TomTom mape (po meni najbolje rutiranje za tu vrstu posla), ima live traffic za koji ti je potreban internet. Cena za doživotnu licencu i 3 godine ažuriranja mapa je negde oko 9000 sa popustom plus licenca za live traffic godišnja ili doživotna. Probao sam i licencu za radare nisam bio oduševljen i otkazao. Pisao sam U 4 vozila su mi Samsung Galaxy Tab A7 lite LTE tablet sa sim karticom Mtel Austrija i instaliranim Sygic Truck ali kako se menjaju vozila prelazim na TomTom koji mi stiže uz vozila.
Nadam se da sam ti pomogao.

Браво, све речено.
Навигацију користим да ме одведе до улице или места за које заиста не знам где је, а не да ми сваки дан свирка и пишти јер је ту семафор, знак или пружни прелаз...

По мени, то примарно ни не раде навигације, навигација ми је уређај за нешто друго.
Malo preterujete sa tim da stalno nesto pisti. Ko je koristio waze preko, gde ima zaista puno vozaca i korisnika iste, znaju o ocemu pricam.
Tacno je da navigacija sluzi da te dovede od tacke A do tacke B, kao i to da te dojave nisu primarna funkcija iste, medjutim... Ukoliko postoji mogucnost dojava, radara, patrola, a postoji, zasto to ne iskoristiti. Nesto sto ce ti sacuvati dzep kao i dozvolu od kaznenih poena, pravi ogromnu razliku. Ukoliko idemo tom logikom da je bitno imati samo navigaciju, zasto bi onda kupovali telefon koji ima dobru kameru. Sta ce ti kamera, telefon sluzi da nekoga pozoves a to mozes uraditi i telefonom bez kamere.

@Rank

Сад си баш лепо заменио тезе...
Што си тиче самих навигација, свако бира на основу својих потреба, али ти причаш као да навигације које имају offline мапе немају никакве везе са тренутним подацима што уопште није тачно. Sygic и TomTom NDS такође показују тренутне гужве, као и пријављене радове на путу, камере и слично. Ти си то навео као највећу предност online навигација што баш и не стоји.

Ako hoćeš Die Beste za kamion onda kupuješ i njihov uredjaj TomTom GoExpert plus ili TomTom Professional urj iGarmin Dezl možda malo jeftiniji. Na oba su ti doživotno ažuriranje mapa i imaš live traffic bez potrebe za internet konekcijom. Po meni je to realno nahnadno bacanje para ako ti već nije stigao TomTom uz samo vozilo kao fabrička navigacija.
Ja sam lično probao-vozio i na iGO Truck offline, Mio isto offline, RoadLords u online režimu dok je nije kupio EuroWag. Bile su tu još neke aplikacije dok nisam probao Sygic Truck.
Nekako mi je ona najviše legla jer koristi TomTom mape (po meni najbolje rutiranje za tu vrstu posla), ima live traffic za koji ti je potreban internet. Cena za doživotnu licencu i 3 godine ažuriranja mapa je negde oko 9000 sa popustom plus licenca za live traffic godišnja ili doživotna. Probao sam i licencu za radare nisam bio oduševljen i otkazao. Pisao sam U 4 vozila su mi Samsung Galaxy Tab A7 lite LTE tablet sa sim karticom Mtel Austrija i instaliranim Sygic Truck ali kako se menjaju vozila prelazim na TomTom koji mi stiže uz vozila.
Nadam se da sam ti pomogao.
Burazer traži za telefon. Kupio je ranije dva Garmina, poslednji babaroga, sa kamerom, praćenjem traka... ali mu ne leži nešto i uvek neki problem. A ovo mu treba na telefonu da lako prebacuje adrese i koordinate it aplikacije u aplikaciju. Čovek baš i nije informatički potkovan (ovde sam politički korektan), nekako je savladao kopiranje adresa sa fotografija (AI) i ubacivanje u i između aplikacija, još da treba ručno da upisuje u standalone navigaciju, ne bi valjalo. Ovo mu verovatno treba kao kontrolna app za rutu ili navođenje na samom kraju. Ali ako je preskupa, što kažeš, ne znam da li mu se isplati.

@boki78
Nisam rekao da nemaju, tj, rekao sam da nemaju sve sem onih koje recimo dobijaju podatke putem TMC prijemnika. Sto se tice prijema podataka, da, imaju ali ako je putem radio veze, ista je sporija u odnosu na net, mape se fizicki unose a takodje ne pruzaju sve informacije koje imamo putem neta, konkretno waze. Na kraju opet dolazimo do novca. Ljudi traze offline navigaciju da ne bi nista platili ili pak neku crack verziju iste te zato i nisu toliko trazene navigacije sa radio vezom jer ista ne prima informacije ukoliko nije legalana. Govorim za nase podneblje, ne za inostranstvo.

^i ovo sve priča kolega koji koristi free Waze, eventualno free GMaps. 🙂
I to drugim korisnicima, od kojih su mnogi platili Sygic, TomTom, ili šta već.
Btw., ko ne zna, mnoge GPS aplikacije imaju free online mape, dok se offline/download plaća. Postoji razlog za to, a razlog sigurno nije jer je online opcija bolja.

Poslednja izmena:
Da, to se ponavlja kao mantra koja je važila godinama, samo se u međuvremenu promenilo dosta stvari 🙂
Sad možeš da uzmeš jeftino eSIM paket bez da izađeš iz sobe i koristiš ga za bilo koju zemlju.

Ja imam plaćeni Sygic i ne koristim ga godinama jer nema šta da traži pored Google Mapa.

Sad možeš da uzmeš jeftino eSIM paket bez da izađeš iz sobe i koristiš ga za bilo koju zemlju.

Ja imam plaćeni Sygic i ne koristim ga godinama jer nema šta da traži pored Google Mapa.
ESIM i koristim redovno. Vidiš, za mene su i Sygic i GMaps đubre kada je navigacija u pitanju, tako da zato koristim neka druga rešenja. U tome je lepota izbora - svako će imati različite potrebe, drugačije probleme i zahteve koje navigacija treba da ispuni, zato nekima odgovara full offline, full online, Sygic, Waze, TomTom, Here, Magic Earth, itd.

@Rank

Изгледа да се не разумемо, све што сам навео у претходном посту имам у поменутим навигацијама преко интернет везе, никакав TMC пријемник.

ESIM i koristim redovno. Vidiš, za mene su i Sygic i GMaps đubre kada je navigacija u pitanju, tako da zato koristim neka druga rešenja. U tome je lepota izbora - svako će imati različite potrebe, drugačije probleme i zahteve koje navigacija treba da ispuni, zato nekima odgovara full offline, full online, Sygic, Waze, TomTom, Here, Magic Earth, itd.
Ako offline mape nisu problem (tačnije internet) nijedna navigacija nije ni blizu Google Mapa, da ne pričamo o instalacijama, informacijama jer GM je više od klasične navigacije - pa samo dostupan javni prevoz u celom svetu je ogromna prednost, a gde su druge opcije... Waze može biti interesantan zbog nekih funkcija, ali i on je u vlasništvu Google-a.
HERE loš...

Mislim o čemu pričamo, milijarde korisnika 🙂

20260524-024700.jpg

Poslednja izmena:
^i ovo sve priča kolega koji koristi free Waze, eventualno free GMaps. 🙂
I to drugim korisnicima, od kojih su mnogi platili Sygic, TomTom, ili šta već.
Btw., ko ne zna, mnoge GPS aplikacije imaju free online mape, dok se offline/download plaća. Postoji razlog za to, a razlog sigurno nije jer je online opcija bolja.
To ti govori covek koji ima placen Sygic i koji isti ne koristi jer mu se pokazao losijim od waze i koji redovno placa roming, ne redovno ali godisnje 4 puta, 3 puta u Francuskoj i jednom Grcka, jer se tamo najbolje osecam na letovanju.

Čekaj kolega, ti hoćeš da kažeš da sam ja nešto rekao što nisam rekao? 🙂

Milijarde korisnika upravo doprinose i generišu sadržaj GM-a, to je bukvalno nedostižno za bilo kakvu konkurenciju...

Svako neka koristi šta hoće, ja npr 95% koristim Google Maps, a 5% besplatni TomTom NDS i pored plaćenih drugih navigacija. 🙂

Za @Stock, evo moje trenutne konfiguracije GPS-related aplikacija. Ne reci da sam lud - znam već.
TomTom NDS i Here WeGo - navigacija u kolima.
Povremene alternative, zavisno od situacije: Waze, GMaps, TomTom - Ex-Amigo, Yandex.
Javni prevoz: BeogradPlus, Kad će mi bus, Moovit.
Hiking/off-road: Organic Maps, CoMaps, Polaris, Wikiloc, Altimeter, PeakFinder, Maps.me, AllTrails, PeakVisor, PeakGrabber.
Za "nedajbože": GPS Test, CamSam, Sygic, Genius Maps, Offline Maps Navigation, MapFactor, Karta GPS.🤤

Poslednja izmena:
Probao ovaj Tomtom (običan free ovde je neko kačio link). Ne znam za međugradske rute ali za grad ovo je toliko siromašno da ne znam zašto bi ga iko uopšte koristio...
I same Google mape otkako je pušten AI kada se koriste kroz Android Auto ne mogu da se porede sa njihovom klasičnom telefonskom upotrebom!?
Hey Google (iz nekog razloga na nekom telefonu radi na nekom ne pa mora da se pritisne mikrofon), vodi me na glavni ulaz škole u bloku tom i tom... Hey Google, nađi mi tu i tu banku u blizini tog i tog studentskog doma (gde naravno kažem staro ime doma iz doba socijalizma koje više nije aktuelno), ubacivanje dodatnih tačaka, brisanje istih... sve glasom i to na srpskom. Još kad budu unapredili poi manipulaciju da kažem npr, jede mi se kineska brza hrana u blizini destinacije (što i sad već radi ali mi nađe predlog 3 km od cilja) i pregled raskrsnice u smislu tačne trake kojim treba da idem...
Za mene koji pređem 100km dnevno po gradu i baš svaki put kad sednem u auto prvo upalim internet radio pa navigaciju ovo je ogromno unapređenje.
E sad, ide (moj) problem, 99% vožnje koristim Android box, a ovo AI radi samo na Android Auto, tako da čekam i to rešenje (na stranu što moram da kupim novi boks koji podržava Gemini).

Naravno, da nekom kamiondžiji koji cepa 8 sati turu ovo nije bitno već mu treba neka aplikacija koja mu omogućava tačnu kamionsku rutu u skladu sa karakteristikama vozila, tereta i zakonima zemlje u kojoj vozi...

Poslednja izmena:
I pored svih tih milijardu korisnika Gmaps nemaju puteve ni blizu OSM. Ovde mislim na neasvaltirane. Da ne spominjem kućne brojeve.

gmaps.webpopen.webp

Realno, kad me navigacija odvede do makadama, tu znam da sam se za..bo.

Greške sa adresama iritiraju. Ranije je Google dozvoljavao prijavu i posle nekog vremena je ispravi. Sad sam pokušavao jednu adresu u BG i nema šanse da je prebacim preko autoputa. Pomeri je ali ne gde sam obeležio.
Takođe, hteo sam jednu slepu da ispravim (na mapi nije slepa) i nema ni opcije. Naravno, samo u Srbiji...

Yandex je za BG najprecizniji, zato ga i koriste taksisti i dostavljači ali evo skoro naiđoh na neki noviju ulicu, Yandex je nema a GMaps ima!?

Samo se prepirete. Ovo bih je vama svima...
40357.webp

Yandex je za BG najprecizniji, zato ga i koriste taksisti i dostavljači ali evo skoro naiđoh na neki noviju ulicu, Yandex je nema a GMaps ima!?
Koristim ga odavno da pronađem brojeve ulaza u zgradama, nijedan drugi nije ni blizu tačan.

Nego sam mu danas dao šansu i u navigaciji, posle GMaps, Waze, TomTom...
Jeste prešaren i pretrpan ali i najdetaljniji: semafori, kamere, pešački prelazi, prestrojavanja sa sve najavom, ležeći, ograničenja...
Nije baš najažurniji za radove i rupe na putu, pokriva svega nekoliko gradova, ali po Beogradu mi deluje za klasu iznad ostalih.

Nemaju očigledno svi isti upotrebni model.

Ja npr 95% vremena idem gde znam putanju, ali mi znači da na mestima gde je ograničenje nerealno, najčešće na autoputu, vidim ima li kakav veseo radar oportunista. Više ljudi koji koriste app znači veća šansa da bude prijave.

Npr posle Ikee ka gradu ima razdvajanje puta za centar i obilaznicu i tu je 100km/h, i onda kad se skrene ka gradu i to razdvajanje završi, ni iz čega piše 80. To niko živ ne poštuje, ni kamioni. A ne bih da platim ako ne moram.

Isto mi znači kad vozim decu u školu (a uvek kreću u zadnji minut) da vidim gužvu, ne verujem da je tu išta bolje od Gmaps/Waze.

Za putovanja u strane zemlje mi isto znači prikazivanje trenutnog ograničenja, nekad se čovek prestrojava, kamioni su tu, pogotovo u Nemačkoj i lako se preskoči neki znak a kazne prijatne.

Preciznost mapa - pa nijedne nisu kod nas super precizne, sa tim se treba pomiriti. Kad se setim kako me je Igo odveo na put koji tek treba da se završi pa sam se u pola noći provlačio između parkiranih kamiona i finišera.. Nemoguća skretanja, jednosmerne ulice, sve to može da bude bolje.

Niko da pomene Apple mape?

Naravno. Ali su samo za Kinu, ne objavljujte ovakve gluposti kada su neupotrebljive za ostatak sveta
Treba da vidite Yandex za Rusiju i integrisani servis Alisa. Neuporedivo bolji od bilo čega ostalog, usudio bih se i reći bolji od Apple servisa u USA

Za putovanja u strane zemlje mi isto znači prikazivanje trenutnog ograničenja, nekad se čovek prestrojava, kamioni su tu, pogotovo u Nemačkoj i lako se preskoči neki znak a kazne prijatne.

Niko da pomene Apple mape?
Meni ograničenja znače i u Srbiji, što je još jedan od razloga što izbegavam GMaps - nemaju ovu funkcionalnost kod nas.
Što se tiče Apple Maps, čim budeš uspeo da portuješ ovu app na Android, ima da pišemo i o njoj u ovoj temi. 🙂

Naravno. Ali su samo za Kinu, ne objavljujte ovakve gluposti kada su neupotrebljive za ostatak sveta
Treba da vidite Yandex za Rusiju i integrisani servis Alisa. Neuporedivo bolji od bilo čega ostalog, usudio bih se i reći bolji od Apple servisa u USA
Nisam objavio da bi nekom preporučio da koristi kineske mape u Srbiji, već kao kuriozitet. Nema potrebe da skačeš kao opečen

Nazad
Vrh Dno