Šta je novo?

Diskusija o cenama kripto valuta (2025)

Zato XLM pumpa li pumpa. Razmisljam da otvorim jedan short na njemu, al ne znam sta da ocekujem kad je krenuo da divlja ovako odjednom 😀

Microstrqtegy je prodao deo svojih Bitcoina ( valjda da isplati akcionare ako se ne varam ). .

A mozda je hteo samo da zaradi na polymarketu 🙂 posto je mala cifra zvanicno.

A tvrdio je da ima finansijskih zaliha za nekoliko godina. Pokušao da podgreje cenu BTC kupovinama, ali nije upalilo i sprcao je rezerve, a preferred stock dividends moraju da se plate.

A tvrdio je da ima finansijskih zaliha za nekoliko godina. Pokušao da podgreje cenu BTC kupovinama, ali nije upalilo i sprcao je rezerve, a preferred stock dividends moraju da se plate.

Ti i dalje ne razumiješ Bitcoin, a prošle su tolike godine. Prije 10 godina bilo je teško edukovati se i razumjeti , ali danas ima toliko knjiga i podcasta da svako ko želi može lako da uđe u rabbit hole.
Lupetaš o stvarima o kojima pojma nemaš.To je kao da ja dođem i lupam gluposti o nuklearnoj fizici, a nemam pojma o tome. Sve što znam je onako površno, iz novina.
Kada bitcoineri kažu “never sell Bitcoin”, oni zapravo misle nemoj ga prodavati za fiat. Umjesto toga, doslovno misle idi na btcmap.org nađi trgovca koji ga prihvata i potroši ga ,razvijaj cirkularnu ekonomiju.
Ili, u krajnjem slučaju, čekaj dok Bitcoin ne zamijeni fiat.A zašto će ga sigurno na kraju zamijeniti? Moraš dublje da uđeš u rabbit hole da bi razumio.

Ono što radi Saylor potpuno je nebitno za Bitcoin. Čak štaviše, bilo bi dobro za sve nas da Saylor sve proda, da mi dobijemo jeftiniji BTC.Svako može da radi sa svojim novcem šta želi. Saylor ima mnogo novca i može privremeno da spusti kurs BTC u odnosu na USD, ali to neće zaustaviti monetizaciju Bitcoina, niti će zaustaviti isisavanje monetarne premije iz zlata, nekretnina i drugih oblika imovine koje ljudi koriste kao novac za štednju.

Iako retko komentarišem, pratim ovu temu. I mogu vam reći, kao neko nepristrasan, sa strane, ovo veoma podseća na neku temu o klađenju.
Samo treba zameniti naziv kripto valute sa nazivom nekog tima i tiketima.

Pokušavam da ostanem otvorenog uma, ali sve što vidim je i dalje "find next fool". Kupim samo da bih kasnije prodao nekome po većoj ceni. A taj kupuje da bi prodao nekom sledećem po većoj ceni. Nadate se da će to ići u nedogled?

Ti i dalje ne razumiješ Bitcoin, a prošle su tolike godine. Prije 10 godina bilo je teško edukovati se i razumjeti , ali danas ima toliko knjiga i podcasta da svako ko želi može lako da uđe u rabbit hole.
Lupetaš o stvarima o kojima pojma nemaš.To je kao da ja dođem i lupam gluposti o nuklearnoj fizici, a nemam pojma o tome. Sve što znam je onako površno, iz novina.
Kada bitcoineri kažu “never sell Bitcoin”, oni zapravo misle nemoj ga prodavati za fiat. Umjesto toga, doslovno misle idi na btcmap.org nađi trgovca koji ga prihvata i potroši ga ,razvijaj cirkularnu ekonomiju.
Ili, u krajnjem slučaju, čekaj dok Bitcoin ne zamijeni fiat.A zašto će ga sigurno na kraju zamijeniti? Moraš dublje da uđeš u rabbit hole da bi razumio.

Ono što radi Saylor potpuno je nebitno za Bitcoin. Čak štaviše, bilo bi dobro za sve nas da Saylor sve proda, da mi dobijemo jeftiniji BTC.Svako može da radi sa svojim novcem šta želi. Saylor ima mnogo novca i može privremeno da spusti kurs BTC u odnosu na USD, ali to neće zaustaviti monetizaciju Bitcoina, niti će zaustaviti isisavanje monetarne premije iz zlata, nekretnina i drugih oblika imovine koje ljudi koriste kao novac za štednju.
Toliko je nebitno za Bitcoin, da je cena na tu vest pala za skoro 5000$, za manje od 24 sata.

Da smo ti i li ja, blago nama, prodali 32 BTC-a, onda bi bilo nebitno.

Iako retko komentarišem, pratim ovu temu. I mogu vam reći, kao neko nepristrasan, sa strane, ovo veoma podseća na neku temu o klađenju.

Pokušavam da ostanem otvorenog uma, ali sve što vidim je i dalje "find next fool". Kupim samo da bih kasnije prodao nekome po većoj ceni. A taj kupuje da bi prodao nekom sledećem po većoj ceni. Nadate se da će to ići u nedogled?
Grešiš. Pročitaj malo šta je market, kretanja i slično. Veze s vezom nema sa klađenjem.

Pročitao. Možda grešim.
Ali s druge strane, kao kada bi ti ja rekao pročitaj malo o kvotama, staistikama igrača, tranferima među timovima i slično. Nema veze sa klađenjem. Sve je to znanje.

Voleo bih da mi neko objasni kako kriptovalute ne služe da bi neko kupio jefitno i prodao dalje nekom skuplje, a onaj na kraju lanca plati sve prethodne transakcije.

fjučersi su klađenje, tipa, ako gađaš long i omašiš, gubiš nepovratno
a spot je kao tržište akcija - ako kupiš i cena krene da pada, gubiš vrednost coina/tokena, ali kupljena količina je i dalje tvoja, a vrednost može da se vrati i da nadmaši vrednost u trenutku kupovine, samo izuskuje vreme. Gubiš samo ako prodaš po nižoj ceni nego po kojoj si kupio, logično.

Edit : ili ako odrade rug-pull i token propadne 😎

Poslednja izmena:
kripto bi trebao da se koristi za privatnost tj anonimnost, ali je sve preslo da bude profit i iskljucivo profit. Nije ni cudo sto se puno manipulacija desava sa raznim coinima

Insert bilo koji asset ovde - berza, zlato, u neku ruku nekretnine itd. U cemu je razlika? 🙂
Pa nije isto.
Berza služi da se trkuje akcijama (akcija znači da si vlasnik dela kompanije koja doprinosi privredi). Zlato ima upotrebnu vrednost kao redak metal. Nekretnine služe da neko živi u njima.
Nijedan od ovih nema jedinu svrhu da bi se kupovao i prodavao radi kupovanja i prodavanja.

Pročitao. Možda grešim.
Ali s druge strane, kao kada bi ti ja rekao pročitaj malo o kvotama, staistikama igrača, tranferima među timovima i slično. Nema veze sa klađenjem. Sve je to znanje.

Voleo bih da mi neko objasni kako kriptovalute ne služe da bi neko kupio jefitno i prodao dalje nekom skuplje, a onaj na kraju lanca plati sve prethodne transakcije.
Još jednom da ti odgovorim i neću više.
prilično dobro poznajem kocku, bio sam jedno vreme u tom biznisu i kao igrač i kao neko ko je radio za kuću. Pravljenje kvota je znanje, pogađanje kvota je čista sreća. Trgovanje kriptom je jendostavno trgovanje, market.

kripto bi trebao da se koristi za privatnost tj anonimnost, ali je sve preslo da bude profit i iskljucivo profit. Nije ni cudo sto se puno manipulacija desava sa raznim coinima
Zato se ZEC nenormalno drzi u ovom padu prosto mi je neverovatno sta je odradio novcic..

Nisam ga drzao porfoliju ne pamtim mozda pre 7 godina.. ..

Ali mislim da cu ga kupovati nakon ovog pada. ( svakako planiram da uskocim kad odemo ispod 60k ili 55k ).

Ne znam videcu..

Nije mi vreme da sad se nerviram oko toga.

Pa nije isto.
Berza služi da se trkuje akcijama (akcija znači da si vlasnik dela kompanije koja doprinosi privredi).
BTC sluzi da se trguje 'akcijama' isto. Ti si prakticno vlasnik dela BTC 'kompanije'. 🙂
Ali cilj trgovine akcijama je takodje da se kupi jeftino a proda skuplje zar ne?

Zlato ima upotrebnu vrednost kao redak metal.
Postoje i mnogo redji metali od zlata. Zlato ima vrednost zato sto smo se mi, kao civilizacija, dogovorili da ima vrednost. Niti mozes da ga pojedes niti mozes da ga preneses lako sa jednog mesta na drugo.
Nekretnine služe da neko živi u njima.
BgH2O begs to differ. 😀 Kapiram sta hoces da kazes, ali zato sam i rekao 'u neku ruku nekretnine' jer je u ovoj zemlji jedini vid investicije za vecinu ljudi nekretnina. Slupaju sve pare u 16 stanova koji zvrje prazni, i onda cekaju 3-5god i prodaju ih za 50% vecu cenu.
Zato smo danas i dosli do toga da m2 u Bgu kosta preko 4k evra.

Zlato je bi bilo vredno i da ga ima puno i da se ne koristi za razmenu. Ne zove se džabe plemeniti metal. Koristi se u proizvodnji čipova, svemirskoj industriji,... Ne bih da izlazimo iz teme, samo hoću da kažem da ima upotrebnu vrednost koju npt BTC nema.
Sve može da se kupuje i preprodaje. Ali retko šta postoji samo zbog toga.

BTC nije "kompanija". Ako imaš proizvodnju cipela i ja kupim akcije tvoje kompanije to je zato što verujem da ćeš zaraditi od tog biznisa. A ti ćeš iskoristiti novac od prodaje akcije da kupiš bolje mašine i materijale i da više zaradiš. I ti i ja smo u dobitku. Umesto da prodaješ 1.000 cipela mesečno, sada prodaješ 10.000, ali ne idu sve pare tebi, nego procenat i meni.
Kod BTC-a: kupio sam 1 BTC i za to dao 58.000€, jedini razlog je što mislim da ću kasnije moći da prodam nekom drugom po većoj ceni. Niko ne ulaže ništa više u razvoj biznisa. Možda jedino proizvođači čipova koji se koriste za rudarenje: "Dok svi kopaju zlato, ti prodaj lopate."

Volume raste, mislim da je dno otprilike tu (BTC).
nadam se da sam upravu jer sam u longu do jaja, pa ne smem da zatvaram odmah shortove (koji me štite), nego vrlo lagano prodajem te shortove i prebacujem sredstva da branim long.

Poslednje dve BTC korekcije trajale su oko dva meseca manje-više. Ako je posednji vrh bio 82,6k dana 6. maja, to znači da bi ova sadašnja korekcija trebalo da traje do kraja juna ili početka jula meseca.
Na sredini ove trenutke korekcije BTC je pao za 18.9%, što znači da bi mogao još toliko, a to je 54k početkom jula.

Meni se pali alarm za kupovinu već na 59k.

Pa nije isto.
Berza služi da se trkuje akcijama (akcija znači da si vlasnik dela kompanije koja doprinosi privredi). Zlato ima upotrebnu vrednost kao redak metal. Nekretnine služe da neko živi u njima.
Nijedan od ovih nema jedinu svrhu da bi se kupovao i prodavao radi kupovanja i prodavanja.

Da ti objasnim kako je meni objašnjeno ovde. Kripto je viša nauka koju samo mogu da razumeju genijalni ljudi. Tvoja zdravorazumska pitanja su samo posledica tvoje ljubomore što nisi zaradio gomilu para na kriptu i što ćeš ostati sirotinja dok će kripto genijalci koji razumeju kako kripto nije kocka i piramidalna šema da budu multimilijarderi.

Ukratko, odgovor je 42. Kornjače su sve do dna. Produži dalje i ne davi ljude činjenicama.

Upravo.

Prilozi

• IMG_9353.webp
    IMG_9353.webp
    49.9 KB · Pregleda: 67
Samo da mi Babic objasni taj scenario gde ce kripto da zameni Fiat a sve to ljudi kojima sve zavisi od toga da se taj Fiat koristi a imaju atomske bombe dozvole, a on, Babic, mlad momak, pametan, izlazi iz svega toga kao pobednik...

Ovo nije tačno, vrlo lako se proveri, a i svakako je glupo porediti bull sa bear marketom npr
U svakom slučaju, pre ravno 7god BTC je bio na $9k, danas je na $65k.
Dakle tričavih 7x više.
Nemoj da veruješ svemu što vidiš na internetu, ima mnogo budalaština.

Prilozi

• Screenshot_20260603-054548.webp
    Screenshot_20260603-054548.webp
    32.6 KB · Pregleda: 58
Nazad
Vrh Dno