Šta je novo?

Poslednji odgledani filmovi 2026

The Rip (2026)

Spremio za vikend par fimova i kao aj da pođem od nekog redosleda i pretpostavke, od lošeg ka boljem. I bi tako.
Prvo, stvarni događaj iz 2016. godine ima daleko zanimljiviju priču od one prikazane u filmu. Iskorišćen je samo jedan segment cele situacije, dok je sve ostalo prepušteno rediteljskoj mašti.

Film prati prilično šablonski pristup, sa neizbežnim emotivnim podzapletom i podjednako očekivanim emotivnim zatvaranjem priče i sigurno je evoluirao sa tehničke strane, iako nisam ljubitelj akcije "ni pod razno", ali kreativno je ostao zaglavljen u sličnim filmovima od pre 20-30 godina.

Bez obzira na svoju osrednjost, film će uzeti milione i tu je osnovni problem. U današnje vreme, veliki deo publike odlazi u bioskop prvenstveno zbog glumačkih imena, a ne zbog same priče. Na kraju će ovaj film verovatno završiti sa ocenom oko 5/10, ali će sa finansijske strane u potpunosti ispuniti svoju svrhu. A da je kojim slučajem iskorišćen potencijal istinite i vrlo zanimljive priče sa istom glumačkom ekipom, film bi svakako bio gledljiviji i bolji i da ne ugrozi finansijski deo priče.

Gledljivo, prolazno, zaboravno.

Torrente je mnogo vise od toga. To je crna komedija, koja predstavlja sliku jednog drustva, i komotno je umesto Spanije, mogla da bude radnja u Srbiji, jer predstavlja sliku ove jednim delom napacene a drugim delom iskvarene i zatucane nacije. Da bi se glavni lik, a i sporedni razumeli, treba malo mozga, koji ne treba da bi gledao ove u zadnje vreme snimljene filmove Netflix i slicnih produkcija. To sto se nekome ne svidja spanski jezik, to ne bih ni komentarisao, jer inace Kasandra, koju je tvoja mama obozavala i nije iz Spanije.
ne znam samo sto bih gledao neku crnu komediju koja mi prica pricu koju vec decenijama zivim i vidim van ekrana, i to na srpskom i engleskom i nemackom.
ovo moze da bude zanimljivo samo vecitim tinejdzerima, mada njima je bas sve zanimljivo...
ne znam zasto spominjes netflix uopste, dal je on kao referenca pored koje bi torente trebalo da deluje kao win?
u tom slucaju, predstavljam ti najbolji fim ikada - pacific rim! sto , pa treba malo mozga, koji isto ne treba da bi gledao ove u zadnje vreme snimljene transformerse itd itd...
vidis sta sam sad uradio?

Pusti naše društvo ono mi je i više nego dobro poznato i bez Žitorađe, pitao sam se razlogom šta je smešno i koji je fazon te konkretne scene - valjda zaslužujemo i neki odgovor koji će nam otvoriti oči i naterati nas da gledamo drugim očima na serijal pošto postoji mogućnost da sam ja nepravedan prema istom?

Stranim gledaocima smem da se kladim da bi bilo urnebesno kada bi im objasnio sad ovo desavanje iz onog restorana na senjaku, a narocito konekcije vladajuceg rezima sa istim.
I kao slag na torti dodas predsednika koji u vrhuncu raskrinkavanja bezi za Peking da se odusevljana plasticnim robotima koji igraju moravac..
pa evo ja sto sam nas, pisem ovo i smejem se... stranac bi se garant uneredio.

Sam si trazio sa aspekta naseg drustva. Ko je rekao da je smesno?
Lepo piše "sa aspekta španskog (i našeg) društva...", što znači primarno sa aspekta podneblja sa kog potiče serija a eto može i da našeg (zato u zagradi) ali OK, nema ni potrebe za nekim konkretnijim i opširnijim odgovorom i ovo izbegavanje odgovora do sada je dovoljno.

A ako se film predstavlja kao neki humor pa makar i crni valjda bi trebalo i da je smešno, bar ja tako doživljavam pojam humor pa makar i da je u pitanju nešto sa Netflixa.

@Martin Mystere to što ti se nije svidela ili te je čak uvredila scena u kolima je tvoj problem.
Crna komedija i satira treba da bude odvratna i uvredljiva na tačno određene načine inače nije dobra crna komedija.
Monti Pajtonovce su mnogi proglasili odvratnim i besmislenim, naravno iz potpuno istih razloga, jer eto uvredili su dotične.
Obavezno pogledaj ako nisi The Day Of the Beast, možda ti se i tamo nešto ne svidi, ima dosta kvalitetnog materijala.
14263.webp

Čekaj, stvarno si stavio Monti Pajtonovce i Torentea u istu rečenicu!? Umetnost crnog humora i ono šta god da je!? Nakon ovakve blasfemije svaka dalja diskusija je bespredmetna čak i ako zanemarimo da nijednom slovom nisam pomenuo niti čak nagovestio da me ono vređa ili čak ni da mi se sviđa ili ne sviđa zbog same scene već da je reč o besmislenom humoru - ako se čak i može nazvati humorom (btw me sviđa mi se ali ne iz razloga koji pretpostavljaš već jednostavno jer mi sama scena nije smešna)! Otprilike slična tematika je kada, možda grešim, Sven želi da bude žena i da rodi i želi prava i meni je to urnebesna satira društva koja niti me vređa a sviđa mi se način na koji je izneto i meni je smešno ali dobro sad...

Crna guja je recimo satira društva koja se posmatrano kroz različite epohe može primeniti na današnje vreme i različita društva u različitim zemljama i najčešće je dobrim delom crni humor i miljama ispred ovog i po jednom i po drugim pitanju.

Poslednja izmena:
The Rip (2026)

Bez obzira na svoju osrednjost, film će uzeti milione i tu je osnovni problem. U današnje vreme, veliki deo publike odlazi u bioskop prvenstveno zbog glumačkih imena, a ne zbog same priče. Na kraju će ovaj film verovatno završiti sa ocenom oko 5/10, ali će sa finansijske strane u potpunosti ispuniti svoju svrhu. A da je kojim slučajem iskorišćen potencijal istinite i vrlo zanimljive priče sa istom glumačkom ekipom, film bi svakako bio gledljiviji i bolji i da ne ugrozi finansijski deo priče.

Gledljivo, prolazno, zaboravno.
Nije ni bio u bioskopima, pošto nisu imali troškove distribucije i reklamiranja mogli su da plate glumačka imena.
Nekada su postojali filmovi B produkcije koji su išli pravo na vhs ili dvd sada idu pravo na internet (striming servise)

Poslednja izmena:
Kill Buljo 2 - оплаках.
Хвала @SickMF на преводу. Штета што су заглавили са трећим делом. Питање је да ли ће се икада снимити.

OK, u jednom delu koji je skoro bio na televiziji a koji sam uhvatio baš u tom trenutku on i jedan očito malo infantilan mladić su u zasedi i dok mu on objašnjava kako fu linkcionišu zasede predlaže da pofamflaju jedan drugome kako bi im brže prošlo vreme i utom ih nešto prekida - a i ja sam prekinuo dalje gledanje jer mi iskreno govoreći scena baš nešto i nije bila smešna.

Može li neko objašnjenje te vizionarske scene dostojne Oskara sa aspekta španskog (i našeg) društva i za nas koji smo odrasli na filmovima 80-ih i 90-ih, mimo ovih Netflix za koje ne treba mozak?

I ovo ozbiljno pitam jer meni realno nije bila jasna za scena i potreba za istom.
Torente je trebalo gledati u svom trenutku, pretpostavljam da ga je sad pregazilo vreme. Naravno da ne može da se poredi i ne treba da ide u istu rečenicu sa Monti Pajtonom ali da je bio smešan bio je. Mislim, kao klinac sam se smejao na Žikinu dinastiju a sad imam transfer blama ako je na tv-u ali na primer baš ta scena u kolima, kad kaže ajmo da... ali bez pe...isanja je ušla u sleng. Ne znam koliko puta sam je izgovorio ili čuo, na poslu naravno, kad dvojica trebaju negde da odu ili ostanu sami 😂😂

Šta znam, možda bi mi i bilo smešno da sam, kao što su napisao za Žikinu dinastiju, gledao to kao klinac i/ili u neko svoje vreme ali sada...

Btw upravo to i jeste glavna odlika kvalitativnog humora - da bude vanvremenski i da bude smešno i na n-to gledanje i nakon ko zna koliko godina (kao primer da navedem Mućke o kojima smo pričali poslednjih par dana, a nisu jedine) a i sam Monti je takav. Primer nečega čemu sam se smejao kao klinac a sada mi i nije smešno je Beni Hil i tu je za razlika između vanvremenskog i prolaznog humora (pri čemu se ograđujem da je to moje lično mišljenje jer nekom možda Mućke nisu smešne a Beni Hil jeste).

Torente je trebalo gledati u svom trenutku, pretpostavljam da ga je sad pregazilo vreme.
Bas tako. Bitanga, olos, lik bukvalno sa dna, sitni prevarant koji na foru zivi zivot, (a takvih ima svuda, u svakoj zemlji, u svakom narodu) i Segura ga je maestralno prikazao, a film je bio pravo osvezenje.

Sto se tice Monti Pajtona, odnosno Leteceg Cirkusa, ne znam kome je to moglo da bude smesno osim britancima jer su se skecevi i odnosili na njihove javne licnosti i na njihov nacin zivota. Dobro, nisam gledao celu seriju, mozda desetak, petnaest epizoda ali ne secam se da me je ista nasmejalo. Mislim, ona kreveljenja Ajdla i Kliza nikako nisu bila smesna. Bar meni. Cini mi se da su postali popularni ne zbog kvalitetnog humora vec vise zbog nacina na koji su izvodili skeceve. Filmovi su druga prica, i bas su dobri.

@Martin Mystere nisam gledao Torrente-a, bio mi je “odvratan” ali sam upravo pitao AI o toj “kultnoj” sceni i rekao bih da se odgovor odlično uklapa u ono što jeste Torrente:

Lik je osmišljen kao bivši policajac (često suspendovan ili prepušten samom sebi) koji oličava sve moguće negativne stereotipe:
  • Poročan i prljav: On je Lenj, aljkav, korumpiran i konstantno konzumira alkohol i brzu hranu.
  • Politički nekorektan: Torente je ekstremni desničar, šovinista, rasista, homofob i seksista.
  • Lažni patriota: Kunete se u Španiju, kralja i fudbalski klub Atlétiko Madrid, dok istovremeno krši svaki mogući zakon i moralni kodeks.
  • Samouverena neznalica: Sebe vidi kao vrhunskog detektiva i zavodnika, dok je u stvarnosti potpuno nesposoban, kukavica i egocentrik.
Ta scena koju pominjete je apsolutna esencija Torenteovog lika i verovatno najslavnija scena u celom filmskom serijalu Torrente. [1]

Reč je o legendarnoj sceni iz prvog dela filma (1998) gde Torente i njegov naivni pomoćnik Rafi (glumi ga Javier Cámara) sede u kolima u zasedi i čekaju kriminalce. [1]

Zašto je to vrhunska satira njegove homofobije?
Ova scena savršeno ogoljava profil koji režiser želi da ismeje:

Ekstremno licemerje: Torente u svakoj drugoj sceni vređa gej populaciju, glumi mačo muškarčinu i širi homofobiju. Međutim, onog trenutka kada njemu nešto zatreba ili mu je dosadno, on je spreman da potpuno sruši sopstvene „principe”, ali ih u svojoj glavi opravdava mentalnom gimnastikom kako bi ostao „strejt”. [1]

Kako je to postalo kultni sleng?
Nakon premijere, ova scena je na španskom govornom području (a kasnije i među fanovima širom sveta) dobila status apsolutnog mita. [1, 2]
Izraz „¿Nos hacemos unas pajillas?” uz obavezno dodavanje „pero sin mariconadas” postao je kultna fraza koja se u slengu koristi: [1]
  • Kada želite da ismejete nečije očigledno licemerje.
  • Kada neko pokušava da opravda neku očigledno apsurdnu akciju „višim ciljem” ili pragmatizmom.
  • Kao ironična, ekstremno politički nekorektna interna šala među bliskim prijateljima kada se radi neki dosadan, monoton posao koji predugo traje.

Meni to sad potpuno ima smisla. Možda Torrentea treba ipak gledati sa određenim “predznanjem” šta on zapravo predstavlja. 😀

jer nekom možda Mućke nisu smešne
EDyTVUHb.gif

Taj britanski crni humor i balkanski humor su donekle slični,pa teško da odavde ima nekoga kome mućke nisu smešne...prosto ima suviše likova sa kojima ljudi sa ovih prostora mogu da se poistovete...

Nego,ja što sam stariji,velika većina filmova/serija prestaje da mi bude smešna....iako su mi nekada baš bile smešne....skoro ne mogu da gledam film/seriju (čast retkim izuzecima) ako u sebi nema bar nečeg (što više bolje) paranormalnog/hororičnog/strašnog...ili eventualno neki SF....kad vidim neki običan krimić (ono standardno nasilje,ubistva,droga) momentalno se iznerviram ili gledam da promenim kanal ili da izadjem iz sobe....

Možda Torrentea treba ipak gledati sa određenim “predznanjem” šta on zapravo predstavlja. 😀
Hm, to bi bilo isto kao kada ispricas nekome dobar vic, a on te gleda belo. Ti mu onda objasnis zasto je vic dobar, zasto je smesan... i on onda umire od smeha. Jednostavno, ili imas smisao za humor ili nemas.

A i nekome je smesno nesto sto drugome nije i obrnuto. Neko voli Beni Hila a neko Dejv Alena. Nazalost ljudima je danas od svega najsmesnije podsmevanje, vredjanje, omalovazavanje... I tako... nova vremena su dosla. 😉

Taj britanski crni humor i balkanski humor su donekle slični,pa teško da odavde ima nekoga kome mućke nisu smešne...prosto ima suviše likova sa kojima ljudi sa ovih prostora mogu da se poistovete...

Nego,ja što sam stariji,velika većina filmova/serija prestaje da mi bude smešna....iako su mi nekada baš bile smešne....skoro ne mogu da gledam film/seriju (čast retkim izuzecima) ako u sebi nema bar nečeg (što više bolje) paranormalnog/hororičnog/strašnog...ili eventualno neki SF....kad vidim neki običan krimić (ono standardno nasilje,ubistva,droga) momentalno se iznerviram ili gledam da promenim kanal ili da izadjem iz sobe....

Dobra konstatacija. Meni je recimo Allo Allo bio daleko smesniji i zanimljiviji kad sam bio klinac od Mucki, upravo iz razloga koji si naveo - znao sam isuvise ljudi koji su bili Del, Bojzi, i ostali. A i bila mi je zanimljiva tema WW2 iz allo allo, ucio sam engleski sa njima kao klinac, bilo je puno repetativnih replika i super likova.

E onda sam desetak godina kasnije zakacio Mucke i palo mi kao budali samar. Uopste vise nisam gledao kao paralelu na one ljude koje sam znao, vec sam gledao tu ljudskiju stranu tih koji su morali da prezivljavaju kao Del i Rodni. I onda mi je serija postala daleko bolja od Allo Allo-a ili od Black Adder, iako mi je poslednja sezona i dalje medju omiljenima, a otud i avatar jel...

Nije ni bio u bioskopima, pošto nisu imali troškove distribucije i reklamiranja mogli su da plate glumačka imena.
Nekada su postojali filmovi B produkcije koji su išli pravo na vhs ili dvd sada idu pravo na internet (striming servise)
Pa da. Stara škola, zaboravio za striming, ali u principu se dešava ista stvar. Baš sad gledam, već ima 108 miliona pregleda za mesec dana.

Nazad
Vrh Dno